ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τα προβλήματα των ΑμεΑ

Eurokinissi

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πολιτική της κυβέρνησης για τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες κάνει το ΚΚΕ, με Επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί ότι σήμερα υπάρχει μια τέτοια αύξηση του παραγόμενου πλούτου, μια τέτοια γιγάντωση των κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνικής, της παιδαγωγικής, της ιατρικής, των κοινωνικών επιστημών γενικότερα, που αν ήταν στην υπηρεσία της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ανθρώπων, των αναπήρων και των οικογενειών τους, θα είχαν λυθεί πάρα πολλά από τα προβλήματα που τους βασανίζουν.

Πρώτα απ' όλα θα είχαμε λιγότερους ανάπηρους και ιδιαίτερα των βαρύτερων κατηγοριών. Κι αυτό επειδή οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους την αρτιμέλεια τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, την παραβίαση κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, τα ελλιπή μέτρα προστασίας από ατυχήματα σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης, όπως σχολεία, χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, ενώ, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν και τις αρνητικές επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αντί για μέτρα προστασίας και στήριξης οι ανάπηροι βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθούνται τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Με την πολιτική αυτή αφαιρούνται κατακτήσεις, μειώνονται οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και προωθείται η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας, προς χάριν της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής παραμένει υποτυπώδης ο προγεννητικός έλεγχος που θα μπορούσε να περιορίσει τις γεννήσεις ανάπηρων παιδιών. Υποτυπώδες επίσης είναι το δημόσιο δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης, παρέμβασης και αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε κρεβάτια στις δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, στα κέντρα αποκατάστασης κλπ., είναι μια άλλη πλευρά έκφρασης των παραπάνω προβλημάτων, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ή να μένουν ανάπηροι άνθρωποι μετά από κάποιο ατύχημα ή αγγειακό επεισόδιο, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν ή να αποκατασταθούν.

Αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής είναι και οι μεγάλες ελλείψεις σε κρεβάτια αποκατάστασης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι υπάρχουν μόνο 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης, από τα 2.000 που χρειαζόμαστε ως χώρα, ενώ δεν έχει προστεθεί ούτε ένα από το 1997 μέχρι και σήμερα! Την ίδια στιγμή, η ανυπαρξία ειδικών δημόσιων κέντρων στήριξης των οικογενειών των βαριά αναπήρων συνδέεται άμεσα με τις επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ διαφόρων επιχειρηματιών, που είναι σε εξέλιξη.

Η Ειδική Αγωγή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες να βρίσκονται εκτός Ειδικής Αγωγής. Από τα 30.000 παιδιά με αυτισμό μόνο τα 500 πηγαίνουν σε κάποιο ειδικό σχολείο.

Επιπλέον, το 80% των ικανών προς εργασία ΑμεΑ παραμένουν άνεργοι, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

Οι συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας είναι ουσιαστικά επιδόματα ελεημοσύνης για τη μεγάλη τους πλειοψηφία. Η κάρτα αναπηρίας ή λειτουργικότητας, με πρόσχημα τους ανάπηρους-"μαϊμού" - κατασκεύασμα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ -, θα μετατραπεί σε μηχανισμό περικοπών των ήδη ελάχιστων παροχών προς τους αναπήρους και μέσο χτυπήματος των αναπηρικών συντάξεων.

To KKE στηρίζει τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, διεκδικήσεις που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των αναπήρων, των φτωχών λαϊκών οικογενειών:

-- Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας:

Με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, γενικότερα προστασία της ζωής και της υγείας στους χώρους κατοικίας, φοίτησης, ψυχαγωγίας και άθλησης.

Με ασφαλή και υψηλής ποιότητας δημόσια έργα, που σε συνδυασμό με μια πολιτική ενίσχυσης των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία, με προτεραιότητα στην πρόληψη και την ολόπλευρη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με βασικό κρίκο το Κέντρο Υγείας, με κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννητικού ελέγχου, ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία της μητρότητας, την αγωγή υγείας για τον περιορισμό της γέννησης ανάπηρων παιδιών.

Πλήρες δημόσιο δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης και κέντρων αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

Αμεση ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές των δημόσιων Μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) και των δημόσιων μεταμοσχευτικών κέντρων συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών. Επέκταση των ΜΤΝ σε όλη τη χώρα με βάση τις ανάγκες, μέτρα για την ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων, ιστών και μυελού των οστών και της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων, αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας, του Φαρμάκου και της βιοϊατρικής τεχνολογίας.

-- Ψυχική Υγεία:

Καμία ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας που προωθείται μέσω του προγράμματος "ΨΥΧΑΡΓΩΣ".

Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ξενώνες, οικοτροφεία, ψυχιατρικές κλινικές, νοσοκομεία κλπ.), με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-- Πρόνοια:

Δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρόνοιας που θα απευθύνεται σε όλο το λαό με πλήρες δίκτυο εξειδικευμένων υπηρεσιών για αναπήρους.

Αναδιοργάνωση σε επιστημονική βάση όλων των ιδρυμάτων και εκσυγχρονισμός των υποδομών τους.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ειδικού επιστημονικού αλλά και βοηθητικού, για τη στελέχωση και την παραπέρα αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και των ιδρυμάτων Πρόνοιας.

Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στο χώρο της Πρόνοιας, άμεση ή συγκαλυμμένη μέσω των λεγόμενων φιλανθρωπικών οργανώσεων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή των δήμων.

Ιδρυση δημόσιου τεχνολογικού παραγωγικού ινστιτούτου για την έρευνα, παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση όλων των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων για τους ανάπηρους.

Δημόσια κέντρα, κλειστής ή ανοιχτής, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής για παιδιά σε κρίση, με αυτισμό, βαριά νοητική υστέρηση, ψύχωση και πολλαπλά ανάπηρα παιδιά.

Κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά δημόσια ιατροκοινωνικά κέντρα διάγνωσης και ψυχολογικής στήριξης των νέων ζευγαριών που μεγαλώνουν παιδί με χρόνιο πρόβλημα ή αναπηρία.

Μέτρα στήριξης της ανάπηρης γυναίκας, ιδιαίτερα της μητέρας.

Οι οικογένειες των μεταναστών και της μειονότητας που έχουν ανάπηρο μέλος, καθώς και τα παιδιά τους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, να έχουν πλήρη δικαιώματα στη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, Υγεία και Πρόνοια και Ειδική Αγωγή.

-- Εργασιακά δικαιώματα:

Κατοχύρωση του δικαιώματος στη δουλιά όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων.

Αμεση πρόσληψη με ευθύνη του κράτους όλων των αναπήρων ή χρονίως πασχόντων που αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Επέκταση στον ιδιωτικό τομέα των μειωμένων ωραρίων που ισχύουν στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για βαριά ανάπηρους και γονείς.

Αύξηση των ημερών άδειας για βαριά ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και γονείς βαριά αναπήρων, όπως παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες.

Δημόσιο δίκτυο προστατευόμενων εργαστηρίων για ανάπηρους και ψυχικά πάσχοντες που δεν μπορούν να ενταχθούν στη λεγόμενη αγορά εργασίας. Να λειτουργούν αυτά με κοινωνικό έλεγχο και απορρόφηση της παραγωγής από το κράτος.

-- Ειδική Αγωγή:

Δημόσια δωρεάν και υποχρεωτική Ειδική Αγωγή, για όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που έχουν ανάγκη το ειδικό σχολείο (π.χ. για τυφλούς, κωφούς, αυτισμό, μέση νοητική υστέρηση, βαριά αναπηρία), ή ειδικές τάξεις, μέχρι και στήριξη με ειδικούς παιδαγωγούς και άλλο βοηθητικό προσωπικό στα κοινά σχολεία.

Η Ειδική Αγωγή να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ειδικού μαζικού αθλητισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας.

-- Επιδοματική πολιτική:

Ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας σε ένα. Μετατροπή του σε κοινωνική σύνταξη και επέκτασή του σε κατηγορίες αναπήρων που σήμερα δεν το παίρνουν, όπως ημιπληγικοί, κωφοί από 18 έως 65 ετών κλπ.

Κοινωνική σύνταξη ή επιδόματα που να μην είναι κάτω από τα 650 ευρώ για εργαζόμενους ανάπηρους και συνταξιούχους με πλήρη σύνταξη. Για άνεργους και ανίκανους προς εργασία 1.050 ευρώ. Τα ποσά να προσαυξάνονται για τις πιο βαριές κατηγορίες, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες κλπ.

-- Εκδημοκρατισμός του αναπηρικού κινήματος:

Ψήφιση ειδικού συνδικαλιστικού νόμου που να διέπει τη λειτουργία των αναπηρικών οργανώσεων. Εκλογές σε όλα τα όργανα με την απλή αναλογική και την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Μέλη στις αναπηρικές οργανώσεις να γίνονται αποδεδειγμένα ανάπηροι ή γονείς και κηδεμόνες με πιστοποιημένη αναπηρία από ένα ποσοστό και πάνω και η ψήφος να είναι αποκλειστικά προσωπική.

Επερωτάται η κυβέρνηση για την πολιτική της στους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες».


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΕΑΔΥ
Ενημέρωση στη Βουλή

H - με δικομματική - συναίνεση διάθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο οδηγεί σε φαινόμενα όπως αυτό του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το οποίο έχασε μέρος των αποθεματικών του από αγοραπωλησίες ομολόγων του Δημοσίου. Το θέμα απασχόλησε χτες την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Π. Θωμόπουλος, υπεύθυνος για τις επενδύσεις του ΤΕΑΔΥ.

Χωρίς να αμφισβητεί την εμπλοκή των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο, είπε ότι η συναλλαγή που έκανε το Ταμείο μέσω της εταιρείας «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» θα μπορούσε να γίνει χωρίς ρίσκο εάν είχε επιλεγεί ως μεσολαβητής η Τράπεζα της Ελλάδας και όχι μια χρηματιστηριακή εταιρεία. Ο υποδιοικητής ανέφερε ότι συνήθως όταν μεσολαβούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες για διάφορες συναλλαγές, η προμήθειά τους κυμαίνεται ανάμεσα στο 0,1- 0,2% αλλά στην προκειμένη περίπτωση έφτασε στο 5%, ποσοστό που είναι υπερβολικά πάνω από τα συνήθη δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι, ζητώντας το σταμάτημα του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ