ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ευρωπαϊκό "παζάρι" όπλων, σε τιμές ευκαιρίας, στήνει ο "UCK"...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αλλη μια αποκάλυψη για τις "επιδόσεις" του "UCK" στο λαθρεμπόριο όπλων που ήρθε στο φως, αυτή τη φορά, από τη βρετανική εφημερίδα "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ", έθεσε χτες σε κατάσταση ετοιμότητας τις τελωνειακές υπηρεσίες της Γηραιάς Αλβιόνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έμποροι όπλων στη Βρετανία δέχτηκαν "προσφορές" για την πώληση 140 τόνων εκρηκτικών, αυτόματων όπλων, ναρκών και εκτοξευτήρων ρουκετών προερχόμενα από τον "UCK". "Παρά τη συμφωνία που είχε συνάψει ο "UCK" με το ΝΑΤΟ για την παράδοση όπλων, στη Βρετανία πωλούνται τμήματα του οπλοστασίου της οργάνωσης", σημειώνει η εφημερίδα, που παραθέτει, μάλιστα, και δήλωση του βουλευτή των "Εργατικών", Αλαν Σίμπσον, σύμφωνα με τον οποίο "ο βρετανικός λαός θα εκπλαγεί εάν πληροφορηθεί πως οι Κοσσοβάροι που βοηθήσαμε, τώρα πωλούν το οπλοστάσιό τους...". Δράττοντας της αφορμής, ο βουλευτής Σίμπσον κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να "υπενθυμίσει" από την πλευρά του στους ηγέτες του "UCK" το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε κάνει με το ΝΑΤΟ σε σχέση με την "παράδοση και όχι πώληση όπλων με σκοπό το κέρδος"!

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας καταγράφεται πως τον τελευταίο καιρό ένας αριθμός εμπόρων όπλων εμφανίζονται ως πράκτορες που δρουν στο όνομα του "UCK". Μια τέτοια "προσφορά" για την αγορά αυτόματων πυροβόλων όπλων τύπων "ΑΚΜ" και "ΑΚ - 47", ρωσικών αντιαρματικών όπλων τύπου "RPG - 7", αλλά και σύγχρονων εκτοξευτήρων ρουκετών και πυροβόλων όπλων τύπου "M2HB Browning" (!) δέχτηκε και Βρετανός έμπορος όπλων από τα Τσάνελ Αϊλαντς. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού προς συντάκτες της εφημερίδας, πράκτορες του "UCK" διαθέτουν προς πώληση ακόμη και τις απαγορευμένες στη Βρετανία νάρκες "κατά προσωπικού", οι οποίες πωλούνταν έκαστη προς 60 δολάρια, πολύ κάτω του συνήθους κόστους των 200 δολαρίων...

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην περίπτωση ενός άλλου Βρετανού επιχειρηματία που δέχτηκε προσφορά για την πώληση 140 τόνων εκρηκτικού υλικού "ΤΝΤ" με το κιλό να τιμάται προς 20 δολάρια. Ο ίδιος υποστήριξε πως η τιμή των εκρηκτικών που του δόθηκε ήταν διπλάσια από την τιμή της αγοράς με αντάλλαγμα τη μη παροχή άδειας ή άλλων απαραίτητων εγγράφων για την πώληση του υλικού. "Το πρώτο πράγμα που μου είπαν οι ντίλερ ήταν πως ο οπλισμός προέρχεται από τον "UCK"" σημείωνε στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ο παραπάνω επιχειρηματίας.

Πηγές της "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ" στην Πρίστινα σημείωναν πως τεράστιες ποσότητες όπλων βγαίνουν από το Κοσσυφοπέδιο και διοχετεύονται σε χώρες της Δύσης "δίχως να συναντάται η παραμικρή δυσκολία ακόμη και στις πιο μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και όπλων"! Από το ίδιο δημοσίευμα δε λείπει σχόλιο του Βρετανού αντισυνταγματάρχη Ρόμπιν Χοντζς που διοικεί τη δύναμη των Βρετανών στρατιωτών που συμμετέχει στην "KFOR": "Δεν εκπλαγήκαμε όταν ακούσαμε πως όπλα του "UCK" βρίσκονται στη Γερμανία και στη Βρετανία... Τα μόνα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου που φυλάσσονται από τις δυνάμεις της "KFOR" είναι αυτά με τη Σερβία"!

Ωρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έθεσε από χτες σε κατάσταση ετοιμότητας τις τελωνειακές υπηρεσίες λόγω των πληροφοριών πως Αλβανοί του "UCK" θα προσπαθήσουν να πουλήσουν σημαντικές ποσότητες όπλων στη Βρετανία.

"Δεν έχουν αρχίσει προς το παρόν επίσημες έρευνες, αλλά παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις πληροφορίες αυτές, ενώ έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας οι τελωνειακές υπηρεσίες και αναζητούμε στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτού του λαθρεμπορίου" δήλωσε χτες το μεσημέρι εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συμφωνία για εκτόνωση κρίσης στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για χτες διαδήλωση Κοσσοβάρων Αλβανών στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Διοικητές του "UCK" και παράγοντες της πόλης ανακάλεσαν την απόφασή τους για την πορεία των διαδηλωτών μετά τη συμφωνία που έκαναν με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και της "KFOR". Ως εκ τούτου, το περασμένο 24ωρο δεν επαναλήφθησαν οι συνήθεις συγκρούσεις της περασμένης βδομάδας ανάμεσα σε Κοσσοβάρους Αλβανούς και Γάλλους στρατιώτες της "KFOR"...

Οπως ανακοινώθηκε, η παραπάνω συμφωνία προβλέπει την επιστροφή 25 οικογενειών Κοσσοβάρων Αλβανών ανά 24ωρο στις σερβοκατοικούμενες περιοχές της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Σύμφωνα με το "δήμαρχο" της πόλης (και στέλεχος του "UCK") Αντίμ Ρεξχέπι, αρχικό αίτημα της αλβανικής πλευράς ήταν η επιστροφή 100 από το σύνολο των 1.200 οικογενειών Κοσσοβάρων Αλβανών ανά 24ωρο διαδικασία. Η Μαίρη - Πατ Σιλβέιρα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην Πρίστινα, δήλωσε πως η αλβανική πλευρά αποδέχτηκε τελικά το περιεχόμενο μιας "όχι επίσημης", όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνίας.

Το ίδιο 24ωρο, εμφανίστηκε και η πρώτη ομάδα 200 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που επέστρεψε στην επαρχία. Τρία λεωφορεία πέρασαν τα σύνορα Σερβίας και εισήλθαν στο Κοσσυφοπέδιο μεταφέροντας 200 Σέρβους σιδηροδρομικούς εργάτες. Οι εργαζόμενοι είχαν συνοδεία ανδρών της "KFOR" και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με τζιπ του ΟΗΕ. Ο Τέρι Στιούαρτ, αξιωματούχος του ΟΗΕ, σχολίασε πως "η επιστροφή των 200 Σέρβων είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί εδώ και έξι βδομάδες".

Ανυπολόγιστες καταστροφές σερβικών μνημείων

Περισσότερα από 200 σερβικά χωριά και 41 εκκλησίες έχουν καταστραφεί στο Κόσσοβο από τον Ιούνιο, οπότε αναπτύχθηκε στην επαρχία η πολυεθνική δύναμη "KFOR", υπογράμμισε σε χτεσινή συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Γκλας Γιαβνόστι" ο ορθόδοξος επίσκοπος Ατανάσιγε Ρακίτα.

Σύμφωνα με τον επίσκοπο, οι Αλβανοί του Κοσσόβου "καταστρέφουν συστηματικά" χωριά και τόπους λατρείας των Σέρβων ακόμη και ναούς του 13ου και 14ου αιώνα. "Οι Σέρβοι που παρέμειναν στο Κόσσοβο δολοφονούνται, πέφτουν θύματα απαγωγής και υφίστανται βασανισμούς και κακομεταχείριση" σημείωσε ο επίσκοπος, λέγοντας πως πολλά από τα εγκλήματα "διαπράττονται παρουσία των ανδρών της "KFOR"".

ΑΛΓΕΡΙΑ
Σφαγή 29 αμάχων ενόψει κρίσιμου δημοψηφίσματος

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στην οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" στρέφουν τις υποψίες τους οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα για την ευθύνη της προχτεσινής σφαγής 29 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων τριών στη νοτιοδυτική πόλη, Μπένι Ουνίφ.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση κατά των αμάχων είναι συγκεχυμένες, ενώ νοσοκομειακές αρχές της πόλης Μπένι Ουνίφ εκτιμούσαν πως ο αριθμός των θυμάτων ενδεχομένως να αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "APS" αναφέρεται πως τα θύματα "δολοφονήθηκαν με άνανδρο τρόπο από τρομοκρατική ομάδα". Ο χαρακτηρισμός "άνανδρος τρόπος" χρησιμοποιείται από το πρακτορείο όταν οι δράστες τέτοιων επιθέσεων κόβουν τους λαιμούς των θυμάτων τους.

Οι κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν πως έχουν εξαπολύσει μεγάλο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών μιας σφαγής που θεωρείται το χειρότερο κρούσμα βίας από τον περασμένο Απρίλη, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Αλγερινός Πρόεδρος Μπουτεφλίκα και έκτοτε έθεσε ως προτεραιότητα τον τερματισμό της διένεξης στη χώρα. Η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισλαμικού Στρατού Σωτηρίας (AIS) και της κυβέρνησης, που υπογράφτηκε τον Ιούνη, πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 16 του Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο "Ισλαμικός Στρατός Σωτηρίας" καλείται να τερματίσει τον ανταρτοπόλεμο και προσφέρεται να πολεμήσει στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων. Προσφέρεται μάλιστα η δυνατότητα παροχής αμνηστίας σε όσα μέλη της οργάνωσης δεν έχουν καταδικαστεί με ποινές φυλάκισης για φόνο, βιασμό ή τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.

Ο Πρόεδρος Μπουτεφλίκα στηρίζει πολλά στο αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που θεωρεί ύστατης σημασίας για την υλοποίηση του σχεδίου του περί "πολιτικής συμφωνίας" και έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί εάν δεν εγκριθεί...

Ορισμένες ισλαμικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει το σχέδιο του Αλγερινού Προέδρου, εντούτοις η οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" εμφανίζεται να σαμποτάρει τις προσπάθειες της αλγερινής ηγεσίας.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους στρατούς Ρουάντας - Ουγκάντας

ΚΙΣΑΝΓΚΑΝΙ. -

Το θάνατο τουλάχιστον πενήντα πολιτών προκάλεσαν οι σφοδρές συγκρούσεις, που μαίνονται, τις τελευταίες τρεις μέρες, στην πόλη Κισανγκάνι της ΛΔ Κονγκό ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού της Ρουάντας, που υποστηρίζουν τους αντάρτες της οργάνωσης "Κογκολέζικη Εκστρατεία για τη Δημοκρατία" (ΚΕΔ), και άνδρες του στρατού της Ουγκάντας, που υποστηρίζουν την ομάδα ανταρτών του Ερνεστ Γουάμπα ντία Γουάμπα, ο οποίος και είχε εκτοπιστεί τον περασμένο Μάη από την ηγεσία της ΚΕΔ! Ωστόσο, οι συγκρούσεις δεν είχαν μόνον ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες μεταξύ των αμάχων στον πληθυσμό του Κισανγκάνι, κογκολέζικης πόλης γνωστής για τον αξιόλογο ορυκτό πλούτο της, αλλά έδωσαν τη "χαριστική βολή" στη συμφωνία ειρήνης, που είχε υπογραφεί στις 10 Ιούλη μεταξύ των ηγετών έξι αφρικανικών χωρών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην καρδιά της αφρικανικής ηπείρου...

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δεν είναι σαφές ποια πλευρά ευθύνεται για την επανέναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων δύο χωρών (Ρουάντας - Ουγκάντας) που έως πρότινος επιτίθενταν από κοινού κατά της κυβέρνησης του ΛΔ Κονγκό... Αξιωματούχοι και των δύο αφρικανικών χωρών εκτόξευαν έως και χτες αλληλοκατηγορίες για την έναρξη των συγκρούσεων, με τον Ρουαντέζο υπουργό κρατικών υποθέσεων Πάτρικ Μαζιμχάκα να διατείνεται πως παρά τις αιματηρές συγκρούσεις καταβάλλονται προσπάθειες για τον τερματισμό τους.

Πάντως, η κατάσταση έως χτες είχε διαμορφωθεί ως εξής: οι ριπές πυροβολικού και όλμων ήταν ασταμάτητες και είχαν τρομοκρατήσει και εγκλωβίσει στις οικίες τους τους πολίτες του Κισανγκάνι. Αφ' ενός, οι δυνάμεις του στρατού της Ρουάντας φαίνονταν να κερδίζουν τον έλεγχο των κεντρικών περιοχών της πόλης, ενώ οι στρατιώτες της Ουγκάντας φάνηκαν να έχουν τον έλεγχο της βασικής οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Κισανγκάνι.

Σύμφωνα με γιατρούς - μέλη οργανώσεων αρωγής, οι βομβαρδισμοί αστικών περιοχών του Κισανγκάνι έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον πενήντα αμάχων. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές στάθηκαν αδύνατον να επιβεβαιωθούν από άλλη πλευρά...

Παρά τις σκληρές συγκρούσεις και την ως εκ τούτου διακύβευση της περιφερειακής συμφωνίας ειρήνης που είχε ανακοινωθεί στις 10 Ιούλη, διπλωμάτες από τη Νότια Αφρική και τη Ζάμπια επιχειρούσαν το περασμένο 24ωρο να πείσουν τον πρόεδρο της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι και τον αντιπρόεδρο της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, να συναντηθούν στην Καμπάλα, για να συζητήσουν με σκοπό την επίλυση της κρίσης. Παρούσα στη συνάντηση είχε ανακοινωθεί πως θα ήταν και η Γκέιλ Σμιθ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί Αφρικανικών Υποθέσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η Σμιθ προτού μεταβεί στην Ουγκάντα είχε ήδη από χτες το μεσημέρι συναντηθεί με τον Ρουαντέζο αντιπρόεδρο Καγκάμε.

Γάλλος ΝΑΤΟικός στην γέφυρα Μιτρόβιτσα στην Πρίστινα, που χωρίζει τη γειτονιά των Αλβανών με εκείνη των Σέρβων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ