ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΒΒΕ
Εδωσαν τα χέρια κυβέρνηση και βιομήχανοι

Νέες αξιώσεις από την πλευρά των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας

Προτάσεις, με μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους, υπέβαλε χτες στον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας. Οι δύο πλευρές ομοφώνησαν σε οκτώ "κοινούς στόχους", που στην πραγματικότητα αποτυπώνουν τα σχέδιά τους για τη λεηλασία των οικονομιών των βαλκανικών χωρών με την απόλυτη... αρωγή της κυβέρνησης. Παράλληλα, οι βιομήχανοι αξιώνουν τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, την προώθηση έργων υποδομής που εξασφαλίζουν την αποδοτικότερη κερδοφορίας τους και μια σειρά από προνόμια με τη μορφή "κινήτρων". Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Β. Τακάς, οι βιομήχανοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κυβερνητική πολιτική στην πορεία προς την ΟΝΕ και για το ρόλο της ελληνικής οικονομίας στη λεηλασία - "ανασυγκρότηση" - των βαλκανίων που ονειρεύονται. Παράλληλα, συνέστησαν στην κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από την πολιτική που εφαρμόζει, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση της σκληρής αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και σε καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των βιομηχάνων ότι δε θα υπάρξει καμία χαλάρωση, ότι οι οικονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, εν ολίγοις ότι η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που απαιτούν οι βιομήχανοι για την αύξηση των κερδών τους, θα συνεχιστεί χωρίς παρέκκλιση.

Ειδικότερα, οι βιομήχανοι ζητούν και συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό στα εξής:

"

  • Ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως οικονομικού κέντρου των Βαλκανίων.
  • Ενταση των προσπαθειών για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων.
  • Ολοκλήρωση των υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Προώθηση των ελληνικών επενδύσεων στις βαλκανικές χώρες που εξασφαλίζουν ισχυρά παραγωγικά αντισταθμίσματα στην ελληνική οικονομία.
  • Ενδυνάμωση της περιφερειακής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της Θράκης, της Ηπείρου και των άλλων ακριτικών περιοχών.
  • Ανάπτυξη της καινοτομίας και εκσυγχρονισμός στη βιομηχανία.
  • Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα που οδηγούν στην αποκέντρωση της οικονομίας.
  • Μετά την είσοδο στη γ φάση της ΟΝΕ, μεγαλύτερη έμφαση στην πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα".

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι στους στόχους, πάνω στους οποίους κυβέρνηση και βιομήχανοι έδωσαν τα χέρια και συζήτησαν τους τρόπους υλοποίησής τους, αποτυπώνονται οι αξιώσεις των βιομηχάνων να καρπωθούν τα οφέλη της λεηλασίας των βαλκανικών χωρών, να ολοκληρωθεί η καταστρατήγηση των κοινωνικών κατακτήσεων και το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εκτενές υπόμνημα που υπέβαλαν τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ ζητούν χωρίς περιστροφές, προβάλλοντάς το σαν ζήτημα "άμεσης προτεραιότητας" την "αποτελεσματική εφαρμογή ευέλικτων και σύγχρονων μοντέλων απασχόλησης στην αγορά εργασίας", διευκρινίζοντας ότι αναφέρονται στη μερική απασχόληση, την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας κλπ., στα πλαίσια της ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που θα εφαρμόσει το 35ωρο. Επιπλέον, μεταξύ άλλων αξιώνουν την προκλητική μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση με τους βιομηχάνους και ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης που παρευρέθηκε στις δύο διαδοχικές συναντήσεις εμφάνισε σε δηλώσεις του, τους εκπροσώπους των εργαζομένων να έχουν τους ίδιους στόχους με τους βιομηχάνους "και στα γενικότερα θέματα, δηλαδή το ρόλο και την προοπτική της Θεσσαλονίκης, όσο και στα ειδικότερα για την οικονομική ανάπτυξή της, τα θέματα της απασχόλησης, τα θέματα της κατάρτισης, τα θέματα των κοινωνικών πολιτικών". Ο ίδιος, μάλιστα, συμπλήρωσε ότι "ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις εισηγήσεις, αλλά και στα υπομνήματα που κατέθεσαν οι δύο φορείς, δήλωσε τη συμφωνία του και στο πνεύμα και το γράμμα των εισηγήσεων, αλλά και στις στοχεύσεις. Αλλωστε", εξήγησε, "οι βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής και για την οικονομία, αλλά και την ανάπτυξη της Β. Ελλάδας και το νέο διεθνή ρόλο της Θεσσαλονίκης είναι κοινές".

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Μετράνε κέρδη οι "μέτοχοι"...

Αυξημένα κατά 56% εμφανίζονται τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια", το πρώτο εξάμηνο του 1999 που έφτασαν τα 26,1 δισ. δρχ. έναντι 16,7 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος από τα οποία, η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων βάζει στις τσέπες των ιδιωτών που επωφελούνται από τις μετοχές της εταιρίας. Αυτό ανακοίνωσε χτες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λ. Τζέλλας, δίνοντας στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Στο ίδιο διάστημα ο τζίρος ήταν μειωμένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1998 κατά 5,4% περίπου και έφτασαν φέτος τα 325,6 δισ. έναντι 343 δισ. δρχ. πέρσι. Οι επενδύσεις του ομίλου αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 1999 στα 27,2 δισ. δρχ. έναντι 9,9 δισ. στο περσινό πρώτο εξάμηνο και αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 80 δισ. στο τέλος του χρόνου έναντι 47,8 δισ. ολόκληρο το 1998. Στα πλαίσια των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου, ο Λ. Τζέλλας ανακοίνωσε ότι είναι θέμα χρόνου να εισέλθει ο όμιλος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την ολοκλήρωση της απόκτησης του 35% της ΔΕΠΑ για την οποία τα "Ελληνικά Πετρέλαια" έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και αναμένεται ο καθορισμός της τιμής της επιχείρησης.

Επίσης, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, τα διυλιστήρια θα παραμείνουν κλειστά για πέντε μέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες αναβάθμισης που υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων κατά 10%.

Μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αναφέρθηκε και πάλι στα σχέδια του ομίλου να συμμετάσχει στην έρευνα στη Λιβύη, στο Ιράν και στον Καύκασο, σε συνεργασία με άλλους ομίλους, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επικύρωση τελικά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, της εξαγοράς των διυλιστηρίων της χώρας αυτής.

Τέλος, ο Λ. Τζέλλας εκτίμησε, ότι το κόστος για τα "Ελληνικά Πετρέλαια" από την απορρόφηση της αύξησης της 1,3 δρχ. την προηγούμενη και αυτή τη βδομάδα που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, δε θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. δρχ. και για τις δεκαπέντε μέρες. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, με τη μείωση των διεθνών τιμών που αναμένεται από την επόμενη βδομάδα, θα ισοσταθμιστούν οι απώλειες αυτών των ημερών.

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μικρή μείωση στα επιτόκια

Σε μείωση των επιτοκίων ορισμένων κατηγοριών στεγαστικών δανείων, προχωρά από την ερχόμενη Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999, η Ιονική Τράπεζα. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά χτες, το σταθερό επιτόκιο πενταετίας (σταθερό για τα πρώτα πέντε χρόνια) των στεγαστικών δανείων, για απόκτηση κατοικίας μειώνεται σε 7,5% από 7,75% (μείωση κατά 0,25 μονάδες).

Επίσης μειώνεται από 8,75% σε 8,5% το σταθερό επιτόκιο πενταετίας (επίσης σταθερό για τα 5 πρώτα χρόνια) για τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Σε ιδιώτες για απόκτηση αστικών ακινήτων προς εκμετάλλευση.
  • Σε ελεύθερους επαγγελματίες για απόκτηση επαγγελματικής στέγης.
ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Προτάσεις για το φορολογικό σύστημα

Τις... καθιερωμένες προτάσεις της, για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος της χώρας ενόψει της δημοσιοποίησης του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, διατύπωσε για άλλη μια φορά χτες η "φιλοκυβερνητική" ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος των εφοριακών, οι εκπρόσωποι του οποίου, έχοντας πάρει διαζύγιο από την πράξη και τους αναγκαίους αγώνες, περιορίζονται στη φραστική διατύπωση απόψεων, με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ) Α. Μακρυπίδης επανέλαβε το πλαίσιο προτάσεων που είχε διατυπώσει πριν λίγους μήνες κατά την έναρξη του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου", ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται σήμερα για την εξυπηρέτηση του φορολογούμενου πολίτη. Πάντως, απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τα σενάρια που διαρρέουν τελευταία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και από τα οποία προκύπτει ότι η κυβέρνηση, με το πρόσχημα του κόστους που θα έχουν τα μέτρα μείωσης της έμμεσης φορολογίας, φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει φοροελαφρύνσεις - "ψίχουλα" στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χτες, οι προτάσεις της ΠΟΕ - ΔΟΥ για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος αφορούν μεταξύ άλλων στα εξής ζητήματα:

  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
  • Αύξηση των φορολογικών κλιμακίων από 6 σε 8.
  • Μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας από 45% σε 40%.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2.300.000 δρχ. για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και σε 2.000.000 δρχ. για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
  • Αύξηση των ποσών που μειώνουν το φόρο για τα παιδιά που βαρύνουν το φορολογούμενο κατά 25.000-65.000 δρχ. ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά τον προσδιορισμό εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση για 4μελή οικογένεια από τα 150 τ. μ. στα 200 τ. μ.
  • Κατάργηση των αποδείξεων για οικογενειακές δαπάνες.
  • Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορολόγησή τους βάσει των κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ