ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2007
Σελ. /28
Των φρονίμων τα παιδιά

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Η ιστορία με τον Χότζα κι αυτόν που δεν μπορούσε να ζήσει σ' ένα στενοκάλυβο την οικογένειά του είναι μία απλή διδακτική ιστορία.

Η κυβερνητική εξαγγελία για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι, απλά, μια απάτη. Οπως όλες οι προηγούμενες τέτοιου τύπου.

Ποιος «ζει» με 470 ευρώ το μήνα; Δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Πού; Στην Ελλάδα που ευημερούν τα κέρδη, αλλά, προς θεού, δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση το θέμα, επειδή συμβαίνει και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ.

Οχι τίποτα άλλο, αλλά επίκειται, λένε οι σεισμογράφοι τους, «κοινωνική έκρηξη».

Κι έτσι των φρονίμων τα παιδιά μαγειρεύουν, ήδη: «Αν», λέει ο γίγαντας, «ένας διαδηλωτής μαχαιρώσει έναν αστυνομικό». Εχει δει πολλούς διαδηλωτές να μαχαιρώνουν αστυνομικούς; Οχι, αλλά η καλή αστυνομία κι αυτό μπορεί να το μαγειρέψει. Ετσι, που η «κάμερα» να κατοχυρωθεί σαν αδιάψευστος μάρτυρας. Ελα, όμως, που θα παραμείνει κάμερα, που σημαίνει πως τραβάει ό,τι σκηνοθετείς να τραβήξει. Ψιλά γράμματα.

Κάπως έτσι περνάνε στα ψιλά διάφορα σαν αυτονόητα. Ο γνωστός του «Βήματος», χτες, ταύτισε ευθέως την εγκληματικότητα με την τρομοκρατία και τα δύο μαζί με τις διαδηλώσεις. Του αρκούσαν τέσσερα γράμματα, για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια εγκληματικό και τρομοκρατικό το εργατικό κίνημα. Το έκανε με έναν αθώο τρόπο: Διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι επιτρέπονται οι κάμερες στα γήπεδα και δεν επιτρέπονται στις διαδηλώσεις. «Εγώ - γράφει - δεν ξέρω καμία ζυγαριά σοβαρότητας, που να μετράει αν μια διαδήλωση του ΠΑΜΕ είναι σοβαρότερη υπόθεση από ένα ματς του Παναθηναϊκού». Για να συνεχίσει: «Σε ένα κράτος δικαίου όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και δικαιούνται ακριβώς την ίδια προστασία». «Ο,τι κι αν μου πείτε, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο θεμελιώδης υπόθεση από το αν η Θύρα 7 θα πλακωθεί με τη Θύρα 13». Ετσι, τόσο απλά. Για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία ως προς το ποιους θεωρεί τρομοκράτες η τάξη που εκπροσωπεί...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟ ΟΡΙΟ...

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: «Με 470 ευρώ τον μήνα δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα, όχι να ζήσει. Ούτε για ενοίκιο δε φτάνουν. Και αν έχει οικογένεια, χρειάζονται πάνω από 3.000 ευρώ» (η μαρτυρία στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΟΧΟ: «Η φτώχεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κανέναν για κομματικά παιχνίδια. Αφορά περισσότερους από 2.000.000 Ελληνες πολίτες, που περιμένουν με αγωνία από την κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, λύσεις που θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο» (το άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ: «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η νέα "τάξη των μη εχόντων" - στην κυριολεξία - διογκώνεται. Φαντάσματα της εικονικής κοινωνίας της αφθονίας χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογία, χωρίς προκατασκευασμένα πολιτικά μοντέλα. Τα νέα "παιδιά της οργής", έτοιμα για όλα, αφού έχουν χάσει ακόμη και τις αλυσίδες τους» (ο Β. Μουλόπουλος στο «ΒΗΜΑ»).

Η ΛΕΡΩΜΕΝΗ ΦΩΛΙΑ: «"Ρουκέτες" Πάγκαλου (...) υπερασπίστηκε την ανάγκη λειτουργίας συστημάτων παρακολούθησης στους δρόμους και χαρακτήρισε μεσαιωνική την κατάσταση στα πανεπιστήμια (...) "κανένας πολίτης που δεν παρανομεί δεν ενοχλείται από την παρουσία της κάμερας σε δημόσιους χώρους", "δεν υπάρχει αρχείο διαδηλωτών" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "εάν ένας διαδηλωτής μαχαιρώσει έναν αστυνομικό θα πρέπει να καταγραφεί" (...) για να μιλήσεις σήμερα σε ένα πανεπιστήμιο πρέπει να πας φρουρούμενος από ομοϊδεάτες σου και μάλιστα πανίσχυρος προκειμένου να προστατευτείς από επιθέσεις"» (οι καταγραφές στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: «Η χρόνια ασυλία που παρέχει η Αστυνομία στους κουκουλοφόρους είναι εξαιρετικά ύποπτη. Τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο βίας και επιδιώκει να κάνει τη δική της καταστολή και βαναυσότητα αναγκαία» (το σχόλιο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμακώνεται η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ με στόχο τώρα το ακαδημαϊκό άσυλο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΓΡΙΕΥΕΙ η μάχη της Παιδείας

ΤΑ ΝΕΑ: Φωτιά στο άσυλο με άλλοθι τις μολότοφ

Η ΑΥΓΗ: Προεκλογικό κοκτέιλ

ΕΘΝΟΣ: ΜΟΛΟΤΟΦ από το Μαξίμου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ποιον ωφελεί η βία στα ΑΕΙ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ στα πανεπιστήμια

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΑΣΥΛΟ» στο νομοσχέδιο για την Παιδεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ οι φτωχοί με 2 δισ. ευρώ επιπλέον

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στήνουν παγίδα εκλογών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναδιανομή υπέρ αδυνάτων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Σταδιακή αύξηση με ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ

Η ΧΩΡΑ: Ευνοϊκά μέτρα για συντάξεις σε μητέρες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μάχη τραπεζών στο ταμπλό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενα τυχαίο γεγονός

«Διασχίζοντας χτες το μεσημέρι τη Β. Σοφίας και ενώ συνομιλούσε με συνάδελφό του στο κινητό, ο υπογράφων είδε ξαφνικά την οθόνη του τηλεφώνου του να γεμίζει με αλλόκοτα μικρά τετραγωνάκια. Εκλεισε τη συσκευή η οποία όμως ενεργοποιήθηκε αυτόματα και μάλιστα χωρίς να ζητηθεί το pin. Σκέφτηκε ότι θα ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά στη συνέχεια κοίταξε γύρω του και διαπίστωσε ότι βρισκόταν έξω από το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας» (με υπογραφή Ν.Μ. στο «ΕΘΝΟΣ»).

Ο εφιάλτης

«Η ρουκέτα φαίνεται ότι ήταν το αναγκαίο πρόσθετο για να γείρει η ζυγαριά (...) η εξουσία έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί το φόβο στην τηλεοπτική μάζα και κατ' αυτό τον τρόπο να διαμορφώνει κλίμα. Είναι στη φύση της άλλωστε να επιδιώκει την άσκηση του μεγαλύτερου δυνατού ελέγχου στην κοινωνία. Ολα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι εάν τεθεί δίλημμα, ο μεγάλος χαμένος θα είναι τα δικαιώματα (...) η λογική της κατηφόρας είναι ο πάτος και η "θεολογία της ασφάλειας" μπορεί να μας οδηγήσει σε εφιάλτη» (ο Σταύρος Λυγερός στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η «τηλεοπτική εικόνα»

«Το να καταγγέλλεις την αστυνομική αυθαιρεσία όταν οι τηλεοπτικές εικόνες που άλλοτε χρησιμοποιούνταν ως "μάρτυρες αλήθειας" σε διαψεύδουν παντάπασιν, αγγίζει πια, τα όρια της παράκρουσης» (ο Λ. Κανάς στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ