ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ»
Καθρέφτης της βαρβαρότητας της ΕΕ
  • Εκδηλη η βούληση των «27» για αυξανόμενη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο και παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ
  • Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις δεν επέτρεψαν σαφή αναφορά στο «ευρωσύνταγμα»

Eurokinissi

Καθρέφτης της «ενωμένης» επίθεσης κατά των λαών, εντός και εκτός ΕΕ, αποτελεί η διακήρυξη που υιοθέτησαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας την απάνθρωπη και αντιδραστική φυσιογνωμία του καθεστώτος των μονοπωλίων.

Οι φιέστες το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο δε στάθηκαν ικανές να σκεπάσουν την παγερή αδιαφορία των λαών απέναντι στα πανηγύρια των ηγετών και την ίδια την ΕΕ που ολοένα και περισσότερο αισθάνονται ως εχθρική δύναμη απέναντι στα συμφέροντά τους.

Οι βαρύγδουπες και βαθύτατα υποκριτικές εκφράσεις περί ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την εντεινόμενη επίθεση κατά των λαών μέσω των «μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, ενώ την ίδια στιγμή ήταν ολοφάνερη η βούληση των «27» για αυξανόμενη συμμετοχή της ΕΕ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Στο σημείο αυτό όμως εκφράστηκαν οι υπαρκτές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι οποίες δεν επέτρεψαν ούτε αναφορά στο «ευρωσύνταγμα», μέσω του οποίου θα προχωρήσει και η «πολιτική ενοποίηση» της ΕΕ. Η συμβιβαστική διατύπωση που έγινε την τελευταία στιγμή αναφέρεται στο στόχο «να εφοδιαστεί η ΕΕ μέχρι το 2009 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με ένα ανανεωμένο κοινό θεμέλιο».

Στο πλαίσιο αυτό η προεδρεύουσα καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα σχεδιάσει ένα «οδικό χάρτη» των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για την αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της ΕΕ πριν από τη λήξη της θητείας της. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια τη διακήρυξη γίνεται λόγος για «ισοτέλεια» των κρατών - μελών, αντί της ισοτιμίας...

Η «αγωνία» που διαπερνά το κείμενο της διακήρυξης είναι, πώς θα ενισχυθεί ο «παγκόσμιος ρόλος» της ΕΕ, υιοθετώντας μάλιστα το «δόγμα Μπους» για την επέκταση της δημοκρατίας (τους) σε ολόκληρο τον κόσμο! «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει να προωθεί τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία και πέραν των συνόρων της», αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Σε άλλο σημείο αναφέρεται επίσης ότι «η ΕΕ επιθυμεί να προωθήσει την ελευθερία και την ανάπτυξη ανά τον κόσμο». Η επιδίωξη για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ εκφράστηκε από την ίδια την Αγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού: «Μέσα στην ίδια την ΕΕ πρέπει να έρθουμε πιο κοντά και να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό στρατό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ίδια τη διακήρυξη υπάρχει ένας υπαινιγμός με τη φράση «η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις που δε σταματούν στα εθνικά σύνορα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κατά τα λοιπά περίσσεψαν οι κούφιες διακηρύξεις του τύπου ότι «επιδίωξή μας είναι να λύνονται ειρηνικά οι συγκρούσεις ανά τον κόσμο και να μην πέφτουν οι άνθρωποι θύματα πολέμου, τρομοκρατίας ή βίας». Παράλληλα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών της ΕΕ. Δεν πέρασε καν η διατύπωση για «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», η οποία αντικαταστάθηκε από το «ευρωπαϊκό κοινωνικό ιδεώδες», το οποίο «συνδυάζει την οικονομική επιτυχία με την κοινωνική ευθύνη».

Συγχαρητήρια στη γερμανική προεδρία για το «μεστό και ισορροπημένο» κείμενο της διακήρυξης του Βερολίνου, έδωσε ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, σε μια κρίσιμη καμπή».

Την ανάγκη της «θωράκισης» της ΕΕ για να αντιμετωπίσει «τα σύγχρονα προβλήματα και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», πρόταξε ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του. Σαν γνήσιος εκφραστής του «ευρωμονόδρομου», ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπογραφή του «ευρωσυντάγματος».

  • Ο Πολωνός πρόεδρος, Λεχ Καστσίνσκι, με δηλώσεις του στο Βερολίνο, επισήμανε ότι πριν από το έτος 2009 είναι μία «μη-ρεαλιστική», η ιδέα, να εφαρμοστεί ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. «Ισως να είναι ωραίο όραμα, να υιοθετηθεί το νέο Σύνταγμα πριν από το 2009, αλλά προσωπικά φρονώ ότι κάτι τέτοιο είναι μη-ρεαλιστικό» δήλωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής ο πρόεδρος της Πολωνίας.
Αναβλήθηκε η δίκη των δύο κομμουνιστών

Για τις 11 Μάη αναβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Εφετείο η δίκη των δύο κομμουνιστών Πέτρου Μαρκομιχάλη και Θοδωρή Κρέπαπα, που κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε κινητοποίηση της νεολαίας και του λαού, στις 7 Φλεβάρη 2002, ματαιώνοντας επίσκεψη του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, σε σχολείο του Αιγάλεω.

«Δε θυμάμαι να έχω δει τους δύο κατηγορούμενους στη βιντεοκασέτα που μου επέδειξαν από την υπηρεσία μου και δεν μπορώ να αναγνωρίσω στο πρόσωπο του κ. Μαρκομιχάλη το άτομο που συμμετείχε στα επεισόδια» ήταν η απάντηση του αστυνομικού κ. Καραγιάννη, όταν ρωτήθηκε στο δικαστήριο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και με πρόταση του εισαγγελέα, η δίκη αναβλήθηκε, προκειμένου να προσκομιστούν οι τυχόν φωτογραφίες και η βιντεοκασέτα, από τις οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αναγνωρίστηκαν από αστυνομικούς οι δύο κατηγορούμενοι.

Πρωτόδικα οι Π. Μαρκομιχάλης και Θ. Κρέπαπας είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Στον Π. Μαρκομιχάλη επιβλήθηκε επιπλέον η ποινή φυλάκισης έξι μηνών για αναίτια πρόκληση σωματικής βλάβης.

Αν και σ' εκείνη την κινητοποίηση δεν έγινε καμιά προσαγωγή ούτε σύλληψη, απαγγέλθηκαν κατηγορίες ένα χρόνο μετά το συμβάν! Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, το κατηγορητήριο βασίστηκε σε ανώνυμο τηλεφώνημα προς τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, ενώ η δήθεν αναγνώριση των δύο κατηγορουμένων έγινε από φωτογραφίες και βίντεο που έδειξαν στους αστυνομικούς.

Ωστόσο, στη δικογραφία δεν υπήρχαν οι υποτιθέμενες φωτογραφίες, πλην μιας φωτοτυπίας και όπως χαρακτηριστικά είπε και ο εισαγγελέας «εγώ δε βλέπω σ' αυτή τη φωτοτυπία τον Μαρκομιχάλη».

Πάντως, οι πέντε αστυνομικοί που κατέθεσαν για την υπόθεση έπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων και χαρακτηριστικό είναι ότι ο αστυνομικός κ. Σδούκος κατέθεσε ότι του έδειξαν τις φωτογραφίες των κατηγορουμένων μετά από 18 μήνες!

Ευρωενωσιόπληκτοι!

Μνημείο ευρωλαγνείας η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ για τα 50χρονα της ΕΕ. Συντίθεται από:

-- Κλαυθμούς που η επέτειος βρίσκει την «ευρωπαϊκή ενοποίηση σε κρίση» και που «οι δυνάμεις που τη διαχειρίστηκαν απέτυχαν (!) να δώσουν την αναγκαία ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα» και «ενίσχυσαν τον "ευρωσκεπτικισμό" και τις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης».

-- Κατάθεση διαπιστευτηρίων με την αποκήρυξη του σοσιαλισμού, η ανατροπή του οποίου εντάσσεται στα γεγονότα που «γέννησαν μεγάλες ελπίδες και μεγάλους κινδύνους».

-- Σκόρπισμα άφθονων αυταπατών με τη διατύπωση ευχολογίων ή κατ' αυτούς «εναλλακτικών προτάσεων για την οικοδόμηση της Ευρώπης». Αλλά και «πρωτότυπων» απόψεων, όπως αυτή που επιμένει ότι όσο πιο ισχυρό το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων τόσο κοντύτερα έρχεται «ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία». Αφού, όπως λένε, «το πεδίο ταξικών, κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων που διαμορφώνει η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνιστά το πραγματικό έδαφος όπου ο προγραμματικός στόχος του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία μπορεί να αποβεί ρεαλιστικά εφικτός»!

-- Απάλειψη των δεινών που συνεπάγεται η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, αφού η κριτική προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που «διαχειρίστηκαν την 26χρονη διαδρομή της Ελλάδας» ως πλήρους μέλους της ΕΕ, εξαντλείται στη «μη προβολή των αναγκαίων αντιστάσεων και την αξιοποίηση δυνατοτήτων».

Στο διά ταύτα: «Σήμερα, η ενοποίηση της Ευρώπης είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη περίοδο (...). Η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην ενωμένη Ευρώπη, με όρους πραγματικής σύγκλισης, ισοτιμίας και με διεκδικητικό πνεύμα (...). Απορρίπτουμε τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ