ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σήμερα στους δρόμους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Με κινητοποίηση απαντούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια

Την απαίτηση για δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, υψηλού επιπέδου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας διατρανώνουν σήμερα, φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί με κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Σήμερα, στους δρόμους της Αθήνας θα αντηχήσουν ξανά τα συνθήματα για την Παιδεία των αναγκών, δίνοντας σαφή απάντηση στη συμπαιγνία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, όποτε και αν αυτή συζητηθεί στη Βουλή. Στην αιχμή του δόρατος είναι και ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας, που βρίσκεται απέναντι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις φοιτητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων για γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση έχουν πάρει οι σύλλογοι φοιτητών Φυσικού, Νομικής, Παντείου, Γεωπονικής, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), Ηλεκτρολόγων, Χημικών και Μεταλλειολόγων Πολυτεχνείου, ο σύλλογος σπουδαστών Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας και τμηματικές συνελεύσεις των ΤΕΙ.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν ακόμα εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας (11.00 - 14.00 και 14.00 - 17.00), ενώ δίωρες στάσεις (τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις δύο πρώτες του απογευματινού) έχει αποφασίσει η ΔΟΕ.

Συγκέντρωση θα γίνει σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Χημείου. Σχετικό κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου και η Πανσπουδαστική ΚΣ.

Από χτες φοιτητές και σπουδαστές έχουν ξεκινήσει νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, ενώ ο κύριος όγκος των συνελεύσεων προγραμματίζεται για τη Δευτέρα και την Τρίτη, για να οργανώσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους να μην αναθεωρηθεί, να μη συζητηθεί καν το άρθρο 16 και συμμετέχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια την Τετάρτη, 13 Δεκέμβρη, μαζί με τους εργαζόμενους.

ΠΑΜΕ
Στις 13 Δεκέμβρη θα δώσουμε άλλη μια απάντηση

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου για την αναθεώρηση του άρθρου 16

«Στην αναθεώρηση του άρθρου 16 θα μας βρουν μπροστά τους!», δηλώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας, που καλεί τους εργαζόμενους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και στην επιχειρούμενη αναθεώρηση: «Με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όλοι μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση, Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά)».

«Λίγο πριν ή μετά τις γιορτές προσπαθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Τρέμουν την οργή, την αγανάκτηση και την οργανωμένη αντίδραση του ταξικού εργατικού και του φοιτητικού κινήματος», σημειώνει η ΕΕ του ΠΑΜΕ και συνεχίζει:

«Καταγγέλλουμε το γνωστό αντιλαϊκό δίδυμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που βιάζεται να ξεθεμελιώσει ό,τι απέμεινε από τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Βιάζονται να πάρουν κι άλλα εύσημα από την πλουτοκρατία.

Τους πληροφορούμε ότι θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους και απέναντί τους. Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό, το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων και δε θα σταματήσουμε να το διεκδικούμε».

Και η ΕΓ του ΠΑΜΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Στις 13 Δεκέμβρη θα δώσουμε άλλη μια απάντηση στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και στις συναινετικές δυνάμεις που προωθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Θα απαιτήσουμε κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ενιαίο, 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο. Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το λύκειο. Δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους φοιτητές.

Θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του νόμου - πλαισίου. Θα καταδικάσουμε όλους αυτούς που μας θέλουν αγράμματους, άβουλους, υποταγμένους και μηχανές πολλαπλασιασμού των κερδών των καπιταλιστών».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές

Στο κενό οι προσπάθειες τρομοκράτησης των σπουδαστών

Μέρα με τη μέρα δυναμώνει η φωνή του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, καθώς η συμμετοχή στις εκλογές έχει ξεπεράσει ήδη την περσινή. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκλογές και μέχρι προχτές το βράδυ είχαν ψηφίσει συνολικά 1.800 σπουδαστές (πέρσι είχαν ψηφίσει συνολικά 1.900 σπουδαστές). Για άλλη μια φορά, μπροστά στη μεγάλη συμμετοχή, διευθυντές Δημοσίων ΙΕΚ αποπειράθηκαν να φιμώσουν τη φωνή του Συλλόγου, απαγορεύοντας τη συνδικαλιστική δράση στους χώρους κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ Μεταμόρφωσης απαγόρευσε στους σπουδαστές να στήσουν την κάλπη μέσα στο χώρο της σχολής, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν επιτρέπονται εκλογές». Οι σπουδαστές έστησαν την κάλπη έξω από τη σχολή, όμως ο διευθυντής επέμεινε και κάλεσε την Αστυνομία. Η Αστυνομία παρέμεινε στο ΙΕΚ για λίγα μόνο λεπτά, ενώ οι εκλογές συνεχίζονταν κανονικά. Αργότερα στο χώρο πραγματοποίησε περιοδεία κλιμάκιο του ΠΑΜΕ. Στην ίδια λογική φίμωσης κινήθηκε και ο διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ Αλίμου, ο οποίος αρνήθηκε να γίνουν εκλογές και απείλησε ότι θα καλέσει την Αστυνομία.

Κύρια αιτήματα του Συλλόγου είναι η άμεση κατάργηση των διδάκτρων, η χορήγηση δωρεάν συγγραμμάτων, κάλυψη εξόδων για αναλώσιμα, πρακτική εργασία πάνω στο αντικείμενο και με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσα στο χρόνο σπουδών.

Εκδηλώσεις

-- Η ΠΚΣ των ΤΕΙ Λεκανοπεδίου διοργανώνει στις 10 το βράδυ, μεγάλη συναυλία, στο εστιατόριο του κτιρίου «Σαρακάκη», με τους Λάκη Παπαδόπουλου και Γιάννη Γιοκαρίνη. Είσοδος 5 ευρώ.

-- Στη Θεσσαλονίκη, η ΠΚΣ διοργανώνει συναυλία με τα «Μωρά στη Φωτιά» και άλλα συγκροτήματα, στις 10 το βράδυ, στην κάτω Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ.

-- Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία διοργανώνει η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Πανοράματος» Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος. Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Γουνελάς, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Πετρίδου Σούλα, δασκάλα, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και Γιώργος Τσακλίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΜΕ
Διαμαρτυρία για καταδίκες μαθητών

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την «άδικη - συλλήβδην» καταδίκη 6 νέων, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια μετά την πορεία της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου αλλά και για τις συλλήψεις άλλων δύο μαθητών Θεσσαλονίκης, που έγιναν εκείνο το βράδυ στην πόλη, εκφράζουν οι Α, Β, Γ, Δ, Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κι η ΟΛΜΕ με ανακοινώσεις - διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ενώσεις και την Ομοσπονδία, η καταδίκη των 6 νέων στηρίχτηκε ουσιαστικά στην κατάθεση ενός «κουκουλοφόρου» αστυνομικού, ενώ το δικαστήριο αγνόησε τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, όπως και κάθε είδους αποδεικτικό υλικό, που ανέτρεπε το κατηγορητήριο και τους ισχυρισμούς των αστυνομικών. Οπως λένε οι ΕΛΜΕ: «Κατά την άποψη της προέδρου του δικαστηρίου και του εισαγγελέα: "οι αστυνομικοί δεν είναι τρελοί, δεν είναι ηλίθιοι για να συλλαμβάνουν αθώους"»!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κι οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλούν τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας να επιδείξουν «μηδενική ανοχή» σε τέτοια φαινόμενα και σε όσους τα νομιμοποιούν ή τα ανέχονται.

ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟτου υπουργείου Παιδείας, που υπογράφτηκε χτες και στάλθηκε στα σχολεία, απαγορεύεται η κατοχή κινητών τηλεφώνων από μαθητές εντός του σχολικού χώρου. Για τους εκπαιδευτικούς σημειώνεται ότι «οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ