ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προεκλογική εκστρατεία με ξένα κόλλυβα

Την έναρξη της χρηματοδότησης έργων που θα ενταχτούν στο ΕΠΤΑ, ανακοίνωσε η υπουργός. Ομως τα χρήματα, που θα δοθούν, είναι αναδιανομή των υπαρχόντων πόρων υπέρ του θεσμού

Με τα χρήματα, που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται να πάρουν οι δήμοι ξεκίνησε χτες την προεκλογική της εκστρατεία η κυβέρνηση, στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Εσωτερικών. Προσπερνώντας τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) η κυβερνητική πολιτική, αλλά και την αδυναμία των τελευταίων να λειτουργήσουν με μια σχετική αυτοδυναμία - καθώς κάθε τους πρωτοβουλία ελέγχεται και ακολούθως εγκρίνεται ή απορρίπτεται από τον, διορισμένο από την κυβέρνηση, Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας - η υπουργός Εσωτερικών, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αναλώθηκε σε μια σειρά οικονομικών υποσχέσεων.

Αφορμή για τη συνέντευξη έδωσε η διαδικασία έγκρισης έργων, που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο προβλεπόταν από το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι ορισμένα από αυτά τα έργα θα έχουν τελειώσει μέσα στο 1999. Είπε, επίσης, πως φέτος θα δοθεί το ποσό των 152 δισ. δραχμών στις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες με τη σειρά τους θα κατανείμουν τα χρήματα στους δήμους. Στις κυβερνητικές εξαγγελίες, όμως, δεν αναφέρεται πως τα χρήματα που συγκεντρώνονται στο ΕΠΤΑ, προέρχονται από τους υπάρχοντες υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) πόρους και επιχορηγήσεις των υπουργείων, που δίνονταν, έτσι κι αλλιώς, στους δήμους. Πως αποτελούν αναδιανομή της υπάρχουσας πενιχρής επιχορήγησης προς τους Δήμους.

Κάποιοι δήμοι δε θα πάρουν χρήματα

Αλλά, ακόμα κι αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα δοθούν. Το "επιχείρημα" για κάτι τέτοιο έχει βρεθεί. Οπως το είπε, μάλιστα χτες, ο υπεύθυνος για την υλοποίηση του ΕΠΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών, πολλά έργα δε θα ενταχθούν στο εν λόγω Πρόγραμμα, με την... προοπτική να ενταχθούν στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) και να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Αλλά και τα κριτήρια κατανομής των χρημάτων, ενδέχεται να αφήσουν "έξω από το χορό" της "χρηματοδότησης" Δήμους - πιθανόν μη αρεστούς. Η υπουργός έκανε μεν λόγο για κάποια κριτήρια - όπως πληθυσμός, έκταση δήμου, ανεργία, νησιωτικοί νομοί - τα οποία όμως ισοπεδώνονται από το κριτήριο της επιλεξιμότητας που πρέπει να διέπει τα έργα που θα προτείνουν οι δήμοι για χρηματοδότηση, αλλά και από τον ΓΓ Περιφέρειας, ο οποίος αποφασίζει κατά το δοκούν. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το υπουργείο με σχετικές εγκυκλίους έχει κάνει σαφές πως δε θα ενταχθούν στο ΕΠΤΑ έργα που δεν πληρούν το κριτήριο, "σχέση κόστους - οφέλους". Το ξανάπε χθες η υπουργός, λέγοντας πως τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν πρέπει να είναι "ώριμα"...

Να σημειώσουμε πως όλα αυτά συμβαίνουν με τους δήμους στο περιθώριο, καθώς την απόφαση για τα έργα που θα προταθούν προς ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΠΤΑ, έχουν οι Περιφέρειες. H υπουργός ισχυρίστηκε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι αιρετοί έχουν την πλειοψηφία και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα "καπελώματος" των ΟΤΑ. Ομως, στο νόμο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας ορίζεται ξεκάθαρα ο "αστυνομικός" ρόλος του ΓΓ Περιφέρειας, για τον οποίο λέει συγκεκριμένα: "Ο ΓΓ Περιφέρειας είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια". Πως ακόμα και φιλοκυβερνητικοί αιρετοί έχουν καταγγείλει τον στενό έλεγχο και τους φραγμούς που υφίστανται από την Περιφέρεια.

Τέλος, τα περισσότερα έργα που έχουν εγκριθεί αφορούν την ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο και μελέτες. Οι τελευταίες είναι... κάπως δύσκολο να γίνουν, όταν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων πάσχουν από προσωπικό.

  • Για "μικροκομματικό εμπόριο ελπίδων" κατήγγειλε την υπουργό ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, Π. Παυλόπουλος, με δεύτερη κατά σειρά δήλωσή του για το θέμα. Στην πρώτη - με παρόμοιο περιεχόμενο - απάντησε χτες η υπουργός, λέγοντας πως η ΝΔ δε θέλει να προχωρήσει ο "Καποδίστριας". Ακολούθως, απάντησε και στη δεύτερη δήλωση, προτείνοντας στον Π. Παυλόπουλο να "αφήσει την αναμόρφωση της ΤΑ για μετά τις διακοπές"...., συνεχίζοντας έτσι την προεκλογική "κοκορομαχία".
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Εχασαν χτες ακόμα έναν...

Υπέκυψε στα τραύματά του και ο Σταύρος Καρβουνιάρης. Δώδεκα, ήδη, οι νεκροί

Εχασε χτες τη μάχη για τη ζωή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας ο εποχικός υπάλληλος του Πυροσβεστικού Σώματος Σταύρος Καρβουνιάρης,ο οποίος είχε υποστεί, πριν από μια βδομάδα, σοβαρά εγκαύματα, ενώ συμμετείχε στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στη Στέβαρη Μελανιού στη Χίο.

Ο αδικοχαμένος δασοπυροσβέστης είναι το δεύτερο θύμα αυτής της πυρκαγιάς, καθώς στον ίδιο χώρο είχε χάσει τη ζωή της η 29χρονος δασοπόνος Ιωάννα Τασσοπούλου,η οποία δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και πέθανε αβοήθητη μέσα στα καμένα. Οι συνάδελφοί τους είχαν διασώσει τότε και τον ανθυποπυραγόΑγγελο Μπαρμπαγιάννη,ο οποίος είχε εγκλωβιστεί επίσης μέσα στις φλόγες. Γλίτωσε, όμως, με ελαφρότερα εγκαύματα και η υγεία του παρουσιάζει, όπως είπαν οι γιατροί, ελαφρά βελτίωση.

Η κηδεία του άτυχου Σταύρου Καρβουνιάρη θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι στην Αγιά Λάρισας, όπου αναμένεται να ακουστούν οι γνωστοί και από άλλες τραγωδίες "επικήδειοι" για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες. Επικήδειους λόγους, όμως, που καταδικάζουν μετά βδελυγμίας οι συγγενείς και οι συνάδελφοι των θυμάτων, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι τον άνθρωπό τους τίποτε πια δεν μπορεί να ξαναφέρει κοντά τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος,εξέφρασε χτες τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του θύματος και κάλεσε την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής των πυροσβεστών. Μόλις προχτές, η ίδια Ομοσπονδία είχε επισημάνει τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς, τα εξαντλητικά ωράρια και την ασφυκτική πίεση που νιώθει το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Απανωτές επιφυλακές, ολόκληρα 24ωρα στο έργο της κατάσβεσης, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και χωρίς στοιχειώδη μέριμνα, καλούνται να αντιμετωπίσουν μικρές και μεγάλες πυρκαγιές.

Η Ομοσπονδία επισήμανε επίσης ότι οι ανθρώπινες τραγωδίες, που καταγράφει τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους 12 πλέον νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, δεν μπορούν να αποδοθούν στην κακιά στιγμή ή στην επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους. Εχουν και ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, τους οποίους πρέπει να εντοπίσουν οι διωκτικές αρχές, εφόσον η πολιτεία εξακολουθεί να αδιαφορεί για τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Λαθροχειρίες για τη "μεταρρύθμιση"

Με λαθροχειρίες συνεχίζεται η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να συγκαλυφτεί η ταξικότητα της "μεταρρύθμισης" και οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής. Το τελευταίο διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μεταθέτει την ευθύνη, για τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές που κινδυνεύουν να βρεθούν έξω από λύκειο, στους εκπαιδευτικούς. Η ίδια προπαγάνδα αναπαράγεται προκλητικά από μερίδα του Τύπου. "Το υπουργείο Παιδείας και οι διάφοροι παρατρεχάμενοι προσπαθούν μάταια να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες της δικής του αντιεκπαιδευτικής πολιτικής", σχολιάζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών". "Το υπουργείο, επικαλούμενο τα αποτελέσματα γειτονικών λυκείων της ίδιας περιοχής (όπου παρουσιάζονται διαφορές στα ποσοστά μετεξεταστέων) καταλήγει στο... βαθυστόχαστο συμπέρασμα ότι για όλα ευθύνεται η δουλιά του εκπαιδευτικού στην τάξη. Η εκπαιδευτική πολιτική, οι στόχοι της, ο σχεδιασμός, το περιεχόμενο, η δομή και υποδομή του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και ταξική διάρθρωση της κοινωνίας είναι "υπεράνω πάσης υποψίας"! Ούτε λίγο - ούτε πολύ, μας λέει το υπουργείο Παιδείας ότι στην κοινωνία δεν υπάρχουν ταξικές διαφορές οι οποίες αντανακλώνται και αναπαράγονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αλήθεια, οι καθηγητές έδιωξαν τους 16.000 περίπου απόφοιτους του Γυμνασίου που δε συνέχισαν ούτε στο λύκειο ούτε στα ΤΕΕ, εγκαταλείποντας γενικά το εκπαιδευτικό σύστημα την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του "ενιαίου" λυκείου;", ρωτά η ΔΕΕ.

Απαντώντας στην προσπάθεια απόκρυψης των ταξικών διαφορών, η ΔΕΕ σχολιάζει: "Με μια πρωτοφανή αντιεπιστημονική μέθοδο, θεωρείται η ταξική σύνθεση μιας περιοχής ομοιογενής. Είναι όμως γνωστό ότι ταξική διαφοροποίηση υπάρχει σε κάθε γεωγραφική περιοχή και ότι η διάκριση των τάξεων δε γίνεται με βάση τον τόπο διαμονής (το σύστημα ευνοεί βέβαια τα "γκέτο") αλλά με κοινωνικοοικονομικά σε τελευταία ανάλυση κριτήρια. Ας βρει το υπουργείο τα στοιχεία για την ταξική προέλευση κάθε μαθητή που εγκατέλειψε το σχολείο ή έμεινε μετεξεταστέος και τότε θα αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος η σκληρή ταξική αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει. Επομένως, επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός και η παραπλάνηση του λαού μας. Τα περί συγκρότησης δήθεν επιστημονικής επιτροπής που θα αναλύσει τα αποτελέσματα, μόνο σαν κακόγουστο αστείο ακούγονται. Το θέμα της εκπαίδευσης δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά βαθιά πολιτικό. Η ΔΕΕ, με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν την ΟΛΜΕ έτοιμη να συμμετάσχει σε τέτοια επιτροπή, τονίζει ότι ποτέ τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και ότι η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που αφήνει κάτι τέτοιο ανοιχτό, δεν εκφράζει τη ΔΕΕ.

Προτεραιότητα του κινήματος των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να είναι καμία επιτροπή "αξιολόγησης", αλλά αντίθετα ο αποφασιστικός αγώνας για την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, μέσα από την ουσιαστική ενημέρωση του λαού μας και το συντονισμό ευρύτερα με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ".

ΚΑΣΟΣ
Απαγορεύεται να αρρωστήσουν

Τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης και τις πάγιες ελλείψεις στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα ακριτικά νησιά έφερε για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα η περίπτωση του φαρμακοποιού Δ. Κουκουκέλη, στην Κάσο, ο οποίος έκλεισε το φαρμακείο του, το μοναδικό στο νησί, και πήγε διακοπές. Αποτέλεσμα, ένα 12χρονο αγόρι να χρειαστεί φάρμακα και για την εξεύρεσή τους, μετά από κινητοποίηση του δημάρχου, του νομάρχη και του επάρχου Δωδεκανήσου, να τα προμηθευτεί με ταχύπλοο από την Κάρπαθο. Σε βάρος του φαρμακοποιού ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου άσκησε χτες ποινική δίωξη. Σύμφωνα με το νόμο ο κάθε φαρμακοποιός ακόμη και στην Αθήνα, που τα φαρμακεία είναι χιλιάδες, για να κλείσει το φαρμακείο του για διάστημα πάνω από τρεις μέρες υποχρεούται να υποβάλει σχετική αίτηση στη νομαρχία και να πάρει την απαιτούμενη έγκριση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

"Αν μέχρι την αρχή της ερχόμενης βδομάδας δεν πληρωθούν οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, κατεβαίνουμε όλοι σε απεργία".

Αυτή είναι η απόφαση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, όπως τη διατύπωσαν χτες μέλη της διοίκησης του σωματείου, αφήνοντας παράλληλα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο το αρμόδιο υπουργείο Υγείας χειρίζεται τον ευαίσθητο αυτό τομέα. Στους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου καθώς και στα πληρώματα και τους γιατρούς των ελικοπτέρων που εκτελούν τις αερομεταφορές των επειγόντων περιστατικών από όλη την Ελλάδα στα νοσοκομεία, η διοίκηση οφείλει από την 1 Γενάρη τις υπερωρίες, τις αργίες και τα νυχτερινά.

Για να πληρωθούν απαιτείται η υπογραφή Κοινής Διυπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η Διυπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί, αλλά παραμένει κάπου... στα συρτάρια της Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ