ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κρίσιμες ώρες

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Από μια κλωστή μοιάζει να κρέμεται η εύθραυστη «κατάπαυση του πυρός» που συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς», σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι αιματηρές συγκρούσεις και προκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που απειλούν να σύρουν τα παλαιστινιακά εδάφη στον εμφύλιο. Χτες, το ένα μετά το άλλο, τα ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» καθιστούσαν σαφές ότι θεωρούν «παράνομη και αντισυνταγματική, αντιπαραγωγική για την εσωτερική ηρεμία, ακόμη και πραξικοπηματική» την κήρυξη πρόωρων εκλογών και ότι προτίθενται να μποϊκοτάρουν τη διεξαγωγή τους. Συμπλήρωναν, πάντως, ότι απαράβατος κανόνας είναι η αποφυγή εμφυλίου.

Από την άλλη, ο Μαχμούντ Αμπάς, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των οργανώσεων της ΟΑΠ, επέμεινε στην απόφαση της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, που ανακοίνωσε το Σάββατο με το σκεπτικό ότι είναι «μοναδικός τρόπος επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου που έχει προκύψει μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τεχνοκρατική κυβέρνηση ενότητας. Ο Αμπάς συναντήθηκε, χτες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε «να εργαστεί για την άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού» του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, δήλωσε έτοιμος για «σοβαρές συνομιλίες» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε να απελευθερώσει τους Παλαιστινίους κρατουμένους.

Ποικιλία αντιδράσεων προκάλεσε η ανακοίνωση Αμπάς και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών. Η Ουάσιγκτον εκτίμησε ως «θετική» την κίνηση, ενώ η ισραηλινή ηγεσία υποστήριξε ότι θα «πρέπει να στηριχτεί ο Πρόεδρος Αμπάς», αλλά ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να αναμειχθεί στην ενδο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση». Χτες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Ολμέρτ εμφανίστηκε «πρόθυμος να απελευθερώσει παλαιστινιακά κονδύλια που έχουν παρακρατηθεί για ανθρωπιστικούς λόγους». Η Μόσχα εξέφρασε επιφυλακτικότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής ενότητας, ενώ ανάλογη έκκληση απηύθυνε και η ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ αρνητική απόφαση».

Νεκροί, τραυματίες, χάος

Επί του πρακτέου, πάντως, η συμφωνία «εκεχειρίας» παραβιάστηκε λίγες μόλις ώρες μετά την επίτευξή της. Ενοπλοι των δύο πλευρών αντάλλαξαν πυρά σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, ενώ χτες δολοφονήθηκε άλλος ένας μαχητής της «Φατάχ», στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια και 5 τραυματίστηκαν σε επιδρομή μαχητών της «Χαμάς». Από το πρωί, χτες, έχουν απαχθεί 5 μέλη και στελέχη της «Φατάχ» (ανάμεσά τους και ένας πρώην υπουργός) και 4 της «Χαμάς».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κατάσταση έμοιαζε να βγαίνει εκτός ελέγχου. Οι ανταλλαγές πυρών, οι επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία εκατέρωθεν αλλά και καταστήματα μελών των δύο οργανώσεων. Ισως τα χειρότερα περιστατικά να είναι η πολιορκία δύο υπουργείων της «Χαμάς» από μέλη της Προεδρικής Φρουράς, η επίθεση με όλμους κοντά στα γραφεία του Προέδρου Αμπάς στην πόλη της Γάζας, καθώς και τα πυρά κατά αυτοκινητοπομπής του υπουργού Εξωτερικών, Ζαχάρ. Συνολικά, έχουν σκοτωθεί, τα τελευταία 24ωρα, 5 άτομα, εκ των οποίων 2 νεαροί άμαχοι, και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς νέο αίτημα προσανατολίζεται η αντιπολίτευση

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη βάση ενός νέου εκλογικού συστήματος φαίνεται ότι ζητά, πλέον, η αντιπολίτευση, της οποίας οι οπαδοί συνεχίζουν τις καθημερινές διαμαρτυρίες στο κέντρο της πόλης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις («Χεζμπολάχ», «Αμάλ», και το κόμμα του χριστιανού μαρωνίτη στρατηγού Μισέλ Αούν), «εφόσον η κυβέρνηση δε δέχτηκε την πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τότε ζητάμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Σημειώνουμε ότι η πρόταση αυτή προσεγγίζει την πρόταση που πρώτο διατύπωσε το Λιβανέζικο ΚΚ για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, που θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, που πρέπει να αποτινάξει κάθε αναφορά ή περιορισμό από θρησκευτικά όρια και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Δεν υπήρξε άμεση κυβερνητική αντίδραση στην ανακοίνωση. Στη Βηρυτό, χθες, βρέθηκαν οι Δημοκρατικοί Αμερικανοί Γερουσιαστές, Τζον Κέρι και Κρίστοφερ Ντοντ, που συναντήθηκαν τόσο με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα όσο και με τον ηγέτη της «Αμάλ» και πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νάμπιχ Μπέρι. Οι δύο γερουσιαστές σήμερα θα μεταβούν στη Δαμασκό, όπου αναμενόταν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Στη λιβανική πρωτεύουσα επιστρέφει τις επόμενες ώρες και ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες εκκλήσεις και διαφωνίες, εντός και εκτός

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Να επιστρέψουν στον ιρακινό στρατό ή αν δε θέλουν να συνταξιοδοτηθούν» πρότεινε σε πρώην αξιωματικούς επί Σαντάμ Χουσεΐν ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, κατά τη διάρκεια της διήμερης «συνόδου συμφιλίωσης». Σε αυτήν συμμετείχαν 300 εκπρόσωποι από σουνιτικές, σιιτικές και κουρδικές παρατάξεις, με εξαίρεση τις αντιστασιακές οργανώσεις και τις ακραίες σιιτικές ομάδες. Ο αλ Μάλικι επανέλαβε τη δέσμευση για «πάταξη της βίας από όπου και αν προέρχεται» και την έκκλησή του για «ενότητα και για στήριξη της προσπάθειας και από τις γειτονικές χώρες».

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζονταν οι επιθέσεις. Χτες, 5 πολίτες σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη σουνιτική Σαϊντίγια, της Βαγδάτης. Επιθέσεις με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες σημειώθηκαν και σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας, όπως και σε Ντιγιάλα, Μοσούλη, Μπαακούμπα, Ισκαντιρίγια. Τα τελευταία 24ωρα, εντοπίστηκαν 53 πτώματα και σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες.

Από χτες, επίσης, σταμάτησε, μέχρι νεωτέρας, κάθε δραστηριότητα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (της Ερυθράς Ημισελήνου ουσιαστικά) στη Βαγδάτη μετά την απαγωγή 30 εργαζομένων του, την Κυριακή, από άνδρες που έφεραν στολές των ειδικών δυνάμεων. Χτες απελευθερώθηκαν οι 16.

Στο Ιράκ, βρέθηκε την Κυριακή και ο Τόνι Μπλερ. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μάλικι και τον πρόεδρο Ταλαμπανί, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του, και επισκέφτηκε τα βρετανικά στρατεύματα στη Βασόρα. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ φημολογείται έντονα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος σκέφτεται να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις, ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι «κάτι τέτοιο δε θα βοηθήσει καθόλου» και ότι «προς το παρόν, οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο».

ΠΑΜΕ
Εμπρακτη αλληλεγγύη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση αλληλεγγύης στο θέατρο «Καρέζη»
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση αλληλεγγύης στο θέατρο «Καρέζη»
Εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το ΠΑΜΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών και με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Μετώπου, με τις οποίες το τελευταίο διάστημα εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς.

«Θέλουμε μ' αυτόν το συμβολικό τρόπο να υπογραμμίσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού να καθορίσει όπως εκείνος θέλει την τύχη του», τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η οποία έγινε στο Θέατρο ΚΑΡΕΖΗ. Η εκδήλωση δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος, επισήμανε, αλλά ένα ακόμα βήμα σε συνεχείς πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αφοσίωση στα προλεταριακά, διεθνιστικά χαρακτηριστικά του, ενώ διαβεβαίωσε πως το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να στέκεται ηθικά και υλικά αλληλέγγυο στον παλαιστινιακό λαό. Την ευχαρίστηση και την υπερηφάνεια για τη στάση που κρατά ο ελληνικός λαός απέναντι στον αγώνα που δίνει ο παλαιστινιακός λαός ενάντια στην κατοχή, μετέφερε ο Σαμίρ Αμπουγαζάλε, πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα. Σημειώνοντας πως ο παλαιστινιακός αγώνας συνεχίζεται με την πίστη ότι η νίκη δεν εξαρτάται από τη δύναμη των όπλων, αλλά από τη δύναμη της θέλησης. Η εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο, αποτέλεσε ταυτόχρονα μια πρόταση ποιοτικής ψυχαγωγίας για τους εργαζόμενους από όλους τους χώρους που συμμετείχαν, με την παρουσίαση του αντιπολεμικού θεατρικού έργου του Αρθρουρ Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ