ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
"Τσουρουφλίζουν" τον πληθωρισμό

Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση, μετά τη νέα άνοδο των τιμών των καυσίμων, ανακοίνωσε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες κατά 5 δραχμές το λίτρο

Και τις τελευταίες εφεδρείες εξαντλεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων, η οποία απειλεί σοβαρά πλέον να εκτινάξει τις τιμές προς τα επάνω και ο πληθωρισμός να βρεθεί εκτός κριτηρίων της ευρωζώνης, εξαϋλώνοντας έτσι τον "εθνικό" στόχο ένταξης στην ΟΝΕ.

Μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις των "Ελληνικών Πετρελαίων" ότι από τα μεσάνυχτα οι ενδεικτικές τιμές των πετρελαιοειδών αυξάνουν κατά 2,9 δραχμές το λίτρο στις βενζίνες και κατά 1,1 μονάδα το λίτρο στο πετρέλαιο, στο υπουργείο Οικονομικών σήμανε συναγερμός και ανακοινώθηκε εσπευσμένα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις βενζίνες κατά 5 δραχμές το λίτρο, για την περίοδο 5 Αυγούστου 1999 - 30 Ιούνη 2000. Η μείωση αυτή είναι και η ανώτερη δυνατή που μπορεί να γίνει, με βάση τα ελάχιστα όρια των ειδικών φόρων που ισχύουν στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αργά το απόγευμα τα Ελληνικά Πετρέλαια εξέδωσαν νέο Δελτίο Τύπου με τις νέες ενδεικτικές τιμές, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 3,5 δραχμές, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη βδομάδα. Βέβαια οι ενδεικτικές δεν είναι υποχρεωτικές, ενώ σημαντικό μέρος της μείωσης του ειδικού φόρου έχει καλυφθεί ήδη από την άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών.Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλος, ουσιαστικά ικετεύει τις εταιρίες πετρελαιοειδών να ενσωματώσουν στις τιμές τους τη μείωση του ειδικού φόρου, ώστε "να φτάσει αμέσως στον καταναλωτή, καθώς έγινε χάριν του καταναλωτή και των στόχων της αντιπληθωριστικής πολιτικής...". Οι παρακλήσεις Βενιζέλου προς το πετρελαϊκό κύκλωμα συνεχίζονται, καθώς στη συνέχεια της δήλωσής του αναφέρει ότι "η μείωση του ειδικού φόρου είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί και να αποκτήσει προσθετή ώθηση η συμφωνία κυρίων που ισχύει με όλους τους συντελεστές της αγοράς πετρελαιοειδών", για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν καθημερινά τη διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα στάδια της εμπορίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι επιπτώσεις στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονται από την κατά 5 δραχμές μείωση του ειδικού φόρου στις βενζίνες,σε 10,4 δισ. δραχμές για το 1999 και σε 12 δισ. δραχμές για το 2000. Συνολικά δηλαδή θα υπάρξει ετήσια επιβάρυνση των κρατικών εσόδων με ποσό ίσο με 22,4 δισ. δραχμές.

Απαράδεκτη "αποταμίευση"

Εφοπλιστές συνεργάζονται με μη αναγνωρισμένους οργανισμούς για τις ραδιοεπικοινωνίες των πλοίων

Ακόμη και για ασήμαντα ποσά, σε σχέση με τα υπερκέρδη τους, οι εφοπλιστές δείχνουν εγκληματική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα! Χαρακτηριστική είναι η πρακτική ορισμένων Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι για να γλιτώσουν... ένα σεντς, αρνούνται να καταβάλλουν τα ραδιοτηλεπικοινωνιακά τέλη στους αναγνωρισμένους από τη χώρα μας οργανισμούς, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ΟΤΕ!Ετσι, παραβιάζοντας τις ισχύουσες διεθνείς και εθνικές διατάξεις, έχουν συνάψει συνεργασίες με επίγειους παράκτιους σταθμούς, μη αναγνωρισμένους, που προφανώς προσφέρουν... φθηνότερες υπηρεσίες, θέτοντας ωστόσο εν αμφιβόλω την αξιοπλοϊα των πλοίων.

Οι εφοπλιστικές παραβιάσεις διαπιστώνονται και αναφέρονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων,η οποία απευθύνεται στις λιμενικές Αρχές και στις εφοπλιστικές Ενώσεις. "Οπως είναι γνωστό - αναφέρεται στο κείμενο - σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 3 ΠΔ 364/83 καθώς και Διεθνής Κανονισμός Ραδιοεπικοινωνιών, άρθρο 66 παρ. 5086 και 5097), η λογιστική τακτοποίηση των τελών Ραδιοεπικοινωνιών είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιείται από αναγνωρισμένες από τη χώρα μας εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για εξόφληση των τηλεπικοινωνιακών τελών των πλοίων με τα οποία έχουν συμβληθεί, εξασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία των τερματικών σταθμών των πλοίων μέσω του δικτύου του Διεθνούς Δορυφορικού Οργανισμού INMARSAT".

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει από την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Τώρα το υπουργείο διατείνεται ότι θα λάβει μέτρα εναντίον των παραβατών, όπως είναι: "Η αφαίρεση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεπικοινωνιακού σταθμού, η άρση ισχύος πιστοποιητικού ασφαλείας ραδιοεπικοινωνιών, απαγόρευση απόπλου κλπ), όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως θα επιβληθούν τελικά αυτές οι ποινές και δεν πρόκειται για τυπική αναφορά.

Στο Χρηματιστήριο η Αγροτική Ζωής

Θέμα χρόνου είναι η είσοδος της Αγροτικής Ζωής στο Χρηματιστήριο, ενώ ήδη έχει κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, για να εγκριθεί από το ΔΣ του Χρηματιστηρίου. Η Αγροτική Ζωής παρουσίασε κατά το 1998 κέρδη ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ για το τρέχον έτος, σύμφωνα με υπολογισμούς, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,6 δισεκατομμύρια δραχμές. Μέτοχοι της Αγροτικής Ζωής είναι η μητρική Αγροτική Τράπεζα κατά 76% και η Αγροτική Ασφαλιστική κατά 24%

Πρόσφατα εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και ιδιωτική τοποθέτηση και συνολικά θα εκδοθούν 4.167.800 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 400 δραχμών, σε τιμή που θα προσδιοριστεί λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της δημόσιας εγγραφής.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Αγροτικής Ζωής μεταξύ άλλων προβλέπει: Την εξαγορά χαρτοφυλακίων ή την απορρόφηση άλλων ασφαλιστικών εταιριών, τη δημιουργία Τραπεζοασφαλιστικής Εταιρίας, που θα χρησιμοποιεί για την προώθηση των προϊόντων μέσων υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Κυνηγάει τους μικροπωλητές

Καταγγελία της Τοπικής Επιτροπής Αρκαδίας της ΕΣΑΚ

Τις επιχειρήσεις - "σκούπα", που έχει εξαπολύσει η πρασινογάλαζη διοίκηση του Δήμου Τρίπολης κατά των μικροπωλητών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Αρκαδίας της ΕΣΑΚ και όπως σημειώνει, οι εργάτες του δήμου, σε συνεργασία με την Ασφάλεια, έχουν επιστρατεύσει κλούβες και μπουλντοζάκια για να εκδιώξουν τους μικροπωλητές από τις λαϊκές. Το ίδιο όμως κάνουν και οι ομογάλακτοι δήμοι της Αργολίδας και της Μεσσηνίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επιχείρηση ξεκινάει από όλους αυτούς που κάνουν "τεμενάδες" στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα πολυκαταστήματα, "στέλνοντας μάλιστα τους εργάτες του δήμου για να τους καθαρίζουν το χώρο και τα βάζουν με την αγρότισσα, που φέρνει στη λαϊκή ένα καλάθι αυγά, και τον μικρό βιοπαλαιστή".

Η ΤΕ Αρκαδίας της ΕΣΑΚ καλεί τους εργάτες του δήμου να μη δεχτούν και να μην εκπληρώσουν το ρόλο του χωροφύλακα που τους αναθέτει αυτή η αντιδραστική πολιτική και διοίκηση. Επίσης καλεί το λαό σε κοινό μέτωπο ενάντια στην πλουτοκρατία και τους υπηρέτες της, γιατί οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες και οι μικροί επαγγελματίες και έμποροι έχουν τον ίδιο εχθρό, είναι θύματα της ίδιας πολιτικής.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους, αγρότες, υπάλληλους κ.ά., "να ξεκινήσουμε πρώτα από το κοινό μέτωπο για να κλείσουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, να στηριχτεί ο τζίρος όχι με πολιτικές λιτότητας, να σταματήσει η υπερφορολόγηση, να ανατραπεί αυτή η πολιτική που ενισχύει και γιγαντώνει την πλουτοκρατία και την κάνει κυρίαρχη στην αγορά".

Με 62 δισεκατομμύρια δραχμές θα επιδοτηθούν από το ελληνικό δημόσιο οι οι 376 επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο 2601/1998. Το ποσό της επιδότησης αντιστοιχεί στο 40% των επενδύσεων αυτών. Από τις 376 νέες επενδύσεις οι 191 θα πραγματοποιηθούν στην περιφέρεια και οι 185 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και θα επιχορηγηθούν με 35 και 27 δισ. δρχ. αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ