ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ακούραστοι στο μετερίζι του αγώνα

Βγήκαν ξανά χτες στους δρόμους, διεκδικώντας την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
«Αδίκως καρτεράτε για να να λυγίσουμε, το δρόμο του αγώνα θα συνεχίσουμε». Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες στην κυβέρνηση οι συνταξιούχοι της Αθήνας, που πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο Εθνικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΤΑ. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Πάτρα και Γιάννενα.

Οι απόμαχοι της δουλιάς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δήμος Κουμπούρης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Μ. Ραλάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα των συνταξιούχων και της εργατικής τάξης είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής, γι' αυτό πολιτική πρέπει να είναι και η απάντηση, στη βάση των αιτημάτων που διεκδικεί το αγωνιζόμενο συνταξιουχικό κίνημα, όπως 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, πάγωμα των τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους κ.ά.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε επίσης εκ μέρους των συνταξιούχων των ΕΛΤΑ ο Γ. Κοντονάσιος, ο οποίος κάλεσε σε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες για την Παιδεία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου κατήγγειλε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την πρόταση «μομφής», υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική τους είναι ίδια και σταθερά προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Να σημειωθεί ότι, παρότι είχε οριστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Π. Δούκα, την τελευταία στιγμή τους ενημέρωσαν ότι αυτός απουσιάζει. Λίγο νωρίτερα οι συνταξιούχοι απαίτησαν και έδιωξαν την αστυνομική διμοιρία που βρισκόταν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Ενώθηκαν με τους αγρότες

Και στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προχώρησαν σε πορεία και θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους στο ΥΜΑΘ. Εκεί συναντήθηκαν με τους αγωνιζόμενους αγρότες της Χαλκιδικής και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά τους.

Οι συνταξιούχοι της Λάρισας και του Βόλου συμμετείχαν στην αγωνιστική συγκέντρωση στο Επιμελητήριο της Λάρισας και στη μαχητική πορεία προς τη Νομαρχία. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων. Στις Σέρρες, τέλος, εκατοντάδες συνταξιούχοι της πόλης, αλλά και από την την Καβάλα και τη Δράμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχία.

ΠΑΣΚΕ - ΠΟΕΔΗΝ
Συκοφαντεί για να σκεπάσει τις πομπές της

Την επιχείρηση συκοφάντησης του εκπροσώπου του στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, στην οποία επιδίδεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ - στέλεχος της ΠΑΣΚΕ - καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Οπως επισημαίνει, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ με προφανή σκοπιμότητα κατηγορεί τον συνδικαλιστή ότι ήταν απών από την παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε πριν λίγες μέρες στο διοικητή για τα προβλήματα του νοσοκομείου. «Η αλήθεια είναι ότι ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ ήταν παρών στην παρέμβαση που έγινε από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου. Δεν πήγε - και καλά έκανε - στην επίσκεψη που έκανε η ΠΑΣΚΕ στον διοικητή του νοσοκομείου. Χρειάζεται αρκετό θράσος από την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ για να κατηγορήσει το ΠΑΜΕ ότι είναι απόν από τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο όταν η συγκεκριμένη παράταξη βαρύνεται για τη σημερινή κατάσταση».

«Εμείς - συνεχίζει η ανακοίνωση - κατανοούμε τη δυσκολία του κ. προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και της παράταξής του να πείσει τους εργαζόμενους σε τι ακριβώς είναι αντίθετη από την πολιτική τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και της σημερινής. Είναι γνωστό ότι οι θέσεις τους και η δράση τους δεν αντιμετωπίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα που παίρνονται, αλλά δουλεύουν για να αλλάξει απλά ο διαχειριστής».

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στις 22 Φλεβάρη, στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας με σωματεία και συνδικαλιστές από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο υπουργείο Υγείας στις 27 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κατακραυγή για τη συνδικαλιστική δίωξη

Η αυθαίρετη απόλυση του γραμματέα του ΔΣ στο Σωματείο Μετάλλου και στελέχους του ΠΑΜΕ Θανάση Μαχτσίρα από το εργοστάσιο ΠΕΤΚΟ, των επιχειρήσεων ΒΙΚΟΣ στα Γιάννενα, έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία φορέων και σωματείων που απαιτούν την άμεση και χωρίς όρους επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Χρήστος Μεντής, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε τη συνδικαλιστική δίωξη, η οποία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το στέλεχος του ΠΑΜΕ μαζί με άλλους συναδέλφους του μάζευαν υπογραφές απαιτώντας την πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας τους. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στους εργοδότες, να παλέψουν μαζί με το ΠΑΜΕ. Σε αγώνα για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης καλεί και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Την τρομοκρατική απόλυση είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωσή της και η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Στην περιφρούρηση της απεργίας, μια από τις 85 μέρες...
Στην περιφρούρηση της απεργίας, μια από τις 85 μέρες...
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ» - ΠΑΤΡΑ
Κόλλησαν στον τοίχο την εργοδοσία

Μετά από 85 μέρες απεργίας πέτυχαν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους

Σε άτακτη υποχώρηση ανάγκασαν την εργοδοσία οι εργαζόμενοι στην εταιρεία φύλαξης και χρηματαποστολών «Wackenhut - Group4» («Βάκενχουτ») στην Πάτρα, καθώς ύστερα από 85 μέρες συνεχούς απεργιακού αγώνα πέτυχαν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που η εταιρεία είχε απολύσει εκδικητικά, τον περασμένο Οκτώβρη. Από χτες απεργοί και απολυμένοι επέστρεψαν με ψηλά το κεφάλι στο πόστο τους, έχοντας δημιουργήσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη συνολικά για το συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή και ευρύτερα.

Η πολύμηνη απεργία τους επιβεβαιώνει ότι μόνο ο συνεπής και ανυποχώρητος ταξικός αγώνας μπορεί να βάλει φραγμούς στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, να ανοίξει το δρόμο για να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι κατακτήσεις. Κρίσιμο ζήτημα στην εξέλιξη της απεργιακής μάχης αποτέλεσε η συνέπεια των εργαζομένων, αλλά και η ενεργός συμπαράσταση του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές του οποίου από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό τους, παλεύοντας μέχρι τέλους για την ανάκληση των απολύσεων.

Οι απεργοί δε λύγισαν μπροστά στην πρωτοφανή τρομοκρατία που εξαπέλυσε σε βάρος τους η εργοδοσία, απειλώντας με νέες απολύσεις και έχοντας την αρωγή των δυνάμεων καταστολής, που πολλές φορές προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία χωρίς να τα καταφέρουν. Απομόνωσαν τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που διευκόλυνε τα σχέδια της εργοδοσίας και συνέχισαν αταλάντευτα την απεργία τους μέχρι προχτές το βράδυ.

ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη την Τρίτη

Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών διοργανώνει την Τρίτη, 13 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Θέμα της σύσκεψης είναι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ταξικών συνδικάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ