ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φονικό δίδυμο!
  • Η ολιγωρία της πολιτείας και η απληστία της εργοδοσίας θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε πολλούς εργασιακούς χώρους
  • Χαώδης η κατάσταση με τους ελέγχους. Ανυπολόγιστοι είναι αυτοί τη στιγμή οι εργασιακοί χώροι - ακόμα και εργοστάσια με εκατοντάδες εργαζόμενους - που δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί
  • Κανένα μέτρο και για συγκεκριμένες καταγγελίες, όπου εργοδότες βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν σε χαρακτηρισμένα ερείπια

Πολλές επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια ερείπια, χαρακτηρισμένα ως ακατάλληλα,έτοιμα στο παραμικρό τρέμουλο της γης να καταρρεύσουν, συνεχίζουν να λειτουργούν,ακόμα και όταν για αρκετές από αυτές υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, είτε από εφημερίδες, είτε από τους ίδιους τους εργαζόμενους! Επίσης, πολλές επιχειρήσεις - ακόμα και μεγάλες με εκατοντάδες εργαζόμενους - δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ άλλες (π. χ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και μέρες ο "Ρ", μετά από μια συνάντηση στη Νομαρχία πήρε "πράσινο", ενώ λίγο πριν το συνεργείο μηχανικών του δήμου είχε διαγνώσει πρόβλημα). Και αυτά συμβαίνουν, όταν από το υπουργείο Εργασίας σε όλους τους τόνους διακηρύσσεται ότι έχει δοθεί εντολή να παρεμβαίνουν άμεσα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είτε υπάρχουν επώνυμες, είτε ανώνυμες καταγγελίες!

Μεταξύ των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν, είναι και η "Κ. Χρόνης ΑΕ" (χημικά!) στη Μεταμόρφωση, όπου - όπως αποκάλυψε ο "Ρ" - παρότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί από επιτροπή μηχανικών ακατάλληλο (κίτρινο), ο εργοδότης όχι μόνο έβαλε τους εργαζόμενους να δουλέψουν, αλλά και τους έβαλε να υπογράψουν δήλωση πως το κάνουν με "ελεύθερη βούληση"!

Χτες εργαζόμενοι της επιχείρησης απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας,για να ενημερωθούν ποια είναι τα δικαιώματά τους. Εκεί έλαβαν από την αρμόδια υπάλληλο την εξής απάντηση: "Δεν ξέρω, δε μας έχει έρθει εγκύκλιος. Αν λειτουργεί η επιχείρηση, μπορεί και να σας απολύσει"!Στην επίσκεψη που κάναμε προχτές στο κτίριο όπου στεγάζεται η επιχείρηση, κατά την περιοδεία στην περιοχή του Γ. Μαυρίκου,μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ, η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν εντελώς αποκαλυπτική. Σε αυτό το επικίνδυνο κτίριο, που είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα, συστεγάζονται δυο - τρεις βιοτεχνίες που απασχολούν περίπου 25 εργαζόμενους και λειτουργούν ακόμη. Ωστόσο, οι μηχανικοί είναι σαφείς: Το κτίριο, που - ας σημειωθεί - είναι γεμάτο με βαρέλια με τόνους χημικών, έχει βλάβες στο φέροντα οργανισμό, ρωγμές σε υποστυλώματα και δοκούς.

Και μετά από όλα αυτά, πληροφορούμαστε ότι ο ιδιοκτήτης ζητά και "τα ρέστα", για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, "ενοχοποιώντας" γι' αυτές εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση!

Χαώδης η κατάσταση στον Πειραιά

Δέκα μέρες περίπου έχουν περάσει από τη μέρα που δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου και μέχρι και χτες δεν είχαν ελεγχθεί πολλοί εργασιακοί χώροι στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά! Το γεγονός αυτό καταγγέλλει και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ζητά άμεσα να ελεγχθούν όλοι οι χώροι δουλιάς στην πόλη!

Συγκεκριμένα από τους μεγάλους εργασιακούς χώρους στον Πειραιά, έχει ελεγχθεί, από όσα έχουν γνωστοποιηθεί, η καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος" όπου ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, προέκυψε διάσταση... απόψεων μεταξύ Δήμου και Νομαρχίας Πειραιά, αφού ο πρώτος το κρίνει ακατάλληλο και η δεύτερη κατάλληλο! Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά, ενώ μέχρι και χτες το εργοστάσιο δεν είχε επιθεωρηθεί από κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ,παρότι έχει κληθεί από την περασμένη Παρασκευή.

Μέχρι και χτες δεν είχαν ελεγχθεί οι επιχειρήσεις: ΚΕΡΑΝΗΣ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΕΛΑΪΣ, ΕΛΣΑ, COLGATE, ΒΕΛΗΣ, DOMUS,οι οποίες και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην ελαιουργοσαπουνοποιία "ΠΑΛΜΟΛΙΒ" κρίθηκε ακατάλληλος ένας από τους χώρους παραγωγής, ο οποίος και επισκευάζεται.

Στο Ρέντη από τους εργασιακούς χώρους που έχουν ελεγχθεί από το Δήμο, έχουν κριθεί 12 χώροι ακατάλληλοι. Ωστόσο μετά από περιοδεία που έκανε αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΕΚΠ, σε χώρους δουλιάς στο Ρέντη, έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα.

Στο συγκρότημα αποθηκευτικών χώρων Γαβρίλογλου,όπου απασχολούνται περίπου 30 εργαζόμενοι, κρίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο ακόμα δεν έχει ελεγχθεί, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν! Σοβαρή είναι η κατάσταση και στο Λεβητοποιείο Καζάκου,στο οποίο απασχολούνται περίπου 15 εργαζόμενοι και το οποίο επίσης δεν έχει ελεγχθεί ακόμα. Επίσης στην επιχείρηση "Τσακίρης ΑΒΕΕ" παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπου και γίνονται εργασίες επισκευής, ενώ οι εργαζόμενοι δε δουλεύουν. Από τις μέχρι τώρα περιοδείες των συνδικαλιστών, προκύπτει ότι τουλάχιστον στην περιοχή του Ρέντη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν πολλοί χώροι δουλιάς οι οποίοι δεν είναι καν γνωστοί, με αποτέλεσμα βέβαια να μην έχουν ελεγχθεί! Με επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας, τη Νομαρχία και τους Δήμους του Πειραιά, το ΕΚΠ ζητά να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο των βιομηχανιών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων της περιοχής, με τη συμμετοχή στα κλιμάκια και εκπροσώπων του ΕΚΠ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
"Γιατί αποσιωπώνται οι καταγγελίες μας;"

Για πολλοστή φορά η Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ) εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για τους δεκάδες νεκρούς του σεισμού, μεταξύ των οποίων και 8 εργαζομένων του κλάδου, που θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια της βιομηχανίας ΦΑΡΑΝ στη Νέα Κηφισιά.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι "εντύπωση προκάλεσε και προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ εκτός από την πρώτη μέρα αποσιώπησαν το συγκεκριμένο γεγονός, παρότι ως το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη τα σωστικά συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς σε 24ωρη βάση".

"Εντύπωση όμως μας προκάλεσε - συνεχίζει - και η πλήρης αποσιώπηση της ανακοίνωσης - υπόμνημα που εξέδωσε η Ομοσπονδία στις 13/9, με αφορμή τους 8 νεκρούς, τους πάνω από 10 τραυματίες στη ΦΑΡΑΝ, αλλά και πάνω από 150 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι".

Να θυμίσουμε ότι με την ανακοίνωση - υπόμνημα η Ομοσπονδία έθεσε μερικά "καυτά" ερωτήματα σχετικά με την κατάρρευση της επιχείρησης. Δηλαδή: Ποιοι έλεγξαν το κτίριο του εργοστασίου το '81 μετά τους σεισμούς; Τι λέει η έκθεση που συνέταξαν στην αυτοψία; Ποιοι παρακολούθησαν τις επισκευές και έδωσαν το "πράσινο φως" για τη λειτουργία της; Γιατί ο ΕΟΦ το 1984 δεν αγόρασε το κτίριο της ΦΑΡΑΝ; Γιατί η Πολεοδομία σταματά πάντα στην πόρτα του εργοστασίου;

Η Ομοσπονδία, προσπαθώντας να εξηγήσει το λόγο που αποσιωπήθηκαν οι θέσεις της, αναρωτιέται: "Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι τραγικές συνέπειες στη ΦΑΡΑΝ από το σεισμό είναι "αμελητέα ποσότητα" και δεν έχουν "δημοσιογραφικό ενδιαφέρον"; Η ασκήθηκαν και ασκούνται ισχυρές και έντονες πιέσεις ούτως ώστε να μην ακούγεται τίποτα;"!

Καταλήγοντας εκφράζει την ελπίδα ότι δε θα κρατήσουν η δικαιοσύνη και η πολιτεία την ίδια στάση, ότι θα προχωρήσουν σε βάθος οι έρευνες και πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν παραλείπει βέβαια να εκφράσει τις ευχαριστίες της στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που "με αυτοθυσία, ανθρωπισμό και υπευθυνότητα, με κίνδυνο της ζωής τους πάλεψαν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων".

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Στην άμεση καταγραφή πληγέντων εργαζομένων στη ΔΕΗ ώστε να τους χορηγηθεί οικονομικό βοήθημα και συνδικαλιστική άδεια, προχωρά η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.Επιπλέον, το προεδρείο της επισκέπτεται με τους γιατρούς της Επιχείρησης τις πληγείσες περιοχές για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και ανακούφισης στους σεισμόπληκτους.

Η ΓΕΝΟΠ εκφράζει ακόμα τη διάθεσή της να αγωνιστεί για την αναγνώριση όλων των ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, στους χώρους εργασίας εξαιτίας του σεισμού ως εργατικών ατυχημάτων, καθώς και για την πραγματοποίηση επισταμένων μελετών όλων των χώρων εργασίας που παρουσιάζουν πρόβλημα, για να πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους.

Τέλος, ανακοινώνει πως ανοίγει δικό της λογαριασμό και καλεί τα μέλη της να συμβάλουν για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας, ενώ κάλεσμα απευθύνει και προς τη διοίκηση της ΔΕΗ να μεριμνήσει για την άμεση στέγαση σε τροχόσπιτα ή λυόμενα των εργαζομένων σ' αυτή που είναι άστεγοι.

ΣΥΕΤΕ

Οικονομική ενίσχυση 500.000 δραχμών προτίθεται να χορηγήσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας στους σεισμόπληκτους εργαζόμενους της Εθνικής. Το ποσό θα το λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι που επλήγησαν, χορηγώντας τα ίδια δικαιολογητικά που χορηγούν για το βοήθημα των 200.000 δραχμών. Οσοι εργαζόμενοι έχουν περισσότερα από 3 παιδιά θα λάβουν επιπλέον 100.000 δραχμές για κάθε προστατευόμενο μέλος. Ο ΣΥΕΤΕ ζητά από τη διοίκηση της Εθνικής τη θέσπιση ευνοϊκών κριτηρίων και όρων χρηματοδότησης των εργαζομένων της για την αποκατάσταση ζημιών ή την ανέγερση νέων κατοικιών.

Δουλεύουν με την "ψυχή στο στόμα"

Εκατό υπάλληλοι στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της Αθήνας

Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, διακινδυνεύοντας αν όχι τη ζωή τους, τουλάχιστον τη σωματική τους ακεραιότητα, εργάζονται οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ στις εγκαταστάσεις της στο Μενίδι,προκειμένου - παρά τις εμφανείς ζημιές που έχουν υποστεί τα κτίρια - να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Μέσω της συγκεκριμένης μονάδας ελέγχεται ηλεκτρονικά το υδραγωγείο του Μόρνου και σ' αυτή γίνονται οι χημικές αναλύσεις του νερού που φτάνει στα σπίτια των κατοίκων της Αττικής. Ωστόσο μέχρι χτες, δέκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, τα κτίρια δεν είχαν καν χαρακτηριστεί από μηχανικούς, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει ειδικούς επιστήμονες και μάλιστα εξουσιοδοτημένους να κρίνουν την καταλληλότητα των κτιρίων. Ετσι, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι χημικοί βρίσκονται στο δρόμο, ενώ οι αναλύσεις του νερού γίνονται σε κοντέινερ. Ούτε λόγος βέβαια για τουαλέτες και άλλες τέτοιες πολυτέλειες!

Σε πολύ χειρότερη μοίρα είναι οι υπάλληλοι στο κέντρο τηλεχειρισμού, αφού είναι αναγκασμένοι συνεχώς να μπαίνουν στο δωμάτιο με τους υπολογιστές και τα μηχανήματα μέσω των οποίων ελέγχουν π. χ. τις στάθμες του νερού κατά μήκος του υδραγωγείου του Μόρνου, τεχνικά σφάλματα που πιθανόν να παρουσιαστούν και να χρήζουν άμεσης επέμβασης κ. ά. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας είναι ότι πάνω από τα κεφάλια τους κρέμονται τμήματα της ψευδοροφής, που μπορεί να αποκολληθούν με τον παραμικρό μετασεισμό!

Να σημειωθεί ότι μετά το σεισμό τα κτίρια ελέγχθηκαν από μηχανικούς της εταιρίας και αρχιτέκτονες. Το πόρισμα όλων είναι ότι οι ζημιές είναι επισκευάσιμες, η διαπίστωση όμως δε συνοδεύτηκε από τη σήμανση των κτιρίων. Οι υπεύθυνοι αρκούνται να δηλώσουν πως κανείς δεν υποχρεώνει τους υπαλλήλους να μπουν σε αυτά, όμως οι υπάλληλοι για παράδειγμα στο κέντρο τηλεχειρισμού δεν έχουν άλλη επιλογή.

Ο Χ. Καρόπουλος,αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροληψίας και πολιτικός μηχανικός ο ίδιος, μας ομολόγησε ότι το κτίριο του χημείου έχει υποστεί βλάβες και στις κολόνες. Απαντώντας σε ερώτησή μας για το κτίριο τηλεχειρισμού ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και ότι έδωσε εντολή να απομακρυνθούν επικίνδυνα τμήματα της ψευδοροφής. Η πραγματικότητα όμως τον διέψευδε. Ο ίδιος είπε ότι θα χαρακτήριζε τα κτίρια μεταξύ κίτρινου και πράσινου, ότι θα υποστυλωθεί το σκέπαστρο στην είσοδο του κτιρίου τηλεχειρισμού που κινδυνεύει να πέσει και ότι θα προμηθευτούν προκατασκευασμένο κτίριο και κοντέινερς για τη στέγαση κάποιων λειτουργιών. Το ερώτημα εύλογο. Γιατί δέκα μέρες μετά το σεισμό, σε περίοδο μετασεισμικής δραστηριότητας, σε μια περιοχή σχεδόν πάνω στο επίκεντρο του σεισμού, δεν είχε γίνει τίποτα από τα παραπάνω σε μια μονάδα ζωτικής σημασίας για την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, στην οποία ζουν και εργάζονται σε 24ωρη βάση 100 άνθρωποι;

ΙΕΚ ΟΑΕΔ
Διευκολύνσεις για σεισμοπαθείς

Τρεις επιπλέον θέσεις ανά τμήμα και μερική ή ολική απαλλαγή από δίδακτρα, για σεισμοπαθείς υποψήφιους

Προτεραιότητα εγγραφής στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ορισμένου αριθμού πληγέντων από το σεισμό και απαλλαγή από την καταβολή διδάκτρων, αποφάσισε ο ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, τρεις θέσεις ανά τμήμα και ειδικότητα στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ θα καλυφθούν από σεισμοπαθείς, με την προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών. Για την κάλυψη αυτών των θέσεων προηγούνται υποψήφιοι των οποίων η κατοικία έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Αν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι, η επιλογή θα γίνει με βάση την ισχύουσα μοριοδότηση. Οι θέσεις στα τμήματα των ΙΕΚ θα αυξηθούν κατά τρεις, για να εξασφαλιστούν οι επιπλέον θέσεις.

Για τα ΙΕΚ σε Αιγάλεω, Ρέντη, Μοσχάτο, Πειραιά και Ελευσίνα,οι θέσεις αυξάνονται κατά 5 ανά τμήμα και ειδικότητα.

Οι καταρτιζόμενοι σεισμοπαθείς απαλλάσσονται για ένα έτος από τα δίδακτρα, ενώ η απαλλαγή διευρύνεται σε όλη τη διάρκεια της κατάρτισής τους εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή κρίνει κατεδαφιστέα τη μόνιμη κατοικία τους.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι: Γνωμάτευση αρμόδιου μηχανικού, με σφραγίδα ΥΠΕΧΩΔΕ ή Νομαρχίας ή Πολεοδομίας, ότι το οίκημα έχει χαρακτηριστεί με κίτρινο ή κόκκινο σήμα.Η επικύρωση της φωτοτυπίας της γνωμάτευσης θα γίνεται με την παρουσίαση της πρωτοτύπου.

Βεβαίωση κύριας κατοικίας από το δήμο ή τελευταία δήλωση εφορίας ή τελευταία απόδειξη πληρωμής ΔΕΗ - ΟΤΕ.

Υπεύθυνη δήλωση που να αναφέρει ότι η μόνιμη κατοικία του υποψήφιου είναι αυτή στην οποία αναφέρεται η γνωμάτευση του αρμόδιου μηχανικού και ότι το ετήσιο εισόδημά του ή της οικογένειάς του δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. δραχμές.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη.Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 Σεπτέμβρη και οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στη 1 Οκτώβρη,ενώ το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά από τις 4 Οκτώβρη.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν τις 120.000

Με εγκύκλιό του προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται στο θέμα της χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (120.000 δρχ.) στους συνταξιούχους που επλήγησαν από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη. Για το σκοπό αυτό ζητά να του αποσταλούν αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ταμείων και διευκρινίζει ότι: Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί μόνο στους συνταξιούχους που κατά την ημερομηνία του σεισμού διέμεναν μόνιμα σε κατοικία η οποία επλήγη, όπως αυτό προκύπτει από το αντίγραφο αυτοψίας περί ακαταλληλότητας (κίτρινο, κόκκινο).

Ως συνταξιούχοι νοούνται όσοι έπαιρναν σύνταξη κατά την 7/9/99, καθώς και σε όσοι το δικαίωμα καταβολής της σύνταξης ανατρέχει σ' αυτή την ημερομηνία. Εάν στην ίδια πληγείσα κατοικία διέμεναν ή διαμένουν μόνιμα δυο ή περισσότεροι συνταξιούχοι θα πάρει ο καθένας τους το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης. Οι διπλοσυνταξιούχοι δε θα πάρουν ενίσχυση από τους δυο φορείς, αλλά θα επιλέξουν με δήλωσή τους.

Στις αποφάσεις των ΔΣ των ταμείων θα πρέπει να αναφέρεται ο πιθανός αριθμός των δικαιούχων και το κόστος κάλυψης της δαπάνης.

Ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής του ποσού θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Παράνομη η πίεση σε εργαζόμενους

Πάρα πολλοί εργαζόμενοι, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα και έχουν ζημιές, είτε έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες μέχρι να επισκευαστούν, μας ρωτούν για το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς απευθυνθήκαμε στη νομική υπηρεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που μας απάντησε: Μπορούν να αρνηθούν να εργαστούν, αφού οι συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή τους. Η άρνησή τους δεν επιφέρει καμιά συνέπεια. Μάλιστα, τυχόν απόλυση θεωρείται καταχρηστική και είναι άκυρη.

"902 ΤV"
Πρώτο πλάνο οι σεισμοπαθείς...

"Σεισμός 5,9 Ρίχτερ! Ο λόγος στους πληγέντες", με τον τίτλο αυτό η εκπομπή "Προεκτάσεις" που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του "902" σήμερα Πέμπτη 16/9 και ώρα 22.00, θα προσπαθήσει να κάνει μια ανάλυση της μέχρι τώρα κατάστασης. Τα συνοδευτικά ρεπορτάζ της εκπομπής θα αφορούν: Κρατικές Εξαγγελίες. Κόκκινο - κίτρινο στα σπίτια. Ανεργία... Υγιεινή... Επιτροπές Πρωτοβουλίας.

Καλεσμένοι δε θα είναι σεισμολόγοι ή κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά οι πληγέντες - σεισμοπαθείς από τις περιοχές Μενίδι, Περιστέρι, Ιλιον, Φιλαδέλφεια. Την εκπομπή θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος.

Ελεγχοι στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησαν χθες στη Θεσσαλονίκη, μετά από συνδικαλιστική παρέμβαση, οι έλεγχοι για την ασφάλεια των κτιρίων - εγκαταστάσεων όπου στεγάζονται και λειτουργούν βιοτεχνικοί και βιομηχανικοί χώροι. Μετά από εισηγήσεις και παρεμβάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ,το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,ζήτησε από τη Νομαρχία τη λήψη μέτρων για την αντισεισμική προστασία των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών η Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας αποφάσισε την άμεση διενέργεια ελέγχων στις εγκαταστάσεις των βιοτεχνικών και λοιπών επιχειρήσεων.

Με βάση τη σχετική απόφαση της Νομαρχίας, η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, αλλά και με ευθύνη σε θέματα αντισεισμικής προστασίας των εργασιακών χώρων, μαζί με αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, άρχισαν χτες τις επιθεωρήσεις εργοστασιακών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός των ελέγχων αυτών είναι να διαπιστωθεί η τεχνική κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η αντισεισμική τους ανθεκτικότητα. Ολες οι αναφορές με τα πορίσματα των ελέγχων της τεχνικής επιθεώρησης θα μεταβιβάζονται στην υπηρεσία πολεοδομίας για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων.

Στους ελέγχους της πρώτης μέρας συμμετείχαν στην επιτροπή επιθεώρησης, μαζί με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, ο Θόδωρος Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ και οι Βασίλης Αχτσής και Αχιλλέας Κωστόπουλος, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του σωματείου οικοδόμων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εγκαταστάσεων και η καταλληλότητα των κτιρίων όλων των εργασιακών χώρων.

Οι ζημιές στα κτίρια της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι είναι εμφανείς. Οι υπάλληλοι όμως αναγκάζονται να περνούν αρκετή ώρα μέσα σ' αυτά

Σ' αυτό το κοντέινερ γίνονται οι χημικές αναλύσεις του νερού που φτάνει στα σπίτια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ