Δε θεωρεί "μείζον ζήτημα" η υπουργός Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη,τη διαδοχή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας,από κάποιον φορέα που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τις πολλές εκκρεμότητες, που παραμένουν και αφορούν τόσο την ολοκλήρωση προγραμματισμένων έργων, όσο και την αποπληρωμή οικονομικών οφειλών προς τρίτους. Σχεδόν δύο χρόνια από τη λήξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κι ενώ έπρεπε να αναλάβει κάποιος άλλος φορέας, τόσο τον έλεγχο, όσο και τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων, αλλά και τη διαχείριση της περιουσίας της Πολιτιστικής, αντίθετα άνθρωποι του Οργανισμού διεξάγουν τα παραπάνω και "αυτοελέγχονται" (;).
Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης - σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού - οφείλει 1,5 δισ. σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς και 1,6 δισ., για τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.Από το ποσό του 1,6 δισ., το 1 δισ. αφορά την ολοκλήρωση των έργων του Βασιλικού Θεάτρου. Κι ενώ υπάρχουν και δικαστικές εκκρεμότητες τόσο με υπαλλήλους που είχε προσλάβει ο Οργανισμός για το αρχαιολογικό έργο, όσο και με μάνατζερς, για οικονομικές οφειλές του Οργανισμού, κι ενώ οι καταγγελίες, δίνουν και παίρνουν, η υπουργός εξακολουθεί να τα βλέπει όλα "αισιόδοξα" και τα "μείζονα" θέματα να τα υποβιβάζει σε "μη μείζονα". Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να "καλυφθούν" όσοι ευθύνονται.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά της Συλλογής Κωστάκη,που πρόσφατα αποφασίστηκε, η Ελ. Παπαζώη ανακοίνωσε ότι, η διαδικασία της αγοράς και στέγασής της θα πραγματοποιηθεί από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Τέλος, η υπουργός δήλωσε ότι τον Οκτώβρη θα αποδοθούν οι χώροι του Λιμανιού που είχαν δημιουργηθεί επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και βρίσκονται στην προβλήτα Α, στους φορείς τους οποίους ανήκουν, δηλαδή στο Μουσείο Κινηματογράφου, Φωτογραφίας και ντιζάιν. Τον ίδιο μήνα θα παραδοθεί και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, όπως επίσης και το Βασιλικό Θέατρο, του οποίου όμως οι εργασίες σε ό,τι αφορά τη σκηνική υποδομή και την τεχνική υποστήριξη δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Μια οδυνηρή αφορμή, ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και οι συνέπειές του για το γειτονικό λαό, φέρνει ξανά μαζί τον Θανάση,τον Χαλίλ,τον Νίκο,τον Μεχμέτ,την Λία,τον Ισμαήλ,τον Βεϊσέλ.Οι επτά Θρακιώτες καλλιτέχνες, που συνθέτουν το μουσικό σχήμα του Θανάση Γκαϊφύλλια - κοινωνοί μιας προσπάθειας δημιουργικής έκφρασης και συνύπαρξης μέσα από τη μουσική - και ο Γιώργος Νταλάρας θα ενώσουν τις φωνές τους σε μια συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8.30μμ), στο Γήπεδο της Ξάνθης.Τα έσοδα από αυτή την εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες στην Τουρκία θα διατεθούν στους σεισμοπαθείς της Νικομήδειας. Η συναυλία διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης και το Δίκτυο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Χαρακτηρίζοντας τη "συναυλία τοπικής έμπνευσης", ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΑ, Γ. Τζαννετάκος, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, είπε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση "με συμβολικό, δίγλωσσο και διαθρησκευτικό χαρακτήρα και κοινό ανθρωπιστικό στόχο". Ανέφερε, επίσης, ότι "είναι η πρώτη συναυλία που γίνεται γι' αυτό το σκοπό", ενώ δίνοντας τη δική του ερμηνεία στο γιατί δεν υπήρξε πρωτοβουλία για τη διοργάνωση κεντρικής συναυλίας στην Αθήνα, είπε πως "αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες αυτό το διάστημα βρίσκονται σε περιοδεία".
Οι Γ. Νταλάρας, Θ. Γκαϊφύλλιας και οι άλλοι καλλιτέχνες, πάντως, προτίμησαν να μην παραστούν στη συνέντευξη Τύπου, καθώς επιθυμούν η συμπαράστασή τους να εκφραστεί αποκλειστικά μέσω της ερμηνείας των τραγουδιών. Τραγούδια που σε αυτή τη βραδιά θ' ακουστούν στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς και τα εισιτήρια κοστίζουν 2.500 δραχμές. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στους πληγέντες της Νικομήδειας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική πόλη, στο διάστημα 17-23 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή των ίδιων καλλιτεχνών.
"Ωδή στη νύχτα" είναι ο θεματικός πυρήνας των φετινών εκδηλώσεων "Πολιτιστικός Σεπτέμβρης", με Συμπόσιο και παράσταση, που διοργανώνει και φέτος το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την ΕΤ-1. Αφιερωμένη στη νύχτα είναι η παράσταση "Τα λάθη μιας νύχτας" του Ολιβερ Γκόλντσμιθ, που ανεβαίνει σήμερα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Παλαιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα (Θόλου 5). Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά και θα παίζεται μέχρι τις 29 του Σεπτέμβρη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Κλερ Μπρέιζγουελ και η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Το κείμενο του έργου, σε μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου, περιλαμβάνεται στο ειδικό πρόγραμμα που θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο από τις εκδόσεις "Πατάκη". Τους ρόλους ερμηνεύουν: Διονύσης Ακτύπης, Νίκος Αλεξίου, Φανή Γέμτου, Ντόρα Ζαχαροπούλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Στάθης Κόκορης κ. ά.
Στο πλαίσιο του "Πολιτιστικού Σεπτέμβρη" θα πραγματοποιηθεί και το Συμπόσιο.Στο τριήμερο των ομιλιών, που θα γίνει στα μέσα του Σεπτέμβρη, θα διαβάσουν κείμενά τους ειδικά γραμμένα για την εκδήλωση οι Ελληνες λογοτέχνες: Γιώργος Μανιώτης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Γιάννης Κοντός, Μένης Κουμανταρέας, Κώστας Μύρης, Κώστας Μουρσελάς, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Γιάννης Χρυσούλης, Ελιάνα Χουρμουζιάδου, Γιώργος Χρονάς, Κωστής Γκιμοσούλης, Σωτήρης Δημητρίου, Δημήτρης Καλοκύρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Γιώργος Βέης.
Στο μεταξύ το Πανεπιστήμιο Αθηνών ετοιμάζει νέο χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο κεντρικό κτίριο που θα είναι έτοιμος στα τέλη Σεπτέμβρη, αλλά και υπαίθριο θέατρο στην Πανεπιστημιούπολη που θα ολοκληρωθεί του χρόνου.
Με τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη,από τη "Θεατρική Διαδρομή",ανοίγει, σήμερα, η αυλαία του δεύτερου κύκλου των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πέτρας.Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη,μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,μουσική Βασίλη Δημητρίου,σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα και χορογραφία Ντόρας Τσάτσου.Ερμηνεύουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Χρήστος Μπίρος κ. ά. Τα γεγονότα του έργου εκτυλίσσονται στο πλαίσιο της γιορτής των γυναικών, των Θεσμοφορίων. Μετά τους "Βατράχους" αποτελεί τη σημαντικότερη "Ευριπιδική κωμωδία" του αρχαίου κωμωδιογράφου, αφού παρωδεί στίχους από γνωστές τραγωδίες του Ευριπίδη "Ελένη", "Ανδρομέδα", "Παλαμήδης". Ο Μνησίλοχος μεταμφιέζεται σε γυναίκα, προκειμένου να υπερασπιστεί τον Ευριπίδη, παρεισδύοντας στη γιορτή των Θεσμοφορίων, όπου οι γυναίκες ετοιμάζουν σχέδιο εξόντωσης του τραγωδού για τις προσβολές που τους έχει απευθύνει κατά καιρούς στα έργα του.
Είκοσι πέντε χρόνια κλείνει φέτος ο θεσμός των "Αισχυλείων" και το φετινό πολιτιστικό του πρόγραμμα ξεκινά την Κυριακή, στο αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή από τη θεατρική εταιρία "Αιχμή", σε σκηνοθεσία Γιάννη Νοκολαϊδη. Στο φετινό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη, περιλαμβάνονται επίσης οι εκδηλώσεις: "Ειρήνη" του Αριστοφάνη από τη Νέα Ποντιακή Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λάζου Τερζά (στον αρχαιολογικό χώρο, 8/9). Στο παλαιό Ελαιουργείο: Συναυλία Δημήτηρη Παπαγεωργίου (30/8), Κώστα Χατζή (1/9). Κοντσέρτο για κιθάρα και πιάνο με τους Κυριάκο Μητροκώστα, Πάνο Ρουμελιώτη και κοντσέρτο για βιολί και πιάνο με τους Γιώργο Ζαχαρία και Τίτο Γουβέλη (4/9). Συναυλία Κώστα Τουρνά (11/9) και Χρήστου Δάντη (18/9). Στην πλατεία Νεολαίας: "Ενδελέχεια" και "Αχαιοί" (3/9), Γιάννης Γερογιάννης με τις "Χαμένες πατρίδες" (15/9). Στην πλατεία Ηρώων, ο Μάριος Τόκας θα δώσει συναυλία με γνωστές μουσικές και τραγούδια για την Κύπρο (29/9).