ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο αγωνιστικής διεκδίκησης

Οι μικρομεσαίοι αγρότες διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τους αγώνες τους, με στόχο να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Αποψη από την πορεία που ακολούθησε τη χτεσινή συγκέντρωση των αγροτών στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Αποψη από την πορεία που ακολούθησε τη χτεσινή συγκέντρωση των αγροτών στη Θεσσαλονίκη
Την αναπλήρωση του χαμένου, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, εισοδήματός τους σε όλες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, διεκδίκησαν στο μεγάλο συλλαλητήριο, που πραγματοποίησαν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, διαμαρτυρήθηκαν για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, για να εμποδίσουν και να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική.

Οι αγρότες, που κατέβηκαν στη Θεσσαλονίκη και από τα γειτονικά χωριά με τα τρακτέρ τους, συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και αφού άκουσαν τους ομιλητές σχημάτισαν πορεία προς τη ΔΕΘ, όπου λειτουργεί η κλαδική έκθεση «ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΑ». Συμμετείχαν μέλη αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, συνεταιριστές, αλλά και εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ που ήρθαν να τους συμπαρασταθούν, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών αγωνιστικών κινήσεων. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά την εμπορική πύλη της Εκθεσης και έκαψαν σημαία της ΕΕ, η οποία έγραφε επάνω της ΚΑΠ.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Ρίσκος, που μίλησε από μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, «την ίδια ώρα που οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοι τους, μαζί με τους λίγους εκλεκτούς μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου συζητούν στη "ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΑ" για τα καλά που έφερε στους ίδιους η νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ, εμείς υψώνουμε κραυγές οργής, αγανάκτησης και αγωνίας για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, αλλά και το μέλλον των χωριών μας και της υπαίθρου».

«Στους δρόμους, μας βγάζουν οι αντιαγροτικές και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται, συνέχισε. Σε όσους αρέσκονται να ψάχνουν για υποκινητές, απαντάμε: ΝΑΙ, έχουμε υποκινητές κι αυτοί είναι η νέα ΚΑΠ που αφανίζει εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, είναι οι εξευτελιστικές τιμές σε όλα τα προϊόντα μας, είναι η συρρίκνωση του εισοδήματός μας».

Σημαντικό «παρών» έδωσαν στο συλλαλητήριο οι δασεργάτες του Σταυρού, που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Σε σύντομο χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, εκπρόσωπός τους κατήγγειλε ότι εργάστηκαν στα αντιπλημμυρικά έργα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και ακόμη είναι απλήρωτοι. «Εχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι. Μαζί με τους αγρότες κάνουμε πορεία προς την Εκθεση. Αν δεν πληρωθούμε άμεσα, θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο δρόμων», ανέφερε.

Με το ψήφισμά τους, οι διαδηλωτές ζήτησαν τη δημιουργία ισχυρών παραγωγικών αγροτικών συνεταιρισμών, με τη συνένωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επίσης διεκδίκησαν:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Προστασία των κτηνοτρόφων από τα καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών.
  • Ειδικά για το βαμβάκι, η αναπλήρωση να υπολογιστεί στο ύψος των 360 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Ικανοποιητικές ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα.
  • Επιστροφή όλου του ποσού παρακράτησης ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα.
  • Κατώτερη τιμή στο πρόβειο γάλα 1,1 ευρώ το κιλό και ανάλογα για το γίδινο.
  • Καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων χωρίς παρακρατήσεις.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με εξασφάλιση φτηνών γεωργικών εφοδίων.
  • Εγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να επιχορηγείται σταθερά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Φτηνό αγροτικό ρεύμα. Αλληλεγγύη στους αγρότες της Χαλκιδικής, που παλεύουν ενάντια στα παράνομα χαράτσια της ΔΕΗ.
  • Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και ζητάμε ενίσχυση της προστασίας των δασών.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και Υγεία.
ΠΑΣΥ
Πανελλαδική σύσκεψη σήμερα στη Λάρισα

Στη σύσκεψη, θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν Επιτροπές των νομών, Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και αγρότες από όλη τη χώρα, πραγματοποιείται ύστερα από τις πετυχημένες κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες και έστειλαν ηχηρό μήνυμα συνέχισης της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα αναζωογονεί οικονομικά την ύπαιθρο και θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωσή της.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, που προκλήθηκε από την ΚΑΠ και από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  • Ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Ενίσχυση των συνεταιρισμών για να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος.
  • Επιστροφή ολόκληρου του φόρου που πληρώνουν για την αγορά αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής.
  • Ελεγχος των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  • Δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Στο μεταξύ, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., οι κτηνοτρόφοι του Αργυροπουλίου Λάρισας θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης, στο ύψος της Μελούντας, διαμαρτυρόμενοι για την αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης που τους καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

KKE
Να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις

Το βασικό αίτημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, υποστήριξε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Το βασικό αίτημα της μικρομεσαίας αγροτιάς που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, για τον άμεσο διπλασιασμό της κατώτερης αγροτικής σύνταξης που είναι 265 ευρώ και τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, μετέφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Απαντώντας ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, επικαλέστηκε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, σύμφωνα με τις οποίες η σύνταξη των αγροτών θα πάει το Γενάρη του 2008 στα 330 ευρώ από 170 ευρώ που ήταν το 2003. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, λέγοντας απλώς ότι δε θα μειωθούν τα ισχύοντα σήμερα όρια.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε στην παρέμβασή του ότι ο πλούτος στη χώρα συνεχώς αυξάνει, αλλά πάει σε όλο και λιγότερα χέρια, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις ενισχύουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται δίνουν ψίχουλα. Τα 267 ευρώ που παίρνει ο αγρότης, τόνισε, είναι ψίχουλα και μάλιστα για μια δουλιά που και βαριά, αλλά και ανθυγιεινή είναι. Γι' αυτό, είπε, πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως ο διπλασιασμός της αγροτικής σύνταξης και όχι να συζητιούνται διάφορα συνέρια για να ανέβουν τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ