ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Φραστική επίθεση και... παπανδρεϊκές συνταγές

Εντονη φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και ειδικά του πρωθυπουργού, αλλά και ενάντια στη ΝΔ, εξαπέλυσε ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στο ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, με αφορμή την επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι υπέσκαψαν το θεσμό της ΔΕΘ, με την εξαγγελία από μέρος τους οικονομικών πολιτικών, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της Εκθεσης, σε μια προσπάθεια εκφυλισμού, όπως είπε, της ΔΕΘ. Κατηγόρησε επίσης και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργούν την προεδρολογία για να εξυπηρετήσουν προεκλογικές σκοπιμότητες, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τον υπέρτατο θεσμό της πολιτείας.

Η κριτική του κ. Τσοβόλα κορυφώθηκε όταν αναφέρθηκε σε θέματα οικονομικής πολιτικής. "Η οικονομία που χτίστηκε από το '90 μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις ΝΔ και του νέου ΠΑΣΟΚ", είπε, "βρίσκεται στον αέρα. Εφτιαξαν τη λεγόμενη αεριτζίδικη, πλασματική, εικονική οικονομία και υπονόμευσαν την πραγματική, την παραγωγική οικονομία. Αποδιοργάνωσαν με την πολιτική των αριθμών την παραγωγική βάση της χώρας, αγροτική και αστική. Οδήγησαν σε απόγνωση, σε εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της χώρας μας...".

Ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε ακόμα την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από το 1990 και μετά ότι ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση του δημόσιου χρέους από 6 τρισεκατομμύρια που ήταν το 1989 σε 43 τρισεκατομμύρια δραχμές και έφτασε, σύμφωνα με την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού, το 127% του ΑΕΠ.

Ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ έκανε ιδιαίτερα καυστική αναφορά στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, που εκφράζει, όπως είπε, "την πλασματική οικονομία" των αεριτζήδων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την "αποδιοργάνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας".

Οι επισημάνσεις αυτές του κ. Τσοβόλα παρά την ορθότητά τους απαιτούν μια διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της σημερινής κατάστασης και μιας άλλης μελλοντικής πορείας προς όφελος του λαού. Ο κ. Τσοβόλας όμως εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένος στην αντίληψη των παλιών ημερών του καλού ΠΑΣΟΚ, που σε αντίθεση με το "νέο ΠΑΣΟΚ" είχε "προοδευτική" κυβέρνηση και πολιτική.

Η θεραπεία συνεπώς των δεινών της σημερινής κοινωνίας, προϋποθέτει, κατά τον κ. Τσοβόλα, επιστροφή στις παλιές καλές μέρες του... παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Πρέπει φυσικά να σημειωθεί ότι το "καλό παλιό ΠΑΣΟΚ" είναι ο ιδεολογικός πατέρας όλων των σοσιαλδημοκρατικών και "εκσυγχρονιστικών" πολιτικών που στα αχνάρια τους βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Να σημειωθεί ακόμα ότι η προσπάθεια να λυθούν με παπανδρεϊκές συνταγές τα σύνθετα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας δεν οδηγεί παρά σε αδιέξοδα, ενώ η κρίσιμη κατάσταση, όπως σωστά την περιέγραψε ο κ. Τσοβόλας, απαιτεί μια νέα διέξοδο, με ριζικές αλλαγές υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο "καλύτερος" της ΟΝΕ

Από τη σκοπιά του καλύτερου διαχειριστή του "εθνικού στόχου" της ΟΝΕ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες - κοροϊδία η ηγεσία της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα θέλει να εμφανιστεί και ως κόμμα "κοινωνικής ευαισθησίας", επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι αντέγραψε τις "ελαφρύνσεις" που αυτή πρώτη είχε προτείνει.

Η Ρηγίλλης συνέχισε και χθες τις προσπάθειές της για να αποδυναμώσει την κυβερνητική προπαγάνδα και να ανακτήσει την "πρωτοβουλία των κινήσεων" με συνέντευξη του καθ' ύλην αρμόδιου τομεάρχη Γ. Αλογοσκούφη. Αφετηρία της τοποθέτησης του στελέχους της ΝΔ ήταν ότι η ένταξη στην ΟΝΕ συνιστά κεντρική πολιτική επιδίωξη του κόμματός του και αυτή υπηρετείται με το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα ο Κ. Καραμανλής. Από αυτή τη σκοπιά άσκησε κριτική στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, τονίζοντας από τη μια τον αποσπασματικό τους χαρακτήρα, επειδή δε συνοδεύεται με μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων (καταστολή των δημοσίων δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις). Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε στροφή στην πολιτική της, γιατί οι "παροχές" που ανακοινώθηκαν αποτελούν άρνηση τής μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής. Η στροφή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης "σηματοδοτεί την πολιτική της αδυναμίας και πιστοποιεί το άγχος και την ανησυχία της ενόψει των εθνικών εκλογών".

Αναφερόμενος έμμεσα στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι "οι εκλογές ποτέ δε βλάπτουν, αυτό που βλάπτει είναι η προεκλογική συμπεριφορά αδύναμων κυβερνήσεων".

Τόλμη και... επανάσταση!

"Θεωρώ την πρόταση του ΣΥΝ πολιτική πράξη μεγάλης τόλμης, ανατρεπτικού χαρακτήρα και ρήξης με το κατεστημένο και τις νοοτροπίες του. Επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής τον άλλο κόσμο, τους απλούς ανθρώπους, πέρα από ιδεολογικά σύνορα, που η εξουσία τούς απωθεί στη γωνία και αποφασίζει γι' αυτούς. Και κατά τούτο στο συμβολικό επίπεδο, είναι μια μικρή επανάσταση"! Αυτά τα βαρύγδουπα δήλωνε προχτές ο Λ. Κύρκος που, όπωςεξήγησε, αποδέχεται με ευγνωμοσύνη και ταπεινοφροσύνη την πρόταση της υποψηφιότητάς του από το ΣΥΝ.

Και, βεβαίως, κατανοητή είναι η ευγνωμοσύνη του Λ. Κύρκου προς το κόμμα του - δεν είναι δα και λίγο... να σε υποστηρίζουν κάτι παραπάνω από τα μισά στελέχη του κόμματός σου, όπως φάνηκε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, που με 56 έναντι 40 και 4 λευκών κατάφερε να περάσει την υποψηφιότητά του. Δικαιολογημένη η χαρά του λοιπόν, απ' αυτή την άποψη, που τον οδήγησε στη μετριόφρονα ασφαλώς εκτίμηση ότι αποτελεί μια επανάσταση! Αλλά τι να πούμε για εκείνα περί "πολιτικής πράξης μεγάλης τόλμης" και για υποψηφιότητα που "επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής τον άλλο κόσμο"(!);

Τι δηλαδή; Αμα ας πούμε εκλεγόταν - λέμε αν γινόταν ποτέ... - ο Λ. Κύρκος με τις ψήφους φυσικά του ΠΑΣΟΚ Πρόεδρος τι θα άλλαζε; Είναι αλήθεια ότι ο Λ. Κύρκος, ως ένθερμος θιασώτης της, συμβολίζει καλύτερα από όλα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ την κεντροαριστερά. Αλλωστε το είπε καθαρά κάποιος ΣΥΝεταίρος του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματός του το Σαββατοκύριακο: "Η πρότασή μας αναπαράγει τα σενάρια κεντροαριστεράς που ο ίδιος ο Λ. Κύρκος τα έχει στηρίξει". Γνωστό, άλλωστε, είναι το πάθος του Λ. Κύρκου για τη στήριξη της υποψηφιότητας Δαμανάκη στην Αθήνα με κεντροαριστερή υποστήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Τι κι αν καταδικάστηκε; Ο ΣΥΝ επανέρχεται με την υποψηφιότητα Κύρκου...

Τι αλλάζει, λοιπόν, η υποψηφιότητα Κύρκου; Απλώς, δίνει άλλοθι στην πλέον επικίνδυνη, αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προβάλει πως έχει ευρύτερη ΣΥΝαίνεση στην καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική της, αφού και ο ΣΥΝ έμπρακτα τη στηρίζει με την κεντροαριστερή υποψηφιότητά του. Και αν, λέμε αν..., εκλεγόταν, ο κεντροαριστερός Κύρκος δε θα ευλογούσε την αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Δε θα ήταν πρωτοκολλητής των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης; Και, βέβαια, αυτό θα ήταν... "πολιτική πράξη μεγάλης τόλμης" όπως λέει ο Λ. Κύρκος, γιατί δεν είναι λίγο αντί ενός δηλωμένου "δεξιού" Προέδρου να ευλογεί την αντιλαϊκή πολιτική ένας "δηλωμένος" κεντροαριστερός πρόεδρος... Χρειάζεται, πράγματι, μεγάλη τόλμη να ισχυρίζεται κανένας όσα ο Λ. Κύρκος και το κόμμα του.

Γ. Ζ.

Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Αμεσα μέτρα ελέγχου των τροφίμων

Αυτή την πρόταση διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σε Ερώτησή του στην αρμόδια επιτροπή και ζήτησε τα μέτρα να επεκταθούν σε όλη τη διαδικασία παραγωγής

Την άμεση λήψη μέτρων για τον έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών από την ασύδοτη δράση των βιομηχανιών τροφίμων, που θυσιάζουν ανενδοίαστα τη δημόσια υγεία στο βωμό του κέρδους, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς.

Επισημαίνοντας ότι "πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα διακίνησης επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία τροφίμων στο εσωτερικό της ΕΕ και ότι μετά τις "τρελές αγελάδες", τη σκυτάλη πήραν οι διοξίνες, χωρίς κανείς να γνωρίζει τη συνέχεια", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει στην Ερώτησή του ότι "το πρόβλημα αναδεικνύεται από τα πλέον κρίσιμα για τους λαούς των κρατών - μελών της ΕΕ, που στην καλύτερη περίπτωση ενημερώνονται για τους κινδύνους, αφού έχουν ήδη καταναλώσει τεράστιες ποσότητες των επικίνδυνων τροφίμων".

Υπογραμμίζοντας τις "τεράστιες ευθύνες της βιομηχανίας τροφίμων και των ελλιπών ελέγχων, καθώς και των τεχνολογικών μεθόδων και πρώτων υλών που η χρήση τους επιτρέπεται από τα κράτη - μέλη χωρίς ουσιαστικούς υγειονομικούς ελέγχους", ο Γ. Θεωνάς καλεί την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα και να καταθέσει στο Συμβούλιο προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας, "για να διευρυνθούν, πολλαπλασιαστούν και να γίνουν αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στις βιομηχανίες τροφίμων και γενικότερα στην παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από την ασυδοσία που επιβάλλει το κυνήγι του κέρδους σε βάρος της υγείας του".

Ηταν στην κυβέρνηση

Ο γνωστός ισχυρισμός του κ. Τσοβόλα, που τον επανέλαβε με έμφαση στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ότι η αντιλαϊκή πολιτική που έχει οδηγήσει το λαό σε εξαθλίωση, είναι προϊόν του νέου ΠΑΣΟΚ, ενώ το καλό, πριν το 1990 ΠΑΣΟΚ είχε φιλολαϊκή και προοδευτική πολιτική, έρχεται σε αντίθεση με τα ίδια τα γεγονότα αλλά και τα στοιχεία που δίνονται σε σχετικές επί του θέματος μελέτες.

Διαβάζουμε για παράδειγμα στην ετήσια Εκθεση 1999 του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: "Η οικονομική πολιτική που ασκήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του '86 έως το 1994, βασιζόταν στην αντίληψη ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επέλθει μέσω της εγκατάστασης ενός μηχανισμού αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος της εργασίας και μέσω της συνακόλουθης αύξησης της κερδοφορίας...".

Η πολιτική αυτή σε βάρος του κόσμου της εργασίας, εφαρμοζόταν από το 1986, όχι μετά το 1990. Την εποχή δηλαδή που ο κ. Τσοβόλας ήταν στην κυβέρνηση και μάλιστα υπουργός Οικονομικών!

Να αποτραπεί η εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Συμβούλιο της ΕΕ

Την άμεση αποτροπή υλοποίησης του σχεδίου εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην υψηλού σεισμικού κινδύνου περιοχή του Ακαγιού στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

"Ο πρόσφατος τρομερός σε έκταση και ένταση σεισμός που έπληξε την Τουρκία, επισημαίνει στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πέρα από τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε, έθεσε με ακόμη πιο δραματικό τρόπο το ζήτημα της εγκατάστασης του τεράστιου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακαγιού της ΝΔ Τουρκίας, στην οποία ωστόσο επιμένει η τουρκική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλό σεισμικό κίνδυνο, όπως βεβαιώνουν όλες οι εκθέσεις των ειδικών".

Ο Στρατής Κόρακας καλεί το Συμβούλιο να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή αυτού του σχεδίου που αφορά ζωτικά ολόκληρη την περιοχή, της οποίας οι κάτοικοι, τόσο στην Τουρκία όσο και εκτός, ανησυχούν και κινητοποιούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ