«Υπερψηφίστηκε το σοσιαλιστικό σχέδιο», σημειώνει ο ίδιος για τη μεγάλη νίκη
Associated Press |
Με νέο γύρο πανηγυρισμών έγινε αποδεκτή η ανακοίνωση των τελικών και οριστικών αποτελεσμάτων, κατά τα οποία, σύμφωνα με την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας, 12.000.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες και ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες συγκέντρωσε 7.161.637 ψήφους ή 62,89% και η διαφορά από τον κύριο αντίπαλό του και εκλεκτό της Ουάσιγκτον, Μανουέλ Ροσάλες, εκτοξεύτηκε στις 25 ποσοστιαίες μονάδες. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα υποστήριξαν μαζικά τα κοινωνικά προγράμματα που καταπολεμούν τον αναλφαβητισμό, την ανέχεια και την πείνα και ζητούν εμβάθυνση της «Μπολιβαριανής διαδικασίας».
«Αυτοί που ψήφισαν εμένα για Πρόεδρο δεν ψήφισαν εμένα προσωπικά. Υπερψήφισαν το σοσιαλιστικό σχέδιο και την οικοδόμηση μίας διαφορετικής Βενεζουέλας», τόνισε ο Πρόεδρος Τσάβες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΒΝ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. «Ο δρόμος αυτής της χώρας είναι η επανάσταση, η δημοκρατική επανάσταση, η πολιτική επανάσταση και η οικονομική επανάσταση», κατέληξε ο Ούγκο Τσάβες, του οποίου επισήμως η θητεία ανανεώνεται το Φλεβάρη του 2007 και θα διαρκέσει έως το 2013.
Ενα θερμό «συντροφικό εναγκαλισμό» έστειλε στον Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, με σύντομη ανακοίνωσή του με ημερομηνία 4 του Δεκέμβρη, όπου τον συγχαίρει που «κατήγαγε μία συντριπτική νίκη» στις προεδρικές εκλογές. «Μία νίκη που είναι κρίσιμη και σημαντική για τον αγώνα όλων των καταπιεσμένων λαών», αλλά και για τη «μάχη των ιδεών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φιντέλ Κάστρο.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η αντίδραση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, που μπροστά στη συντριβή των σχεδίων τους, προς το παρόν τείνουν κλάδο ελαίας τρόπον τινά. Το χορό άνοιξε ο γνωστός για την υπονομευτική του δράση, Αμερικανός πρέσβης, Ουίλιαμ Μπάουνφιλντ, που σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βενεζουέλας τόνισε: «Αναγνωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να διερευνήσουμε όλες τις πιθανότητες για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων».
Αντιστοίχως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραμερίζοντας την επιθετική και οξύτατη συνήθως ρητορική του έναντι της Βενεζουέλας, κάνει λόγο ότι «ήρθε η ώρα, όπου μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις σε τομείς που ιστορικά συνεργαζόμαστε αρμονικά», όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Τόμας Σάνον, υπεύθυνος για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
ΟΑΧΑΚΑ.--
Στη σύλληψη ηγετικών στελεχών της Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ) προχώρησαν τη Δευτέρα το βράδυ οι ομοσπονδιακές δυνάμεις... Οι συνθήκες της σύλληψής τους είναι ενδεικτικές της κατασταλτικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος, Φελίπε Καλντερόν, στο δρόμο που είχε ανοίξει ο προκάτοχός του, Βινσέντε Φοξ.
Ο ηγέτης του ΑΡΡΟ, Φλάβιο Σόσα Βιγιαβένσιο, ο αδελφός του Οράσιο, ο Ιγνάσιο Γκαρσία Μαλδονάδο και ο Μαρσελίνο Κοάτσε Βεράνο συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνάντηση που είχαν με τους απεσταλμένους της προεδρίας στην πρωτεύουσα, ώστε να «υπάρξει διάλογος για διέξοδο από την κρίση»... Ουσιαστικά οι ομοσπονδιακές δυνάμεις (PFP), που έχουν εισβάλλει στην Οαχάκα ήδη από τις 29 Οκτώβρη, εφάρμοσαν τα εντάλματα σύλληψης τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Αρχές και από τον πρώην πρόεδρο Βινσέντε Φοξ!
«Υπάρχουν 220 κρατούμενοι, 60 εξαφανισμένοι και ήδη 142 που τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες και έχουν μεταφερθεί σε άλλες φυλακές», δήλωσε ο Χεσούς Λόπες Ροντρίγκες, στέλεχος του ΑΡΡΟ, σύμφωνα με το «Telesur». Μάλιστα δημοσίευμα του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας «La Jornada» αναφέρει ότι οι ποινές που έχουν αποδοθεί σε συνοπτικές δίκες χωρίς νομική εκπροσώπηση των «κατηγορουμένων» κυμαίνονται από 7 έως 50 έτη κάθειρξης, εξαιτίας «ανυπόστατων κατηγοριών που ξεκινούν από κλοπές και φτάνουν ως την τρομοκρατία».
Παρά όμως το βρώμικο πόλεμο κατά του λαϊκού κινήματος, που κρατά ζωντανή την εξέγερση πάνω από έξι μήνες και αυτής της ιδιότυπης χούντας που έχει επιβληθεί, το ΑΡΡΟ ανακοίνωσε νέο γύρο κινητοποιήσεων στις 10 Δεκέμβρη με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποπομπή του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς και την αποχώρηση των PFP.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«...Εκπληξη» για το ενδεχόμενο άσκησης ρωσικού «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εφ' όσον δε βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί και τους Σέρβους και τους Κοσσοβάρους Αλβανούς εξέφρασε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στο Βελιγράδι Αλεξάνταρ Αλεξέγεφ. Ο Μπερνς εξέφρασε, έτσι, υποκριτικά, απορία για την πιθανή στάση της Ρωσίας, επειδή τάχα «δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η πρόταση» του επικεφαλής απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι. Ο Μπερνς, πάντως, ανακοίνωσε πως θα γίνει τον ερχόμενο Φλεβάρη ή Μάρτη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνέστησε στο λαό του Κοσσυφοπεδίου «υπομονή, ψυχραιμία ανεκτικότητα και μη βία», καταλήγοντας ότι οι Σέρβοι έχουν δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή «ζούσαν εκεί 1.000 χρόνια»...
Παράλληλα, χτες, ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Στέφαν Λέχνε και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ρόζμαρι Ντι Κάρλο - που βρίσκονται απ' το περασμένο 48ωρο στην Πρίστινα - κάλεσαν τους Κοσσοβάρους Αλβανούς να μην προβούν «σε πράξεις βίας ή μεμονωμένες ενέργειες», αλλά να εφαρμόσουν τα κριτήρια περί δημοκρατίας και προστασίας των μειονοτήτων και να εστιάσουν «στη διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών της διοίκησης του ΟΗΕ (UNMIK) στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου»...
ΣΟΥΒΑ.- Το από καιρό προαναγγελθέν (τέταρτο κατά σειρά την τελευταία 19ετία) πραξικόπημα στο νησιωτικό κρατίδιο Φίτζι του νότιου Ειρηνικού είναι γεγονός από χτες το απόγευμα (τοπική ώρα). Ο επικεφαλής του στρατού, αντιναύαρχος Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, επέβαλε στρατιωτική κυβέρνηση με επικεφαλής έναν 77χρονο στρατιωτικό γιατρό (Γιόνα Σενιλαγκακάλι) και ανέστειλε «ορισμένες εξουσίες» του 85χρονου προέδρου (και νοσούντα από Αλτσχάιμερ) Ράτου Ζοζέφα Ιλόιλο. Επιπλέον, επέβαλε λογοκρισία στον Τύπο και την παρουσία μερικών εκατοντάδων ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας Σούβα. Στη συνέχεια ανακοίνωσε διαδικασία απογραφής πληθυσμού και «αργότερα κάποτε γενικές εκλογές». Ο αντιναύαρχος Μπαϊνιμαράμα χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τη διαφθορά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λαϊζένια Καράσε, νομοσχέδιο για αμνήστευση πολιτικών που υποστήριξαν το πραξικόπημα του 2000 και πολιτική διακρίσεων εις βάρος της ινδικής μειονότητας που ζει στη χώρα.
Το πραξικόπημα του Μπαϊνιμαράμα δεν προκάλεσε την άμεση επέμβαση της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας, επειδή ο αντιναύαρχος είχε αντιταχθεί στην παρουσία ξένων δυνάμεων στα Νησιά Φίτζι. Αυτό το ομολόγησε χτες και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, λέγοντας πως απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού Καράσε για επέμβαση, δηλώνοντας πως δε θα ήθελε «να δει στρατιώτες απ' την Αυστραλία να πολεμούν στα Νησιά Φίτζι». Η Βρετανία ανακοίνωσε αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας και πιθανή «αναστολή» της συμμετοχής του κρατιδίου στη Βρετανική Κοινοπολιτεία γύρω στο τέλος της βδομάδας. Η ΕΕ «καταδίκασε» το πραξικόπημα δίχως να επιβάλει άμεσα κυρώσεις μολονότι προσανατολίζεται σε διακοπή της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.