ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Πυλώνες μας" το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, "έμβλημα" το "Σύμφωνο Σταθερότητας"!

Το βήμα των εγκαινίων της 64ης ΔΕΘ μετατράπηκε χτες σε βήμα εξύμνησης του ιμπεριαλισμού και αρπακτικών διαθέσεων της εγχώριας ολιγαρχίας για λεηλασία των Βαλκανίων

Του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ.-

Η ομιλία του πρωθυπουργού με την οποία εγκαινίασε την 64η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, δεν περιείχε κάποια έκπληξη, εκτός ίσως από μία: Οπως έμαθαν οι ακροατές του, τόσο ο... "μπεκρής - μεζές", όσο και τα εκκωφαντικά ντεσιμπέλ των υπαίθριων και μη μπαρ στα "Λαδάδικα", συνιστούν "πολιτισμό".... Προς επίρρωσιν, πρέπει να αναφερθεί ότι στο κείμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας, τα "Λαδάδικα" και οι εκεί χωροταξικές παρεμβάσεις, είχαν εκτιμηθεί δεόντως και είχαν προστεθεί στις εξαγγελίες του Κ. Σημίτη, με τίτλο "πολιτισμός"...

Κατά τα λοιπά - και πολύ σοβαρότερα -, ότι ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να πει πως οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί συνιστούν τους "πυλώνες ευημερίας" (!) της Ελλάδας, είναι μια ακόμα απόδειξη της ανείπωτης υποτέλειας της κυβέρνησης και, συνεπώς, η συγκεκριμένη δήλωση δεν αποτελεί έκπληξη...

Χτες, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, οι Θεσσαλονικείς είχαν και πάλι την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι την ίδια "κασέτα". Αφ' ενός ότι έχουν χωροταξικά ενταχθεί στους σχεδιασμούς της ολιγαρχίας, ώστε να αξιοποιηθούν για την ευόδωση των μικροϊμπεριαλιστικών ονειρώξεων της πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή (σσ: "Θεσσαλονίκη - Μητρόπολη των Βαλκανίων" κλπ), αφ' ετέρου ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει περίπου σε "παράδεισο" τη συμπρωτεύουσα...

Διεκδικεί την "πατρότητα" του "Σύμφωνου Σταθερότητας"!

Ωστόσο αν και η ομιλία του Κ. Σημίτη κινήθηκε στα γνωστά, έχει τη δική του αξία το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, λίγους μόνο μήνες μετά τη λήξη των βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο, επανέλαβε με έμφαση την αμετανόητη προσήλωση της κυβέρνησης στις ευρωατλαντικές δομές, στις οποίες καλούνται να υποταχθούν όλες οι χώρες της περιοχής.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, επέλεξε το βήμα της ΔΕΘ για να τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν "πρωτοστατεί" απλώς στην επιβολή του "Συμφώνου Σταθερότητας" στην περιοχή, αλλά και πως η... πατρότητα, η "σύλληψη" του σχεδίου για το πώς θα λεηλατηθούν τα Βαλκάνια, ανήκει στην κυβέρνησή του: "Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Κολωνίας με την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις" (!),ήταν η φράση που αποτόλμησε να εκστομίσει ο πρωθυπουργός.

Για μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για την ιδιότητα του "ντίλερ" του ιμπεριαλισμού, που έχουν αναθέσει στην κυβέρνηση το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μέλλον των Βαλκανίων... εξομολογήθηκε ότι συντάσσεται με το "στόχο" της "τελικής ένταξης" των χωρών της περιοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ας σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγα 24ωρα μετά την ανοιχτή αμφισβήτηση των συνόρων της Βαλκανικής και τις δημόσιες προτροπές κυβερνήσεων, όπως της Αλβανίας, να αυτονομηθεί (πέραν του Κοσσυφοπεδίου) και η Βοϊβοντίνα...

Μετά το "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", τώρα "ευχαριστούμε το ΝΑΤΟ"!

"Συγκινημένος", ίσως, από το γεγονός ότι βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, που από τον περασμένο Φλεβάρη τελεί υπό την κατοχή των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, ο πρωθυπουργός προέβη και σε μια δήλωση, εφάμιλλη της παλιότερης (δική του και εκείνη" με την οποία "ευχαριστούσε τις ΗΠΑ".

Ετσι και αφού αρχικά υποστήριξε όλο μετριοφροσύνη ότι επί των ημερών του"η Ελλάδα προβάλλει σαν μια χώρα ξεχωριστή στον περίγυρό της"... ο Κ. Σημίτης στράφηκε προς "συμμάχους" και "εταίρους" για να πει: "Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ(είναι οι) πυλώνες ευημερίας και ισχύος της Ελλάδας"!

Κατόπιν της παραπάνω πρωτοφανούς δήλωσης, μόνο ως αναμενόμενο θα χαρακτηριζόταν ότι ο πρωθυπουργός βρήκε ως παράδειγμα για να αποδείξει την... "ισχύ" της Ελλάδας, την εμπλοκή της ελληνικής ολιγαρχίας στο πλιάτσικο των Βαλκανίων: "Επιστέγασμα της διεθνούς αναγνώρισης της στάσης μας είναι η απόφαση εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανασυγκρότησης της Βαλκανικής", όπως ισχυρίστηκε.

Τα παραπάνω λέχθηκαν από τον Κ. Σημίτη στο πλαίσιο των - βυθισμένων σε πέλαγος υποκρισίας - αναφορών του, γύρω από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των Βαλκανίων, και στο φόντο του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας.

"Με τη θέση μας για αναζήτηση πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου ενοχλήσαμε στην αρχή" (!), προσποιήθηκε ο πρωθυπουργός, όπως ακριβώς προσποιούνταν μερικούς μήνες πριν, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του "δε συμμετείχε" στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, ενώ προηγουμένως τους είχε υπογράψει...

Τα σύνορα απειλούνται, αλλά βλέπει... "ειρήνη"

Πολλές παράγραφοι της πρωθυπουργικής ομιλίας αφιερώθηκαν στην εξύμνηση της "ειρήνης", όπως φυσικά την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. Ο κ. Σημίτης, δείχνοντας να μη θέλει να αντιληφθεί τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ισχυρίστηκε ότι "διασφαλίζονται πλέον" τα σύνορα, όπως διαμορφώθηκαν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο... Δεν απέφυγε, επιπλέον, να αποδώσει εύσημα στην κυβέρνησή του, για αυτή την - πλαστή πέρα ως πέρα - "πραγματικότητα" που περιέγραψε: "Πετύχαμε με αποφάσεις και δηλώσεις ανωτάτου επιπέδου να διασφαλίσουμε το αμετάβλητο των συνόρων", είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ας σημειωθεί ότι πριν δυο βδομάδες απλώς σιώπησε, όταν ενώπιόν του ο Αλβανός πρωθυπουργός Π. Μάικο δήλωσε - σχετικά με τα βαλκανικά σύνορα - ότι επικρατούν πια "νέες πραγματικότητες", μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση. Πάντως, όταν ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν "θα έχουμε πισωγυρίσματα;", προσπέρασε την... ενοχλητική σκέψη, με ένα "ίσως"...

Εκεί που ωστόσο έδωσε έμφαση ήταν η πολιτική του, αφού κατά τον πρωθυπουργό, εκτός ότι υπηρετεί την "ειρήνη" και τη "σταθερότητα", παράλληλα "αποδίδει και καρπούς"... Ομως, όπως ο ίδιος ομολόγησε, αυτή η πολιτική δεν είναι άλλη από την πολιτική της προώθησης του "Συμφώνου Σταθερότητας". Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενσωμάτωση των Βαλκανίων στον ευρωατλαντισμό, διά της "συμμετοχής σε συλλογικά συστήματα ασφάλειας", όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Βασικό γνώρισμα δε, των Βαλκανίων, όπως τουλάχιστον επιθυμούν οι πολυεθνικές και τη θέση τους ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση, είναι "ο προσανατολισμός (τους) σε μια ανοιχτή οικονομία και η όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία", που, κατά τον κ. Σημίτη "αποτελούν ελπιδοφόρα σημάδια"...

Τουρκία - ΠΓΔΜ και αρπακτική "εγρήγορση"

Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ο πρωθυπουργός ξεκινώντας από το Κόσσοβο, αποκάλυψε ότι τα αρπακτικά αντανακλαστικά της ολιγαρχίας βρίσκονται σε εγρήγορση: "Η Ελλάδα ευρίσκεται σε οργανωτική ετοιμότητα. Ηδη έχουμε επεξεργαστεί εθνικό σχέδιο δράσης για άμεση επιχειρηματική παρέμβαση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν", δήλωσε...

Για τα Ελληνοτουρκικά ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι ο εξελισσόμενος διάλογος έχει "σαν αντικείμενο την προώθηση συγκεκριμένων θεμάτων", αλλά συμπλήρωσε με νόημα "και τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος", που φυσικά δεν εξαρτάται από θέματα σχετικά με τον τουρισμό κλπ, που, όπως λέει η κυβέρνηση, συζητά με τους Τούρκους.

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ είπε ότι "υπάρχει θετικό κλίμα" και πως η ονομασία αποτελεί "τη μόνη πλέον εκκρεμότητα".

ΚΚΕ
Προκαλεί τη μνήμη και τη νοημοσύνη του λαού μας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Κ. Σημίτη στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Με ανακοίνωσή του, αναφορικά με την ομιλία του Κ. Σημίτη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

"Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός προκαλεί και τη μνήμη και τη νοημοσύνη του λαού της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας. Οι αναφορές του στο πρόσφατο παρελθόν και στο παρόν των Βαλκανίων αποτελούν: Εναν εξωραϊσμό της δολοφονικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια συνειδητή προσπάθεια να παραχαραχτεί η ιστορία. Και μια επιδίωξη να κατασπιλώσει με τον αντικομμουνισμό τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1974 τις αντιμετώπιζαν ως φιλειρηνικές χώρες και είχαν απορρίψει ή υποβαθμίσει τις θεωρίες του "από βορράν κινδύνου". Στα Βαλκάνια δεν υπήρξαν πολεμικές συγκρούσεις επί μισό περίπου αιώνα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει ο ελληνικός λαός.

Η άποψη του Κ. Σημίτη, ότι την αρνητική κατάσταση στην περιοχή τη δημιούργησαν οι δογματισμοί του παρελθόντος, συγκαλύπτει την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση, που χέρι χέρι με αντιλαϊκές κυβερνήσεις ξεπατώνουν τα Βαλκάνια και δημιουργούν προτεκτοράτα - δυνάστες των λαών.

Εξίσου "πρωτότυπη" είναι και η πρόβλεψη του πρωθυπουργού, ότι τα Βαλκάνια βρίσκονται σε δρόμο ειρήνης! Την ώρα που οι πληγές της Γιουγκοσλαβίας χάσκουν, την ώρα που ο ΟΥΤΣΕΚΑ οργιάζει και στην Ουγγαρία και Ρουμανία προετοιμάζονται αποσχιστικές αναταράξεις, ο πρωθυπουργός τολμάει να κάνει λόγο για ειρηνευτικές! Οταν μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει από ΝΑΤΟ - ΕΕ ούτε τη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων!

Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα ο λαός της Β. Ελλάδας, που έζησε από κοντά την επιδρομή των ΝΑΤΟικών, βγάζει συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται για τον ψυχρό πόλεμο τότε, για το ποιος τον απειλεί σήμερα".

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το "δούλεμα" πήγε "σύννεφο"

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Σημίτης χθες βράδυ, έδωσε την εικόνα ότι η κυβέρνηση θα κάνει τη Θεσσαλονίκη πόλη - μοντέλο και θα δώσει "μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας".

Αιτιολογώντας τα... μεγαλεπήβολα σχέδια, ισχυρίστηκε ότι:

- "Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου επιτέλους άρχισε να λειτουργεί, μετά από τόσα εμπόδια... ". Στη Θεσσαλονίκη όμως, ακόμα και τα νήπια γνωρίζουν ότι το "Παπαγεωργίου" δε λειτουργεί σαν νοσοκομείο, ενταγμένο στο σύστημα εφημεριών, όπως ήταν ο αρχικός προορισμός του. Υπολειτουργεί απλώς σαν διαγνωστικό κέντρο, κι αυτό λόγω προεκλογικών αναγκών... Ενα υπερσύγχρονο δηλαδή νοσοκομείο μένει αναξιοποίητο γιατί η κυβέρνηση δε θέλει να διαθέσει τα 25 δισ. που απαιτεί η πλήρης λειτουργία του ιδρύματος.

- "Δημιουργήσαμε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον", είπε ο κ. Σημίτης. Οι Θεσσαλονικείς όμως γνωρίζουν ότι αυτό το "νέο περιβάλλον" σημαίνει το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων, την εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας, το καθημερινό λουκέτο δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις ακάλυπτες επιταγές, την οικονομική δυσπραγία στην αγορά της πόλης.

- Ανέφερε ο κ. πρωθυπουργός, ότι αναμορφώνεται το αεροδρόμιο "Μακεδονία" με νέα έργα συνολικής δαπάνης 83 δισ. Απέφυγε όμως να αναφέρει ότι τα ίδια σχεδόν λέγονται κάθε χρόνο και τίποτα τελικά δε γίνεται. Είναι βέβαιο ότι στην επόμενη έκθεση θα ακουστούν οι ίδιες εξαγγελίες...

- Εκεί όμως που η μεγαλοστομία ξεπέρασε κάθε όριο ήταν σε σχέση με τις υποσχέσεις για το Μετρό της πόλης. Μας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός ότι "έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκαταρκτικές εργασίες" του Μετρό! Επειδή ουδείς γνωρίζει στη Θεσσαλονίκη περί εργασιών Μετρό, ο "ευρών αμειφθήσεται"...

Για άλλη μια φορά "το δούλεμα πήγε σύννεφο". Και του χρόνου με... υγεία.

Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα

Την Τρίτη και Τετάρτη, 7 και 8 Σεπτέμβρη,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας περιλαμβάνει:

  • Τρίτη 7/9

* Στις 6.00 μμ επίσκεψη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ ΑΕ και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους εκθεσιακούς χώρους.

* Στις 9.00 μμ θα παραβρεθεί σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΚΟ Θεσσαλονίκης στο κέντρο "ΧΑΡΑ" στην Καλαμαριά.

  • Τετάρτη 8/9

* Στις 9.00 πμ επίσκεψη - περιοδεία στο "Ιπποκράτειο" Νοσοκομείο.

* Στις 11.30 πμ Συνέντευξη Τύπου στο Βαλκανικό Κέντρο Τύπου.

* Στη 1.00 μμ επίσκεψη στο Νοσοκομείο "Αγ. Παύλος" Β Συγκρότημα (Φράγκων).

* Στις 6.30 μμ επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα συναντηθεί με το προεδρείο.

* Στις 8.00 μμ η Αλ. Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Εχεδώρου, το Τοπικό Συμβουλίου Καλοχωρίου και τους μαζικούς φορείς του, σε ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τις εκτάσεις του Καλοχωρίου που διεκδικεί ο Ιππόδρομος και η ΔΕΘ ενόψει της ιδιωτικοποίησής της.

"Υποδοχή" από τους εργαζόμενους της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

Τη δική τους "υποδοχή" στον πρωθυπουργό επιφύλαξαν χτες βράδυ οι απεργοί εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ με τη διαδήλωση 200 περίπου εργαζομένων με πανό και πλακάτ έξω από την κεντρική είσοδο της ΔΕΘ.

Οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ ξεκίνησαν την πορεία τους από το άγαλμα του Βενιζέλου και φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", " Η ΒΑΛΚΑΝ παλεύει και θα νικήσει. Κανείς δε θα μπορέσει να την κλείσει","Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία", συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική πύλη της έκθεσης, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ολιγωρία της κυβέρνησης και τη συμπαιγνία κυβέρνησης - τραπεζών που κρατά κλειστή μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας.

Με την ενέργειά τους αυτή και τη συμμετοχή τους στο σημερινό πανεργατικό συλλαλητήριο, οι απεργοί της ΒΑΛΚΑΝ φέρνουν, μαζί και με τους άλλους εργαζόμενους της πόλης, στο προσκήνιο τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά λαϊκά στρώματα από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Πολιτική που στις επίσημες φιέστες εκθειάζεται σανσωτήρια.

Οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ δεν ήταν οι μόνοι που βγήκαν χτες το βράδυ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στη συστηματική κοροϊδία του λαού, προδικάζοντας έτσι και τη μεγάλη επιτυχία του σημερινού συλλαλητηρίου.

Στην πολιορκία της ΔΕΘ πήραν μέρος και πλήθος αδιόριστων καθηγητών μεσυνθήματα και επίσης χιλιάδες φίλαθλοι του Αρη, που κυριολεκτικά απέκλεισαν την είσοδο δίπλα στο "Βελλίδειο".

"Δυσκολίες"...

Με το που έφτασε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αποκάλυψε και τη μεγίστη αγωνία του: Να πείσει για την "ορθότητα" της κυβερνητικής πολιτικής στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου! Αν και η ομιλία του στα εγκαίνια γύρω από αυτό το θέμα περιστράφηκε, ωστόσο ο Κ. Σημίτης αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί σε σχετικές δηλώσεις και κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία": "Οπως γνωρίζουμε όλοι, υπήρξαν τεράστιες δυσκολίες αυτό το χρόνο. Ηταν ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως, παρά αυτές τις δυσκολίες, η εξέλιξη ήταν θετική", ισχυρίστηκε, παίρνοντας το λόγο μετά την προσφώνησή του από το νομάρχη Θεσσαλονίκης. Το "θετικόν" του πράγματος επιβεβαιώνεται - κατά τον Κ. Σημίτη - από το γεγονός ότι οι "σύμμαχοι" παραχώρησαν την περιβόητη έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης (σ. σ. "λεηλασίας") των Βαλκανίων, στη Θεσσαλονίκη. Εγκειται, δηλαδή, στο γεγονός ότι οι δολοφόνοι του λαού της Γιουγκοσλαβίας αναγνώρισαν το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στο έγκλημα και την... αντάμειψαν. Αυτό κι αν είναι "θετικό"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ