ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Καμία αυταπάτη, ανυπακοή! Σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάνουμε μομφή»

... και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

... και στη Θεσσαλονίκη
Ηταν χιλιάδες. Φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν και χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Εβαλαν και χτες στο στόχαστρό τους το νέο νόμο-πλαίσιο, την προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16, τη δικομματική πολιτική του αντιλαϊκού «ευρωμονόδρομου». «Καμία αυταπάτη, ανυπακοή! Σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάνουμε μομφή», φώναξαν από το μεσημέρι στην προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, στη συνέχεια στη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και μετά στην πορεία που έφτασε στη Βουλή.

Οσο πλησίαζαν στη Βουλή, τα συνθήματα πύκνωναν: «Το άρθρο 16, δε θα καταργηθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», «Τέρμα στην αμάθεια και τις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν Παιδεία». Μπροστά, ήταν οι φοιτητές, ακολουθούσαν σπουδαστές των ΤΕΙ και τέλος οι εκπαιδευτικοί. Δυναμικό ήταν και το «παρών» του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με πανό: «Παιδεία για το λαό και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματιών».

Κατέθεσαν ξεκάθαρη και μαζική μομφή απέναντι στις πολιτικές ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεταν: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», δείχνοντας με ποιους πορεύονται στους δρόμους του αγώνα.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Παράλληλα, έδωσαν και μια ακόμη απάντηση, σε όσους βιάστηκαν να προεξοφλήσουν τον τερματισμό των αγώνων, διατρανώνοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη βδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη

«Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα χιλιάδων διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί. Αφετηρία του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου ξεκίνησαν οι φοιτητικοί, σπουδαστικοί σύλλογοι και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Με μαχητικό συλλαλητήριο έφτασαν στη συγκέντρωση των φοιτητών τα ταξικά σωματεία κι οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας του ΕΚΘ και της 4ωρης στάσης της ΕΔΟΘ. Στην Καμάρα είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΑΣΘ, οι οποίοι ενώθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Μία μεγάλη διαδήλωση απλώθηκε στην Εγνατία. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» ακουγόταν από όλα τα μπλοκ της διαδήλωσης. Η διαδήλωση μέσω της Αγίας Σοφίας έφτασε στην οδό Τσιμισκή κι από εκεί πάλι στην Εγνατία. Καθιστική διαμαρτυρία για λίγα λεπτά στην Εγνατία, όπου οι φοιτητές βροντοφώναξαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν Παιδεία», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - πλουτοκρατία στηρίζουν την ΟΝΕ, πουλάνε την Παιδεία» ακουγόταν στην κεφαλή της πορείας κάτω από το πανό του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών. Η πορεία συνεχίστηκε ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι φοιτητές ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνέχισαν τη διαδήλωση ως τα πανεπιστήμια.

Και σε άλλες πόλεις

Μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Κοζάνη και τη Φλώρινα. Δυναμική ήταν η διαδήλωση και στα Γιάννενα. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα χτες το απόγευμα στην πλατεία Σαρόκο. Με συγκεντρώσεις και πορείες σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο απάντησαν χτες το μεσημέρι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κρήτη, συνεχίζοντας τον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Τα νέα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) που φέρνει η κυβέρνηση αναβαθμίζουν την επαγγελματική εκπαίδευση σε σχέση με τα ΤΕΕ;

Οσο η επαγγελματική εκπαίδευση λειτουργεί παράλληλα με τη γενική μόρφωση και απευθύνεται στις ίδιες ηλικίες παιδιών που απευθύνεται και το «γενικό» σχολείο, θα είναι ντε φάκτο υποδεέστερη εκπαίδευση. Οσο, δηλαδή, το σχολείο θα χωρίζεται από τη μια σε τεχνικό, επαγγελματικό κ.τλ. και από την άλλη σε ενιαίο ή γενικό, σημαίνει ότι θα είναι ταξικά διαχωρισμένο, σε βάρος πάντα της τεχνικής εκπαίδευσης (γιατί η γενική μόρφωση μέχρι τα 18 χρόνια είναι απαραίτητη για κάθε παιδί και φυσικά, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να την ακολουθήσουν την προτιμούν). Αυτή η διάκριση γενικής - τεχνικής εκπαίδευσης είναι το «διπλό ανισότιμο ταξικό σχολικό δίκτυο», στο οποίο το ΚΚΕ αντιτίθεται, προβάλλοντας την απαίτηση του ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου για όλα τα παιδιά και μόνο μετά την ολοκλήρωση αυτού του σχολείου, αφού το παιδί κλείσει τα 18, να ακολουθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και η όποια επαγγελματική επιλογή. Πολύ απλά, όταν ξεφεύγουμε από την αρχή του ενιαίου σχολείου για όλα τα παιδιά, τότε δημιουργούνται σχολεία προνομιούχων και μη.

Με αυτό το σκεπτικό, γίνεται κατανοητό ότι όσο κι αν τα ΕΠΑΛ φαντάζουν βελτιωμένα σε σχέση με τα ΤΕΕ, είναι καταδικασμένα να παραμείνουν σχολεία β' κατηγορίας στη σημερινή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η βελτίωση που προσπαθεί να τους κάνει η κυβέρνηση, αποσκοπεί στο να προσελκύσουν τα ΕΠΑΛ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών σε σχέση με τα ΤΕΕ, τα οποία λόγω του αναλυτικού τους προγράμματος (ούτε τη γενική μόρφωση ολοκλήρωναν, ούτε παρείχαν επαγγελματική κατάρτιση με αντίκρισμα) και των τεράστιων ελλείψεων που παρουσίαζαν είχαν απαξιωθεί στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή την εικόνα παρουσίαζαν τα ΤΕΕ (και το πιο πιθανό είναι ότι θα την παρουσιάσουν και τα ΕΠΑΛ) λόγω ακριβώς της φύσης τους και του διαχωρισμού τους από τα ενιαία λύκεια, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλε το εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτή η ταξική διάκριση σε γενική και τεχνική μόρφωση έχει τις ρίζες της στο διαχωρισμό πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας. Αυτός ο διαχωρισμός όμως, δεν ξεκινάει - όπως θέλουν να μας πείσουν οι αστοί με τις παλιές και τις καινούριες θεωρίες τους - από έμφυτες διαφορές στις ικανότητες των ανθρώπων, αλλά είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού καταμερισμού της εργασίας στις ταξικές κοινωνίες. Κατ' επέκταση, το «ξεδιάλεγμα» των παιδιών στην ηλικία των 15 χρόνων για το γενικό ή το επαγγελματικό λύκειο, δεν προκύπτει «φυσικά» επειδή τάχα κάποια παιδιά «δεν παίρνουν τα γράμματα», αλλά είναι αποτέλεσμα του τρόπου παραγωγής και του συγκεκριμένου καταμερισμού εργασίας. Πιο απλά, ο καπιταλισμός είναι αυτός που κλέβει πρόωρα το βιβλίο από το χέρι, από ένα μεγάλο μέρος των παιδιών της εργατικής τάξης.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΕΙ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σήμερα η κοπή της πίτας

Η Οργάνωση ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σήμερα, στις 10 το βράδυ, στο ΤΕΙ Αθήνας (κτίριο Σαρακάκη, Καβάλας και Μητροδώρου). Θα ακολουθήσει γλέντι με λάτιν και ντίσκο μουσική.

Εκδηλώσεις

-- Εκδήλωση - συζήτηση για την Παιδεία στα Χανιά οργανώνει η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών την ερχόμενη Παρασκευή 23 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: «Περιεχόμενο σπουδών - Ευέλικτη ζώνη - Διαθεματικότητα - Διά βίου κατάρτιση» με εισηγητή τον Μάριο Μιχαηλίδη, σχολικό σύμβουλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνεργάτη του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», καθώς και «Σχέση οικονομίας - παιδείας» με εισηγητή τον Κώστα Παπλωματά, γραμματέα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το σημερινό σχολείο, τον ελεύθερο χρόνο και τις θέσεις του ΚΚΕ για την εισαγωγή των νέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ», θα πραγματοποιήσει αύριο Σάββατο 17 Φλεβάρη, η ΤΟ Μαθητών Ηρακλείου της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Κόμματος στις 7 το απόγευμα (Οδός 1821, αρ. 39).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ