Η χωρίς σωστό σχεδιασμό και στελέχωση μεταφορά από το παλιό στο νέο νοσοκομείο δεν του επιτρέπει να λειτουργήσει ορθά
Το Νοσοκομείο της Αρτας είναι από τα νεότερα νοσοκομεία της χώρας και από τα καλύτερα σε θέμα κτιριακής υποδομής. Πρωτολειτούργησε το 1996, όταν το παλιό νοσοκομείο της πόλης σταμάτησε να λειτουργεί και μεταφέρθηκε στο καινούριο κτίριο, αλλά χωρίς σωστό σχεδιασμό και στελέχωση με απλή μεταφορά. Καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου, το πρώτο τρίμηνο του 1999, οι 50 γιατροί και οι 195 νοσηλευτές - μεταξύ αυτών και οι ειδικευόμενοι - κλήθηκαν να περιθάλψουν ένα σύνολο 1.884 ασθενών που έκαναν εισαγωγή. Πρόκειται δηλαδή για μια αναλογία 37 ασθενών ανά γιατρό και 9 ασθενών ανά νοσηλευτή.
"Μιλάμε για πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας μας", τονίζει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Βασίλης Γιώτης και συνεχίζει: "Χρειάζεται να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού σε κάθε τομέα, από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι και τις παραϊτρικές ειδικότητες και το διοικητικό προσωπικό".
"Οι μάχιμες ειδικότητες των γιατρών πρέπει να κάνουν 10 με 11 εφημερίες το μήνα για να καλυφθεί το πρόγραμμα του νοσοκομείου", συμπληρώνει ο Κώστας Σκορδής καρδιολόγος, β επιμελητής της καρδιολογικής κλινικής και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης. "Το σημερινό προσωπικό του νοσοκομείου μας, συνεχίζει, καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός πληθυσμού 120.000 κατοίκων. Βέβαια όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης. Οταν μας είχε επισκεφτεί ο παλιότερος υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και του αναφέραμε το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη του προσωπικού, μας απάντησε ότι προτεραιότητα είναι να καλυφθούν τα κεντρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας που καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλαπλάσιο αριθμό κατοίκων. Αν ισχύει αυτή η λογική, τότε δεν μπορεί κανείς να μιλάει για αποκέντρωση του συστήματος υγείας".
Η κατάσταση και εδώ επιβαρύνεται από τη μη ουσιαστική λειτουργία του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας του νομού, αφού τα Κέντρα Υγείας στερούνται την υλικοτεχνική υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζονται. Αποτέλεσμα το Νοσοκομείο της Αρτας να δέχεται όχι σοβαρά περιστατικά - π. χ. μια απλή ακτινολογική εξέταση ή ακόμα και να απασχολούνται οι γιατροί με τη συνταγογραφία - και να παίζει το ρόλο που υποτίθεται ότι έπρεπε να παίζουν τα Κέντρα Υγείας.
Η πολιτική που επιβάλλει την κάλυψη των αναγκών με το δυνατό μικρότερο αριθμό προσωπικού έχει ως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, εκτός από τη μη επαρκή προσφορά υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό και την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, την υποβάθμιση των γνώσεων και της εξέλιξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. "Η συνεχής ενασχόλησή μας με την καθημερινή ρουτίνα δε μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με την επιπλέον εκπαίδευση και επιστημονική μας εξέλιξη", λέει ο Κ. Σκορδής.
"Το Σωματείο Εργαζομένων, υπογραμμίζει ο Β. Γιώτης, έχει κάνει επανειλημμένες προτάσεις επίλυσης του προβλήματος. Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού σε όλους τους τομείς ώσπου να καλυφθούν πλήρως οι κενές θέσεις, να εξοπλιστούν τα Κέντρα Υγείας της επαρχίας και να λειτουργήσει το παλιό νοσοκομείο της Αρτας σαν Αστικό Κέντρο Υγείας, με σκοπό την αποσυμφόρηση του καινούριου νοσοκομείου".
"Ολα αυτά βέβαια, συνεχίζει, απαιτούν χρηματικά κονδύλια και πολιτική τέτοια που θέλει να επενδύσει στον τομέα της υγείας και γενικότερα στην κοινωνική πρόνοια. Ουσιαστικά, με τη σημερινή τακτική που ακολουθείται, αμφισβητείται πλήρως ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας. Για μια αξονική τομογραφία ο ασθενής απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, η τεχνική υποστήριξη του νοσοκομείου γίνεται από ιδιωτική εταιρία, ο τομέας της καθαριότητας έχει δοθεί σε ιδιωτικά συνεργεία. Και όλα αυτά επειδή δε δίνονται χρήματα για να αγοραστεί εξοπλισμός και για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. Ομως το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν γινόταν διορισμός μόνιμων υπαλλήλων".
Πρόσφατα το Νοσοκομείο της Αρτας εξοπλίστηκε - αφού διατέθηκε ένα σημαντικό χρηματικό κονδύλι - με μηχανήματα για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ακόμα όμως δεν έχει λειτουργήσει, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Ο κίνδυνος να συμβεί και εδώ το ίδιο περιστατικό που συνέβη και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι υπαρκτός. Οταν δηλαδή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο εξοπλισμός πλέον να έχει ξεπεραστεί ή ακόμα και να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και ένα μεγάλο χρηματικό κονδύλι να χαθεί.
Σήμερα το Νοσοκομείο της Αρτας προσφέρει στον πληθυσμό της περιοχής τις καλύτερες δυνατόν υπηρεσίες που θα μπορούσε σε σχέση με τα δεδομένα. Αυτό οφείλεται όπως είπε και ο Β. Γιώτης "χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων". Ομως όπως τόνισε ο Κ. Σκορδής "κάποια στιγμή και το φιλότιμο και ο πατριωτισμός τελειώνουν"...
Ρεπορτάζ: Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εδώ και έξι χρόνια κατασκευάζεται η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, το κόστος της έχει φτάσει στα ύψη και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα τεθεί σε λειτουργία
"Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σήμερα τα επαρχιακά νοσοκομεία διασύρει βάναυσα το επιστημονικό προσωπικό. Οι γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας μας, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι ίδιοι απέναντι στα μάτια του κόσμου, αφού είναι αδύνατον, βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, να αντεπεξέλθουν".
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Γιάννη Νόβα,διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Μέσα από μια μικρή συνέντευξη προς το "Ρ" προσπαθεί να δώσει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά στην τοπική κοινωνία.
Το νοσοκομείο της Πρέβεζας λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια. Η υπάρχουσα κτιριακή υποδομή του και ο τεχνικός του εξοπλισμός απέχουν κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Ομως δε φαίνεται να νοιάζει και πολύ τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Για να είμαστε ακριβείς, χρήματα για επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου δίνονται, ωστόσο η επέκταση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, από το 1993 έχουν ξεκινήσει εργασίες νέας πτέρυγας των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. δραχμές. Σήμερα, 6 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, το κόστος τους έχει ανέλθει στα 900 εκατ. αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πότε τελικά θα τελειώσουν οι εργασίες και πού θα καταλήξει το τελικό τους κόστος.
"Εδώ και τρία χρόνια, λέει ο Γ. Νόβας, το νοσοκομείο έχει έτοιμο κατάλογο αιτημάτων με τον εξοπλισμό που χρειάζεται άμεσα για να μπορέσει να λειτουργήσει ορθά, από άποψη εξοπλισμού. Ακόμα περιμένουμε την απάντηση. Η αντιμετώπιση από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ξεπερνάει το όριο της αδιαφορίας".
Ο Γ. Νόβας συνεχίζει, μιλώντας για το θέμα των εφημεριών των γιατρών στα επαρχιακά νοσοκομεία, όπως έχουν διαμορφωθεί έπειτα από το πρόσφατο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. "Οι εφημερίες των γιατρών στα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας δεν καλύπτονται. Η ουσιαστική εφημερία έχει αντικατασταθεί από την εφημερία ετοιμότητας, η οποία αποτελεί συνεπικουρία της ενεργού εφημερίας του γιατρού. Σήμερα όμως η εφημερία ετοιμότητας αποτελεί τον κύριο τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου μας. Τίθεται δηλαδή ζήτημα, από ένα σημείο και έπειτα, νομιμότητας".
Σε όλους τους τομείς, το νοσοκομείο της Πρέβεζας ακολουθεί τη μοίρα των υπόλοιπων Νομαρχιακών Νοσοκομείων της χώρας. Καλύπτει τις ανάγκες ενός μικρού τμήματος του πληθυσμού όσο μπορεί και από εκεί και πέρα τα περισσότερο σοβαρά περιστατικά, αναγκαστικά, προωθούνται προς τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας.
"Ετσι όπως λειτουργούμε σήμερα, διασύρεται το επιστημονικό μας έργο. Πώς μπορεί σήμερα να μετεκπαιδευτεί το προσωπικό του νοσοκομείου ουσιαστικά, να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην ιατρική. Με προσπάθειες που καταβάλλουμε οι ίδιοι διοργανώνουμε σεμινάρια. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα 40ήμερο εκπαίδευσης στο νοσοκομείο μας. Ομως και εκεί εμφανίζονται τραγικές ελλείψεις σε εποπτικά μέσα, σε ανθρώπινες αίθουσες. Ακόμα και την ώρα του μαθήματος πρέπει να παρακολουθείς κάποιο περιστατικό ασθενή".
Ζήτημα τροποποίησης του Οργανισμού λειτουργίας των νοσοκομείων βάζει η Γιώτα Ζώη, νοσηλεύτρια και συνδικαλίστρια του νοσοκομείου. "Με το σημερινό Οργανισμό μπορεί φαινομενικά οι θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού να είναι καλυμμένες, όμως ο Οργανισμός αυτός είναι γερασμένος και δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες του νοσοκομείου".
Φυσικά και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πρέβεζας δε θα μπορούσε να πρωτοτυπήσει στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας με τις άδειες μητρότητας. Η κατάσταση εκεί έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού σήμερα καλείται μία νοσοκόμα να καλύψει στη βάρδιά της ολόκληρο το νοσοκομείο.
"Μόνο ένα πράγμα μπορώ να σκεφτώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το αφήνουν να διαλυθεί μέχρι τα θεμέλιά του για να έρθουν μετά να το περισώσουν, ποιος ξέρει με τι είδους μεθόδους", υπογράμμισε ο Γ. Νόβας.
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Φιλιατών στη Θεσπρωτία
Λίγα μέτρα πιο μακριά από το νοσοκομείο της Αρτας λειτουργεί και η χωματερή της πόλης. Αυτή τουλάχιστον λειτουργεί κανονικά...
Παρ' όλη την πολύ καλή κτιριακή του υποδομή, το νοσοκομείο της Αρτας δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποδώσει τα αναμενόμενα στον πληθυσμό της περιοχής