ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η Εκκλησία διεκδικεί να διδάσκει τα Θρησκευτικά!

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚΕ

"Η Εκκλησία ενώπιον των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων", είναι το θέμα του 8ου Πανελληνίου Θεολογικού Συνεδρίου, που ξεκίνησε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ωστόσο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, προσπέρασε τα κοινωνικά προβλήματα, για να θέσει τα δικά του αιτήματα για τον πολιτικό ρόλο που διεκδικεί ο ίδιος για λογαριασμό της Εκκλησίας.

Μάλιστα, τη φορά αυτή ζήτησε να έχει λόγο και για το πώς θα διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και τι θέματα θα μπαίνουν στις εξετάσεις. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, αυτά που διδάσκονται στα πλαίσια του μαθήματος δεν είναι θρησκευτικά, αλλά ιστορία των άλλων θρησκειών και χαρακτήρισε "ευρωλιγούρηδες" όσους είναι αντίθετοι στις δικές του απόψεις. Παρόντες στην έναρξη των εργασιών του θεολογικού συνεδρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ενώ το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο βουλευτής του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης.

Ο χαιρετισμός του Μπ. Αγγουράκη

Ο Μπ. Αγγουράκης κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στο θεολογικό συνέδριο τόνισε τα παρακάτω:

"Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να χαιρετίσουμε και να παρακολουθήσουμε τις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Πράγματι, τα κοινωνικά προβλήματα και η διερεύνηση των αιτίων τους, που είναι το θέμα του συνεδρίου σας, έχουν πάρει, στο κατώφλι της νέας χιλιετηρίδας, τραγικές διαστάσεις.

Μικρή απόδειξη τα θύματα των πολέμων του ΝΑΤΟ στη γειτονιά μας, η καλπάζουσα ανεργία, φτώχεια, καθυστέρηση και περιθωριοποίηση στη χώρα μας, αλλά και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων στις μητροπόλεις του αναπτυγμένου κόσμου.

Οπως αποδεικνύουν και όλες οι Εκθέσεις του ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια η μιζέρια έχει παγκοσμιοποιηθεί, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι τυχαίο αυτό.

Πιστεύουμε ότι πολλά οφείλονται στην τεράστια δύναμη που έχουν αποκτήσει οι πολυεθνικές μετά τις ανατροπές στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Το κυνήγι του κέρδους έχει επισκιάσει τα πάντα. Στο όνομά του όλο και πιο συχνά οι μεγάλες δυνάμεις επεμβαίνουν και προκαλούν πολέμους, αμφισβητούν τα σύνορα και το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέξει την πορεία του.Παράλληλα, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε αδυναμία να αξιοποιήσει τις τεράστιες προόδους της τεχνολογίας για την ικανοποίηση των αναγκών της. Τα μεγάλα συμφέροντα την οδηγούν σε κάθε είδους κλωνοποιήσεις, "διοξίνες", ηλεκτρονικά φακελώματα, στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, σε ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας, μόρφωσης και ζωής για τους πολλούς.

Οι ίδιες δυνάμεις προσπαθούν να πείσουν για το μοιραίο δήθεν αυτής της πορείας, όπως μοιραία θεωρούν και την υποταγή στις επιλογές των ισχυρών δυνάμεων και μας οδηγούν να αρνηθούμε την ιστορία, τους πατριωτικούς αγώνες, ιδιαίτερα τις αγωνιστικές παραδόσεις μας, τις αξίες της φιλίας και της αλληλεγγύης με τους λαούς.

Και όλα αυτά μετά από τις πολλές εμπειρίες του αιώνα μας, που έδειξαν ότι υπάρχει δρόμος για την ειρηνική συμβίωση των λαών και την ικανοποίηση βασικών κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχηθούμε, οι εργασίες του Συνεδρίου σας να στεφθούν με επιτυχία. Να αναδείξουν τις αξίες που σήμερα έχουν μπει στο περιθώριο. Να θωρακίσουν το λαό μας, με εκείνα τα ιδανικά που είναι ικανά να τον οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον, για την ειρήνη, για τους νέους και για τους εργαζόμενους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ