ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμφωνικός Θεοδωράκης

Με δύο έργα του Μίκη Θεοδωράκη, το «Κρητικό κοντσερτίνο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα» και το «Αντάτζιο για σοπράνο σαξόφωνο και έγχορδα», άρχισε το «ταξίδι» της στη λόγια ελληνική μουσική η πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία «Naxos». Τα δύο έργα είναι τα πρώτα του δίσκου «Impressions for Saxophone and Orchestra», που εγκαινίασε τη σειρά «Greek Classics», όπου επίσης ακούγονται έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Μάνου Χατζιδάκι, Θόδωρου Αντωνίου, Βασίλη Τενίδη και Μηνά Αλεξιάδη, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, με σολίστ τον σαξοφωνίστα Θόδωρο Κερκέζο. Το πρώτο έργο αποτελεί ενορχηστρωμένη και διασκευασμένη εκδοχή της τριμερούς «Σονατίνας αρ. 1 για βιολί και πιάνο», που ο Μ. Θεοδωράκης συνέθεσε το 1952. Το δεύτερο έργο (1993), ο συνθέτης το αφιέρωσε στα θύματα του βοσνιακού πολέμου.

Η γερμανική εταιρεία «Intuition Classics» κυκλοφόρησε ένα CD με δύο ραψωδίες που συνέθεσε τα τελευταία χρόνια ο Μ. Θεοδωράκης, μέσα από επανεπεξεργασία παλαιότερου μουσικού υλικού. Πρόκειται για τη «Ραψωδία για βιολοντσέλο και ορχήστρα», για τη δημιουργία της οποίας ο συνθέτης δανείστηκε μελωδικό υλικό των κύκλων τραγουδιών του «Τα λυρικότερα» και «Τα πρόσωπα του ήλιου» (ποίηση Διονύση Καρατζά). Επίσης, για τη «Ραψωδία για κιθάρα και ορχήστρα» - νέα επεξεργασία του κύκλου τραγουδιών σε ποίηση Λόρκα «Romancero Gitano». Σολίστ είναι οι Γερμανοί μουσικοί Σεμπάστιαν Χες (βιολοντσέλο) και Φραντς Χάλαστς (κιθάρα), συνοδεία της Συμφωνική της Νυρεμβέργης, σε διεύθυνση του Τζον Κέργουι.

Η «Ραψωδία για βιολοντσέλο και ορχήστρα», σε διαφορετική εκτέλεση από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ααχεν, με σολίστ τον βιολοντσελίστα Γιοχάνες Μόζερ, περιλαμβάνεται και στο CD που κυκλοφόρησε η «Coviello Classics» - ηχογράφηση της συναυλίας, που δόθηκε στην απονομή του Μουσικού Βραβείου της Ουνέσκο στον Μ. Θεοδωράκη (4/11/2005). Σ' εκείνη την ιστορική συναυλία στο Ααχεν, με διεύθυνση του Μάρκους Μπος, παρουσιάστηκε και η σουίτα - μπαλέτο «Los Amantes de Teruel» (1958), που περιλαμβάνεται επίσης στο CD.

Από την «Intuition Classics» κυκλοφόρησε και CD με την πολιτική όπερα του Μ. Θεοδωράκη «Οι μεταμορφώσεις του Διόνυσου (Κώστας Καρυωτάκης)», που αποτελεί το πρώτο οπερατικό εγχείρημα του συνθέτη - με λιμπρέτο του ίδιου - που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1987 στη Λυρική Σκηνή. Συνδυάζοντας τραγωδία και σάτιρα σε ένα υπερρεαλιστικό περιβάλλον, στηρίζεται στο μύθο του Διονύσου, ο οποίος ενσαρκώνει το πνεύμα της ανταρσίας, ενώ παράλληλα ενσωματώνει ποιήματα των Καρυωτάκη και Βάρναλη. Τους λυρικούς σολίστες και τη χορωδία συνοδεύει η Orchestra di Musica Difficile του Gdansk. Η ηχογράφηση έγινε το 1999.


Κυριακή 24/12
  • Μαρίζα Κωχ - «Χαΐνηδες»
    Μαρίζα Κωχ - «Χαΐνηδες»
    Σε γιορτινή ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένη με τραγούδια της Ανατολής και Δύσης, προσκαλούν στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, τηλ.: 210-3421212) οι Καλλιόπη Βέττα, Καίτη Κουλλιά και Γιάννης Ιωάννου, που με μεράκι επιμελήθηκε το πρόγραμμα και την ενορχήστρωση, σήμερα και αύριο. Μαζί τους οι μουσικοί Μιχάλης Ανδρονίκου και Σωκράτης Γανιάρης. Πρόγραμμα: κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11 μ.μ.), καθώς και το διήμερο της Πρωτοχρονιάς (31/12-1/1).
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης συναντά για μια ακόμη βραδιά τον Λάκη Χαλκιά, στη Μουσική Σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγιοι Ανάργυροι, τηλ.: 210-2610438). Μαζί τους, στο κλαρίνο, ο Γιώργος Κωτσίνης. Την Παρασκευή και το Σάββατο μαζί με τον Μ. Πασχαλίδη θα εμφανιστεί ο Κώστας Λειβαδάς.
  • Κοινή παράσταση των συγκροτημάτων Γιάννη Γλέζου, Νίκου Πιτλόγλου και Δέσποινας Γλέζου τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι). Το κοινό πρόγραμμα αφορά στα τριήμερα 23-25/12 και 30/12-1/1.
Δευτέρα 25/12
  • Οι «Χαΐνηδες» συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στην «Εξέδρα» (Ελ. Βενιζέλου 235 - Ν.Σμύρνη, τηλ.: 210-9849101). Μαζί τους σήμερα θα τραγουδήσει η Μαρίζα Κωχ. Ακολουθεί το τριήμερο 29-31/12.
Τρίτη 26/12
  • Οι Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σωκράτης Σινόπουλος, Κυριάκος Ταπάκης και Βαγγέλης Καρίπης εμφανίζονται στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9 και Ιππάρχου, Νέος Κόσμος).
Τετάρτη 27/12
  • Πετρολούκας Χαλκιάς

    ICON

    Πετρολούκας Χαλκιάς
    Αναπνοές Ηπείρου στην «Αλλη Οχθη» όπου εμφανίζεται ο Πετρολούκας Χαλκιάς.
  • Από σήμερα και έως τις 30/12 (6 μ.μ. - 7.30 μ.μ.), στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα), ο παραμυθάς του Πηλίου, Στέλιος Πελασγός, αφηγείται λαϊκές ιστορίες για παιδιά.
  • Συνεχίζεται (έως 10/1), στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας), η έκθεση ζωγραφικής της Σούλας Ρεπάνη.
  • Δέκα χρόνια ζωής κλείνει το ετήσιο Low Bap Festival και το γιορτάζει δεόντως από σήμερα μέχρι 31/12, «Στον Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).
Πέμπτη 28/12
  • Στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ.: 210-7560102), σήμερα και αύριο, εμφανίζονται οι «Mode Plagal», η μουσική παρέα που συνδυάζει τη δημοτική παράδοση με την τζαζ, το τσάμικο με τη reggae, το funky, τα Μακεδονίτικα, το afro-beat και την μπόσα νόβα με τα Θρακιώτικα κάλαντα, το rhythm' blues με τραγούδια απ' τη Λέρο κλπ.
  • Συνεχίζεται στην «Titanium Yiayiannos Gallery» (Βασ. Κωνσταντίνου 44) η έκθεση έργων του Γιάννη Φωκά.
  • Στην «Αλλη Οχθη», η Ροδη Τομουρζούκ Γκιουλ μας «ταξιδεύει» στην Πόλη - Ινσταμπούλ.
Παρασκευή 29/12
  • Οι «Ρόδες» με καινούριο υλικό εμφανίζονται σήμερα και αύριο, στο «Συρμό».
  • Εργα μικρών διαστάσεων, ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, περιλαμβάνουν οι «Μικρές ζωγραφιές», στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20).
  • Σύναξη με τσαμπούνες, στην «Αλλη Οχθη».
Σάββατο 30/12
  • Κρουστή Παραμυθία από τον Σόλη Μπαρκή, στην «Αλλη Οχθη».

Λάκης Χαλκιάς - Μίλτος Πασχαλίδης
Λάκης Χαλκιάς - Μίλτος Πασχαλίδης

Εργο της Σούλας Ρεπάνη
Εργο της Σούλας Ρεπάνη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ