ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρομακτικές οι καταστροφές στο Μενίδι
  • Το 90% των σπιτιών έχει υποστεί ζημιές, άστεγες 5.000 οικογένειες, ενώ μέχρι χτες το απόγευμα είχαν διανεμηθεί μόνο 700 σκηνές
  • Την τραγική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή

Πρόσωπο με πρόσωπο με την καταστροφή, το θρήνο, αλλά και την οργή των σεισμόπληκτων κατοίκων του Μενιδίου, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Χρήστος Καράτσαλος,μέλος της ΚΕ, ο Ν. Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής και ο Θάνος Τραβασάρος,επικεφαλής της "Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Μενιδίου.

Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί από το Δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόληςΤ. Παπανίκα και υπήρξε ενημέρωση για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλες οι γειτονιές της πόλης. "Η κατάσταση που ζει η πόλη είναι τρομακτική",σημείωσε ο δήμαρχος, "υπάρχουν πολυώροφα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, ενώ ο αριθμός των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές είναι πολύ μεγάλος".Επίσης έκανε έκκληση για περισσότερες σκηνές για τους άστεγους, μεγαλύτερη συμμετοχή του Στρατού, καλύτερο συντονισμό, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των κατοίκων.

Ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι αυτό που επείγει, και το ΚΚΕ θα προβάλει με όλους τους τρόπους, μέσω της Βουλής, των κομματικών του οργανώσεων και όλων των δυνατοτήτων που έχει, "είναι η άμεση βοήθεια στους σεισμόπληκτους κατοίκους, να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατόν καταυλισμοί σε ελεύθερους χώρους στις γειτονιές, εξοπλισμένοι με τουαλέτες, νερό και ηλεκτρικό".

Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι συγκλονιστικά. Το 90% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές, ενώ, από ό,τι φαίνεται, πάνω από τα μισά θα κριθούν ακατάλληλα ή προσωρινά ακατάλληλα για κατοίκηση. Πάνω από 5.000 χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς κατοικία. Οι αιτήσεις που είχαν γίνει μέχρι χτες το απόγευμα για σκηνές ήταν περίπου 3.000, αλλά είχαν διανεμηθεί μόνο 700.

Βέβαια, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού υπάρχουν πολλές οικογένειες, που είτε δεν έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να κάνουν την αίτηση, είτε μέσα στο δράμα που περνάνε δεν έχουν το χρόνο να απασχοληθούν με τέτοιες διαδικασίες. Και, βέβαια, είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι χτυπημένοι από τον Εγκέλαδο κάτοικοι, οργισμένοι, αναζητούν κάποια χείρα βοηθείας, που, όμως, δε βλέπουν να φτάνει. Επίσης αναδεικνύεται η ανάγκη, οι όποιες υπηρεσίες, δημοτικές ή άλλες, να σπεύσουν επί τόπου και να βοηθήσουν τους κατοίκους για το στήσιμο καταυλισμό, αλλά και τη διανομή τροφίμων και νερού.

Κατάματα με την εγκληματική αυθαιρεσία

Η περιοδεία που ακολούθησε στις περισσότερο χτυπημένες γειτονιές έφερε στο προσκήνιο την απόγνωση, το παράπονο και τα μεγάλα "γιατί" των φτωχών μεροκαματιάρηδων, που είδαν συγγενικά τους πρόσωπα να σβήνουν, το βιος τους να χάνεται. Εφερε όμως στην επιφάνεια και την αυθαιρεσία των κατασκευαστών, των υπηρεσιών του κράτους και του όλου κυκλώματος, που λυμαίνεται το χώρο της οικοδομής και αισχροκερδεί, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ,που επισκέφτηκε την περιοχή της Αγίας Τριάδας,την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και τους γύρω δρόμους, είδε κατάματα αυτήν την εγκληματική ασυδοσία. Κολόνες τσακισμένες από το σεισμό, με τέσσερα σίδερα και ελάχιστα τσέρκια (περιμετρικά σίδερα), δάπεδα με "οπλισμό" μόνο ένα πλέγμα σιδήρου, που άνοιξαν σαν κόσκινα. Ενα συγκεκριμένο κτίριο έχει καταρρεύσει ακριβώς μπροστά στο τέρμα των λεωφορείων του Κόκκινου Μύλου, καταπλακώνοντας ένα λεωφορείο, ενώ τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τρεις εγκλωβισμένους. Στην οικοδομή αυτή έχουν σπεύσει πολλές δυνάμεις και, όπως μας είπε ο Ντελί Αλπέρ,μέλος του σωστικού συνεργείου του Ερυθρού Σταυρού, "καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους". Επίσης εκεί βρίσκονταν τα μέλη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, που έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Δήμο Τσιορμπατζή,για να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Στην επικαιρότητα η αντισεισμική προστασία

Ο Σπ. Χαλβατζής, με έκδηλη την αγανάκτησή του, παρατήρησε ότι "χρειάζεται να αναζητηθούν οι ευθύνες από τους τεχνικούς και είναι φανερό ότι τέτοιες υπάρχουν, αφού βλέπουμε κτίρια σε μικρή απόσταση, που το ένα έχει καταρρεύσει και το άλλο έμεινε άθικτο", ενώ υπογράμμισε ότι "το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης έρχεται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα" και συμπλήρωσε "πρέπει εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στα θύματα να απαιτήσουμε μέτρα ανακούφισης, να συνεργαστούν οι φορείς και να γίνουν προτάσεις",ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται μέσα από Νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, για να αποποιηθεί της ευθύνης των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε και άλλες περιοχές, στους γύρω από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου δρόμους και η εικόνα που αντίκρισε ήταν αυτή της απόγνωσης και συμφοράς. Η ανάγκη για γρήγορη λύση των επειγόντων προβλημάτων του πληθυσμού έβγαινε από όλες τις συζητήσεις, ενώ έντονα ήταν τα συναισθήματα αγανάκτησης για το επίδομα που εξήγγειλε η κυβέρνηση των 200.000 χιλιάδων. Πολλοί από αυτούς κατάγγελναν ότι δεν τους έχει επισκεφτεί κανένας από τη δημοτική αρχή, ενώ απεγνωσμένα ζητούσαν τα ειδικά συνεργεία των μηχανικών που θα εκτιμούσαν τις ζημιές στα σπίτια.

Από την πλευρά τους, το κλιμάκιο και η Αχτίδα Μενιδίου - Λιοσίων του ΚΚΕ υποσχέθηκαν ότι θα σταθούν δίπλα τους σεισμόπληκτους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών που επείγουν, σε καταυλισμούς, συσσίτια και υποδομές, αλλά και στον αγώνα και τη λαϊκή πίεση που πρέπει να αναπτυχθεί, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Επίσης, ο Ν. Στεφανίδης σημείωσε ότι, από την πλευρά της ΝΑΣ, θα ασκηθεί όποια πίεση είναι δυνατόν μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη της λαϊκής πάλης.

Μουντός ο ουρανός, σαν τις ψυχές...

Κόκκινοι σταυροί πάνω σε πόρτες και τοίχους. Σπίτια, που πρέπει να κατεδαφιστούν. "Μαραμένα" πρόσωπα στις αυλές και τα πεζοδρόμια. Κάποιοι κλαίνε τους κόπους τους και, δυστυχώς, κάποιοι άλλοι και τους δικούς τους ανθρώπους, που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Ο κρατικός μηχανισμός - εκτός από τους ηρωικούς άνδρες των ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής που "παλεύουν" με τα χαλάσματα - ανεπαρκής. Κι όμως, 24 ώρες μετά, οι κάτοικοι του Μενιδίου συνέχιζαν να ζουν το δικό τους δράμα. Οι σκηνές που στήθηκαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Είναι κι αυτός ο καιρός κακός σύμμαχος, βρέχει... Κι ο ουρανός "μουντός", σαν τις ψυχές των ανθρώπων. Η απόγνωση παλεύει με την ελπίδα...

Δίπλα στο υπό κατασκευή δημαρχείο των Αχαρνών, έχει δημιουργηθεί ο πρώτος καταυλισμός με σκηνές. Ανθρωποι προσπαθούν να φτιάξουν ένα πιάτο φαϊ. Τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα για να τα κατοικήσουν.

Η οδός Φιλαδελφείας έχει πλημμυρίσει από τα νερά που τρέχουν από σπασμένους σωλήνες. Στην οδό Αριστοτέλους οι καταστροφές είναι τεράστιες. Αριστοτέλους 242, 243 και 246, τριώροφες κατασκευές που έχουν υποστεί τρομερές ζημιές. Μια γυναίκα βγαίνει από μια αυλή και τρέχει κατά πάνω μας."Ελάτε στο σπίτι μου. Ελάτε να δείτε πώς κατάντησε ο ιδρώτας μας...", φωνάζει και συγχρόνως ξεσπάει σε λυγμούς. "Ο άντρας μου είναι ανάπηρος και το παιδί μου έχει μεσογειακή αναιμία. Δεν ήρθε κανένας να μας δει. Δεν ξέρω πού θα μείνω απόψε το βράδυ". Σχεδόν ουρλιάζει: "Απαιτώ τώρα, να μπω σ' ένα σπίτι! Να 'ρθουν να μας βοηθήσουν. Πώς να πάω στο νοίκι, με 150 χιλιάρικα σύνταξη του άντρα μου...".

Λίγα μέτρα πιο κει, μας πλησιάζει ένας άντρας γύρω στα σαράντα. "Μήπως έρχεστε από το δήμο για να καταγράψετε ζημιές;". Στην απάντηση ότι είμαστε δημοσιογράφοι, ξεφυσάει και αρχίζει να μιλάει. Ισως απλώς γιατί θέλει να πει δυο κουβέντες. "Μένω Πίνδου 11. Πάνω από το σούπερ μάρκετ "Γαλαξίας". Εχουν πάρει οι κολόνες της οικοδομής. Η αδιαφορία είναι μεγάλη, κανείς δεν έχει έρθει μέχρι τώρα. Δεν έχω και αμάξι, να βάλω τα παιδιά τουλάχιστον μέσα. Μήπως ξέρετε πότε θα 'ρθουν να μας πουν μια επίσημη κουβέντα!".

Σε κάθε στενό και δυο, τρία, τέσσερα σπίτια σε άθλια κατάσταση. Ανθρωποι περπατάνε και κλαίνε. Μιλάνε, ανταλλάσσουν δυο κουβέντες, για να πάρουν κουράγιο. Φτάνουμε στη διασταύρωση των δρόμων Αγίας Τριάδας και Μεγάλου Αλεξάνδρου.Η πενταώροφη πολυκατοικία, που έχει πέσει σαν "χάρτινος" πύργος, έχει μαζέψει όλους τους κατοίκους της περιοχής. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των εγκλωβισμένων.

Δίπλα στην πολυκατοικία, πλακωμένο από μπάζα, το λεωφορείο της γραμμής του"Κόκκινου Μύλου". Στους γύρω δρόμους, όλα τα σπίτια έχουν υποστεί καταστροφές. Σπίτια κομμένα στα δυο, σπασμένες τζαμαρίες, αυτοκίνητα θαμμένα μέσα στα μπάζα, είναι οι εικόνες που συνθέτουν το τραγικό σκηνικό.Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι κάθεται στο πεζοδρόμιο. Ο κόκκινος σταυρός, που δηλώνει ότι το σπίτι πρέπει να κατεδαφιστεί. "Ξενοδοχείο το πεζοδρόμιο. Γραφτήκαμε για να πάρουμε σκηνές από το πρωί, αλλά ακόμα δε μας έφεραν", μας λέει ο Π. Παλατιανός.

Λίγο πιο κάτω, στην οδό Παύλου Μελά,μια τριώροφη πολυκατοικία κυριολεκτικά έχει "αγκαλιάσει" τη γη.

Σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που έχει στήσει ο στρατός, σε κάθε σκηνή μένουν 12 - 15 άτομα. Πιο πάνω οι εργατικές πολυκατοικίες έχουν υποστεί και αυτές ζημιές.

Καταστροφές και στους δήμους του Πειραιά

Χάος έχει προκαλέσει η παντελής απουσία του κράτους στους δήμους του Πειραιά. Η έλλειψη υποδομών, μέσων και χρήματος είναι κάτι περισσότερο από οφθαλμοφανής και πλήθη αγανακτισμένου κόσμου συρρέουν στη Νομαρχία, απαιτώντας, δικαίως φυσικά, να μάθουν πού θα κοιμηθούν, πότε θα ελεγχθούν τα σπίτια και πού είναι, επιτέλους, αυτά τα περιβόητα διακόσια χιλιάρικα της "άμεσης" οικονομικής ενίσχυσης.

Μόνο μετά από μαραθώνιες προσπάθειες, όλη η Νομαρχία Πειραιά κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 60 σκηνές για τους χιλιάδες άστεγους, καθώς επίσης και 110 δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία, τα οποία, όμως, ουδείς γνωρίζει από ποιον θα πληρωθούν, αφού, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για "άμεση βοήθεια" προς τους πληγέντες, η Νομαρχία δεν έχει ενημερωθεί πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.

  • Στο Ρέντη,μόνο τη μέρα του σεισμού, κρίθηκαν ακατάλληλα 150 σπίτια και άλλα 51 στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας, μέχρι χτες το βράδυ προκύπτει ότι το 50% των ελεγχθέντων σπιτιών στο Ρέντη έχουν κριθεί ακατάλληλα. Σε Δραπετσώνα,Κορυδαλλό και Πειραιά, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30% σε κάθε δήμο. Ωστόσο, τα ελεγχθέντα κτίρια αποτελούσαν χτες για τη Νομαρχία Πειραιά μόλις το 10% των δηλωμένων προς έλεγχο σπιτιών.
  • Στη Νίκαια είχαν κατατεθεί 2.500 αιτήσεις για έλεγχο σπιτιών, από τις οποίες είχαν ελεγχθεί οι 600. Τα ακατάλληλα θα αυξηθούν κατά πολύ, αφού έχουν εντοπιστεί 500 κτίρια (πλέον των αιτήσεων), τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μεγάλο μέρος από αυτά είναι προσφυγικά.
  • Στον Κορυδαλλό είχαν κατατεθεί περίπου 1.000 αιτήσεις και ελέγχθηκαν οι 100. Τέσσερα κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα προς το παρόν. Πρόκειται για μια μονοκατοικία στην οδό Ρ. Φεραίου 10, μια τριώροφη πολυκατοικία στη λεωφόρο Γρηγόρη Λαμπράκη 255, ένα διώροφο κτίριο με κατάστημα και διαμέρισμα στην οδό Κολοκοτρώνη και μια πολυκατοικία στο Σχιστό.
  • Στο Πέραμα είχαν ελεγχθεί περίπου 100 κτίρια, ενώ υπήρχαν περίπου άλλες 100 αιτήσεις. Μια μονοκατοικία στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ικάρου, μια πολυκατοικία στην 3η Σεπτεμβρίου και Εθνάρχη Μακαρίου, μία ακόμη πολυκατοικία στην Εθνάρχη Μακαρίου και άλλη μία στην Ελευθερίου Βενιζέλου κρίθηκαν ακατάλληλα. Ζημιές έχουν προκληθεί και στο δημαρχείο που έχει κλείσει για προληπτικούς λόγους.
  • Στο Νοσοκομείο της Νίκαιας προκλήθηκαν ρωγμές στο Καρδιολογικό και το Γυναικολογικό, έγινε έλεγχος και δεν εμπνέουν ανησυχία, αν και μερικοί ασθενείς αυτόβουλα πέρασαν την πρώτη νύχτα στο ύπαιθρο. Το νοσοκομείο δέχτηκε 300 περιστατικά, λόγω του σεισμού, ενώ δεν ήταν σε εφημερία. Εκανε έξι χειρουργικές επεμβάσεις. Δύο άνθρωποι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς και ένας νοσηλεύεται με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Το Τζάνειο επίσης δεν αντιμετώπισε πρόβλημα και λειτούργησε κανονικά.

Η επικεφαλής της "ΝΑΣ" Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Κώστας Τζατζάνης περιόδευσαν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στους σεισμόπληκτους της Παλιάς Κοκκινιάς και των Καμινίων. Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Νίκαιας και δημοτική σύμβουλος Βέρα Νικολαϊδου περιόδευσε στα προσφυγικά και στο Οικοδομικό Τετράγωνο 175. Ο Κ. Τζατζάνης, σε δήλωσή του στο "Ρ", διαπίστωσε την πλήρη απουσία του κράτους.

Τέλος, η Νομαρχία δίνει στη δημοσιότητα τα παρακάτω τηλέφωνα για το κοινό για κάθε πληροφορία: 41.26.773, 41.11.580, 41.15.815 και 41.77.557.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για άμεσα μέτρα

Κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο κατεπείγον ψήφισμα με το οποίο ζητούν τη διάθεση όλων των απαραίτητων χρηματοδοτικών μέσων από την ΕΕ

Την άμεση λήψη μέτρων και τη διάθεση όλων των απαραίτητων χρηματοδοτικών μέσων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Αθήνα,ζητούν με κατεπείγον ψήφισμα που κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,Γ. Θεωνάς και Κ. Αλυσανδράκης,επισημαίνοντας ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα τα τελευταία χρόνια με σημαντικές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας".

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου, που χτύπησε κυρίως τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, προκάλεσε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ μεγάλος αριθμός κατοικιών κατέρρευσαν ή κατέστησαν ακατάλληλες προς κατοίκηση, αφήνοντας άστεγους χιλιάδες πολιτών. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη λύπη τους για τους νεκρούς που προκάλεσε ο σεισμός, τη συμπάθειά τους στους εκατοντάδες τραυματίες και την αλληλεγγύη τους στους αστέγους, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων, στην αποκατάσταση των ζημιών και της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής στις περιοχές που επλήγησαν".

Ζητούν επίσης από τις ελληνικές αρχές "υπό το φως και του τελευταίου σεισμού, να ενισχύσουν τους μηχανισμούς ελέγχου στους κατασκευαστές και να ενδυναμώσουν την αντισεισμική νομοθεσία, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τους χώρους εργασίας, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των θυμάτων προέρχεται από την κατάρρευση πολυκατοικιών και ιδιαίτερα εργοστασίων, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με την αντισεισμική τους κατασκευή και ειδικότερα σχετικά με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στους χώρους εργασίας". Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν την ανάγκη "να επανεξεταστεί και να ενισχυθεί η αντισεισμική νομοθεσία και να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των κατασκευαστών για την εφαρμογή της".

Στο ψήφισμα τονίζεται, τέλος, ότι "ο σεισμός που χτύπησε την ελληνική πρωτεύουσα, μερικές μόλις μέρες μετά το σεισμό στην Τουρκία, αναδεικνύει το πρόβλημα της δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής και του συντονισμού των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ και την παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες ώστε να διασώζονται, όσο είναι δυνατό, περισσότερες ζωές και να επιστρέφει το γρηγορότερο δυνατό η ομαλότητα στην πληγείσα περιοχή".

"Αγκάλιασε" τη Γη...

Αλλη μια πολυκατοικία δεν άντεξε. Οι υπεύθυνοι δεν εμφανίζονται πουθενά

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή στους ερειπωμένους δρόμους του Μενιδίου

"Εχασα τα πάντα μέσα σ' ένα λεπτό. Οι κόποι μου, η ζωή μου χάθηκαν", μας λέει η Αρχοντούλα Αναστασιάδου, στο Μενίδι

Οι νόμοι του κέρδους "δώρισαν" στη μικρή της φωτογραφίας ένα σωρό από χαλάσματα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ