ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΟΚ
Προτείνει τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΜΚΟ!

Αντιδραστικότατες και επικίνδυνες για το λαό οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών

Να ξεφύγουν τα νοσοκομεία «από το σφιχτό εναγκαλισμό τους με την κρατική γραφειοκρατία» και να περάσουν στους ιδιώτες προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Να ξεφύγουν τα νοσοκομεία «από το σφιχτό εναγκαλισμό τους με την κρατική γραφειοκρατία» και να περάσουν στους ιδιώτες προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Συγχωνεύσεις και αλλαγή χρήσης νοσοκομείων, μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε ανεξάρτητους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ), παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες γιατρούς, λειτουργία του εναπομείναντος δημόσιου τομέα για την εξασφάλιση της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου της Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών... Αυτές είναι μερικές από τις επικίνδυνες, αντιλαϊκές «προτάσεις» που κατέθεσαν χτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ) με θέμα «Νέες προκλήσεις για το σύστημα Υγείας: Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και ο νέος ρόλος του νοσοκομείου».

Ξεκινώντας με «κορόνες», όπως «τα θεμέλια του ΕΣΥ τρίζουν σοβαρά!» στελέχη του ΙΣΤΑΜΕ πρότειναν την ενοποίηση των υπηρεσιών ΠΦΥ, η οποία θα ανατεθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), τους ιδιώτες γιατρούς και τις ΜΚΟ και όπου το κράτος θα λειτουργεί ως εγγυητής της παροχής των υπηρεσιών υγείας. Προτάσεις, που στρατηγικά κινούνται στην ίδια ακριβώς ρότα με την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, για την επιτάχυνση της οποίας, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, πιέζει το ΠΑΣΟΚ.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να ξεφύγουν από το σφιχτό εναγκαλισμό τους με την κρατική γραφειοκρατία», ανέφεραν και πρότειναν τη λειτουργία τους ως ανεξάρτητους ΜΚΟ του Δημοσίου, που θα δεσμεύονται με συμβάσεις. «Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε 4-5 νοσοκομεία», αναφέρθηκε. Μίλησαν ακόμα για επανεξέταση της γεωγραφικής κατανομής των νοσοκομείων, συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή αλλαγή της χρήσης τους.

«Πώς εισάγουμε στοιχεία αγοράς σε ένα δημόσιο σύστημα;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, προκειμένου να αναπτύξει την αντιδραστική θέση του, περί ενός νέου «δημόσιου μάνατζμεντ» και «μάνατζμεντ απόδοσης στην Υγεία». Συγκεκριμένα πρότεινε το κράτος να αγοράζει υπηρεσίες για τους πολίτες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να αγοράζουν υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία «επιτέλους θα δουλεύουν σαν πραγματικές επιχειρήσεις» και η σχέση του κράτους με τα νοσοκομεία να είναι, κατά την έκφρασή του, «συμβολαιακή»!

«Η συνεργασία των Δήμων και των Νομαρχιών με το υπουργείο Υγείας στην ΠΦΥ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική», είπε μιλώντας στην εκδήλωση και η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Φώφη Γενημματά.

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Πρόδρομος των ιδιωτικών ιατρικών σχολών

Πανέτοιμοι και οι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για την ίδρυσή τους μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Τις επίκαιρες θέσεις στη μετεκπαίδευση των γιατρών - που έχουν εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας - καταλαμβάνουν οι επιχειρηματίες της Υγείας, ώστε να τις παρουσιάσουν ως εφόδιο που θα τους επιτρέπει να ιδρύσουν ιδιωτικές ιατρικές σχολές μόλις αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ετσι χτες ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών του Γιώργου Αποστολόπουλου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τη λειτουργία της Διεθνούς Σχολής Χειρουργικής Ογκολογίας στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών του. Η Σχολή αυτή λειτούργησε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και προσφέρει μετεκπαίδευση σε πτυχιούχους φοιτητές, που επιλέγονται, και οι οποίοι έχουν πάρει την ειδικότητά τους. Στην πράξη είναι μια μεταφερόμενη σχολή και στην Ελλάδα θα λειτουργήσει για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μπεχράκης είπε τα πράγματα με τ' όνομά τους: «Η λειτουργία αυτής της Σχολής αποτελεί τον προπομπό της ιδιωτικής ιατρικής εκπαίδευσης εφόσον αντικατασταθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος». Εκτός όμως απ' τον Ομιλο Αποστολόπουλου και στα πλαίσια του επιχειρηματικού ανταγωνισμού ετοιμάζονται, σύμφωνα με όσα συζητούνται στους πανεπιστημιακούς κύκλους, και άλλοι δυο επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας για την ίδρυση ιδιωτικών ιατρικών σχολών αμέσως μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο Ομιλος Αποστολόπουλου ανακοίνωσε ότι στη λειτουργία της Σχολής έχει την κυβερνητική υποστήριξη των υπουργείων Υγείας των Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας. Η Σχολή θα λειτουργεί τρεις φορές το χρόνο για δέκα μέρες και θα παρέχει πτυχία αναγνωρισμένα απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κίνηση αυτή έχει τη στήριξη του ελληνικού υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής της χειρουργικής Νικόλαος Λυγιδάκης είπε ότι έχει τη συγκατάθεση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και ότι την τελευταία στιγμή ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε την παρουσία του στο αντίστοιχο συνέδριο όπου θα γινόταν ανακοίνωση της λειτουργίας της Σχολής. Επίσης όταν τέθηκε το ερώτημα αν υπάρχει συνεννόηση με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα τις ιατρικές σχολές απάντησε: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεννοηθούμε με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ευπρόσδεκτο να συνεργαστούμε, όπως και τα άλλα Πανεπιστήμια. Αυτή η σχολή δεν παίζει το ρόλο του Πανεπιστημίου. Αυτή έχει ως καθηγητές ονόματα καθηγητών αναγνωρισμένων διεθνώς και είναι ο μόνος λόγος που εμπιστεύονται οι κυβερνήσεις που έχουμε τη στήριξη».

ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΩΝΗΣ
Νομοσχέδιο - μποναμάς στους εργοδότες

Νομοσχέδιο - έκτρωμα με το οποίο γυρνά τις εργασιακές σχέσεις των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δεκαετίες πίσω, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με συνοπτικές διαδικασίες, προσφέροντας μια ακόμα εκδούλευση στους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές. Το νομοσχέδιο αφορά στο Μητρώο των επιχειρήσεων της Ζώνης και παρουσιάστηκε προχτές στους συνδικαλιστές από τον ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης Σ. Παπαδόπουλο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου. Στη συνάντηση κλήθηκε τηλεφωνικά και η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, η οποία κατήγγειλε τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, αρνήθηκε να παραλάβει και να συζητήσει το νομοσχέδιο πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή και αποχώρησε μαζί με τους συνδικαλιστές, αρνούμενη να νομιμοποιήσει τον οποιοδήποτε «διάλογο» επιδίωκε με έμμεσο τρόπο η κυβέρνηση.

Αντίθετα, απαίτησε από τον ΓΓ του υπουργείου να υλοποιήσει η κυβέρνηση παλιότερη δέσμευσή της για χωροθέτηση της Ζώνης με άμεση ψήφιση νόμου και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Στο προωθούμενο νομοσχέδιο, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, με το άρθρο 12 καταργείται ότι μέχρι σήμερα είχε νομοθετηθεί με τους αγώνες τους για κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Με το άρθρο 3 επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου, δίνοντας την ευκαιρία στους εφοπλιστές να ναυτολογούν εργαζόμενους και να τους χρησιμοποιούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό σε χώρους ναυπηγοεπισκευής, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες εκτελούν μόνο τα εξειδικευμένα συνεργεία της Ζώνης και όχι οι επιβαίνοντες των πλοίων.

Το πιο απαράδεκτο όμως και προκλητικό, όπως καταγγέλλουν, είναι το άρθρο 9 με το οποίο αναστέλλεται επ' αόριστον και στην ουσία χαρίζεται η καταβολή πάσης φύσεως εργοδοτικών εισφορών που οφείλονται μέχρι την 31η Δεκέμβρη 2006 σε ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς από τις επιχειρήσεις του χώρου, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα σωματεία προειδοποιούν πως δε θα αφήσουν να περάσει η κατάργηση του δικαιώματος στην ασφαλή εργασία, η διάλυση των Ταμείων και η κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων που με αγώνες κατάκτησαν.

ΛΑΡΚΟ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Το κύμα τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει εργολάβοι και διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για να «χτυπήσουν» τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στις εργολαβίες, κατήγγειλαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, εκπρόσωποι από τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας και Φθιώτιδας, και άλλων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας. Στην αντιπροσωπεία, συμμετείχε και ο Θοδωρής Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος τη διοίκησης της ΓΣΕΕ. Τον τελευταίο μήνα έγιναν τέσσερις απολύσεις (ενώ μία ακόμα έχει δρομολογηθεί), οι τρεις εκ των οποίων αφορούσαν υποψήφιους με το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Ο Γερ. Γιακουμάτος περιορίστηκε σε υποσχέσεις για τριμερή συνάντηση και προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες για τα εργατικά «ατυχήματα» στην επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ