ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Σε κάθε νέο και νέα το μήνυμα της αντεπίθεσης

"Μαζί στο δρόμο του αγώνα, στο Μέτωπο της Λαϊκής Αντεπίθεσης". Το μήνυμα αυτό του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" συνεχίζει το ταξίδι του σ' όλη την Ελλάδα, φτάνοντας σε κάθε νέο και νέα, σ' όλο το λαό, η μοναδική φωνή της αντίστασης. Ετσι:

- Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα για το Φεστιβάλ της Κορίνθου, όπου θα μιλήσει ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα, συζήτηση για "τα Βαλκάνια και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ", θεατρικούς - μουσικούς διαλόγους με θέμα "Ποιοι σκοτώνουν την ειρήνη;". Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μεγάλη ρεμπέτικη - λαϊκή συναυλία.

- Στο Βόλο,οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, δίπλα στο Δημαρχείο. Σήμερα θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συζήτηση για την Ανεργία και αφιέρωμα στην ερασιτεχνική δημιουργία της πόλης, με μουσικά συγκροτήματα. Αύριο θα μιλήσει στη νεολαία του Βόλου ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την παιδεία και συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

- Στην Κέρκυρα,οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πάνω Πλατεία της πόλης. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση για τον πόλεμο, με εκπροσώπους φορέων του φιλειρηνικού κινήματος και συναυλίες από ερασιτεχνικά και ροκ συγκροτήματα. Αύριο θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συζήτηση με εκπροσώπους φορέων για τα προβλήματα της παιδείας, ενώ θα υπάρχει και χορευτικό πρόγραμμα από παραδοσιακό συγκρότημα. Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Νίκο Σοφιανό,Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Αρτα σήμερα θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα "Βαλκάνια, ΝΑΤΟ", με τον βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη.Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Σπύρο Σαμοϊλη. Την Κυριακή θα γίνει ομιλία από τον Θέμη Γκιώνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συζήτηση για την παιδεία με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα και συναυλία με τα "Υπόγεια Ρεύματα".

- Στην Καλαμάτα,ο χώρος που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ είναι το Δημοτικό Πάρκινγκ πίσω από τον ΟΤΕ. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και συζήτηση με θέμα "Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας". Θα ακολουθήσει συναυλία με νεολαιίστικο συγκρότημα, ενώ στο χώρο θα προβληθεί και η ταινία "Ο πρώτος δάσκαλος". Αύριο η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία - λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Γιάννη Τσέρτου.

- Στα Χανιά,οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8.30 μμ στο Φρούριο Φιρκά. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Νίκο Σερετάκη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από μαθητικά και ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Αύριο κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα υπάρχει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με το Λαογραφικό Ομιλο Χανίων και συναυλία από το λαϊκό συγκρότημα του Αντώνη Ψυλλάκη. Στο χώρο θα λειτουργήσει ταβέρνα και παιδότοπος, όπου θα δοθεί παράσταση από το θέατρο σκιών του Νίκου Μπλαζάκη με θέμα "Ο Καραγκιόζης στο ΝΑΤΟ".

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Πέρα όμως από τα κεντρικά διήμερα στις πρωτεύουσες νομών, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το πρόγραμμα των οποίων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα:

- Στη Θήβα,με ομιλητή τον Λουκά Γκούνη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Αμφισσα,με ομιλητή τον Γιώργο Καλύβα,μέλος του ΚΣ.

- Στην Τρίπολη,με ομιλήτρια την Νέλλη Γεωργοπούλου,μέλος του ΚΣ.

- Στον Πύργο,στην Αχαγιά,στην Τραγάνα,στο Μαντούδι και στη Μακρακώμη Φθιώτιδας.

  • Αύριο:

- Στο Μεσολόγγι,με ομιλητή τον Αλέκο Χαλβατζή,μέλος του ΚΣ.

- Στην Περαία Θεσσαλονίκης,με ομιλητή τον Σωτήρη Αμαξόπουλο,μέλος του ΚΣ.

- Στην Κοζάνη,με ομιλητή τον Κώστα Ψυχογιό,μέλος του ΚΣ.

- Στην Κατερίνη,με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ κι ακόμα στη Νάουσα.

  • Την Τρίτη 7/9:

- Στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Σίδνος) και στα Σέρβια Κοζάνης.

  • Την Τετάρτη 8/9:

- Στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και στην Καστοριά.

ΚΑΒΑΛΑ
Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές

Συνελήφθη, την περασμένη Τετάρτη στην Καβάλα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ γιατί έγραφε συνθήματα, προπαγανδίζοντας τις εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Η σύλληψη αυτή έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων συλλήψεων στην Κέρκυρα και της απαγόρευσης ανάρτησης πανό στον Πειραιά.

Το στέλεχος της ΚΝΕ κρατήθηκε πάνω από δύο ώρες στο αστυνομικό τμήμα, του έγινε σωματική έρευνα και οδηγήθηκε σε κελί. Κάτω από την άμεση παράσταση διαμαρτυρίας στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αφέθηκε ελεύθερος. Αχαρακτήριστη ήταν η στάση του αξιωματικού υπηρεσίας, που με διάφορα προσχήματα κωλυσιεργούσε, παρατείνοντας την κράτηση και αρνούμενος να ενημερώσει τον διοικητή του. Μάλιστα, αρνήθηκε να δώσει το όνομά του στα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, ενώ δε δίστασε να τους απειλήσει ότι θα ασκήσει βία για να τους απομακρύνει από το γραφείο του.

"Τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνουν. Αυτό που προκαλεί όμως ερωτηματικά είναι γιατί συμβαίνουν μόνο απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Γιατί αυτός ο υπερβάλλων ζήλος των αστυνομικών οργάνων απέναντι σε μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που αφισοκολλούν ή γράφουν συνθήματα; ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι "είναι καθαρό σε όλους, τους ενοχλεί η φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η φωνή και το κάλεσμα για αντίσταση και αντεπίθεση στην πολιτική των ευρωλιγούρηδων και ΝΑΤΟφρονων. Ενα κάλεσμα που βρίσκει ανταπόκριση σε χιλιάδες λαού και νεολαίας".

"Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά: Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν. Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές. Το Κόμμα μας και η ΚΝΕ, ο λαός και η νεολαία έχουν πλούσια εμπειρία απέναντι σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες, που απορρέουν από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σκύβοντας τη μέση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, μια πολιτική που έχει στο στόχαστρό της τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας", σημειώνει το ΣΠ.

Προειδοποιεί, δε, ότι "δε μας φοβίζουν. Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας και του λαού της περιοχής στις εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε τέτοιου είδους ενέργειες".

Εξοργιστική κατάσταση στην παιδεία

Μόνο αισθήματα οργής μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση που διαμόρφωσε στην παιδεία η "μεταρρύθμιση". Οργή που δεν μπορεί παρά να ξεχυθεί στους δρόμους με την έναρξη κιόλας της νέας χρονιάς. Ολα όσα είχαν καταγγείλει μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού που βροντοφώναξε "όχι στην παιδεία των ταξικών φραγμών", επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο. Ηδη χιλιάδες μαθητές έχουν βρεθεί έξω από το Λύκειο και η διαρροή συνεχίζεται. Οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β Λυκείου, που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στον εξεταστικό μαραθώνιο των πανελλαδικών εξετάσεων, ήρθαν να μεγαλώσουν τον αριθμό των παιδιών του λαού που βρίσκονται πια εκτός Λυκείου, στην καλύτερη περίπτωση στη μισοκατάρτιση των ΤΕΕ. Σε εννέα μέρες ανοίγουν τα σχολεία, αλλά με τα ίδια και πιο οξυμένα προβλήματα ελλείψεων υποδομής, βιβλίων, εκπαιδευτικών, ως αποτέλεσμα μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης στη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Από την άλλη μεριά φαίνεται να ανατέλλει ο "χρυσός αιώνας" της παραπαιδείας. Δεν απέχει πολύ η εποχή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έβαλλε κατά των φροντιστηρίων και που προέβλεπε ότι με την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" το ρεύμα προς την παραπαιδεία θα ανακοπεί. Ομως, ελάχιστο διάστημα μετά, η παραπαιδεία τείνει να μετατραπεί σε βασικό συστατικό κομμάτι του νέου συστήματος που θέλουν να επιβάλουν: την παιδεία για λίγους. Το ίδιο το υπουργείο έλεγε ότι όταν εφαρμοστεί ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας, η στροφή προς τα φροντιστήρια θα σταματήσει. Σήμερα καλοβλέπει πρόταση των φροντιστηριαρχών να αναλάβουν αυτοί την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, εισπράττοντας βέβαια και τα ανάλογα χρήματα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα φροντιστήρια γιγαντώνονται, αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο των μαθημάτων, ενώ ήδη έκαναν την εμφάνισή τους και αυτά για τα παιδιά του Δημοτικού. Παράλληλα, η "αναβαθμισμένη" τεχνική εκπαίδευση, που η κυβέρνηση εξήγγειλε μέσω των ΤΕΕ, δεν είναι παρά ευκαιρία για μεγαλύτερη κερδοσκοπία των ιδιωτών καθώς τα ιδιωτικά ΤΕΕ φυτρώνουν σαν μανιτάρια, προσφέροντας "διέξοδο" στους απόβλητους του εκπαιδευτικού συστήματος και μόνο αυτό, καθώς παράγουν ακριβώς το μοντέλο του μισοειδικευμένου εργαζόμενου.

Αν η απάντηση του κινήματος δεν είναι άμεση, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δε διστάζει να προχωρήσει σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχοντας πάντα τον ίδιο στόχο που η ΕΕ των πολυεθνικών έχει θέσει, τη "λιγότερη" παιδεία. Η περσινή χρονιά ήδη δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια αγωνιστική απάντηση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιεκπαιδευτική "μεταρρύθμιση". Αφ' ενός την κατάκτηση του συντονισμού ανάμεσα στους φορείς της εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα τμήματα του λαού κάτω από το βάρος της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που επιχειρεί να ισοπεδώσει ένα ένα τα δικαιώματα του λαού και αφ' ετέρου τη συνεχιζόμενη αποκάλυψη του αντιλαϊκού και αντιεκπαιδευτικού χαρακτήρα αυτής της πολιτικής που διέλυσε τις αυταπάτες.

Παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού με την επίρριψη των ευθυνών στους "κακούς" καθηγητές και τους "φυγόπονους" μαθητές, όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του λαού συνειδητοποίησαν και συνειδητοποιούν ότι ο υπεύθυνος για τη βίαιη εξώθηση των μαθητών έξω από το Λύκειο είναι η ακολουθούμενη πολιτική που νομοθετήθηκε με τους νόμους 2525/97 και 2640/98 και επιχειρήθηκε να συγκαλυφτεί κάτω από τον όρο "μεταρρύθμιση", "πατώντας" πάνω στα χάλια της παιδείας, για τα οποία η ίδια πολιτική ευθύνεται. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί καλούνται σήμερα πιο επιτακτικά να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, το οποίο ευθέως πια αμφισβητείται, ανυποχώρητοι στο αίτημα για κατάργηση των νόμων, διεκδικώντας αποφασιστικά ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ