ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Τρομοκρατικές συλλήψεις!

Με δόλο συνελήφθησαν τρία μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, για "φθορά ξένης περιουσίας", ύστερα από την κατάληψη της πύλης του εργοστασίου

Με την κατηγορία της "φθοράς ξένης περιουσίας" συνελήφθησαν χτες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Γενικής Εταιρείας Δομικών Υλικών (ΓΕΔΥ) Β. Μιχαλακόπουλος και τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Β. Παπαδόπουλος, Χαρ. Μωϋσίδης,ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους η εταιρία, λόγω της κατάληψης της πύλης του εργοστασίου,στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι χτες το πρωί!

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κλήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να ενημερωθούν για συνάντηση που επιδίωκε μαζί τους ο... εισαγγελέας και όταν παρουσιάστηκαν τους συνέλαβαν! Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Υπηρεσίας, η οποία διέταξε προανάκριση, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία άμεσης δίωξης των συνδικαλιστών, οι οποίοι αφέθηκαν έπειτα ελεύθεροι.

Οι εργαζόμενοι, που εδώ και περίπου 25 μέρες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας,διεκδικούν τα δεδουλευμένα Ιούνη - Ιούλη που τους οφείλει η επιχείρηση, καθώς και την επαναπρόσληψη δύο απολυμένων συναδέλφων τους. Υστερα από την άρνηση της εταιρίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, παρά τη μακρόχρονη επίσχεση εργασίας και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, κλιμάκωσαν τον αγώνα τους, καταλαμβάνοντας χτες το πρωί την είσοδο του εργοστασίου. Σκοπός τους είναι να εμποδίσουν κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα, πιέζοντας έτσι τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη διοίκηση της εταιρίας να καταβάλει τις οφειλές και να επαναπροσλάβει τους δύο συναδέλφους τους που απολύθηκαν επειδή πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Σωματείου.

Η εταιρία αντέδρασε στην κατάληψη, καλώντας την Αστυνομία, ενώ ο διευθυντής της Ε. Ρήγας επιχείρησε να ρίξει την πόρτα της εισόδου τραβώντας τη με σκοινί που ετοιμαζόταν να δέσει στο αυτοκίνητό του. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στόχος του διευθυντή ήταν να προκαλέσει ένταση και συμπλοκές προκειμένου να επέμβει η Αστυνομία.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στο "Ρ" ότι η διοίκηση της επιχείρησης επιδίδεται μονίμως σε αυθαίρετη, αλαζονική και τρομοκρατική συμπεριφορά, προσπαθώντας να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα που επικρατεί. Μάλιστα επιδιώκει τη διάλυση του σωματείου και τη διάσπαση του μετώπου πάλης, καθώς εντελώς προκλητικά έδωσε δυο φορές "έναντι", από 50.000 δραχμές, σε 25 από τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνέχισαν να εργάζονται κάτω από ασφυκτική οικονομική ανάγκη.

Η επιχείρηση ανήκει στους επιχειρηματίες Λαλιώτη και Τσακίρη και εργάζονται σ' αυτή συνολικά 120-130 εργαζόμενοι. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας επικαλούνται οικονομική δυσπραγία, λόγω προβλημάτων εισαγωγής πρώτων υλών από τη Σερβία, εξαιτίας του πολέμου, ενώ καταγγέλλουν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για τον κίνδυνο να ακυρωθούν οι συμβάσεις της ΓΕΔΥ με τη ΔΕΗ, για την προμήθεια τσιμεντοκολόνων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και καταγγέλλουν πως η εταιρία επιδιώκει τη διάλυση του νεοσύστατου Σωματείου, προκειμένου να μη βρίσκει συντονισμένες αντιδράσεις απέναντι στις αυθαιρεσίες της.

Οι εργαζόμενοι φυλάνε με βάρδιες σε 24ωρη βάση τη σφραγισμένη πύλη, ενώ κατέθεσαν και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας. Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος της επιχείρησης υπέβαλε μηνύσεις εναντίον των αγωνιζόμενων εργατών, με αποτέλεσμα την ύπουλη σύλληψή τους μακριά από τον τόπο της κατάληψης!

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Β. Μιχαλακόπουλος,μιλώντας στο "Ρ" πριν συλληφθεί, σημείωσε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην υποχωρήσουν, αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους και δήλωσε: "Εχουν στόχο να διαλύσουν το σωματείο. Εμείς δε θα υποχωρήσουμε. Απέναντι στην ασυδοσία τους θα απαντήσουμε με τον αγώνα μας". Συμπαραστάτης στον αγώνα των εργαζομένων της ΓΕΔΥ, βρίσκεται από την πρώτη ώρα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και πρωτοβάθμια σωματεία του νομού.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΕΛΔΑ
"Να σέβονται τον εργάτη"!

Απόλυτη συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία στα ΕΛΔΑ, πανέτοιμοι για τη συνέχεια

Καθολικά συμμετείχαν στη χτεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση οι έκτακτοι μεταλλεργάτες που απασχολούνται σε έργα που έχουν αναλάβει εργολαβικές επιχειρήσεις στα ΕΛΔΑ.Μετά τη μαζικότητα της απεργιακής τους κινητοποίησης, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Ετσι, σήμερα και αύριο Παρασκευή οι μεταλλεργάτες δε θα δουλεύουν πέραν του 8ωρου,απέχοντας από την υπερωριακή απασχόληση και το Σαββατοκύριακο.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, με κατεύθυνση να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη, 10 Ιούλη,αν δεν έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις τους.

Οι μεταλλεργάτες αντιδρούν στην εφαρμογή του ωρομίσθιου και απαιτούν την καταβολή βασικού μεροκάματου, καθώς και υπερωριακή αποζημίωση, προσαυξημένη κατά 100%.Ενα ακόμη βασικό αίτημά τους είναι και η ουσιαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Λίγο μετά τις 6 τα χαράματα, άρχισε η μαζική προσέλευση των μεταλλεργατών έξω από την πύλη των ΕΛΔΑ, όπου τους περίμεναν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,ο γραμματέας Κ. Φάκαρος και άλλα μέλη της διοίκησης. Δυο ώρες αργότερα, στις 8 το πρωί, ξεκίνησε επιτόπου Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Στη συνέλευση καταγγέλθηκε η προσπάθεια τρομοκράτησης των μεταλλεργατών από τις εργολαβικές επιχειρήσεις, προκειμένου να σπάσει η ενότητά τους. Γεγονός που οι μεταλλεργάτες δήλωσαν ότι δε θα περάσει. Παράλληλα, δήλωσαν ότι δε θα καμφθούν από φήμες πως τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν, ενώ δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση.

Ο Ι. Πουντίδης,μιλώντας στη Συνέλευση, αναφέρθηκε στο πολύ καλό αγωνιστικό κλίμα που υπάρχει και τόνισε: "Οι εργολάβοι, πέρα από αυτά που διαρρέουν, πρέπει να κάτσουν και να υπογράψουν συμφωνία. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε με κάθε τρόπο και να κινηθούμε με αποφασιστικότητα". Ο πρόεδρος του Συνδικάτου αναφέρθηκε εκτενώς στην έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τονίζοντας ότι καθίσταται υπεύθυνη η διοίκηση του διυλιστηρίου για τη μη εφαρμογή τους. "Αν προχωρήσουν σε εκδικητικές απολύσεις - συνέχισε - θα κάνουμε κράτει εργασιών και θα διεκδικούμε και το μεροκάματο, για να μάθουν να σέβονται τον εργάτη. Τίποτα δεν υπάρχει που να μην μπορούμε να πετύχουμε, αρκεί να το αποφασίσουμε".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Μπλόκο" στα ανασφάλιστα πλοία

Αρχίζουν νέοι έλεγχοι από την Τρίτη, σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα

Στη μάχη για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" στα πλοία με ξένη σημαία, που εκτελούν το δρομολόγιο Ελλάδα - Ιταλία,ρίχνονται οι ναυτεργάτες, ξεκινώντας ελέγχους στα πλοία που καταπλέουν στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, τη "μαύρη εργασία", τις ελλείψεις στις οργανικές συνθέσεις στα πλοία αυτά και γενικά την παραβίαση των όσων είχαν συμφωνηθεί με τους πλοιοκτήτες, το καλοκαίρι του 1997,στη διάρκεια των ναυτεργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία, είχε διαπιστώσει, σε πρόσφατη περιοδεία του στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας.

Ετσι, μετά από παρέμβαση της ΠΕΜΕΝ, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίασή της, να ξεκινήσει ελέγχους από την ερχόμενη Τρίτη 10 Αυγούστου.Οπως αναφέρεται σε χτεσινό δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, η Ομοσπονδία έχει ήδη στείλει επιστολές σε πλοιοκτήτριες εταιρίες 19 πλοίων με σημαία ευκαιρίας. Με τις επιστολές προειδοποιεί ότι αν στα πλοία αυτά διαπιστωθεί παραβίαση των όσων έχουν συμφωνηθεί από το 1997, θα γίνουν παρεμβάσεις για την εφαρμογή των συμφωνιών.

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες που είχαν αποδεχτεί οι πλοιοκτήτες, προέβλεπαν να επανδρωθούν τα πλοία με εν ενεργεία Ελληνες ναυτεργάτες, να είναι όλοι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και να εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τα πληρώματα των μεσογειακών και τουριστικών πλοίων.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Παρών ο εργασιακός μεσαίωνας

Τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας καταγγέλλει το Σωματείο Τουρισμού - Επισιτισμού

Εργασιακές σχέσεις μεσαιωνικού τύπου επικρατούν στην πλειοψηφία των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επιχειρήσεων στη Ζάκυνθο,καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Νομού Ζακύνθου και καλεί το νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει άμεσα μέτρα.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι "στο ξενοδοχείο "GOLDEN BAY" του κ. Παπαϊωάννου,στο "DIANA PALACE" του Π. Μάργαρη,στο "ΠΛΑΓΟΣ" που ελέγχεται από την πολυεθνική εταιρία LOUIS,στο "ΖΑΝΤΕ ROUAL PALACE" του κ. Μυσσίδη,στο "CAPTAIN' S" του κ. Ξένου,στο "PARK" των Φουλίδη - Γρηγοριάδη,στο εστιατόριο "ΛΑΜΠΡΟΣ" στο Καλαμάκι, αλλά και σε όλο τον κλάδο οι εργαζόμενοι κάτω από την απειλή της απόλυσης και κυρίως οι αλλοδαποί αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς ένσημα, με αποδοχές που είναι κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας". Επίσης σημειώνει ότι τα σπαστά ωράρια και η εντατικοποίηση οργιάζουν, ότι η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι ανύπαρκτη και ότι η καταρράκωση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων από τους εργοδότες είναι καθημερινό φαινόμενο.

Υπογραμμίζει ότι αυτή η κατάσταση είναι απόρροια του νόμου - τερατούργημα 2639/98 που πέρασε η κυβέρνηση σε πλήρη σύμπνοια με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αλλά και την υποταγμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που έβαλε πλάτες για να περάσει ο νόμος, συμμετέχοντας στον "κοινωνικό διάλογο".

Καλεί το νομάρχη και την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου να πάρουν μέτρα και να επαναλειτουργήσει η Επιθεώρηση Εργασίας στο νησί, που τώρα είναι άφαντη. Επίσης καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στη Ζάκυνθο να συσπειρωθούν στο σωματείο, τονίζοντας πως σήμερα είναι ανάγκη να συμβάλουμε στη συγκρότηση ενός ρωμαλέου λαϊκού μετώπου για τη ριζική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΔΑ, στα εργολαβικά συνεργεία των οποίων ανήκουν οι απεργοί μεταλλεργάτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ