ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Διαγκωνίζονται για την ενίσχυση των επιχειρηματιών στον τομέα Υγείας

Τη Δευτέρα 26 Μάρτη συζητήθηκε στη Βουλή επερώτηση του ΠΑΣΟΚ, με θέμα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνειδητά ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε ότι η κυβέρνηση συνειδητά απαξιώνει μέρα με τη μέρα το λεγόμενο δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν κάνει όμως μόνο αυτό. Εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες του.

Αυτό που λειτουργεί ως δημόσιο σύστημα κατά ένα μικρό μέρος του χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή κυρίως χρήματα των εργαζομένων) και από ιδιωτικές πληρωμές.

Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτείνεται και ενισχύεται. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά. Γιατί αυτή είναι και η αιτία της συνειδητής απαξίωσης του «δημόσιου» τομέα, δηλαδή η ενίσχυση του κεφαλαίου.

Βέβαια, για το μόνο που δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τη ΝΔ (όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ) είναι ότι και στο προεκλογικό της πρόγραμμα, αλλά και στα 3 χρόνια διακυβέρνησης «δεν έκρυψε λόγια». Ανοιχτά στήριξε και στηρίζει το κεφάλαιο και πιστά υπηρετεί τα συμφέροντά του, είτε στον τομέα της Υγείας, είτε σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Η στρατηγική των ΣΔΙΤ

Εξάλλου, και στην παρουσίαση που έκανε ο κ. Αβραμόπουλος της στρατηγικής της ΝΔ για την Υγεία περιέγραψε ένα σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση. Δηλαδή, ανάλογα με το πόσο θα πληρώνει ο εργαζόμενος, θα έχει ή δε θα έχει υπηρεσίες Υγείας. Εχει καμιά διαφορά αυτή η πρακτική που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το λεγόμενο δημόσιο σύστημα Υγείας απ' αυτή που εφαρμόζει μια οποιαδήποτε επιχείρηση; Καμία. Γι' αυτό διαγκωνίζονται οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι ποιος θα πρωτοπάρει τα έργα που θα γίνουν και στον τομέα της Υγείας μέσω ΣΔΙΤ.

Ο υφυπουργός κ. Γιαννόπουλος με τις δηλώσεις του για την κατασκευή νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική μάς προϊδέασε για τα επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που έχει στα σκαριά να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Είπε ότι το νέο νοσοκομείο θα λειτουργήσει είτε με μεταφορά προσωπικού, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση με το Αττικό, είτε και με κλείσιμο νοσοκομείων, με παράδειγμα το Ιπποκράτειο που ήδη το ζητάει επιχειρηματίας από το χώρο του Τουρισμού, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου.

Είπε, επίσης, ο κ. υφυπουργός «ότι θα υπάρξουν νέα διαχειριστικά μοντέλα» και έδωσε το παράδειγμα της Γερμανίας «όπου η εταιρεία "Ασκληπιός" (αυτή που έχει συμπράξει με το Ιατρικό Αθηνών του κ. Αποστολόπουλου), έχει αναλάβει το μάνατζμεντ 91 νοσοκομείων». Δηλαδή προετοιμάζεται η κυβέρνηση, μέσω ΣΔΙΤ, να δώσει τη διαχείριση των νοσοκομείων στους επιχειρηματίες. Κατά τα άλλα, ο κ. Αβραμόπουλος επιμένει να δημαγωγεί ότι «βασικός πυλώνας της Υγείας είναι το δημόσιο σύστημα». Αυτό, δηλαδή, που η ταμπέλα στο ταμείο όπου θα πηγαίνουν οι ασθενείς για να πληρώσουν θα λέει δημόσια επιχείρηση και όχι ιδιωτική. Μόνο ο τίτλος, η ταμπέλα θα αλλάζει, κατά τα άλλα οι πληρωμές θα ισχύουν για να υπάρχει δήθεν με ίσους όρους ανταγωνισμός, ενιαίοι κανόνες λειτουργίας, όπως ζητάνε και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο υπουργός να δηλώσει «τη στήριξή του και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον ιδιωτικό τομέα. Το έδειξε και στην πράξη με τη συμφωνία ΕΕΣ - Μαρφίν, με τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές ΜΕΘ κλπ. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο καλύτερος πελάτης των επιχειρήσεων Υγείας είναι τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πληρώνουν πάνω από 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Αλλά για να μην αδικούμε την κυβέρνηση ότι δε νοιάζεται για τους φτωχούς, θα φροντίσει να υπάρχει, όπως λέει, ένα στοιχειώδες επίπεδο υπηρεσιών Υγείας, που δε θα καλύπτει βέβαια τις ανάγκες, θα απευθύνεται όμως στο τμήμα του πληθυσμού που βρίσκεται σε τέλεια εξαθλίωση. Λες και η πλειοψηφία των ανέργων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μεταναστών δε ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Δείγματα γραφής μιας τέτοιας λειτουργίας έχουμε από τα προνοιακά ιδρύματα, όπως του Σκαραμαγκά, του ΠΙΚΠΑ Βούλας, των Λεχαινών, άλλων περιοχών της χώρας που έχουμε φθάσει να θρηνούμε θύματα ή και ορισμένων ψυχιατρείων που έχουν καταντήσει αποθήκες ψυχών.

Για τον παράδεισο του κεφαλαίου

Απέναντι σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική δεν υπάρχει μια πολιτική από την αξιωματική αντιπολίτευση που να αναδεικνύει την αιτία αυτής της κατάστασης που για το ΚΚΕ δεν είναι άλλη από την πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων. Γι' αυτό η κριτική στην κυβέρνηση γίνεται για ζητήματα διαχείρισης και όχι για την ουσία, το περιεχόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Κι αυτό, γιατί το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Εχει στοιχηθεί με την πλευρά του κεφαλαίου και μόνο στα λόγια και ειδικά τις προεκλογικές περιόδους θυμάται το λαό και τα προβλήματά του. Αυτό δεν είναι συκοφαντία, το αποδεικνύει το ίδιο το κείμενο της επερώτησης.

Για το ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα που έχει το ΕΣΥ (όπως το λέει) δεν είναι η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίησή του αλλά κάποια διαρθρωτικά. Είναι οι ελλείψεις, η υποβάθμιση της ποιότητας, τα χρέη, η σπατάλη και η διαφθορά. Δηλαδή, τα αποτελέσματα της πολιτικής τους τα προβάλλουν ως αιτίες των προβλημάτων για να κρύψουν τον ένοχο. Για να αποπροσανατολίσουν το κίνημα από το να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική και να το στρέψουν σε αναποτελεσματικούς αγώνες ή και στην αδράνεια.

Η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υποκλέψει λαϊκές ψήφους και να ξαναβγεί κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τα όρια.

Λες και όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπήρχαν και παλιότερα επί δικής του διακυβέρνησης. Μα η ΝΔ την πολιτική του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει. Το ΠΑΣΟΚ π.χ. δεν ξεκίνησε το θεσμό των συμβασιούχων και των επικουρικών γιατρών για να καλύψει τις ελλείψεις και η κυβέρνηση τον επέκτεινε και στους νοσηλευτές;

Με νόμο του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε η πρώτη ρύθμιση χρεών και ακολούθησε με δικό της η ΝΔ και τώρα ετοιμάζει και δεύτερο; Τα ίδια επιχειρήματα δε χρησιμοποιούν και οι δύο, δηλαδή ότι θα χτυπήσουν τη σπατάλη και τη διαφθορά και ότι θα νοικοκυρέψουν το σύστημα; Τελικά, μετά από λίγο καιρό από τις ρυθμίσεις ξαναρχόμαστε στα ίδια. Δυστυχώς, έτσι θα συνεχίσουν να είναι τα πράγματα όσο δεν κόβεται (και δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι και τα δύο κόμματα θα το κάνουν) ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τις προμήθειες με το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο.

Γι' αυτό το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι και τα δύο κόμματα έχουν την ίδια αντιλαϊκή, αντιδραστική πολιτική είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε διάπλατα το δρόμο, η ΝΔ συνεχίζει

Το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι ενισχύει την ήδη προνομιακή θέση, όπως παραδέχεται, του ιδιωτικού τομέα. Δε μας λέει όμως ποιος έφερε σ' αυτή την προνομιακή θέση τον ιδιωτικό τομέα;

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Το 1989 οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία αποτελούσαν το 63% των συνολικών δαπανών Υγείας. Το 2000 οι δημόσιες δαπάνες αποτελούσαν το 57%, το 2001 το 56% των συνολικών δαπανών για την Υγεία και το 44% ήταν ιδιωτικές. Σήμερα έχουμε φτάσει το 52% να 'ναι οι δημόσιες και το 48% να είναι χρήματα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους. Και μετά την αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών οι ιδιωτικές δαπάνες διαμορφώνονται στο 57,2% των συνολικών δαπανών για την Υγεία.

Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ καμία σχέση μ' αυτή την εξέλιξη;

Τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, το ΠΑΣΟΚ δεν τα ξεκίνησε και τα συνεχίζει τώρα η ΝΔ;

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν έθεσε ενιαίους κανόνες για τη λειτουργία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ότι έδωσε παράταση προσαρμογής στο ΠΔ 84/2001. Μα την πρώτη παράταση του ΠΔ 84/2001 για 5 χρόνια την έδωσε το ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί τώρα τη ΝΔ που συνεχίζει στην ίδια ρότα;

Το ΚΚΕ δε δέχεται καμία επιχειρηματική δράση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση). Το κεφάλαιο έχει αποδειχτεί ότι μπορεί και σπάει όρια, κανόνες, δεσμεύσεις προκειμένου να ενισχυθεί με τη βοήθεια πάντα των πολιτικών του υπηρετών, των αστικών κομμάτων, όπως είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια και άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΝ, έχουν θέση για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με ενιαίους κανόνες λειτουργίας. Δε μας κάνει εντύπωση. Οταν ένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη θέση ποιανού συμφέροντα υπηρετεί, της εργατικής τάξης ή του κεφαλαίου, επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες.

Είναι αλήθεια ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ '91 - '93 έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα με το ΠΔ 247/91. Εδωσε τότε τη δυνατότητα για ίδρυση νέων κλινικών, μεταβιβάσεων και δημιουργίας διαγνωστικών κέντρων στα πλαίσια των ιδιωτικών κλινικών.

Εάν το ΠΑΣΟΚ διαφωνούσε με αυτή τη δράση γιατί δεν κατάργησε το ΠΔ, όπως αρέσκεται δημαγωγικά να λέει κάθε φορά που είναι αντιπολίτευση, όπως και τώρα, ότι όταν έρθουμε στην κυβέρνηση θα καταργήσουμε π.χ. το νόμο πλαίσιο για την Παιδεία;

Η αλήθεια είναι ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στήριζαν και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν την επιχειρηματική δράση και στον τομέα της Υγείας.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική στη ΝΔ ότι η ΠΦΥ, η πρόληψη, η πρόνοια μετατίθεται για το άγνωστο μέλλον. Λέει ψέματα. Ξέρει πολύ καλά, γιατί και αυτό συμφώνησε με τη ΝΔ όλες αυτές οι υπηρεσίες να περάσουν στην ΤΑ σε ανταποδοτική βάση.

Εξάλλου, και στο πρόγραμμά του το «ΕΣΥ» που προβάλλει αναφέρει ότι θα λειτουργεί «με κεντρικό συντονισμό, με συμμετοχή της ΤΑ, των κοινωνικών εταίρων (δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων) και των πολιτών» και ότι θα «μειωθεί το σημερινό μεγάλο κόστος». Δεν αναφέρει πουθενά βέβαια για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Και στην Πρόνοια

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ ότι εγκαταλείπει τις Προνοιακές δομές και τις Μονάδες Αποκατάστασης, αφήνοντας νέο πεδίο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Εχει δίκιο. Αυτό κάνει η ΝΔ. Ποιος είναι όμως ο πρώτος διδάξας; Το ΠΑΣΟΚ με το νόμο για την Πρόνοια δεν κατάργησε το ΠΙΚΠΑ, τον ΕΟΠ και μια σειρά άλλες προνοιακές υπηρεσίες και ιδρύματα για να εφαρμόσει τα ευρωενωσιακά προγράμματα με ημερομηνία λήξης για μια μικρή μερίδα του πληθυσμού όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», το «Ψυχαργώς» κλπ., και τώρα με περισσή υποκρισία δήθεν αναρωτιέται τι θα γίνουν οι περιθαλπόμενοι και οι εργαζόμενοι σ' αυτά;

Επί δικής του διακυβέρνησης δε λειτούργησε το πρώτο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης «Η Ανάπλαση» με επίτιμο κιόλας Πρόεδρο το δικό του υπουργό Ευάγγελο Γιαννόπουλο;

Το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική στη ΝΔ ότι με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων άφησε τις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης να διογκωθούν. Οντως οι φαρμακευτικές δαπάνες διογκώθηκαν και μάλιστα με στοιχεία του ΙΚΑ (Νοέμβρης 2006) φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση 5,95% της μεταβολής μεταξύ του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής περίθαλψης για το 2007 και της εκτίμησης για το 2006. Η αύξηση όμως αυτή επήλθε κυρίως από την αύξηση της τιμής των φαρμάκων που έφερε ο νόμος της ΝΔ του 2005 για το οποίο δεν κάνει κριτική το ΠΑΣΟΚ.

Τη λίστα φαρμάκων η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την εφάρμοσε με το επιχείρημα της μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών. Ομως η πράξη το διέψευσε. Οι δαπάνες αντί να μειωθούν αυξήθηκαν, όχι ως αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης αλλά αυτής των κερδών του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας στο χρονικό διάστημα 1990 - 2003 οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν εννιά φορές. Το ίδιο διάστημα, οι ποσότητες που πουλήθηκαν ούτε καν διπλασιάστηκαν.

Δεν είναι τουλάχιστον υποκρισία του ΠΑΣΟΚ να βάζει ζήτημα σήμερα ότι η αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών επιβαρύνουν τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους όταν και επί ημερών του αυξάνονταν ανάλογα οι δαπάνες που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι;

Γιατί, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση δεν κατάργησε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν με 25% στη φαρμακευτική δαπάνη;

Η διέξοδος

Δεν είναι πραγματικό το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για το ότι όλα αυτά τα προβλήματα «επιβαρύνουν τον Ελληνα πολίτη, εκτινάσσουν τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας και υπονομεύουν το μέλλον και την προοπτική των ασφαλιστικών ταμείων». Γιατί το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ, υπηρετώντας τον ίδιο στρατηγικό στόχο, της στήριξης του κεφαλαίου και δεν το έπιασε ο πόνος για το λαό και τα Ταμεία. Γι' αυτό η θέση του είναι απέναντι στη θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, χρηματοδοτούμενο από το κράτος και τους εργοδότες και με κατάργηση κάθε ασφαλιστικής εισφοράς στον κλάδο Υγείας, με πλήρη ανάπτυξη σε όλες τις βαθμίδες του και με προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να συσπειρωθούν και να παλέψουν για ένα τέτοιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους και όχι των κεφαλαιοκρατών, όπως κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Μ.Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ