ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την υποτέλεια ποιούντες... φιλανθρωπία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, επιβεβαίωσε την άρση του "βέτο" για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ενώ, όμως, η απόφαση είναι το αποτέλεσμα των ευρωαμερικανικών πιέσεων, παρουσιάζεται σαν εκδήλωση "αλληλεγγύης"

Την άρση του "βέτο" για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας επιβεβαίωσε χτες, επί της ουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Είπε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, θα θέσει το θέμα στην ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε αυτή την "πρωτοβουλία" με την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον πρόσφατο σεισμό. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι προβληματισμός για την άρση του "βέτο", σχετικά με τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε αναπτυχθεί στην κυβέρνηση αρκετά πριν τους σεισμούς. Παρέλειψε, όμως, να πει ότι ο προβληματισμός οφειλόταν κυρίως στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ που δίνουν, στα πλαίσια των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, μια προνομιακή θέση στην Τουρκία.

Για να αιτιολογήσει την κυβερνητική θέση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί επισήμως στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 4 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, αυτή όχι μόνο δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε, αλλά πρέπει μέσα από την τραγωδία να την αξιοποιήσουμε θετικά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις ευρωτουρκικές προοπτικές".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το θέμα συζητήθηκε χτες και στη συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους, όπου ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα καθορίσει τη θέση της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα διατυπώσουν και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. Και βέβαια, επειδή θεωρείται δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη θα θέσουν το θέμα των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων για την ενίσχυση της Τουρκίας, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι η επιβεβαίωση για την άρση του "βέτο".

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ο κ. Ρέππας κατέβαλε προσπάθεια για να υποβαθμίσει, ή να παρακάμψει το θέμα, αφού το χαρακτήρισε "επιμέρους", δηλαδή δευτερεύον. Δήλωσε λοιπόν: "Είναι δεδομένη η θέση μας να συμβάλουμε - και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο - στη λήψη απόφασης από την ΕΕ, προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Τουρκία και να ξεπεράσει την κρίση. Το θέμα των επιμέρους αποφάσεων, θα το συζητήσουμε στο πλαίσιο αυτού του Συμβουλίου Υπουργών. Επιμέρους αποφάσεις, εννοώ εκείνες οι οποίες, βεβαίως, ανήκουν σ' αυτή την κεντρική κατηγορία της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας, αλλά έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αυτή η οικονομική βοήθεια".

Βασιλικότερος... ο ΣΥΝ

Την άρση του ελληνικού "βέτο" για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Τουρκίας - ΕΕ ζητά ευθέως ο Συνασπισμός και καλεί την κυβέρνηση να δράσει στην κατεύθυνση αυτή μέσα από μια "επεξεργασμένη στρατηγική και πολιτική συνεννόηση... Γιατί, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ, το πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας δεν είναι οι αποσπασματικοί και περιστασιακοί χειρισμοί, ανάλογα με τη συγκυρία ή τη σκοπιμότητα".

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο ΣΥΝ, τονίζει πως: "Το "βέτο" για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική και χρησιμότητα είχε, οδήγησε σε απομόνωση τη χώρα μας μέσα στην ΕΕ, ενώ επέτρεψε σε ισχυρές χώρες της ΕΕ να καλυφθούν προσχηματικά πίσω από την ελληνική στάση. Περαιτέρω εμμονή σ' αυτό δε θα συμβάλει θετικά στα ελληνικά συμφέροντα. Επειδή, λοιπόν, είναι φανερό ότι τα θέματα των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας βρίσκονται σε κρίσιμη και λεπτή φάση, γι' αυτό και επιβάλλεται να αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση την πρωτοβουλία για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", αναφέρεται.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος στο θέμα του "βέτο", επανέλαβε τη θέση του ότι "όσο επιμένει η ηγεσία της Τουρκίας να διατυπώνει διεκδικήσεις, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων, στο Αιγαίο, όσο, επίσης επιμένει να καταπατά τη διεθνή έννομη τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνισμού στην Κύπρο, δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση του "βέτο" για τις χρηματοδοτικές και ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ".


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Θετική" η επίσκεψη στην Αλβανία

Γ. Παπανδρέου: Η αλβανική κυβέρνηση σέβεται το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά το απαραβίαστο των συνόρων!

Ως κάτι... αναμενόμενο επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εμφανίσει την ανοιχτή αμφισβήτηση των συνόρων στα Βαλκάνια, στην οποία προέβη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κ. Σημίτη. "Βεβαίως, είπε ο Δ. Ρέππας μιλώντας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σημίτη στην Αλβανία, υπάρχουν τα σημεία εκείνα στα οποία δεν εκφράζεται ταύτιση απόψεων και μιλώ για διεθνή θέματα, όπως αυτό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο", συμπλήρωσε!

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε χτες εκτός τόπου και χρόνου. Ερωτώμενος για τα όσα δήλωσε ο Μάικο, είπε: "Πιστεύω ότι και στις δημόσιες απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς πρωθυπουργού της Αλβανίας, του κ. Μάικο, και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, τόνισαν (οι εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης) την υποχρέωσή τους να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο"!!!

Οσον αφορά τα διμερή ζητήματα, ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των συζητήσεων "παραπάνω από ικανοποιητικά", όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, της ελληνικής μειονότητας και της ασφάλειας των συνόρων. Σχετικά με την ελληνική μειονότητα επανέλαβε τη φράση του Κ. Σημίτη, πως οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο αλβανικό Σύνταγμα είναι θετικές. Επίσης, ο Δ. Ρέππας δεν απέφυγε τις... μικροϊμπεριαλιστικές κομπορρημοσύνες, κάνοντας λόγο αφ' ενός για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία, αφ' ετέρου για την παροχή δανείων από την Ελλάδα στην Αλβανία. Μάλιστα, επισήμανε το γεγονός ότι η κρατική ελληνική τηλεόραση θα εκπέμπει το επόμενο διάστημα στο 60% της αλβανικής επικράτειας...

Τέλος, χτες, με αφορμή την επίσκεψη Σημίτη στην Αλβανία υπήρξε μια ανταλλαγή ανακοινώσεων - "χαρτοπόλεμος" μεταξύ κυβέρνησης - ΝΔ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κινούμενος στο πνεύμα του συντηρητικού Τύπου, που είδε με κακό μάτι την αναφορά για διδαχή της αλβανικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία που φοιτούν Αλβανόπουλα, καθώς και τις ρυθμίσεις σχετικά με τα θέματα των λαθρομεταναστών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρυθμίσεις επιβλαβείς που "δεσμεύουν τη χώρα". Ο Δ. Ρέππας ανταπάντησε κάνοντας λόγο για "φαντασιώσεις" της ΝΔ...


ΒΟΥΛΗ
Μετεγγραφές Ελλήνων φοιτητών της Πρίστινας

Θα διαγωνίζονται εκ νέου όσοι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί δε διορίζονται μέσα σε δύο χρόνια

Τροποποιήσεις στο θέμα της πρόσληψης των εκπαιδευτικών μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έκανε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, ενώ ψηφίστηκε και τροπολογία για τη μετεγγραφή σε ελληνικά πανεπιστήμια των Ελλήνων φοιτητών που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο της Πρίστινας μέχρι την έναρξη της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις για τις προσλήψεις και αφού καταργήθηκε το μόνο αξιόπιστο σύστημα, που ήταν η επετηρίδα, οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να διοριστούν ακόμα και εάν έχουν πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εφόσον δε διοριστούν μέσα σε δύο σχολικές περιόδους τότε θα πρέπει να πάρουν μέρος και πάλι στο νέο διαγωνισμό, που όπως είναι γνωστό γίνεται κάθε δύο χρόνια. Κατά τον υφυπουργό Παιδείας εάν προβλεπόταν κάλυψη θέσεων από τους επιτυχόντες και για τρίτη χρονιά τότε θα δημιουργούνταν ένα νέο είδος επετηρίδας.

Σχολιάζοντας τις τροποποιήσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι κινούνται στη λογική της κατάργησης της επετηρίδας και ζήτησε την επαναφορά του μόνου αντικειμενικού συστήματος πρόσληψης, της επετηρίδας, για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που είναι ικανό να δώσει λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και να ανοίξει τις προσλήψεις.

Οσον αφορά τους Ελληνες φοιτητές των πανεπιστημίων της Πρίστινας η ρύθμιση προβλέπει: Οι φοιτητές που φοιτούσαν εκεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, μόνο για φέτος, και εφόσον έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος των σπουδών τους στην Πρίστινα μπορούν να μετεγγραφούν χωρίς εξετάσεις σε τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, πλην των ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δυνατότητα μετεγγραφής στα πανεπιστήμια της συμπρωτεύουσας και της πρωτεύουσας έχουν μόνο εάν δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα με αυτά στα οποία φοιτούσαν στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας.

Η κατάταξή τους σε έτος σπουδών θα γίνει μετά από εξετάσεις σε τρία μαθήματα, οι οποίες θα διεξαχθούν με βάση τα προβλεπόμενα για τους πτυχιούχους των ελληνικών ΑΕΙ. Αν οι εξεταζόμενοι πετύχουν και στα τρία μαθήματα θα καταταγούν στο ίδιο έτος σπουδών που φοιτούσαν και στην Πρίστινα. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάταξή τους θα γίνει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος υποδοχής, με βάση τη συνολική τους επίδοση στις εξετάσεις. Οι μετεγγραφόμενοι θα μπορούν να κατοχυρώσουν τα μαθήματα που έχουν ήδη περάσει στην Πρίστινα εφόσον διαπιστώνεται αντιστοιχία των μαθημάτων αυτών με τα μαθήματα του τμήματος στο οποίο μετεγγράφονται.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της τροπολογίας ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι η βάρβαρη ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία κατέστρεψε την υποδομή ολόκληρης της γειτονικής χώρας, δημιούργησε προβλήματα παντού και γι' αυτό η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά τους Ελληνες φοιτητές ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, όσον αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς προβλέπεται ότι εάν απολυθούν τότε θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο, εφόσον έχουν διοριστεί στην εκπαίδευση οι σύγχρονοί τους κατά τη λήψη του πτυχίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ