ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ερωτήσεις όχι απαραίτητα απλοϊκές...

Να ορισμένα απλά ερωτήματα που τίθενται, όταν κάποιος αναφέρεται στην παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων!

Για παράδειγμα, χρειάζεται, όντως, η ανθρωπότητα τα γενετικώς μεταλλαγμένα προϊόντα και ιδιαίτερα οι φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες; (Περί ων ο λόγος κυρίως, όταν οι πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας επιχειρήσουν να φορέσουν το "ανθρωπιστικό" τους προσωπείο... ) Ποιος χρειάζεται πιο πολύ τα γενετικώς μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα; Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας, που προσδοκούν να πάρουν στο όχι μακρινό μέλλον τη σκυτάλη από τα χέρια των "επτά αδελφών" του μαύρου χρυσού, ή οι αγρότες και εν τέλει οι καταναλωτές; Επιπλέον, πόσο ασφαλή είναι τα χαρακτηριζόμενα από μερίδα του διεθνή Τύπου "προϊόντα Φρανκεστάιν", για τη δημόσια υγεία; Ισχύει ο ισχυρισμός των εταιριών και των κυβερνήσεων ορισμένων χωρών, που έχουν προβάδισμα στις γεωργικές βιοτεχνολογικές εφαρμογές (π.χ. ΗΠΑ), ότι ένα προϊόν μπορεί να θεωρείται "ασφαλές" έως την απόδειξη του αντιθέτου (! );

Οταν δε, μιλήσουμε για τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην υπηρεσία της ιατρικής, τα ηθικά διλήμματα μοιάζουν "αίφνης" συγκριτικά να "περιορίζονται". Ποιος καρκινοπαθής δε θα ήθελε να δοκιμάσει πρώτος μία γονιδιακή θεραπευτική αγωγή, που θα τον γλίτωνε από το μαρτύριο των πολλάκις μακροχρόνιων ή και επώδυνων "παραδοσιακών" φαρμακευτικών αγωγών; Ποιος ασθενής, στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτζχάιμερ, δε θα ήθελε την υγεία του, κάνοντας χρήση φερ' ειπείν κάποιας πειραματικής γονιδιακής θεραπείας; Μόνον κάποιος μη έχων σώας τας φρένας!

Ωστόσο, οι "απτές" εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στον άνθρωπο δεν περιορίζονται στην πολλά υποσχόμενη γονιδιακή θεραπεία. Η προ δύο ετών κλωνοποίηση του πρώτου θηλαστικού, της γνωστής προβατίνας ΝΤΟΛΥ από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόσλιν, γέμισε σελίδες αλλά και τηλεοπτικό χρόνο σχεδόν κάθε ΜΜΕ, σε κάθε γωνιάς της οικουμένης... Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να μιλήσουν για δυνατότητες κλωνοποιημένων "φωτοτυπημένων" ανθρώπων ασχέτως αν το "πείραμα" - Ντόλι είχε μόλις αρχίσει, και δεδομένου του γεγονότος πως μπορεί η ανθρώπινη μορφή κάποτε να "αντιγραφεί" γενετικά, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με την "ψυχή" ή το περιβάλλον κοινωνικοποίησης του ατόμου...

Το "μαντείο" των γενετιστών ενίοτε και στο βωμό του κέρδους...

Ενας από τους πρώτους κλάδους του μεγάλου κεφαλαίου, που έτριβε τα χέρια του με τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας, ήταν βεβαίως η φαρμακοβιομηχανία. "Στρατευμένοι" επιστήμονες των μεγαλύτερων κονσόρτσιουμ εταιριών φαρμάκων έχουν εδώ και χρόνια τεθεί στην υπηρεσία τους, ξεκινώντας από το "πατεντάρισμα" της χαρτογράφησης του γενετικού υλικού (και των παρεπόμενων βιοτεχνολογικών "προϊόντων"), σε ζώα, φυτά αλλά και ανθρώπους (ενίοτε δίχως τη γνώση ή συγκατάθεσή τους!). Τέτοια κρούσματα έχουν ήδη σημειωθεί κυρίως σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου (βλέπε Βραζιλία, Ωκεανία, Ινδία κ. λπ.), ενώ στις αρχές του χρόνου (12 Γενάρη) είδαμε και την απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης, να γίνει η πρώτη χώρα του κόσμου που πούλησε για πέντε χρόνια τα δικαιώματα ποικίλης "εκμετάλλευσης" του γενετικού κώδικα ολόκληρου του πληθυσμού της (270.000 άτομα) σε μία βιοτεχνολογική εταιρία (Roche Holding Ltd.)!

Μέσα σ' όλον αυτόν τον κυκεώνα και ενώ η επιστήμη της βιοτεχνολογίας μόλις έχει αρχίσει να καλπάζει ξέφρενα στο πεδίο συγκλονιστικών και εν πολλοίς"αποκαλυπτικών" ανακαλύψεων, εμφανίστηκαν και διαδόθηκαν τα γενετικά τεστ πρόβλεψης πιθανοτήτων για την εκδήλωση σοβαρών νόσων. Τότε, αλλά και σήμερα, κάποιοι πίστεψαν πως ήρθε η ώρα να μάθουν την "τύχη" τους όχι προστρέχοντας σε μάγισσες και χαρτορίχτες, αλλά σε ιατρικά κέντρα όπου είναι δυνατή η διενέργεια γενετικών εξετάσεων.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις περιλαμβάνουν την ανίχνευση και εντοπισμό μεταλλαγμένων γονιδίων, που έχει επιβεβαιωθεί πως ευθύνονται για την εκδήλωση διαφόρων σοβαρών ασθενειών σε κάποιο ποσοστό (όχι απαραίτητα υψηλό... ) στο μέλλον. Ηδη, μόνον στις ΗΠΑ υπάρχουν δεκάδες ιατρικά κέντρα που μπορούν να κάνουν γενετικά τεστ, για την ανίχνευση πιθανής εκδήλωσης του καρκίνου των μαστών ή του προστάτη, των νόσων Πάρκινσον, Αλτζχάιμερ κλπ. Φυσικά και τέτοιες εξετάσεις δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, καθώς γενετικά τεστ για την ανίχνευση γονιδίων, που "ευθύνονται" για την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας ασθένειας, διενεργούνται ήδη από τα τέλη της προηγουμένης δεκαετίας και αφορούν πάνω από 55 περιπτώσεις σοβαρών νόσων... Εν τούτοις, το κεφάλαιο των γενετικών εξετάσεων είναι πιο μεγάλο απ' όσο αρχικά φαίνεται. Πέρα, από τα ηθικά αλλά και πρακτικά διλήμματα του εάν και πότε θα έπρεπε κάποιος να υποβληθεί σε τέτοιου είδους εξετάσεις, προκύπτει και ένα ακόμη μεγαλύτερο: Οπως ο γενετικός και κοινωνικός στιγματισμός πολιτών, εφόσον κάποιος καταπατήσει ή κάνει κακή ή υστερόβουλη χρήση των ιατρικών ιστορικών (παρελθόντος και... μέλλοντος! ) ενός πολίτη, παρά τη γνωστή και έως σήμερα αδιαφιλονίκητη ισχύ του "ιατρικού απόρρητου".

Ομως, και στην περίπτωση που ισχύσει το "ιατρικό απόρρητο", θα σταθούν άραγε οι κυβερνήσεις ή άλλοι φορείς εξουσίας "φραγμός" στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου;

Ασφαλιστικά συμβόλαια περνούν από την "κρησάρα" της Γενετικής

Εάν νομίζετε πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για λήψη αποτρεπτικών ή προληπτικών μέτρων έναντι της κατάχρησης βιοτεχνολογικών επιτευγμάτων από πανίσχυρα και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα μάλλον απατάστε οικτρώς. Για παράδειγμα, δεν είναι διόλου μικρές οι διαστάσεις που έχει λάβει στις ΗΠΑ η πρακτική άρνησης διαφόρων ασφαλιστικών υπηρεσιών από (συνήθως και όχι μόνον) πολυεθνικές εταιρίες, όταν αυτές έκριναν - και βάσει γενετικών εξετάσεων - πως οι υποψήφιοι πελάτες είναι "ασύμφοροι", επειδή ελλοχεύει σ' αυτούς μία υποψία εκδήλωσης σοβαρής νόσου στη διάρκεια της ζωής τους.

Ενα τέτοιο φαινόμενο δε θα αργήσει να κάνει ακόμη πιο αισθητή, αλλά και δυναμική, την παρουσία του στη Γηραιά Ηπειρο (βεβαίως, και στην Ελλάδα... ). Παρόμοια κρούσματα, με πρώτον πρώτον τον τομέα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και στον... λεγόμενο "παλαιό κόσμο". Ωστόσο, αυτό που προς το παρόν εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους είναι η ευρωπαϊκή "παράδοση" του κράτους πρόνοιας, το οποίο δριμύτατα και με διάφορες αφορμές "δοκιμάζεται" τα τελευταία χρόνια. Αφορμές για τέτοιους προβληματισμούς και... προβλήματα θα δοθούν πολλές στο άμεσο μέλλον. Καλό είναι λοιπόν να είμαστε σε θέση επαγρύπνησης, καθώς είναι συνήθως προτιμότερο να μη δράσεις αφότου αλλά... προτού ανοίξουν οι "Ασκοί του Αιόλου".

Αφορμή για τέτοιου είδους προβληματισμό μάς δόθηκε αυτή τη φορά από ένα εξαιρετικά σύντομο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", όπου αναφέρεται πως το υπουργείο Εμπορίου και Επενδύσεων και το υπουργείο Επιστημών της Βρετανίας προσανατολίζονται στη σύνταξη σχεδίου νόμου, που θα θέτει νέους περιορισμούς στις δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιριών, όσον αφορά στην από μέρους τους αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από γενετικές εξετάσεις (υποψήφιων) πελατών. Οπως συμπεραίνεται, οι παραπάνω προθέσεις των αρμόδιων υπουργών προέκυψαν είτε για λόγους προληπτικούς, είτε - ενδεχομένως... - για την αποτροπή περαιτέρω εκδήλωσης κρουσμάτων, όπου ασφαλιστικές εταιρίες αρνήθηκαν τις υπηρεσίες τους ή κατάρτισαν ιδιαίτερα υψηλά τιμολόγια ασφαλίστρων (συν)εκτιμώντας τα αποτελέσματα κάποιων γενετικών εξετάσεων...

Μια μορφή γενετικού στιγματισμού στη Βρετανία

Ο τίτλος πρόσφατου δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ" ήταν ιδιαίτερα εύγλωττος και σε προκαλούσε να διαβάσεις το περιεχόμενό του: "Ασφαλιστές αψηφούν τις απαγορεύσεις γενετικών εξετάσεων" (1η Αυγούστου 1999). Η πρώτη σκέψη δεν μπορούσε να είναι παρά μία: "Να που τα "καλά" της Αμερικής ήρθαν και στην Ευρώπη...". Το ρεπορτάζ μάλλον δικαίωσε τους φόβους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να εξαναγκάσει τις εταιρίες ασφαλειών ζωής να σταματήσουν την υποβολή υποψήφιων πελατών τους σε γενετικές εξετάσεις, που αφορούν την ανίχνευση πιθανότητας κληρονομικών ασθενειών.

Ηδη, ο Λόρδος Σαϊνσμπουρι (υπουργός Επιστημών) έχει αποστείλει επιστολή προς την Ενωση Βρετανών Ασφαλιστών (ΑΒΙ), στην οποία προειδοποιεί πως η κυβέρνηση Μπλερ θα εισαγάγει με την πρώτη ευκαιρία νομοθεσία που θα απαγορεύει την αμφίσημη πρακτική των γενετικών εξετάσεων "εάν οι εταιρίες εξακολουθήσουν να αψηφούν τη μη δεσμευτική συμφωνία (ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΑΒΙ) να μη γίνεται χρήση τέτοιων τεστ"...

Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται η "οργή υπουργών της κυβέρνησης, επειδή οι ασφαλιστές χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων για ανίχνευση πιθανοτήτων σοβαρών και ανίατων ασθενειών είτε, για να αρνηθούν σε υποψήφιους πελάτες τους την παροχή υπηρεσιών τους, είτε για να καθορίσουν τα υψηλότερα δυνατόν ασφάλιστρα για τη σύναψη συμβολαίων ζωής".

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον, πιστοποιείται η ευρύτερη και σε βάρος των πολιτών πρακτική γενετικού ρατσισμού από τον κύριο φορέα - εκπρόσωπο των ασφαλιστικών εταιριών στη χώρα: την "Ενωση Βρετανών Ασφαλιστών" (ΑΒΙ), που εκπροσωπεί το 96% των ασφαλιστικών εταιριών, που δρουν στη Βρετανία και ελέγχει την εκεί αγορά των ασφαλειών ζωής με ετήσιο τζίρο ύψους 13 δισ. βρετανικών στερλινών!

Δεύτερον, όπως αναφέρεται και στο παραπάνω δημοσίευμα, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες υποχρεώνουν τους υποψήφιους πελάτες τους να υποβληθούν σε 10 γενετικά τεστ για την ανίχνευση μελλοντικής προδιάθεσης σε επτά κληρονομικές ασθένειες. Εάν "αποτύχουν" οι υποψήφιοι σε κάποιο απ' αυτά, τότε είτε καλούνται να καταβάλουν ιδιαιτέρως "αλμυρά" ασφάλιστρα, είτε μπαίνουν στη μαύρη λίστα των "ανεπιθύμητων", όπερ μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό παντελώς ανασφάλιστων...

Είναι εύκολο κανείς να υποθέσει παρόμοιες περιπτώσεις και σε πλείστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνον με βάση την κοινή λογική, που λέει όπου υπάρχει - εσκεμμένως ή μη... - "αδύναμο" κράτος πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης "θριαμβεύει" το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο κανονισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης που τιτλοφορείται "Σχετικά με την Προστασία Ιατρικών Στοιχείων" καλεί τις χώρες - μέλη να χαρακτηρίσουν ως"νομότυπες λειτουργίες" την πραγματοποίηση και γενετικών εξετάσεων, όπως και τη διαδικασία συγκέντρωσης, επεξεργασίας γενετικών ή άλλων στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση και πρόβλεψη σοβαρών ασθενειών υπό τον "όρο ότι τέτοιες διαδικασίες θα υπόκεινται σε κατάλληλες ασφαλιστικές δικλίδες"... Ηδη, λοιπόν, οι τέτοιου είδους δραστηριότητες ασφαλιστικών και άλλων ενδιαφερομένων εταιριών ενθαρρύνονται στις σαράντα χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιας που εμφανίζονται τρόπον τινά"νομιμοφανείς". Τι θα εμπόδιζε προς το παρόν παρόμοιες πρακτικές ασφαλιστικών εταιριών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μάλλον τίποτε, όσο τουλάχιστο η εσωτερική (κατά χώρα) και ευρωπαϊκή νομοθεσία των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου παραμένει "χαλαρή" ή ετεροχρονισμένη όσον αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις... Εννοείται, βέβαια, πως δίχως την επαγρύπνηση και τη δραστηριοποίηση πολιτικών φορέων, πολιτών, κοινωνικών και επιστημονικών οργανώσεων, οι Ευρωπαίοι δε θα αργήσουν να "ζήσουν" και εκείνοι με τη σειρά τους την αμερικάνικη έκδοση της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στον κατακερματισμό κάθε στοιχείου κοινωνικής πολιτικής.

Η περίπτωση των Βρετανών ασφαλιστών

Ο Κώδικας Πρακτικής περί Γενετικής της Ενωσης Βρετανών Ασφαλιστών είναι αρκετά χαρακτηριστικός για τον τρόπο συμπεριφοράς και διαδικασίας που υιοθετεί η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στη Βρετανία, μια όπου εκεί καταγράφεται "εντέχνως" και περιγράφεται αδρά ο τρόπος και η διαδικασία εκμετάλλευσης των επιτευγμάτων της γενετικής προς όφελος των εταιριών και ουχί των ασφαλισμένων.

Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραμμές της "τεχνοκρατικής" γλώσσας του πολυσέλιδου Κώδικα περί Γενετικής, διαπιστώνει πως η υποβολή των υποψήφιων ασφαλισμένων σε γενετικά τεστ δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας της πρακτικής που ακολουθούν οι ασφαλιστές. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα τουλάχιστον 10 γενετικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι θα δείξουν προς τα πού θα γείρει η "ζυγαριά" επιλογής! Σε δεύτερη μοίρα ακολουθούν και συνεκτιμώνται και άλλοι παράμετροι, όπως αυτές που περιγράφουν την κατάσταση υγείας, το φύλο, το επάγγελμα, τον τρόπο ζωής, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό του "πελάτη". Κατόπιν όλων αυτών, θα καθοριστούν τα ασφάλιστρα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση, η εταιρία μπορεί να αρνηθεί - προς το παρόν δίχως νομικές συνέπειες... - την παροχή οποιωνδήποτε ασφαλιστικών υπηρεσιών στον υποψήφιο!

Οι κάποιες συχνές αναφορές στη νομολογία του βρετανικού κράτους συνοδεύονται ως επί το πλείστον με νομικούς κανονισμούς διεθνών οργανισμών (όπως Συμβούλιο της Ευρώπης) και αυτό συμβαίνει συνήθως όποτε οι πρώτες επιχειρούν - έστω και διακριτικά... - να περιορίσουν ή να αναστείλουν την πρακτική με την οποία ουσιαστικά οι ασφαλιστικές εταιρίες προβαίνουν σε γενετικές διακρίσεις σε βάρος πολιτών.

Ας δούμε όμως, ορισμένα, πολύ χαρακτηριστικά, σημεία του Κώδικα Πρακτικής των Βρετανών Ασφαλιστών, όπως αυτός περιγράφεται στον κόμβο της "Ενωσης Βρετανών Ασφαλιστών" ("ΑΒΙ") στο Διεθνές Διαδίκτυο Πληροφοριών.

Στις πρώτες παραγράφους εισαγωγής του Κώδικα, αναφέρεται ρητώς πως "κάθε άτομο (δηλαδή πελάτης) πληρώνει ασφάλιστρα ανάλογα με την ομάδα υψηλού κινδύνου στην οποία βρίσκεται". Η δε ένταξή του σε "ομάδα υψηλού κινδύνου" καθορίζεται από τον ασφαλιστή, αφού αυτός συνεκτιμήσει το ιατρικό ιστορικό παρελθόντος και "μέλλοντος" του πελάτη, σημειώσει την προδιάθεση του σε κάποια ασθένεια είτε μέσω γενετικών εξετάσεων είτε εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς του. Στον κώδικα επισημαίνεται πως η "ΑΒΙ" έχει το δικαίωμα να "επανεξετάζει ετησίως το περιεχόμενο και την ουσία του Κώδικα, είτε λόγω νέας νομοθεσίας, είτε λόγω τεχνολογικών εξελίξεων προς όφελος της βιομηχανίας".

Στο τρίτο κεφάλαιο όπου περιγράφονται οι αρμοδιότητες του Συμβούλου Γενετικής της "ΑΒΙ" και συγκεκριμένα στην παράγραφο τρία αναφέρεται ρητώς πως ο Σύμβουλος καλείται μεταξύ άλλων "να δώσει εξηγήσεις σε ερωτήσεις ατόμων... που αφορούν την άρνηση της εταιρίας να δώσει ασφαλιστική κάλυψη... ή αναφορικά με υψηλότερα, του συνηθισμένου επιπέδου, ασφάλιστρα"!

Στο τέταρτο κεφάλαιο, καταδεικνύεται η σύσταση και τήρηση ενημερωμένου αρχείου, στο οποίο δε γίνεται άλλο τι παρά το ηλεκτρονικό ιατρικό φακέλωμα των πελατών ασφαλιστικών εταιριών.Το κεφάλαιο αυτό που ονομάζεται "Περί της Δήλωσης Ευθυνών του Υπογραμματέα Γενετικής της Ενωσης Ασφαλιστών" σημειώνεται η σύσταση και συχνότατη ενημέρωση αρχείου της ΑΒΙ, που θα περιλαμβάνει "κάθε αίτηση ασφαλισμένου σε κάθε ασφαλιστική εταιρία - μέλος πάνω στα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων"...

Στο έκτο κεφάλαιο που αναφέρεται στο "Νομικό και Ηθικό πλαίσιο" του Κώδικα οι ασφαλιστές "οφείλουν" να χρησιμοποιούν όσα στοιχεία βοηθούν τους γιατρούς να σχηματίσουν εικόνα ιστορικού κάθε ασθενούς και έτσι πρέπει να ζητήσουν "στοιχεία που αφορούν ηλικία, φύλο, ύψος, βάρος, επάγγελμα, τρόπος ζωής, προσωπικό ιατρικό ιστορικό, αποτελέσματα συγκεκριμένων γενετικών εξετάσεων και ιστορικό της οικογένειας του πελάτη". Στη δε παράγραφο δύο του ίδιου κεφαλαίου κατηγορηματικά αναφέρεται πως η νομολογία της Βρετανίας επιτρέπει (εννοεί δε δεσμεύει αποτρεπτικά...) στον ασφαλιστή να ζητήσει από τον υποψήφιο όλες τις "απαραίτητες υλικές πληροφορίες αναφορικά με τον καθορισμό ασφαλίστρων ή την ενδεχόμενη ένταξή του σε ομάδα υψηλού κινδύνου"...

Τέλος, αναφέρεται πως με βάση το νόμο του 1995 Περί Διακρίσεων σε Ατομα με Ειδικές Ανάγκες,το κράτος δεν αναγκάζει τους ασφαλιστές να κάνουν ασφαλιστικά συμβόλαια για άτομα με ειδικές ανάγκες σε πελάτες που έχουν προδιάθεση εκδήλωσης στο μέλλον κάποιας σοβαρής ασθένειας.Με άλλα λόγια στο συγκεκριμένο, αλλά και σε άλλα ζητήματα, οι ασφαλιστικές εταιρίες της Γηραιάς Αλβιόνας λειτουργούν με βάση το γνωμικό "Τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου δικά μου"!

Μετά απ' όλα τα παραπάνω μάλλον φθάνουμε στο συμπέρασμα πως τόσο το χειρότερο για τους πολίτες, όσο αφεθούν ασύδοτες οι ασφαλιστικές εταιρίες. Πολύ δε περισσότερο όσον αφορά και στις άλλες πολυεθνικές, που έχουν μία πιο "ζεστή" σχέση "συγγένειας" με τη βιοτεχνολογία...

ΠΗΓΕΣ:

ΙΝDEPENDENT ON SUNDAY, 1/8/99 "Insurers flout gene test ban"

Κόμβοι:- Βρετανικό Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας www.dti.gov.uk/

- Ενωση Βρετανών Ασφαλιστών: www.abi.org.uk/

- Corporate Watch: www.corpwatch.org/

- ΜayoClinical: www.mayohealth.org/

ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ...
Βιοτεχνολογία - ασφαλιστικές εταιρίες

Ενα ακόμη κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια ο πιο ελπιδοφόρος, αλλά και ο πιο αμφιλεγόμενος - όσον αφορά τη χρήση των επιτευγμάτων του - κλάδος της σύγχρονης επιστήμης: η βιοτεχνολογία.

Αυτός ο κλάδος της σύγχρονης επιστήμης προσδοκείται να δώσει λύσεις σε ποικίλους τομείς ζητημάτων με "δημοφιλέστερα" τα δύο ακόλουθα: την ίαση των περισσότερων ασθενειών που ταλαιπωρούν το ανθρώπινο είδος διά της, ακουστής πλέον, γονιδιακής θεραπείας (επέμβαση υγειών γονιδίων στο γενετικό υλικό με σκοπό την καταπολέμηση ασθενειών, όπερ υπερβαίνει την παραδοσιακή φαρμακολογία...) και την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων σε μεγαλύτερη ποσότητα, "βελτιωμένα" και πιο ανθεκτικά στις "κακουχίες" της πορείας που ακολουθούν, έως ότου να φθάσουν στο τραπέζι μας. Ωστόσο, ήδη αυτές οι δύο - από τις πολλές... - εφαρμογές της βιοτεχνολογίας προκαλούν πληθώρα προβληματισμών ιδιαίτερα όσον αφορά τον τομέα της ηθικής.

Κείμενα: Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Ο Κερτις Σρέντερ, διευθυντής ιδιωτικού νοσοκομείου στην Μπανγκόνγκ, ποζάρει έξω από ένα από τα πιο σύγχρονα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της Ταϊλάνδης, δηλώνοντας ευθαρσώς πως οι πελάτες του είναι ένα νέο είδος "τουριστών": οι χαμηλόμισθοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ασθενείς, μεταξύ άλλων θύματα των γενετικών διακρίσεων, στις οποίες επιδίδονται οι ασφαλιστικές εταιρίες...

Εκτός από τα μολυσμένα με διοξίνες κρέατα, στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμονεύουν και τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα...Η "αθωότητα" των προϊόντων Βιοτεχνολογίας ισχύει μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ