Η εικόνα που καταγράφηκε σε έρευνα που έγινε πριν δυο χρόνια εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των σχολείων της χώρας. Κοινός παρονομαστής των προβλημάτων η εγκατάλειψη...
Σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν, όμως η εικόνα που θα αντικρίσουν οι μαθητές μπροστά τους, από το προαύλιο ακόμα, θα είναι η ίδια με εκείνη που άφησαν πριν κλείσουν τα σχολεία: Εικόνα εγκατάλειψης και ανύπαρκτης συντήρησης. Τα μεγάλα λόγια και οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, για χορήγηση κονδυλίων για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων, καθώς και του "εκσυγχρονιστικού" συνοδοιπόρου της, δηλαδή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ - ΑΕ),για ταχύρυθμη πρόοδο στην κατασκευή σχολείων και σύγχρονων αιθουσών που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της "μεταρρύθμισης" και του "σχολείου του 2000", φαίνεται να απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.
Η πλειοψηφία των σχολείων της χώρας έχει μετατραπεί σε εστίες ατυχημάτων για τον ανυποψίαστο μαθητή, που σε λίγες μέρες θα επιστρέψει στα θρανία, για να αντικρίσει εικόνα γενικής διάλυσης, αφού πλέον δεν υπάρχει χρόνος για την αποπεράτωση επισκευών και συντήρησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε το 1997, σε περισσότερα από 100 σχολεία στην Αττική, τα αίτια για την πρόκληση ατυχημάτων, που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί στα σχολεία, αποδίδονται στην αυθαίρετη δόμηση σχολικών συγκροτημάτων - όπου υπάρχει ελεύθερο οικόπεδο - χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κυκλοφοριακή ασφάλεια και η σήμανση, καθώς και στην ανύπαρκτη συντήρηση των σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων από τη μέρα παράδοσής τους. Μάλιστα τα συμπεράσματα της έρευνας κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη προδιαγραφών ασφάλειας στα σχολεία.
Αν και βρισκόμαστε στο 1999, και τα συμπεράσματα των ερευνών έχουν κοινοποιηθεί προς κάθε αρμόδιο φορέα, δεν έγινε απολύτως τίποτα ή έγιναν ελάχιστα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού οι δαπάνες για την παιδεία χρόνο με το χρόνο συρρικνώνονται, ενώ με τη μετατροπή του ΟΣΚ σε Ανώνυμη Εταιρία το κύριο έργο για τη μελέτη και κατασκευή σχολικής στέγης έχει πλέον περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία με τη σειρά της αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Τα στοιχεία της έρευνας που παραθέτουμε ανήκουν σε εμπεριστατωμένη μελέτη που αφορά στην πρόληψη ατυχημάτων στα σχολεία, που έγινε από τον Γιάννη Παπαδόπουλο,αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της έρευνας μεταξύ άλλων διαπίστωσε παντελή έλλειψη γνώσης στον τομέα της πρόληψης όχι μόνο των δήμων και κοινοτήτων, που λόγω έλλειψης κονδυλίων αδυνατούν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια, πέρα από ένα βάψιμο, τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και εκπαιδευτικών.
Σε πρόσφατη δήλωσή του στο "Ρ" ο Γ. Παπαδόπουλος τόνισε: "Η λέξη πρόληψη είναι έννοια ανύπαρκτη στην Ελλάδα, αφού κανένα πρόγραμμα δεν προβλέπει συνθήκες ασφάλειας ή μέτρα πρόληψης ατυχημάτων. Και αν ακόμα προέβλεπε, τίποτα δεν εφαρμόζεται. Απορώ, πώς οι Σχολές και οι Ακαδημίες βγάζουν δασκάλους, αφού πουθενά δε διδάσκεται μάθημα σχετικό με την πρόληψη ατυχημάτων", τόνισε, φέρνοντας για παράδειγμα τη σχολή του ΤΕΦΑΑ, της οποίας - όπως είπε - οι εγκαταστάσεις της και μόνο αποτελούν πηγή ατυχημάτων για τον οποιονδήποτε.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ελέγχου που έγινε το 1997 σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σε Χαλκιδική,Θεσσαλονίκη,Σέρρες και Καβάλα,η έρευνα κατέγραψε εκατοντάδες περιπτώσεις εγκατάλειψης και ανύπαρκτης συντήρησης των σχολικών εγκαταστάσεων, καθώς και έλλειψη πινακίδων σήμανσης σε επικίνδυνες προσβάσεις (97%), πυροσβεστήρων (90%) και πυρίμαχων υλικών (94%), ανασφαλείς ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (89%), ακατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις (89%) και ανασφαλείς παιδικές χαρές (100%).
Στον αύλειο χώρο βρέθηκαν: Σπασμένα τζάμια, σκουριασμένα αντικείμενα, ανοιχτά φρεάτια, στηρίγματα μπασκετών πάνω από το τσιμέντο της αυλής (81%), δυνατότητα πτώσης μαθητή από 1,5 μέτρο στο κενό από κακοτεχνίες εργολάβων (56%).
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ανάλογη έρευνα που έγινε σε περισσότερα από 100 σχολεία σε Αττική και περιφέρεια, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες πυρασφάλειας, δεν υπάρχουν πυροσβεστήρες - όπου υπήρχαν δε γνώριζαν τη χρήση τους - ενώ δε χρησιμοποιούνται πυρίμαχα δομικά υλικά. Ακόμη εντοπίστηκαν σπασμένα μάρμαρα, σκάλες "τσουλήθρες", πόρτες που άνοιγαν προς τα μέσα (επικίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμών), ελλιπή περίφραξη, ενώ μερικά σχολεία σε ορεινές περιοχές ήταν κτισμένα δίπλα σε δάσος. Επίσης, βρέθηκαν εξωτερικά καλώδια φωτισμού πολύ πρόχειρα τοποθετημένα, πρίζες σε χαμηλή θέση και σε υγρούς τοίχους.
Στον αύλειο χώρο βρέθηκαν: Μυτερά κάγκελα στην περίφραξη του σχολείου, κακή στήριξη των μπασκετών - προεξείχε πάνω από τσιμέντο - ακατάλληλος χώρος πόσιμου νερού, ανοιχτά φρεάτια νερού, αίθουσες σε υπόγειο με κάγκελα στα παράθυρα, που απαγορεύεται και πολεοδομικά.
Παλιότερη στατιστική έρευνα της "EHLASS" το 1991, για τα παιδικά ατυχήματα, επισημαίνει ότι το 30% των παιδικών ατυχημάτων λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολείο. Από τα 1.339 παιδιά ηλικίας 5-14 ετών, τα 467 (35%) τραυματίστηκαν στο σχολείο και 56 (4%) σε παιδική χαρά. Οσον αφορά το είδος των τραυματισμών, 242 (18%) ήταν ανοιχτές πληγές, 255 κατάγματα (19%) και 20 βλάβες νεύρων (2%).
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πολλοί τραυματισμοί που γίνονται μέσα σχολεία αποδίδονται στις παιδικές χαρές που υπάρχουν στα σχολεία, ενώ όσον αφορά τη βαρύτητα των κακώσεων, κάθε 5ος τραυματισμός ήταν κάταγμα.
Η Βάνα Τζιατζή,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, σε δήλωσή της στο "Ρ", επιβεβαίωσε τα παραπάνω στοιχεία των ερευνών σε Αττική και επαρχία, επισημαίνοντας ότι "στην πλειοψηφία τους τα σχολικά συγκροτήματα είναι ακατάλληλα", τονίζοντας πως "κάθε χρόνο σημειώνονται παρά πολλά ατυχήματα στις παιδικές χαρές που υπάρχουν στα σχολεία, από σπασμένα τζάμια, σκουριασμένα σίδερα που υπάρχουν στον αύλειο χώρο, από πλαστικά οροφής φωτισμού που κρέμονται απ' το ταβάνι και άλλα, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ατυχημάτων στα σχολεία". Και αυτό συμβαίνει γιατί - όπως είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας - "δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία, από κρατικούς φορείς όπως είναι το ΕΚΑΒ, ή το Νοσοκομείο Παίδων", τόνισε.
Τα προβλήματα στην εκπαίδευση φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις τους για τον υπουργό
"Το ΚΚΕ είχε από την αρχή επισημάνει ότι ο ν. 2525/97 εξυπηρετεί τη σταδιακή συρρίκνωση της λυκειακής βαθμίδας της εκπαίδευσης και την απομάκρυνση μεγάλου μέρους του μαθητικού πληθυσμού από το λύκειο. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και τα μέτρα για την κατάργηση διαφόρων λυκείων σ' όλη τη χώρα, όπως π. χ. στην Κέρκυρα".
Αυτό τονίζουν μεταξύ άλλων, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Ορέστης Κολοζώφ,σχετικά με την κατάργηση τριών λυκείων στην Κορακιάνα της Κέρκυρας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, παρά την αντίθετη άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας, προχώρησε στην κατάργηση του 5ου, του 6ου και του Ενιαίου Λυκείου(ΕΛ) Κορακιάνας. Τα τρία λύκεια με σύνολο 393 μαθητές στην Α και Β τάξη, που με βάση τις προοπτικές ανάπτυξής τους θα έφταναν τους 500 μαθητές στις τρεις τάξεις του Ενιαίου Λυκείου, σημαίνει πως είναι βιώσιμα και πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργία τους. Οπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, το ΕΛ Κορακιάνας επιπλέον πρέπει να συνεχίσει να λειτουργείμ επειδή εξυπηρετεί τα παιδιά μιας περιοχής, τα οποία, αν καταργηθεί, θα αντιμετωπίζουν συγκοινωνιακά προβλήματα ή θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα σε άλλο Λύκειο.
"Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΠΘ με την απαντητική του επιστολή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 18-8-99 αναφέρει τα εξής: "σύμφωνα με το νόμο οι τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με τα αρμόδια διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης προτείνουν κάθε χρόνο στο ΥΠΕΠΘ την κατάργηση, συγχώνευση και ίδρυση σχολικών μονάδων με βάση εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, το ΥΠΕΠΘ στις πλείστες των περιπτώσεων επικυρώνει τις εισηγήσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών Παιδείας ή των Προϊσταμένων Δ/σεων και γραφείων"", καταλήγουν οι δύο βουλευτές.
Μετά τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας με βάση ποια κριτήρια και για ποιους λόγους προχώρησε στην κατάργηση των παραπάνω λυκείων παρά την αντίθετη άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας και αν προτίθεται να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση.
Για το παραπάνω θέμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Δυστυχώς με τον πιο προκλητικό τρόπο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότισκοπός της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η χειροτέρευση των συνθηκών μόρφωσης και τελικά η βίαιη εκτροπή των μαθητών από το Λύκειο και η παραπομπή τους στα εντελώς υποβαθμισμένα ΤΕΕ".
Η ΝΕ καλεί το λαό της Κέρκυρας, τους φορείς των μαθητών, των γονιών, των καθηγητών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παλέψουν για την κατάργηση της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης. Για τη διατήρηση και ενίσχυση όλων των σχολείων του νομού της Κέρκυρας. Για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών ν. 2525 και 2640. Για τη διεκδίκηση ενός σχολείου ενιαίου 12χρονου, υποχρεωτικού για όλα τα παιδιά που θα τους δίνει τα εφόδια για τη ζωή και δε θα τα καταδικάζει στην αμορφωσιά και την εκμετάλλευση.
Αναστάτωση επικρατεί στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Τρικάλων, λόγω της αδικαιολόγητης άρνησης να εγκριθούν αποσπάσεις δασκάλων και νηπιαγωγών για την κάλυψη των κενών θέσεων.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας,σημειώνοντας ότι για τα 75 λειτουργικά κενά δασκάλων και 48 νηπιαγωγών, έγιναν μόνο 9 και 8 αποσπάσεις αντίστοιχα, παρ' όλο που οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων ήταν πολύ περισσότερες. "Το γεγονός αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με πολλά προβλήματα λόγω των κενών θέσεων που θα υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επί πλέον δημιουργεί μεγάλα οικογενειακά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς", σημειώνουν οι δύο βουλευτές.
Για το παραπάνω, οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την επίλυση του προβλήματος, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά.
Μεγάλο μέρος απ' το ταβάνι του διατηρητέου μνημείου του Μεγάρου Καποδίστρια, όπου στεγάζεται το Τμήμα Ξένων Γλωσσών - Μετάφρασης και Διερμηνείας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατέρρευσε την προηγούμενη βδομάδα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των φοιτητών και των εργαζομένων στο Τμήμα.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Πέμπτη, αποκολλήθηκε μεγάλο μέρος από το σοβά του ταβανιού, στο διάδρομο του Μεγάρου Καποδίστρια, εμβαδού 3 τετραγωνικών μέτρων, σε χώρο του πρώτου ορόφου όπου στεγάζεται ο κεντρικός Η/Υ του Τμήματος.
Μάλιστα, σε σχετική έκθεση του μηχανικού των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναφέρεται ότι εκείνη τη στιγμή που βρέθηκε στο χώρο "αποκολλήθηκε και το υπόλοιπο μέρος του σοβά της οροφής το οποίο ήδη κρεμόταν. Ετσι έχει αποκολληθεί η μισή επιφάνεια του σοβά του εν λόγω διαδρόμου".
Από τεχνική άποψη, όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο μηχανικός, κινδυνεύει να αποκολληθεί το εναπομείναν τμήμα του ταβανιού του διαδρόμου, καθώς επίσης και του ταβανιού των γραφείων της Γραμματείας του Τμήματος και των αιθουσών διδασκαλίας όπου παρουσιάζονται ρωγμές και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Επισημαίνει δε ότι υπάρχει "άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και των πάσης φύσεως εργαζομένων στο κτίριο".
Επίσης, η μόνιμη υπάλληλος της βιβλιοθήκης σε σχετική επιστολή της επισημαίνει, ότι στο χώρο της κύριας αίθουσας της βιβλιοθήκης του Τμήματος που χρησιμοποιείται και ως γραφείο και εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό φοιτητών και άλλων χρηστών της βιβλιοθήκης "όλος ο σοβάς του ταβανιού παρουσιάζει ρωγμές και πολύ συχνά αποκολλούνται κομμάτια του", ενώ "οι τοίχοι στον ίδιο χώρο εξαιτίας της υγρασίας έχουν φουσκώσει και πέσει. Ο χώρος αυτός χρειάζεται άμεση επισκευή γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τους πάσης φύσεως εργαζόμενους και τους φοιτητές".
Φοιτητές, εργαζόμενοι και ο πρόεδρος του Τμήματος τονίζουν, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, το Τμήμα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει, ζητώντας από την υπουργό Πολιτισμού να παραχωρηθούν άμεσα προς χρήσιν του Τμήματος οι χώροι των Παλαιών Ανακτόρων ή ως εναλλακτική λύση, το ήμισυ των Βρετανικών Στρατώνων το οποίο σήμερα καταλαμβάνεται από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη. "Οι λύσεις αυτές μπορούν να λειτουργήσουν προσωρινά, έως ότου αποκατασταθεί πλήρως και ως αρμόζει σε εθνικό μνημείο της αρχιτεκτονικής του εμβέλειας", καταλήγουν.
Σχολείο "φυλακή": αίθουσα με κάγκελα στο υπόγειο που απαγορεύεται και με το νόμο
Επικίνδυνη κινητή μπασκέτα, χωρίς στήριξη, έτοιμη να πέσει
Οργανα γυμναστικής σε σκληρό έδαφος με κίνδυνο τραυματισμών
Κατεστραμμένο δίχτυ βόλεϊ χωρίς στήριξη: Εχει κρεμάσει