ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγικές αποδεικνύονται οι συνέπειες του σεισμού

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και τεράστιες καταστροφές αφήνει πίσω του ο Εγκέλαδος, ενώ περίπου 50 άνθρωποι παραμένουν ακόμη κάτω από τα ερείπια και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να τους απεγκλωβίσουν. Η χτεσινή μέρα αποκάλυψε σε όλη του την τραγικότητα το μέγεθος των συνεπειών (εφιαλτική η εικόνα σε Α. Λιόσια, Μενίδι - ζημιές καταγράφονται μέχρι το Πέραμα και την Ελευσίνα), ενώ τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας αναστατώθηκαν περισσότερο από ανεύθυνες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενο μεγάλο σεισμό το μεσημέρι.

Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί. "Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία ο σεισμός που σημειώθηκε στις 7/9 ήταν ο κυρίως σεισμός, η δε μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά", έκρινε ομόφωνα η Μόνιμη Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίασε χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από πρόσκληση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και του ΟΣΠΑ. Παράλληλα όμως η Επιτροπή επισημαίνει ότι "αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι χώρα υψηλής σεισμικότητας και επομένως η διαχρονική ετοιμότητα και η συνεργασία όλων αποτελεί και χρέος και επιτακτική ανάγκη". Επίσης η Επιτροπή επισημαίνει:

  • Ο σεισμός μεγέθους 5,9 της 7/9/99 αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή της Αττικής και αντιστοιχεί περίπου στο μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος.
  • Υπενθυμίζεται ότι δεν ενδείκνυται η χρησιμοποίηση κτιρίων που έχουν παρουσιάσει ζημιές, χωρίς προηγούμενο έλεγχο από μηχανικούς.

Μετά την ανακοίνωση αυτή ο επικεφαλής της Επιτροπής, Δ. Παπανικολάου,δε δέχτηκε να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε επειδή κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης υπήρξαν αρκετές διχογνωμίες των επιστημόνων, που απορούσαν τόσο για τη διάρκεια της μετασεισμικής ακολουθίας (μπορεί να διαρκέσει από πέντε μέρες μέχρι πέντε βδομάδες ή και παραπάνω), την ακριβή περιοχή του ρήγματος την κατεύθυνσή του κλπ.

Αίσθηση προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση στη συνεδρίαση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γ. Σταυρακάκη,ότι οι πρώτες ενδεικτικές επεξεργασίες των στοιχείων των επιταχυνσεωγράφων δείχνουν ότι η επιτάχυνση του εδάφους στη διάρκεια του σεισμικού φαινομένου ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν των σεισμών της Τουρκίας και του Αιγίου. Αυτό το συμπέρασμα βέβαια δεν είναι οριστικό, καθώς προέρχεται μόνο από ένα επιταχυνσεωγράφο που βρίσκεται στο Μοναστηράκι, ενώ ασφαλέστερα συμπεράσματα θα βγουν το επόμενο διάστημα όταν μελετηθούν τα στοιχεία και από τους υπόλοιπους επιταχυνσεωγράφους. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονται βέβαια με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιστήμονες, καθώς έτσι θα βγουν με τη σειρά τους ασφαλή συμπεράσματα και για την αντοχή των κτιρίων που κατέρρευσαν, αλλά και για την εφαρμογή του νέου αντισεισμικού κανονισμού, ο οποίος ίσως χρειαστεί αναθεώρηση για τη ζώνη της Αθήνας.

Δεκάδες χιλιάδες άστεγοι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδινε επίσημα η κυβέρνηση, μέχρι χτες το βράδυ 61 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους από τον προχτεσινό σεισμό. Αλλοι 50 ήταν αγνοούμενοι. Στα νοσοκομεία είχαν μεταφερθεί 2.006, από τους οποίους οι 370 νοσηλεύονται (οι 25 σε άσχημη κατάσταση).

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν προωθηθεί 4.540 σκηνές και αναμενόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας να προωθηθούν άλλες 1.500 - 1.800, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να επαρκούν.

Από χτες το πρωί συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΤΕΕ πραγματοποιούσαν ελέγχους καταλληλότητας των κτιρίων στις πληγήσες περιοχές. Το 20% όσων κτισμάτων έχουν ελεγχθεί συνολικά κρίνονται κατεδαφιστέα ή έστω ακατάλληλα για κατοίκηση. Απ' αυτές τις καταγραφές προκύπτει ότι υπήρξαν ζημιές σε περιοχές που δεν ήταν γνωστό ότι υπήρχε πρόβλημα, όπως δήμοι της Β Πειραιά, η Ελευσίνα, το Αιγάλεω και η Αγ. Βαρβάρα. Στα Ανω Λιόσια το 1/4 περίπου τον κτιρίων πρέπει να κατεδαφιστούν. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Φλωρίδης,που επισκέφθηκε την περιοχή, σε δηλώσεις του σημείωσε πως το 80% των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί έχει κριθεί είτε "κόκκινο" είτε "κίτρινο".

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλος, κάλεσε τις Νομαρχίες να προχωρήσουν στην καταγραφή των ζημιών στα εργοστάσια της περιοχής, καθώς να ελέγξουν αν υπήρχε άδεια λειτουργίας ή όχι, σε μια προσπάθεια να "πετάξει το μπαλάκι" για τις όποιες παρανομίες.

Τραγική είναι η κατάσταση και στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Νομαρχίας Αθήνας. Σύμφωνα με την αντινομάρχη, Η. Βαλσαμάκη,ο σεισμός επέτεινε τα ήδη υπάρχοντα σημαντικά προβλήματα. Ηδη από χθες η ίδια απεύθυνε εγκύκλιο στις κατά τόπους Διευθύνσεις, ώστε να της γνωστοποιήσουν ποια σχολεία έχουν ανάγκη από έλεγχο - μέχρι χτες το μεσημέρι τουλάχιστον 100 σχολεία είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα. Σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο, τρία σχολεία στη Ν. Φιλαδέλφεια κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ οι μεγαλύτερες ζημιές παρατηρούνται στα σχολικά κτίρια της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται κυρίως για ρωγμές, αποκολλήσεις σοβάδων και σκασίματα.

Δε σταματούν ούτε λεπτό τα σωστικά συνεργεία

Μέσα σε ένα έντονο μετασεισμικό περιβάλλον και για μεγάλο διάστημα κάτω από βροχή, εκατοντάδες Ελληνες και ξένοι πυροσβέστες συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα τις προσπάθειές τους για τον απεγκλωβισμό δεκάδων ανθρώπων... Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν σε 28 κατεστραμμένα κτίρια εργοστασίων και πολυκατοικιών, αφού κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας είχαν ολοκληρώσει την επιχείρηση διάσωσης σε οκτώ διαφορετικούς χώρους στις περιοχές Μενιδίου, Ανω Λιοσίων, Μεταμόρφωσης, Κάτω Κηφισιάς και Νέας Φιλαδέλφειας. Μέχρι το μεσημέρι χτες είχαν ολοκληρώσει τις προσπάθειές τους σε δεκατέσσερα σημεία, ενώ ως το βράδυ είχαν απομείνει για έρευνα 11, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχαν ακόμα 68 αγνοούμενοι. Κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών είχαν ανασυρθεί τουλάχιστον 46 νεκροί και 80 εγκλωβισμένοι, ελαφρά ή βαριά τραυματίες.

Η αποτελεσματικότητα των συνεργείων δοκιμάστηκε ιδιαίτερα στα εργοστάσια που μετατράπηκαν σε παγίδες για εκατοντάδες εργαζόμενους, στο ρέμα της Χελιδονούς (ΡΙΚΟΜΕΞ, ΦΑΜΑΡ και ΦΟΥΡΛΗΣ).

  • Στη "Ρικομέξ" ήταν γνωστό από προχτές ότι υπήρχαν πάνω από 30 καταπλακωμένοι. Χτες ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί και έξι τραυματίες, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων παρέμενε στους 35. Το απόγευμα στα πρόσωπα όλων επέστρεψε ξανά η ελπίδα, όταν με τη βοήθεια των ειδικών μηχανημάτων διαπιστώθηκε ότι τρεις εργαζόμενοι ήταν ζωντανοί και ζητούσαν άμεση βοήθεια. Ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Π. Φούρλας, είπε ότι ο απεγκλωβισμός τους είναι αρκετά δύσκολος επειδή βρίσκονται ανάμεσα σε δύο τσιμεντόπλακες, κατά ένα φοβερά άσχημο τρόπο. Ο πρώτος τρόπος απεγκλωβισμού απέτυχε και οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να ανοίξουν "πηγάδια" σε διαφορετικά σημεία. Κοντά τους υπήρχε γιατρός του ΕΚΑΒ που πρόσφερε ορό και ό,τι άλλο ήταν δυνατόν να δοθεί μέσα στα χαλάσματα.
  • Στη ΦΑΜΑΡ υπήρχαν τέσσερις αγνοούμενοι, ενώ τέσσερις άλλοι δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. Κατά τη διάρκεια της μέρας απεγκλωβίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι.
  • Στα χαλάσματα του ΦΟΥΡΛΗ υπήρχαν ακόμα δυο εγκλωβισμένοι, καθώς οι πυροσβέστες είχαν βγάλει οχτώ ζωντανούς και τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους.
  • Στη ΒΙΟΚΥΤ (Δεκελείας 100), η ίδια κατάσταση. Δυο νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι.
  • Στην πολυκατοικία της οδού Σουλίου 113 στο Μενίδι, έξι αγνοούμενοι, στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη 21 στη Μεταμόρφωση 10 αγνοούμενοι, πέντε νεκροί και 15 διασωθέντες, στην οδό Πίνδου και Παπανδρέου στη Φιλαδέλφεια δυο νεκροί, ένας εν ζωή και τρεις αγνοούμενοι, στην οδό Αλεξάνδρου και Αγίας Τριάδος στο Μενίδι τρεις αγνοούμενοι, ένας νεκρός και δυο εν ζωή, στην οδό Παπαφλέσσα στο Μενίδι, δυο νεκροί, ένας αγνοούμενος και τέσσερις ζωντανοί.

Στο δύσκολο και άκρως επικίνδυνο έργο διάσωσης συμμετείχαν περίπου 2.000 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι οποίοι όλες αυτές τις ώρες, χωρίς διακοπή, αποσπούσαν το θαυμασμό του κόσμου, κάθε φορά που μια ανθρώπινη ζωή, χάρη στις δικές τους ικανότητες, ανάσαινε ξανά μακριά από τον τόπο της καταστροφής.

Από χτες το πρωί βρέθηκαν επίσης στην Ελλάδα διασωστικά συνεργεία από τηνΤουρκία (28 μέλη), από τη Γαλλία (40 μέλη με έξι εκπαιδευμένους σκύλους στη διάθεσή τους), από την Ελβετία (επτά μέλη) και από τη Γερμανία (με 17 μέλη και 10 εκπαιδευμένους σκύλους), ενώ πολλές χώρες είχαν εκφράσει τη διάθεση και την ετοιμότητά τους, να συμβάλουν κι εκείνες.

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων

Αργά χτες το βράδυ τα θύματα του σεισμού είχαν φτάσει τους 65. Λίγο πιο πριν το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 61 νεκρούς που διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ο κατάλογος του υπουργείου Υγείας είναι ο παρακάτω:

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν οι:

Καβαλίτη Ελένη,6 ετών

Φαρμαζέ Εύα,12 ετών

Μετζετόπουλος Δημήτριος,65 - 70 ετών

Βρεττός Ιωάννης,41 ετών

Παπαντωνοπούλου - Λεκρού Βασιλική,30 ετών

Σασσαρίδης Χαράλαμπος,38 - 40 ετών

Πρίφτης Μάριος,1,5 ετών

Κασιμάτη Ντίνα

Παπαργύρης Βασίλειος,39 ετών (από Μενίδι)

Αναπολιτάκη Καριοφυλλιά,55 ετών

Αγγελοπούλου Δέσποινα

Κωνσταντινίδης Ελευθέριος,85 ετών

Στο νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού":

Τσαβαλίδου Δέσποινα,5 ετών

Γούντη Πολυξένη,14 ετών

Κατσαρού Αθανασία,2 ετών

Μαχμουτάι,6 - 8 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων

Στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα":

Μπάκας Χρήστος,5,5 ετών

Καισάρογλου Δέσποινα,70 ετών

Φιλιμέγγας Δημήτρης του Αλεξ.,32 ετών

Χονδράκης Σπυρίδων - Γεώργιος του Επαμεινώνδα

Μπερδέκος Γεώργιος

Μιχαηλίδης Ευάγγελος,19 ετών

Τσούμου Βασιλική

Ενας άνδρας αγνώστων στοιχείων

Στο νοσοκομείο "ΕΛΠΙΣ":

Μιχαηλίδης Σάββας,50 ετών (από Μενίδι)

Στο νοσοκομείο "Θριάσιο":

Θανάση Μαρία,17 ετών

Σκούμπας Γεώργιος - Σπύρος,65 ετών

Διασάκου Φρόσω,26 ετών

Σπυράκος Θωμάς,15 ετών

Στο νοσοκομείο Πατησίων:

Φυτάς Ευάγγελος,2,5 ετών

Αμντήν Τζοϊνούλ,25 ετών

Δήμητρα Αντωνοπούλου του Χρήστου,25 ετών (από RICOMEX)

Στο νοσοκομείο "Παμμακάριστος":

Τασούλης Ιωάννης,53 ετών

Μαρδύρης Δήμος,21 ετών

Παπαδόπουλος Γρηγόριος του Ιορδάνη,29 ετών

Αγγελοπούλου Ασημίνα,27 ετών

Σταθοπούλου Ιωάννα,25 - 30 ετών

Καλαβρίτου Κωνσταντίνα,30 ετών

Χατζηαναστασίου Δημήτριος,(περίπου 40 ετών)

Καφές Σωτήριος,70 ετών

Στο νοσοκομείο Νίκαιας:

Κοπάνος Δημήτρης,55 ετών

Κυζιρίδης Ιωάννης,42 ετών

Στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα":

Μουλίνου Ευαγγελία

Δρούτσας Παναγιώτης

Λυκούρη Αικατερίνη,77 ετών

Στο νοσοκομείο "Σωτηρία":

Πολυκανδριώτης Παναγιώτης,67 ετών

Στο νοσοκομείο "Απολλώνειο":

Γιαννοπούλου Πωλίνα,12 ετών

Στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ:

Γιαννοπούλου Ειρήνη,3,5 ετών (από Φιλαδέλφεια)

Πανούσης Γεώργιος,81 ετών (από ανακοπή καρδιάς)

Στο νοσοκομείο "Λαϊκό":

Παυλοπάνος Στέλιος

Κωνσταντέλος Γεώργιος,38 ετών

Παπαδοπούλου Αθηνά (από RICOMEX)

Ζαφείρης ή Παφείρης Ηλίας

Ασπιώτης Χαράλαμπος

Καρανίκας Παντελής

Θεοχαρόπουλος Κωνσταντίνος

Θεοδωρίδου Παρίσα

Παπαθωμάς Χρήστος

Γεωργάκης (Αγία Τριάδα Μενιδίου)

Γεωργακοπούλου (Αγία Τριάδα Μενιδίου)

Ξουραφά - Κωνσταντέλου Φωτεινή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ