ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Νομοθεσία ντροπής για την Ευρώπη
  • Την άμεση καταστροφή των σοβιετικών αντιφασιστικών μνημείων, προβλέπει νέος νόμος, που εγκρίθηκε με δύο μόλις ψήφους διαφορά
  • Μέρα πένθους, η μέρα απελευθέρωσης από το φασισμό!

Το μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη, στο κέντρο του Τάλιν
Το μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη, στο κέντρο του Τάλιν
Διάστημα 30 ημερών για την καταστροφή ή απομάκρυνση των σοβιετικών - αντιφασιστικών μνημείων, όπως του Στρατιώτη - απελευθερωτή από το κέντρο του Τάλιν, δίνει ο νόμος «για την απομάκρυνση των απαγορευμένων κτισμάτων», που εγκρίθηκε στις 15/2 από 46 βουλευτές του εσθονικού Κοινοβουλίου, έναντι 44 που τον καταψήφισαν, ενώ οι υπόλοιποι απείχαν.

Παρά την ψήφιση του νόμου, οι αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της Εσθονίας, όσο και οι διεθνείς δυναμώνουν. Ετσι, το ρωσικό Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχει εγκρίνει σχετικό ψήφισμα καταδίκης για την απόφαση καταστροφής των αντιφασιστικών μνημείων στην Εσθονία.

Να σημειωθεί ότι στις παραμονές της ψηφοφορίας, ακόμη κι ο Πρόεδρος της χώρας, Τόομας Χέντρικ Ιλβες, που είχε υπογράψει άλλους σχετικούς νόμους, σχετικά με την απομάκρυνση τάφων, χαρακτήρισε αυτόν το νόμο αντισυνταγματικό και ζήτησε να μην ψηφιστεί. Μετά την ψήφιση του νόμου από το Γραφείο της Προεδρίας, ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος δε θα υπογράψει το νέο νόμο, αλλά θα τον επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για «διορθώσεις».

Επίσης στις 15 Φλεβάρη εγκρίθηκε από το εσθονικό Κοινοβούλιο τροπολογία που αφορά το νόμο για τις εθνικές εορτές. Με την τροπολογία αυτή, η 22η Σεπτέμβρη, μέρα κατά την οποία ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας, από τα χιτλερικά στρατεύματα, κηρύσσεται στο εξής μέρα πένθους για τους «αγωνιστές της ανεξαρτησίας», που δεν είναι άλλοι από όσους υπηρέτησαν στις εσθονικές λεγεώνες των «Ες-Ες» και στα άλλα εθνικιστικά στρατιωτικά σώματα, που είχαν συγκροτήσει οι κατοχικές φασιστικές δυνάμεις και πολεμούσαν ενάντια στην ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με την τροπολογία, απαγορεύονται αυτή τη μέρα οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, που δε συνδέονται με τη μνήμη των «αγωνιστών της ανεξαρτησίας». Ο στόχος δεν είναι άλλος από την απαγόρευση των αντιφασιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται εκείνη τη μέρα στο Τάλιν, από μαζικές και πολιτικές οργανώσεις, προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από το ναζισμό.


Ι.Π.


ΛΕΤΟΝΙΑ
Επιδιώκουν ταύτιση κομμουνισμού - ρατσισμού!

Η καμπάνια του αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού δεν έχει τέλος στις χώρες της Βαλτικής. Προχθές, στη Βουλή της Λετονίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκάιντις Μπέρζινις, δήλωσε ότι η Λετονία υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ να εγκριθεί Απόφαση - πλαίσιο για τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, όμως θα ήθελε σ' αυτήν την Απόφαση της ΕΕ να προστεθεί και μια Πολιτική Διακήρυξη «με την οποία θα καταδικάζονται τα "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", που διέπραξαν όλα τα "ολοκληρωτικά καθεστώτα", συμπεριλαμβανομένου του κομμουνιστικού».

Πρόσθεσε ότι η Διακήρυξη πρέπει να ενσωματωθεί στο σχέδιο Απόφασης, αφού σε αυτό δεν υπάρχουν αναφορές για τα «κομμουνιστικά εγκλήματα». Αυτό θα προτείνει ο ίδιος στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, στις 19 Απρίλη, ενώ το ζήτημα αναμενόταν να το συζητήσει με τους ομολόγους του και στη σημερινή και αυριανή άτυπη σύνοδο.

Ενάντια σ' αυτήν την πρωτοβουλία, τάχθηκε ο Μπορίς Τσιλέβιτς, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Κέντρο Ομόνοιας» (όπου συμμετέχουν και οι 4 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος), ο οποίος υπογράμμισε στον υπουργό Δικαιοσύνης πως μάταια προσπαθεί να ταυτίσει ανόμοια πράγματα και του ζήτησε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση προς την ΕΕ, γιατί αυτό θα μειώσει ακόμη περισσότερο το διεθνές κύρος της χώρας.

Πάντως, το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι στη σημερινή Λετονία, το 25% του πληθυσμού χαρακτηρίζονται ως «μη πολίτες», δεν έχουν καν πολιτικά δικαιώματα για καθαρά ρατσιστικούς λόγους, ενώ υφίστανται και μια σειρά άλλων διακρίσεων, όπως, π.χ., περιορισμοί στη δυνατότητα εργασίας στο δημόσιο τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ