Του Δάνη ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ακόμη ότι οι περισσότερες από τις πληροφορίες και τις εκδοχές που διακινούνται από τα μέσα ενημέρωσης προέρχονται από κυβερνητικούς παράγοντες και από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Προφανής είναι η σκοπιμότητα, είτε η βολιδοσκόπηση της λεγόμενης κοινής γνώμης, είτε η δημιουργία του σχετικού κλίματος ενόψει των αποφάσεων, το αποτέλεσμα είναι να αποσιωπάται το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πολιτική την οποία εφαρμόζει καθημερινά και διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής της. Επομένως, προς τι αυτό το κλίμα αναμονής κάποιου μεγάλου γεγονότος;
* * *
Οπως είναι γνωστό, το αν θα γίνει ή όχι η ένταξη στην ΟΝΕ εξαρτάται από τις οικονομικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς. Με βάση τα στοιχεία του 1999 οι "δεκαπέντε" θα αποφασίσουν αν η ελληνική οικονομία εκπληρώνει τα κριτήρια για την ένταξη. Επομένως στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της χρονιάς η κυβέρνηση θα πρέπει "πάση θυσία" να φέρει τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες (πληθωρισμός, δημόσιο έλλειμμα, χρέος και επιτόκια) στο ύψος που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το κρισιμότερο μέγεθος είναι ο πληθωρισμός, τότε αντιλαμβάνεται ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες θα στραφούν προς την κατεύθυνση κυρίως του περιορισμού της ζήτησης, δηλαδή της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη σχετικά με το χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όχι μόνο μέχρι τέλος του '99, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
* * *
Ολοι γνωρίζουν ότι ακόμα και μια μηδαμινή κάλυψη της απώλειας των εργατικών εισοδημάτων θα επηρέαζε τους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες, αφού η κυβέρνηση δε διανοείται να θίξει τα υπερκέρδη των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων. Ετσι και η εισοδηματική πολιτική για το 2000 θα κινείται μοιραία στην τροχιά της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας.
Η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι με κάποιο πλεόνασμα που παρουσιαζόταν στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού θα μπορούσε να εξαγγείλει μια ανέξοδη φορολογική ελάφρυνση για τους μισθωτούς. Ομως οι τελευταίες εξελίξεις, κυρίως οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εξανεμίζουν αυτό το ενδεχόμενο. Ετσι οι όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοινωθούν, αν ανακοινωθούν, θα είναι μια εξόφθαλμη κοροϊδία για τους εργαζόμενους.
Υπάρχει όμως μια ακόμη παράμετρος, την οποία η κυβέρνηση αποκρύπτει συστηματικά και αφορά στο "Σύμφωνο Οικονομικής Σταθερότητας" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο απαγορεύει σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ να χρησιμοποιούν το όποιο πλεόνασμα των προϋπολογισμών τους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής!
Αναφέρει συγκεκριμένα το "Σύμφωνο" ότι το πλεόνασμα που θα παρουσιάζεται θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των ελλειμμάτων και του χρέους.
* * *
Η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας. Δε θα πρέπει να δοθεί ούτε μια ανάσα ζωής, ούτε ένα περιθώριο για τη συνέχισή της.
Η αλήθεια είναι ότι προς την κατεύθυνση αυτή το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλά και αισιόδοξα μηνύματα. Πρώτα είναι οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και απέκτησαν σαφή αντικυβερνητικό χαρακτήρα, αλλά και αμφισβήτησαν τις βασικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι οι πρωτοφανείς σε μέγεθος και μαχητικότητα κινητοποιήσεις κατά της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία, κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο έγκλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ενόψει της νέας, εκλογικής, χρονιάς αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις κατά της οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα στα μέτωπα της παιδείας και των αγροτών.
Είναι ακόμη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου με την κατηγορηματική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και την ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που παρουσιάζει μια σταθερή δυναμική ανόδου, δίνοντας όχι μόνο το μέτρο της αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, αλλά και μιας άλλης προοπτικής που αντιστρατεύεται την πολιτική του "μονόδρομου". Ενας άλλος δρόμος άνοιξε...
Γιατί αυτό πρέπει να είναι και το συμπέρασμα κάθε εργαζόμενου, που ασφυκτιά στη σημερινή κατάσταση και αγωνιά για το μέλλον, ότι δηλαδή δεν αρκεί η καταδίκη της κυβέρνησης, αλλά και η καταδίκη όλων των εκδοχών της ίδιας πολιτικής.
Η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας. Δε θα πρέπει να δοθεί ούτε μια ανάσα ζωής, ούτε ένα περιθώριο για τη συνέχισή της
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ τον Μπιλ Κλίντον και ενόψει της προώθησης "λύσης" τόσο για το Κυπριακό όσο και για το Αιγαίο, στα πλαίσια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, ήρθαν στο φως νέα αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με το Κυπριακό. Τα στοιχεία αφορούν την αμερικανοκαθοδηγούμενη επέμβαση διχοτόμησης της Κύπρου, το 1974, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες "σημαινόντων πολιτικών παραγόντων" της Ελλάδας σχετικά με τη συμβολή τους στο εγχείρημα. Προβάλλει λοιπόν εξαιρετικά επίκαιρη η επαναφορά της συζήτησης για το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου (σελίδα 5)
ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν και μάλιστα υπάρχει σπουδή από την κυβέρνηση για επιτάχυνση της διαδικασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο καλοκαίρι προχώρησαν οι διαδικασίες για το ξεπούλημα των λιμανιών, ενώ αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν παύουν σ' όλους τους τόνους να επιμένουν στην ανάγκη να ξεμπερδεύουν με το συγκεκριμένο "μέτωπο", μπροστά στην επικείμενη είσοδο στην ΟΝΕ. Αλλωστε ολόκληρο το καλοκαίρι, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεων του δημοσίου και την παράδοσή τους στους επιχειρηματίες μαζί με άλλες προς όφελός τους αναδιαρθρώσεις. Αυτή την πορεία θα ακολουθήσουν χωρίς παρεκκλίσεις, όπως τονίζεται και από τις διάφορες συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και από την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ (σελίδες 10 - 11)
ΤΟ "ΕΘΝΙΚΟ Ζήτημα" επανεμφανίζεται με οξύτητα ως ταξικό - πολιτικό πρόβλημα, από την πρώτη στιγμή που οι Ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές αποφάσισαν να διαμοιράσουν τα Βαλκάνια και όχι μόνο. Ο "Ρ", με αφορμή την επικίνδυνη ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων στην Ελλάδα με τον πιο επίσημο τρόπο (υπόμνημα τριών μουσουλμάνων βουλευτών, δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών κλπ.) και με δεδομένη την ιμπεριαλιστική επέμβαση διαρκείας και τον πόλεμο, στηριγμένη στην ίδια αφορμή (εθνοκαθάρσεις, μειονοτικά κλπ.), παρουσιάζει σε συνέχειες ορισμένες σημαντικές πτυχές της πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος για το πρόβλημα, επεξεργασμένες από τον Λένιν στα 1913, που διατηρούν και θα διατηρούν την επικαιρότητα και την αξία τους, όσο το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει άλυτο. Πρόκειται για αποσπάσματα από το έργο του Λένιν "Κριτικά σημειώματα πάνω στο Εθνικό ζήτημα" (σελίδες 12 - 13)
ΣΤΟ... ΝΟΜΟ της λαθρεμπορίας υπάγεται το μεγαλύτερο ποσοστό της εμφιάλωσης και της διακίνησης του υγραερίου στη χώρα μας. Με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα σε φαστ φουντ του Βόλου, τον προηγούμενο μήνα, πολλά στοιχεία βγήκαν στη δημοσιότητα για το πώς λειτουργεί ο "κύκλος" του υγραερίου, για να δημιουργηθεί ταυτόχρονα - και όχι αδικαιολόγητα - ένας μεγάλος πανικός στους καταναλωτές υγραερίου, που βλέπουν τη φιάλη και φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να εκραγεί. Ο συνολικός όμως θόρυβος συντέλεσε στο να αποκαλυφθεί ότι η μεγαλύτερη ποσότητα του υγραερίου, που χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά, έχει εμφιαλωθεί σε παράνομα εμφιαλωτήρια. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι άμεσος κίνδυνος έκρηξης μιας φιάλης, και ας είναι παράνομα γεμισμένη, (σχεδόν ποτέ δεν εκρήγνυται) δεν υπάρχει, αρκεί να πάρουμε κάποια απλά μέτρα ασφαλείας (σελίδα 14)
ΠΑΡΕΛΘΟΝ τείνει να γίνει η Λιπασματοβιομηχανία για τη χώρα μας! Μετά την ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαϊδα που έκλεισε, σειρά παίρνουν τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας"! Η θυγατρική εταιρία της Εθνικής Τράπεζας "Πρότυπος Κτηματική Τουριστική ΑΕ" - στην οποία έχει παραχωρηθεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία των "Λιπασμάτων Δραπετσώνας" - αποφάσισε να κάνει "έξωση" στην εταιρία "Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ". Τυπικά το εργοστάσιο είναι κλειστό από τις 31 Ιούλη, οπότε και έληγε το μισθωτήριο, αν και στην πράξη συνεχίζεται - άγνωστο μέχρι πότε - η λειτουργία του! Η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα για το "φόνο", ενώ οι λίστες της ανεργίας ετοιμάζονται να υποδεχτούν άλλους 400 εργαζόμενους (σελίδα 28)