Συγγενείς εκείνων που βρίσκονται θαμμένοι στην Κόκκινη Πλατεία διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κλίκας Γιέλτσιν να καταστρέψει την τιμητική Νεκρόπολη
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση του Βλ. ΜΑΣΙΝ). - Οι συγγενείς των εξέχοντων μελών της σοβιετικής κοινωνίας που είναι θαμμένοι στην Κόκκινη Πλατεία και στον τοίχο του Κρεμλίνου διαδήλωσαν την Τετάρτη κατά των σχεδίων του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν να καταστρέψει αυτή την τιμητική Νεκρόπολη. Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν τη διακήρυξη ήταν η Ολγα Ουλιάνοβα, ανιψιά του Λένιν, ο εγγονός του Ιωσήφ Στάλιν, Ευγένιος Ντζουγκασβίλι, η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα, χήρα του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, η Νίνα Κορολέβα, κόρη του κατασκευαστή του "Σπούτνικ" Σεργκέι Κορόλεφ, η Μαργκαρίτα Ζούκοβα κόρη του μεγαλύτερου στρατηγού του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου Γκεόργκι Ζούκοφ, ο Ιγκόρ Τσκάλοφ, γιος του Βαλερί Τσκάλοφ, του πρώτου πιλότου που πέταξε από τη Ρωσία στη Βόρεια Αμερική πάνω από το Βόρειο Πόλο, τα παιδιά και τα εγγόνια της Κόκκινης Φρουράς, αυτών των επαναστατών που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες που έγιναν στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και πολλοί άλλοι.
Στη Διακήρυξή τους, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σοβέτσκαγια Ρασίγια", τονίζουν:
"Η νεκρόπολη του τείχους του Κρεμλίνου ήταν και είναι το πιο σεβαστό μέρος ταφής για περισσότερους των 400 ανδρών, όπου πολλοί από αυτούς προσέδωσαν τιμή και υπερηφάνεια στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Είκοσι δύο στρατηγοί, οι μόνοι που έχουν τιμηθεί τέσσερις φορές με το μετάλλιο του ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης, 18 ήρωες και 14 δισάκις ήρωες της ΕΣΣΔ, 3 που έχουν τιμηθεί τρεις φορές ο καθένας με το μετάλλιο της Σοσιαλιστικής Εργασίας, ακαδημαϊκοί, κοσμοναύτες, υπουργοί, ηγέτες Συνδικαλιστικών Ενώσεων και πολλοί άλλοι, διάσημα τέκνα της ΕΣΣΔ, έχουν ενταφιαστεί εδώ.
Το 1990 η σεβαστή Νεκρόπολη είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, της UNESCO, ως μέρος του συνόλου της Κόκκινης Πλατείας και του Κρεμλίνου.
Νιώθουμε βαθιά προσβεβλημένοι από τις προτάσεις "να μεταφερθεί αυτή η αυλή της εκκλησίας" από την Κόκκινη Πλατεία. Είναι ανήθικες, είναι παράνομες και έρχονται σε αντίθεση τόσο με το Σύνταγμα όσο και με την Ομοσπονδιακή Νομοθεσία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας της Ρωσικής Ομοσπονδίας προβλέπει τιμωρία στέρησης της ελευθερίας από 3 μέχρι 5 χρόνια, για την καταστροφή ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, καθώς και τη βεβήλωση των νεκρών στα μέρη ενταφιασμού τους.
"Εκταφή" των 400 και περισσοτέρων ανδρών που κοιμούνται στο τείχος του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών μας, θα είναι μία βαρβαρική χλεύη προς τους νεκρούς και τους τάφους, ενώ θα συντελέσει στην καταστροφή της τιμητικής Νεκρόπολης, ένα διακεκριμένο μνημείο της εγχώριας και παγκόσμιας ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Αυτή η παράνομη πράξη θα είναι μία κατάπτυστη ενέργεια στα μάτια όλης της οικουμένης, μία τερατώδης πράξη βανδαλισμού. Πιστεύουμε ότι οι στάχτες των νεκρών συγγενών μας θα πρέπει να παραμείνουν στο τείχος του Κρεμλίνου όπου και έχουν ενταφιαστεί".
ΓΕΝΕΥΗ. -
Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα του απάνθρωπου εμπάργκο που εφαρμόζουν εδώ και εννιά χρόνια στο Ιράκ τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με τελευταία έκθεση της "Γιούνισεφ", οι συνέπειες του πολύχρονου εμπάργκο είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των περιπτώσεων παιδικής θνησιμότητας με θύματα τουλάχιστον 500.000 παιδιά!
Σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας της "Γιούνισεφ", Κάρολ Μπέλαμι, τα στοιχεία, που προκύπτουν από την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τις επιπτώσεις του εμπάργκο καθ' όλη τη διάρκεια των εννιά χρόνων, δείχνουν πως ενώ από το 1984-'89 σημειώνονταν 56 θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε χρόνων, από το 1994 έως σήμερα, το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 131 θανάτους παιδιών, ανά χίλιες γεννήσεις... Η διευθύντρια της "Γιούνισεφ" πρόσθεσε πως η αναλογία 131 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις είναι συγκρίσιμη μόνο με αυτές που έχουν καταγραφεί στην Αϊτή ή το Πακιστάν.
Αν και η Μπέλαμι απέφυγε ...επιμελώς τις άμεσες επικρίσεις στο απάνθρωπο οικονομικό εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βαγδάτης, πρότεινε τον "ανασχεδιασμό" των κυρώσεων, προκειμένου να συρρικνωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι δραματικές επιπτώσεις τους πάνω στα παιδιά, αλλά και την αύξηση παροχών στα προγράμματα ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.Επιπλέον, η Μπέλαμι σημείωσε πως για τη σημερινή δραματική κατάσταση των παιδιών στο Ιράκ ευθύνεται ο συνδυασμός παραγόντων, όπως οι επιπτώσεις από τους δύο προηγούμενους πολέμους, οι κυρώσεις αλλά και η κατάρρευση της οικονομίας. Πρότεινε δε η κυβέρνηση του Ιρακινού Προέδρου, Σαντάμ Χουσεϊν, να λάβει κάποια μέτρα για την προστασία των παιδιών της χώρας ζητώντας, λ. χ. την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων διατροφής για παιδιά, αλλά και την πραγματοποίηση μεγάλης εκστρατείας υπέρ του μητρικού θηλασμού.
ΜΑΝΙΛΑ.-
Τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν από έκρηξη που έγινε στο κτίριο, όπου στεγάζεται η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών των Φιλιππίνων, στο κέντρο της Μανίλα, όπως έγινε γνωστό χτες από την Αστυνομία. Μετά την έκρηξη στο κτίριο προκλήθηκε πυρκαγιά.
Οι νεκροί είναι υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών, ένα άτομο που είχε συλληφθεί με την υποψία ότι ενεχόταν σε εμπόριο ναρκωτικών και μια γυναίκα που δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία της.
Η έκρηξη έγινε το μεσημέρι (τοπική ώρα). Στα γραφεία της υπηρεσίας, που είναι αντίστοιχη του αμερικανικού FBI, υπάρχουν όπλα, πυρομαχικά και οτιδήποτε άλλο κατάσχεται στη διάρκεια ερευνών της Αστυνομίας.
Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι την ώρα της έκρηξης στο κτίριο βρίσκονταν μερικοί ψαράδες και ποσότητα δυναμίτιδας, που συνελήφθησαν να χρησιμοποιούν κατά το ψάρεμα. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η έκρηξη προκλήθηκε από τα εκρηκτικά που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες.
Η έκρηξη ήταν ισχυρή, και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε γειτονικά κτίρια.
ΑΓΚΥΡΑ.-
Η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία της Τουρκίας άρχισε χτες απεργία, μετά την αποτυχία των συνομιλιών για το συνταξιοδοτικό, που προωθεί η κυβέρνηση κατόπιν "υπαγορεύσεων" του ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος της Turk - Is, Μπαϊράμ Μεράλ, κάλεσε τους εργαζόμενους να απέχουν της παραγωγής. Οι απεργίες όμως είναι παράνομες στην Τουρκία, γεγονός που αναμενόταν να αντιμετωπιστεί με εναλλακτικές μορφές κινητοποίησης, όπως οι στάσεις εργασίας και οι αποχές "λόγω ασθενείας".
Σύμφωνα με τις χτεσινές εκτιμήσεις, οι συγκοινωνίες αναμενόταν να σταματήσουν, ενώ τα νοσοκομεία να δέχονται μόνο επείγουσες περιπτώσεις.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ διαμήνυσε ότι "δε θα δεχτεί καμία πίεση"...
Βιοτεχνολογία
Οταν η επιστήμη
υποτάσσεται στο κέρδος
Γονιδιακές θεραπείες σε ασθενείς που μετατρέπονται σε πειραματόζωα, αγροτικά προϊόντα που θυμίζουν τον μυθιστορηματικό "Φρανκεστάιν", πώληση των "δικαιωμάτων" του... γενετικού κώδικα ανθρώπων (!), συμβόλαια ασφαλιστικών εταιριών που θυμίζουν "ευγονική" από άλλες εποχές... Η βιοτεχνολογία οδεύει σε επικίνδυνες ατραπούς
Σελίδες 36 - 37
Αφγανιστάν
Γεωστρατηγικές εξισώσεις
Οι φανατικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν προσπαθούν να διαλύσουν κάθε εναπομείνασα αντίσταση στο καθεστώς τους. Στόχος τους: Η διπλωματική αναγνώριση, που θα τους φέρει σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση έναντι της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου. Δύσκολο στοίχημα...
Σελίδες 38 - 39
Η 10η Αυγούστου ήταν για τη Χιλή πανεθνική μέρα κατά της ανεργίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της μεγαλύτερης εργατικής συνομοσπονδίας της Χιλής, τη Χιλιανή Ενωση Εργαζομένων (CUT). Ωστόσο δεν παραπλανήθηκαν από τους οικονομολόγους, που αποδίδουν τους 500.000 ανέργους και την κοινωνική κρίση που μαστίζει τη Χιλή... στην οικονομική κρίση στην Ασία και τη ραγδαία πτώση της τιμής του χαλκού, που αποτελεί το κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας! Τα πυρά των διαδηλωτών στράφηκαν κυρίως κατά των οικονομικών μέτρων της "κεντροαριστερής κυβέρνησης", που έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο ακόμα και στο πιο ανεπτυγμένο κράτος της Λατινικής Αμερικής: Τη ραγδαία ανάπτυξη της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Η κοινωνική αναστάτωση δε είναι μόνο τοπικό φαινόμενο. Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι και στο Περού, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Οσο για την Κολομβία, η 26η Αυγούστου είναι μέρα γενικής απεργίας σε μία χώρα που φλέγεται...