«Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» και Δήμος Μοσχάτου ετοιμάζονται να παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο άλλη μια δημόσια έκταση, πολύτιμη για τους κατοίκους της περιοχής
Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» - δημιούργημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - παραδίδει τη δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο με τη συναίνεση και των δημοτικών αρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι η περίπτωση μιας έκτασης 240 στρεμμάτων στο Δήμο Μοσχάτου, στην περιοχή του Φαληρικού Ορμου αμέσως μετά τις εκβολές του ποταμού Ιλισσού. Το «σχέδιο» έχει ως εξής: Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», προκειμένου να «ξεφορτωθεί» μια μη επικερδή - για την ίδια - έκταση, προτείνει την παραχώρησή της στο Δήμο Μοσχάτου... υπό προϋποθέσεις. Προτείνει να ακολουθήσει ο Δήμος ένα από τα τρία σενάρια για την «αξιοποίηση» του χώρου. Τα σενάρια αυτά καταλήγουν, σε κάθε περίπτωση, σε ξεπούλημα σε ιδιώτες.
Αναλυτικά: Στην πρώτη περίπτωση μιλάει για παραχώρηση τμήματος της έκτασης σε «ιδιώτη - ανάδοχο». Και αναφέρει προκλητικά ότι ο ιδιώτης «θα αποζημιωθεί από την εμπορική λειτουργία του κέντρου». Στη δεύτερη περίπτωση προτείνεται «άμεση παραχώρηση από την Εταιρεία στο Δήμο του συνόλου της εκτάσεως», ενώ σημειώνεται πως ο Δήμος «αναλαμβάνει την ευθύνη του συνόλου των έργων», «με μέθοδο της δικής του επιλογής». Ως γνωστόν τα ταμεία των δήμων είναι άδεια και η «επιλογή» θα είναι και πάλι η παραχώρηση - μέσω ενοικίασης ή των περιβόητων ΣΔΙΤ - σε ιδιώτη.
Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση, προτείνεται η ανάπλαση της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία δημόσιου έργου ή ενδεχομένως σύμπραξης (σ.σ. με τον ιδιωτικό τομέα)». Και σε αυτή την πρόταση ο χώρος τελικά θα αξιοποιηθεί από το κεφάλαιο με τις γνωστές συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» θεωρεί ότι η «προσφορότερη λύση εμπίπτει στο πρώτο βασικό σενάριο». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι «το 55-60% της συνολικής έκτασης των περίπου 240 στρεμμάτων» θα «διαμορφωθεί σε χώρο πάρκου». Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της ΑΕ, μεταξύ των... «ήπιας μορφής» εγκαταστάσεων συμπεριλαμβάνονται ένα γήπεδο χωρητικότητας περίπου 3.000 θεατών και κερκίδες ύψους 8,5 μέτρων, δύο κτίρια αποδυτηρίων, άλλα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και γήπεδα 5Χ5 με κτίρια αποδυτηρίων κ.ά.
Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ταξιάρχης Παπαντώνης (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) ενέκριναν - στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Νοέμβρη - την παραχώρηση. Το μόνο που βρήκε να πει ήταν πως θα... διεκδικήσει λιγότερες εγκαταστάσεις! Ουσιαστικά αποδεχόμενη την πρόταση δέχτηκε τη συμμετοχή ιδιώτη στην «αξιοποίηση του χώρου». Ο νεοεκλεγής (η θητεία του ξεκινάει απ' τις αρχές του έτους) δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μοσχάτου» Θωμάς Πέππας, παρακολούθησε το δημοτικό συμβούλιο και μίλησε στο «Ρ». Υπογράμμισε ότι η ΔΑΣ «επιμένει στην ανάγκη να αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί χώροι δημόσια περιουσία και να μην περάσουν στη δικαιοδοσία μιας ΑΕ, με τον κίνδυνο μετοχοποίησής τους». Προτείνει «να συσταθεί κρατικός φορέας διαχείρισης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις μελέτες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση του λαού». Τόνισε, τέλος, πως η ΔΑΣ «θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης».
Στο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης των λιμανιών στα ιδιωτικά συμφέροντα, η κυβέρνηση προχωράει στο κλείσιμο των καρνάγιων στην Κέρκυρα και τη μετατροπή της εκεί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε μαρίνα για πολυτελή σκάφη.
Την πολιτική αυτή κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής το ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή ναυπηγοξυλουργοί, ψαράδες, ιδιοκτήτες μικρών αλιευτικών σκαφών αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξωθούνται στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.
Απαντώντας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, ισχυρίστηκε ότι η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής αποτελεί μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας, το οποίο θα γίνει με τη συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο καρνάγιο είπε ότι γίνεται συζήτηση να βρεθεί συγκεκριμένος χώρος σε παρακείμενη μαρίνα και να συνεχιστεί η επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική που άρχισε το ΠΑΣΟΚ, έχει πάρει «σβάρνα» τα λιμάνια της χώρας τα οποία στην κυριολεξία ξεπουλάει. «Δεν μπορείτε να κατανοήσετε ότι οι Κερκυραίοι δεν μπορούν να φανταστούν Μαντούκι χωρίς καρνάγια» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι ζούσαν και ζουν από τη θάλασσα. Στο όνομα των ξένων επενδυτών, τόνισε, παραγνωρίζονται οι σοβαρές συνέπειες όπως η καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και η προσβολή στο περιβάλλον, στην ιστορία και τον πολιτισμό. Υπενθύμισε δε στον υπουργό ότι στη Σάμο το τοπικό καρνάγιο όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά αξιοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου και των μαζικών φορέων του νησιού.
Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην έκδοση άδειας για την εκτέλεση του έργου «Μελέτη Ανάπλασης της παραλίας Καλών Νερών», στο Δήμο Μηλεών του νομού Μαγνησίας, με αποτέλεσμα αρνητικές οικονομικές συνέπειες στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής. Το θέμα φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, ζητώντας την άμεση έκδοση της άδειας, ώστε έως την τουριστική περίοδο ο δήμος να έχει υλοποιήσει όλα τα απαραίτητά έργα για την ανάπτυξη της παραλίας.
Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές, «ο Δήμος Μηλεών πριν από τρία χρόνια και εφτά μήνες (Μάρτιος 2003) κατέθεσε φάκελο "Μελέτη Ανάπλασης της παραλίας Καλών Νερών" για έγκριση και άδεια στην Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας. Η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας έστειλε το φάκελο για γνωμοδότηση σε άλλες υπηρεσίες και με καθυστέρηση τριών χρόνων (Ιούνιος 2006), ήρθε η γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας ότι δε θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση, πέρασαν πέντε μήνες και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η άδεια».
Αναφερόμενοι στις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν: «Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες για την τουριστική δραστηριότητα των Καλών Νερών και βέβαια τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί με τον τουρισμό, όπως είναι τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών».
Μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στον Αγάπιο Σαχίνη που επρόκειτο να δικαστεί για την απενεργοποίηση χαφιεδοκάμερας το 2003 στην πλατεία Συντριβανίου, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και τη «Συσπείρωση για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες», καταγγέλθηκε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης πολιτικών πράξεων καθώς και ότι η συγκεκριμένη δίκη στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και επιχειρείται η νομιμοποίηση και η αποδοχή του ηλεκτρονικού φακελώματος.
Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν εκπρόσωποι σωματείων, φορέων της πόλης, του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΝΑΣ, στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης κλπ.
Τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης λόγω του προχωρημένου της ώρας ορίστηκε για τις 19 Δεκέμβρη.