ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ
Αποδεκατίζουν τα δάση με αντιεπιστημονικές οριοθετήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που μιλούν για αποκλίσεις (σ.σ. κίνδυνο αποχαρακτηρισμών) από 20% έως 30% των δασών της χώρας!

«Μπουρλότο» στα δάση επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ, πριν καλά καλά εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η νέα καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με προφανή στόχο την παράδοση ενός μεγάλου μέρους της δημόσιας δασικής περιουσίας στην εμπορευματοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, με το έργο «οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων», που επιχειρεί μέσω της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο χρηματοδοτείται και από την ΕΕ, ακολουθεί μεθοδολογία η οποία οδηγεί σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς που κυμαίνονται από 20% έως και 30% του δασικού πλούτου της χώρας, προς όφελος, προφανώς, των διάφορων καταπατητών, εμπρηστών και οικοπεδοφάγων!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με τη μεθοδολογία αυτή οριοθέτησης των δασών διαφωνούν, και τη χαρακτηρίζουν αναξιόπιστη και άχρηστη, όχι μόνο οι δασολόγοι, αλλά και οι δασικές υπηρεσίες του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επίσημα έγγραφά τους που έχουν αποστείλει επανειλημμένα στην εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», η οποία, ωστόσο, προχωρά ακάθεκτη στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών σα να μη συμβαίνει τίποτε...

Αποκλίσεις μέχρι 30% από την πραγματικότητα!

Μπουρλότο στα δάση επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, δίνοντας ένα ακόμη ρεσιτάλ εμπορευματοποίησης της δημόσιας περιουσίας
Μπουρλότο στα δάση επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, δίνοντας ένα ακόμη ρεσιτάλ εμπορευματοποίησης της δημόσιας περιουσίας
Σε πρόσφατο έγγραφο - «βόμβα» του γενικού διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ελ. Φραγκιουδάκη (23 του Γενάρη 2007), που απευθύνεται στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» και έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», αφού επισημαίνεται ότι το εν λόγω έργο προωθείται ερήμην των δασικών υπηρεσιών, «οι οποίες είναι κατά το νόμο αρμόδιες για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων», τονίζεται:

«Η αναξιοπιστία του έργου αυτού είναι δεδομένη, έχοντας υπόψη το στόχο που αποσκοπεί, δηλαδή να είναι ένα προστάδιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών και να αποτελέσει το υλικό στο οποίο θα βασιστούν οι Δασικές Υπηρεσίες για την υποβολή δηλώσεων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου σε αξιώσεις δικαιωμάτων επί δασών, δασικών και λοιπών εκτάσεων που διαχειρίζονται και διοικούνται ως δημόσιες, στα πλαίσια των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου και οφείλεται στην επιλεγμένη μέθοδο καταγραφής δασών και δασικών εκτάσεων, που υλοποιείται με τις αντίστοιχες τεχνικές προδιαγραφές και επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

1. Η μέθοδος που περιγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές "οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων" είναι πλήρως ασύμβατη σε καίρια σημεία με τις αντίστοιχες των δασικών χαρτών και οδηγεί σε επισφαλή αποτελέσματα όσον αφορά στην ακριβή οριοθέτηση των δασών, δασικών και λοιπών εκτάσεων, αφού δε χρησιμοποιούνται στερεομοντέλα αεροφωτογραφιών κατά τη φωτοερμηνεία, αλλά γίνεται μονοσκοπική απόδοση των αντίστοιχων οριογραμμών.

Το έγγραφο-φωτιά της Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Το έγγραφο-φωτιά της Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
2. Επιπλέον, δεν προβλέπονται επίγειες εργασίες επιβεβαίωσης των παραπάνω οριογραμμών, ενέργεια βασική και προαπαιτούμενη για την εξασφάλιση της πιστότητας αφενός της ορθής θέσης τους και αφετέρου του θέματος (π.χ. δάσος, χορτολίβαδο, βραχώδης έκταση κλπ.).

3. Συνέπεια των ανωτέρω είναι να περιγράφονται στις εν λόγω τεχνικές προδιαγραφές σαν προβλεπόμενες αποκλίσεις 30% για την "ιστορική" κατάσταση (1945 ή 1960) και 20% για την πλέον πρόσφατη από την πραγματική κατάσταση, δηλαδή ποσοστά ακριβείας 70% και 80% αντίστοιχα, πέρα και έξω από κάθε επιστημονική, τεχνική και θεσμική οπτική»!

«Στο βρόντο» 8,3 εκατ. ευρώ!

Εκτός, όμως, από αναξιόπιστο (άρα επικίνδυνο για τα δημόσια δάση) το έργο αυτό, κόστους 8,3 εκατ. ευρώ, είναι και παντελώς άχρηστο για τις δασικές υπηρεσίες, για λογαριασμό των οποίων - υποτίθεται - υλοποιείται! Ορίστε τι αναφέρει στο ίδιο έγγραφο ο Ελ. Φραγκιουδάκης: «Επειδή αφενός εντελώς αναρμοδίως η "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ" εισηγείται έργο καταγραφής και συνεπώς χαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων και αφετέρου οι σχετικές μέθοδοι και οι τεχνικές προδιαγραφές είναι πλήρως ασύμβατες με τις αντίστοιχες της κατάρτισης δασικών χαρτών, δηλαδή έργο που είναι έξω από οποιαδήποτε θεσμική και επιστημονική δεοντολογία για το σκοπό που σχεδιάστηκε και προτάθηκε προς έγκριση στα όργανα της ΕΕ, σας γνωρίζουμε ότι για την υπηρεσία μας είναι άνευ αντικειμένου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιηθούν ούτε από τη διοίκηση ούτε από τους διοικούμενους. Αλλωστε, στο επίπεδο συλλογής ενδεικτικών στοιχείων, ως καταγραφή και χαρτογράφηση δασών και δασικών εκτάσεων επί ορθοφωτοχαρτών κλίμακας 1:20.000, ήδη τα διαθέτει το Τμήμα Θεματικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσής μας, επομένως δεν παρίσταται ανάγκη επανάληψης εργασιών ανάλογης ακρίβειας».

Μάλιστα, «προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι όπως αποδυνάμωση των θέσεων του Δημοσίου στις κτηματογραφήσεις του Εθνικού Κτηματολογίου, παραπλάνηση δικαστικών αρχών και αμφισβήτηση πράξεων χαρακτηρισμού των αρμοδίων οργάνων (Δασαρχών και Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων) ανά την Επικράτεια», ο Ελ. Φραγκιουδάκης στο ίδιο έγγραφο προτείνει «τον άμεσο επανακαθορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου με τη σύγχρονη αναμόρφωση των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το έγγραφο που εκφράζει τη διαφωνία των δασικών υπηρεσιών για τη δασοκτόνα αυτή μεθοδολογία οριοθέτησης των δασών, η οποία ακολουθείται από την «Κτηματολόγιο ΑΕ». Σε έγγραφο του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκου, της 6 του Ιούνη 2005 (Αρ. Πρωτ. 90567/371), που απευθύνεται στον πρόεδρο της «Κτηματολόγιο», Χρ. Γούλα, και έχει επίσης στη διάθεσή του ο «Ρ», αφού επισημαίνονται οι αποκλίσεις, αναφέρεται επί λέξει: «Είναι προφανές ότι η αδρομερής αυτή καταγραφή (μη αποδεκτή επιστημονικά για τους σκοπούς που θα εξυπηρετήσει σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο), όχι μόνο δεν είναι "Δασικοί Χάρτες για το σύνολο της χώρας", αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει καν αξιόπιστη βάση για σύνταξη Δασικών Χαρτών ή για την προβολή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατά τις διαδικασίες Κτηματογράφησης».

Σε γνώση και του πρωθυπουργού!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο καταστροφικός αυτός σχεδιασμός της «Κτηματολόγιο ΑΕ» - ο οποίος ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, μετά τα πρόστιμα που επέβαλε η ΕΕ για κακοδιαχείριση στο έργο - είναι σε γνώση και του γραφείου του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή.

Ειδικότερα, τον ενημέρωσε η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων με έγγραφό της στις 7 ττου Ιούνη 2005, προτρέποντάς τον να επέμβει για να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες με τον ορθό επιστημονικά τρόπο. Επισήμαινε μάλιστα ότι σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΤΕΕ («Αξονες Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου»), «το κόστος της από δω και πέρα σύνταξης όλων των Δασικών Χαρτών της χώρας είναι μικρότερο από το 4,8% των χρημάτων που υπολογίστηκε ότι θα πρέπει να δαπανηθούν για να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη χώρα μας»...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ