Οπως καταλαβαίνετε, όταν ψηφίζονται τέτοιες συνθήκες, ένα παρανοϊκό μέλλον, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχουν «τράπεζες» γενετικού υλικού προκειμένου αυτό να διατίθεται σε όσους θέλουν να μας ελέγξουν, δεν είναι καθόλου μα καθόλου μακριά.
Κατά τα άλλα, στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος, που υποτίθεται ότι προστατεύει τις ατομικές μας ελευθερίες και τα δικαιώματα και οι βουλευτές της ΝΔ «σκίζονται» υπέρ των ατομικών ελευθεριών.
Οσο για το (κατά τα άλλα) σκληρά αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ, ουδεμία αντίρρηση έχει με τη θετική ψήφο που έδωσε η κυβέρνηση, γιατί το ίδιο θα έκανε και αυτό αν ήταν στη θέση της. Και το έχει αποδείξει έμπρακτα στο παρελθόν.
ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ επιτοκίων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν πρέπει να γκρινιάζουμε, διότι οι δυνατότητες δανεισμού αυτή τη στιγμή στην ΕΕ είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές.
Οντως, υπάρχουν κάποιοι που δε θα πρέπει να γκρινιάζουν για τα επιτόκια, όμως αυτοί δεν είναι οι δυστυχείς πολίτες που δανειοδοτήθηκαν για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και τώρα τρέχουν και δε φτάνουν.
Αντιθέτως, οι ...συνήθεις μεγαλοδανειολήπτες, δηλαδή οι επιχειρήσεις, δεν έχουν λόγο να αγχώνονται. Και με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανείζονται, και φοροαπαλλαγές έχουν από τις κυβερνήσεις, και ρυθμίσεις χρεών γίνονται γι' αυτούς, και όταν δανείζονται από το Δημόσιο παίρνουν δανεικά κι αγύριστα.
Πιέσεις δέχεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο καθώς τα νέα βιβλία έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δελτίο Τύπου, «σχεδόν καθημερινά, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο γίνεται αποδέκτης κρίσεων, παρατηρήσεων, διορθώσεων, προτάσεων, διαμαρτυριών από γονείς και εκπαιδευτικούς, από ενυπόγραφα δημοσιεύματα του Τύπου, από ανακοινώσεις επιστημονικών ενώσεων και θεσμικών φορέων για τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα νέα σχολικά βιβλία». Απαντώντας, ανακοινώνει ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των νέων βιβλίων από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Πρώτο μάλιστα που θα αξιολογηθεί θα πρέπει σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να είναι το βιβλίο της Ιστορίας της Στ' Δημοτικού που έχει προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις. Δηλώνει πάντως ότι δε θα εισηγηθεί την απόσυρσή του με βάση τα επικριτικά σχόλια και τις διαμαρτυρίες «γιατί, εκτός των άλλων, με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η θεσμική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας που περιλαμβάνει φυσικά την αξιολόγηση και αυτού του διδακτικού βιβλίου από τη διδακτική πράξη και εμπειρία». Στις προθέσεις της διοίκησης του Ινστιτούτου είναι να στείλει στα σχολεία υποστηρικτικό υλικό (CD - ROM) εμπλουτισμένο με προσομοιώσεις, ηχητικά τεκμήρια αλλά και απεικονίσεις για διάφορα θέματα. Ομως με τέτοιου τύπου συμπληρώσεις όχι μόνο δεν αναιρείται το βασικό πρόβλημα του ιδεολογικού προσανατολισμού του συγκεκριμένου βιβλίου και η καλλιέργεια της αμάθειας αντί της ιστορικής συνείδησης, αλλά συνεχίζεται. Η πραγματική λύση βρίσκεται στην αντικατάστασή του.
Και ξαφνικά χτες, διαγράφτηκαν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, διαγράφτηκαν οι εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις, οι συλλογικές διαδικασίες μέσα στις σχολές και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών βαφτίστηκαν κινητοποιήσεις παρατάξεων. Ετσι ακούσαμε στην κρατική ΝΕΤ ότι το προχτεσινό συλλαλητήριο το έκανε η ΠΚΣ και το χτεσινό το έκανε η ΕΑΑΚ! Τόσο αντικειμενικό ήταν το ρεπορτάζ που έκανε! Αλλά μάλλον όχι τυχαία. Οι συλλογικές ενέργειες του κινήματος και μάλιστα με πλαίσιο που αντιστρατεύεται την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία πρέπει να χτυπηθούν. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ΝΕΤ είχε ξεκάθαρο στόχο να στείλει το μήνυμα πως τάχα οι συλλογικές διεργασίες τελείωσαν και τώρα απλά βάζουν τη σφραγίδα τους οι παρατάξεις που κινούνται για τα δικά τους στενά παραταξιακά συμφέροντα. Ετσι νομίζουν πως θα αποδυναμώσουν και το φοιτητικό κίνημα, αλλά και την κοινή δράση συνδικάτων των εργαζομένων με φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και υπέρ της δημόσιας δωρεάν για όλους Παιδείας. Με άλλα λόγια, για την κρατική τηλεόραση μοιάζει να ισχύει το «αν το κίνημα δεν υποτάσσεται στα μέτρα μας, τόσο το χειρότερο για το κίνημα»...