ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
Μουσικές διηγήσεις

Γεωργία Νταγάκη, Ορφέας Περίδης
Γεωργία Νταγάκη, Ορφέας Περίδης
Ο Ορφέας Περίδης εμφανίζεται στο «Συρμό» κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Δίπλα του, η λυράρισσα και ερμηνεύτρια Γεωργία Νταγάκη.

  • Ο Παντελής Θαλασσινός εμφανίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.) και Κυριακή (9 μ.μ.), στο «gazARTE» (Βουτάδων 32-34, 210.3452.277). Ερμηνεύει τραγούδια του νέου δίσκου του «Καλαντάρι» και από όλη την πορεία του, καθώς και αγαπημένα του κομμάτια. Μαζί του η Νάνα Μπινοπούλου. Δευτέρα και Τρίτη, στο «gazARTE» εμφανίζονται οι Σαβίνα Γιαννάτου και «Primavera en Salonico».
  • Μουσικές διηγήσεις με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, στη «Χ-έδρα» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, 210.9849.101). Μαζί του: η Μαρία Αναματερού, οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και η «Ομαδική Απόδραση». Παραστάσεις Παρασκευή - Σάββατο έως 10/2. Δευτέρα και Τρίτη φιλοξενείται η μουσική παράσταση «Σε μια νύχτα τον κόσμο γύρισα», του Κώστα Καλδάρα. Συμμετέχουν: Γιώργος Χρανιώτης, Κωνσταντίνος Μάτσικας, Κατερίνα Παχάκη, Ηρακλής Βαβάτσικας, «Σχήμα Λόγου» κ.ά.
  • Οι Τάνια Κικίδη, «Dicken's Zoo», Ελεάννα Ζεγκίνογλου παρουσιάζουν κλασικό ροκ και σήμερα (11 μ.μ.), στο «Οξυγόνο live» (210.9240.740).
  • Δεύτερη βραδιά σήμερα (10 μ.μ.) του «Greek Drumming Festival», στο «Αθηνά Live» (Λ. Ποσειδώνος 3, 210.4813.605), με συμμετοχή εξαιρετικών ντράμερς (Νίκος Καπηλίδης, Γιάννης Σταυρόπουλος, Κώστας Αναστασιάδης, Πάνος Βασιλόπουλος κ.ά.).
  • Ο Παντελής Θαλασσινός
    Ο Παντελής Θαλασσινός
    Οι αστραφτεροί ήχοι των χάλκινων πνευστών της Δυτικής Μακεδονίας πλημμυρίζουν σήμερα την «Αλλη Οχθη», από τα «Χάλκινα της Κοζάνης» του Δημήτρη Κώτσικα. Αύριο, ζωντανεύει η Ηπειρος, από τους Σάββα Σιάτρα και Γ. Δάμο.
  • Στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι) σήμερα (11 μ.μ.) εμφανίζεται ο Γιάννης Γλέζος με το συγκρότημά του. Αύριο (8.30 μ.μ.) ο Νίκος Πιτλόγλου παρουσιάζει τις «Αμφίβολες μέρες», με τους Μανώλη Χατζημανώλη και Σοφία Τσέρου. Τη Δευτέρα, οι «Ακροβάτες της τέχνης» παρουσιάζουν «Ιστορίες καθημερινής τρέλας».
  • Κοντσέρτο για φωνή και πιάνο του Θάνου Μικρούτσικου, τη Δευτέρα, στο Ωδείο «Φ. Νάκας». Ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαΐδης.

Ζωγραφική και σκίτσα

Εργο της Νατάσσας Πουλαντζά
Εργο της Νατάσσας Πουλαντζά
Η πρώτη ατομική έκθεση του Αδριανού, παρουσιάζεται (έως 27/1) στην γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Περιλαμβάνει πορτρέτα νεαρών κοριτσιών, φίλων και γνωστών, που απεικονίζονται - όπως σημειώνει η Ιρις Κρητικού - «σε ένα περιβάλλον γυμνό από μνήμες, χτισμένο απλά από χρώμα. Το ίδιο το φως, εξάλλου, απασχολεί καταφανώς το ζωγράφο. Οι εντάσεις του, τα σημεία αποφόρτισής του, τα βλέμματα που συστρέφονται όταν δεσμίδες φωτός τα περιτρέχουν με παρρησία. Τα σώματα, που λουσμένα στο φως, εξέρχονται σιωπηλά από το σκοτάδι. Και, πάνω απ' όλα οι σκιές, ως τόπος του μη - φωτός, από όπου γεννώνται και εκπορεύονται οι μικρές ανάσες της εικόνας».

  • Η γκαλερί «Qbox» (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος αγορά), φιλοξενεί ατομική έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά με τίτλο «Πορτρέτα». Η δημιουργός χρησιμοποιεί ακριλικά χρώματα και ακουαρέλες πάνω σε καμβά και χειροποίητα χαρτιά, μεγάλου μεγέθους. Οπως γράφει η Πέγκυ Κουνενάκη στον κατάλογο, τα «πορτρέτα της», είναι «λουλούδια συνηθισμένα, καθημερινά, οικεία. Με διάθεση παιχνιδιού, με αρκετό χιούμορ κι άλλοτε με μελαγχολία..., η Νατάσσα Πουλαντζά μεταφέρει ανθρώπινες συμπεριφορές και διαθέσεις, σκηνοθετεί ατμόσφαιρες... Τα έργα της δε λειτουργούν μονοσήμαντα. Εκφράζουν υπαρξιακή αγωνία για τη μοναχικότητα που καθορίζει πλέον τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα και το θάνατο, θέτουν ερωτηματικά...».
  • «Μικρασιατικά πρόσωπα» είναι ο τίτλος της έκθεσης σκίτσων της Ελλης Σολομωνίδου - Μπαλάνου, που παρουσιάζεται (έως 19/1) στη Στοά του Βιβλίου (Πεζμαζόγλου 5). Διοργανώνεται από την Ενωση Σμυρναίων με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυσή της.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Σε καιρούς δύσκολους»- Χρήστος Ρουπακιώτης
  • «Λάζαρος Ος 1768 - 1797 - Ο γιος της επανάστασης - Ο στρατηγός της Δημοκρατίας» - Ερνέστο Κουνέο ντ' Ορνάνο
  • «Πέντε πολεμικές μάσκες»- Εύη Κοντόρα
  • «Ο δρόμος των λαμπερών χαλικιών»- Λίζα Κοντομιχάλου

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο θίασος «Πόλις» (έδρα του η Ερμούπολη της Σύρου), σε συμπαραγωγή με το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» παρουσιάζει την παράσταση «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι θελήσετε» (βασίζεται στη σαιξπηρική «Δωδέκατη νύχτα»). Η ελισαβετιανή εποχή επέβαλε στο θέατρο να παίζουν μόνον άνδρες. Ο θίασος, όμως, αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Ετσι, τη δωδέκατη νύχτα των χριστουγέννων, όπου όλα επιτρέπονται, στήνεται ένα παιχνίδι μεταμφίεσης. Παραστάσεις: Κυριακή 22.00 και Δευτέρα - Τρίτη 21.00. Μετάφραση Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Ελένη Γεωργοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Κλαίρ Μπρέισγουελ, κίνηση Ναταλία Παρθενίου, μουσική Θανάσης Βλαβιανός. Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Αιμιλία Βάλβη, Ειρήνη Γραμματικοπούλου, Αννέτα Κορτσαρίδου, Ελίτα Κουνάδη κ.ά.


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μια χορογραφική εκδοχή του σαιξπηρικού «Ονείρου καλοκαιρινής νύχτας», από το διάσημο Ελβετό χορογράφο Χάιντς Σπέρλι, παρουσιάζει το Μπαλέτο Οπερας Ζυρίχης, σε τέσσερις παραστάσεις (13-16/1) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην ελβετο-ελληνική συνεργασία, το μουσικό μέρος (Μέντελσον, Στιβ Ράιχ, Φίλιπ Γκλας) ερμηνεύει η «Καμεράτα» (διεύθυνση Τζέιμς Ταγκλ). Η σκηνοθεσία είναι του Βίκτωρα Αρδίττη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Πιατάς, Ακύλλας Καραζήσης, Σταύρος Μερμήγκης, Γιώργος Συμεωνίδης, Κώστας Κορωναίος, Χάρης Φλέουρας. Τα κείμενα απέδωσε στα ελληνικά η Ελένη Βαροπούλου. Συμπράττει το σύνολο κρουστών οργάνων «Τύμπανα».

  • Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), παρουσιάζει αύριο (8.30μμ), το πρόγραμμα «Χοροί». Θ' ακουστούν: Κ.Α. Λυγνός: «Ντιβερτιμέντο για έγχορδα σε ύφος ελληνικό», Φ. Τσαλαχούρης: «Τρεις Ελληνικοί Χοροί» για έγχορδα, Ν. Σκαλκώτας: «Πέντε Ελληνικοί Χοροί» για έγχορδα, B. Bartok: «Λαϊκοί Ρουμάνικοι Χοροί», M. De Falla: «O Μάγος Ερως». Σολίστ: Μαρίτα Παπαρίζου. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Πολύ σεμνά (αυτό φαίνεται και με το ολιγόλογο βιογραφικό σημείωμα), πολύ προσεκτικά, πραγματικά πολύ ελπιδοφόρα, με ουσιώδη, κοινωνικο-ιστορικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος θεματολογία, με μυθοπλαστική ικανότητα, ελκυστική γραφή και πλούσια γλώσσα, με αίσθηση του δραματικού μέτρου αλλά και με σπινθηροβόλο χιούμορ, «ακονίζεται» η πεζογραφική πένα της Ερης Ρίτσου. Απόδειξη των παραπάνω επισημάνσεων το νέο βιβλίο της «Μυστικά και αποκαλύψεις» («Κέδρος»), που δικαίως έτυχε της προσοχής και επαίνων της κριτικής. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημά της. Μυθιστόρημα που συνεχίζει την «παράδοση» της παλιάς κοινωνικά προοδευτικής λογοτεχνίας μας. Το παλιό, πολυπρόσωπο, μυθοπλαστικά σύνθετο (ανθρωποκεντρικό και παράλληλα κοινωνικο-πολιτικό) μυθιστόρημα. Το μυθιστόρημα (αφιερωμένο από την Ε. Ρίτσου στη γενέτειρά της, το Καρλόβασι Σάμου), μέσα από την ευτυχή αρχικά και δυστυχή στη συνέχεια πορεία μιας σαμιώτικης οικογένειας (την οικονομική της άνοδο και την πτώση της, το χαμό παιδιού της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη διασπορά μελών της σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική) και τον παράλληλο βίο της σαμιώτικης φτωχολογιάς, συνθέτει την ιστορική, πολιτικοοικονομική και κοινωνική «τοιχογραφία» του νησιού - με φόντο μεγάλα διεθνή γεγονότα - ξεκινώντας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το δεύτερο μισό του και καταλήγοντας στα μεταχουντικά χρόνια. Χρόνια που «μισοσβήνουν» την ιστορία του νησιού και τις «ρίζες» ηρώων του βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ