ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Συνεχής αγώνας για τα λαϊκά συμφέροντα

Τη διετία 2004 - 2006 οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ πάλεψαν πεισματικά μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στην προωθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Και έτσι θα συνεχίσουν

«Το νομοθετικό πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου ήταν πλούσιο σε ψηφίσματα και αποφάσεις που ενισχύουν την αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό εκφράστηκε με την έγκριση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας και τα εθνικά προγράμματα, ώστε συντονισμένα σε όλα τα κράτη - μέλη να προχωρούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να μειώνεται το εργασιακό κόστος με την αύξηση του χρόνου εργασίας και την ταυτόχρονη μείωση της αμοιβής της εργατικής δύναμης. Ετσι κερδίζει η ντόπια ολιγαρχία σε κάθε κράτος - μέλος, αλλά και συνολικά το κεφάλαιο στην ΕΕ».

Τα παραπάνω τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των ελληνικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή. Αφορμή, η ολοκλήρωση στο μισό της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Αυτήν την πολιτική», συνέχισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «υπηρετεί και η έγκριση των δημοσιονομικών πόρων 2007-13 και τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να γίνει η Ευρώπη και οι περιφέρειές της οι πιο ελκυστικοί τόποι για επενδύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται αποφάσεις ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, δηλαδή η υποταγή της έρευνας και της παιδείας γενικότερα στις ανάγκες του κεφαλαίου μέσα από την ενίσχυση της "συνεργασίας" ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα και από την προώθηση της επιχειρηματικότητας στους συγκεκριμένους τομείς. Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας από τη μείωση των εμποδίων πρόσβασης σε αυτή (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αντικατάσταση από ατομικές συμβάσεις εργασίας, αύξηση ημερήσιου χρόνου και συνολικών χρόνων εργασίας, απολύσεις χωρίς όρια και αποζημιώσεις κ.ά.) την προώθηση της κινητικότητας και της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Εξάλλου, αυξημένοι ήταν οι πόροι και τα νομοθετήματα για το "χώρο ελευθεριών και δημοκρατίας", ουσιαστικά, με άλλοθι την τρομοκρατία, ενίσχυση της καταστολής για το μαζικό κίνημα και για τη συμβολή στην ενίσχυση και σταθερότητα του καπιταλισμού ενάντια σε αμφισβητήσεις της βαρβαρότητάς του. Οπως, μειωμένοι είναι οι πόροι για το γεωργικό τομέα, προκειμένου να προωθηθεί η συγκέντρωση της γης μέσα από το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Στρατηγικές αποφάσεις στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών

«Πιο ειδικά και συνοπτικά», σημείωσε η ομιλήτρια, «θα σταθώ και σε μερικές άλλες στρατηγικές αποφάσεις που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο και αφορούσαν:

- Την έγκριση της συνταγματικής συνθήκης που προωθεί τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και την αστυνομοκρατία για τους λαούς. Ευτυχώς και είναι ελπιδοφόρο ότι την καταψήφισαν οι λαοί της Γαλλίας και Ολλανδίας.

- Την έγκριση των οδηγιών για την απελευθέρωση των υπηρεσιών ή Μπολκεστάιν, αλλά και το χρόνο εργασίας που προωθούν την απελευθέρωση και τη διείσδυση του κεφαλαίου σε μια σειρά υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας, στραγγαλίζοντας το 8ωρο και πιέζοντας κατακτημένα με σκληρούς αγώνες δικαιώματα και την τιμή της εργατικής δύναμης προς τα κάτω.

Πέρασαν οδηγίες που εμπορευματοποιούν την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια και άλλες βασικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα, το κυνηγητό των μεταναστών από την κοινοτική μεταναστευτική πολιτική, αλλά και ψηφίσματα που παραχαράζουν την ιστορία και τους αντιφασιστικούς αγώνες των λαών, με ιδιαίτερη αντικομμουνιστική αναφορά, προκειμένου να ενοχοποιηθούν οι αγώνες των κομμουνιστών και της δράσης τους για λαϊκή ευημερία και ειρήνη.

Ενισχύθηκε η ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ με αποφάσεις για τον οργανισμό άμυνας και την κοινή εξωτερική πολιτική που ευνοεί την επιθετικότητα της ΕΕ και των συμμάχων της ΗΠΑ και NATO σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Μ. Ανατολή, Αφρική κ.ά.

Πλήγμα δέχτηκε και ο αγροτικός τομέας με τον κανονισμό για τη ζάχαρη που κλείνει εργοστάσια (ήδη έκλεισε στη Λάρισα το κερδοφόρο εργοστάσιο) και πετά εργατοϋπαλλήλους και μικρομεσαίους αγρότες στις ουρές των ανέργων.

Ολα αυτά, προωθήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους με τη σύμπλευση χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών, όπως έχουν συμφωνήσει και στις μοιρασιές των θεσμικών οργάνων ή όπως γίνεται και στην Ελλάδα π.χ. με το άρθρο 16 για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Αγώνες που έφεραν αποτέλεσμα

«Ομως υπήρξαν και ευχάριστες στιγμές από τους αγώνες των εργαζομένων που έφεραν αποτέλεσμα, θα ξεχωρίσω τις μεγάλες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών από Ισπανία - Γαλλία - Γερμανία - Ολλανδία - Βέλγιο - Ελλάδα έξω από το ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, που η μαχητική παρουσία τους απέτρεψε να ψηφιστεί η οδηγία απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών, που ξεπουλάει λιμάνια στους εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους και χτυπάει συλλογικές και ατομικές ελευθερίες των εργαζομένων στα λιμάνια και τα καράβια.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε κάθε αντιλαϊκό, αντιδραστικό νομοθέτημα, υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα των λαών να ορίζουν τον τόπο και τη ζωή τους, εναντιωθήκαμε σε ψηφίσματα καταδίκης της Κούβας, Λευκορωσίας κ.ά.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο όπως κάναμε μέχρι τώρα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για ό,τι ετοιμάζουν, αποκαλύπτοντας τις δυνάμεις που τα στηρίζουν αλλά και υπερασπιζόμενοι τα δίκια των λαών και του πλούτου που παράγουν και δεν απολαμβάνουν αλλά και της ειρήνης στον πλανήτη από τα ιμπεριαλιστικά αρπακτικά.

Εχουμε δικαιωθεί στις εκτιμήσεις μας για την ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ, το όραμά της ξεφτίζει όλο και περισσότερο στα μάτια των λαών, αισιοδοξούμε ότι αγώνες έρχονται και δυναμώνουν μέχρι να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Στον αντίποδα, οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων έδειξαν προβληματισμένοι που δεν προχωρά το Ευρωσύνταγμα. Π.χ. ο Στ. Λαμπρινίδης από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχουμε πέσει σε αφασία, εξαιτίας των δύο «όχι» από την οποία πρέπει να βγούμε. Ή ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΝ να υποστηρίζει ότι μπορεί να προκύψει «διαφορετική συνταγματική συνθήκη» στην ΕΕ. Και ότι αυτό τάχα μπορεί να γίνει αν στην κατάρτισή της παίξει μεγαλύτερο ρόλο το Ευρωκοινοβούλιο. Λες και εκεί δεν αντικατοπτρίζονται οι σημερινοί - αρνητικοί για τα λαϊκά συμφέροντα - συσχετισμοί δύναμης. Ο ίδιος έκανε νωρίτερα κεκαλυμμένα παρατήρηση και προς το ΚΚΕ για το πώς να κρίνει την ΕΕ. Οτι για τον ΣΥΝ «η ΕΕ δεν είναι ούτε κόλαση, ούτε παράδεισος» και ότι ως κόμμα δεν υιοθετούν «ούτε τους πανηγυρισμούς, ούτε την καταστροφολογία». Εκ μέρους της ΝΔ, η Ρόδη Κράτσα τάχθηκε και αυτή υπέρ της προώθησης του Ευρωσυντάγματος όπως και της «ανταγωνιστικότητας».

Να σημειωθεί ότι μεγάλη συζήτηση έγινε για το κατά πόσον προβάλλονται οι εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου από τα ελληνικά ΜΜΕ, κατά την οποία δημοσιογράφοι έσπευσαν να ευλογήσουν τα γένια τους. Σε αυτό το σημείο, η Διαμάντω Μανωλάκου παρατήρησε ότι σε βάρος του ΚΚΕ σημειώνεται ένα είδος λογοκρισίας καθώς, ενώ το κόμμα ενημερώνει άμεσα για όλες τις δραστηριότητές του στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτές με εξαίρεση τον «Ριζοσπάστη» και τον «902» δεν προβάλλονται από αλλού. Δεν τη διέψευσε κανένας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, αύριο, Κυριακή, 21 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και την Αναστασία Μοσχόβου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», έφτασαν χτες στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πάρουν μέρος στις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του ΚΚ Τουρκίας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει επίσης μέρος και στη διεθνή συνάντηση που διοργανώνει το ΚΚ Τουρκίας στο πλαίσιο του συνεδρίου του, με θέμα «Το Ανατολικό Ζήτημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ