ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλήθηκε και η ΝΑΒΙΠΕ στον Αστακό

Ανακοινώθηκε χτες από την ΕΤΒΑ η μονογράφηση της συμφωνίας, με την οποία η κυβέρνηση παραδίδει με συμβολικό ποσό τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή στον Αστακό στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες ΜΕΤΩΝ, ΑΚΤΩΡ κλπ. των Αρφανο-Χιόνηδων, Μπόμπολα κλπ.

Στα χέρια της κοινοπραξίας "ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ", που έχει συσταθεί από τις κατασκευαστικές εταιρίες ΜΕΤΩΝ, ΑΕΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ και ΣΥΜΕΤ (ελέγχονται από μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως οι Αρφανο-Χιόνηδες, ο Μπόμπολας κλπ.), πέρασε, έναντι πινακίου φακής, οριστικά από χτες η Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) στο Πλατυγιάλι Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με την οποία στην ουσία η κυβέρνηση δίνει το "πράσινο φως" για τη λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού λιμανιού στην Ελλάδα.

Ετσι, μετά από 13 περίπου χρόνια από τις προθέσεις της ΕΤΒΑ να ξεπουλήσει το μοναδικό βιομηχανικό λιμάνι της χώρας, χτες με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης της ΝΑΒΙΠΕ στην εν λόγω κοινοπραξία, δημιουργείται ένα νέο καθεστώς, αφού θα είναι το πρώτο ιδιωτικό λιμάνι της χώρας.Από την ανακοίνωση της ΕΤΒΑ προκύπτει ότι:

  • Το τίμημα που θα καταβάλει η κοινοπραξία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ανέρχεται στα 5,120 δισεκατομμύρια δραχμές και αυτό σε... δόσεις, όταν είναι γνωστό ότι για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το έργο, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Από το συνολικό ποσό των 5,120 δισεκατομμύρια δραχμές - οι "αγοραστές" θα καταβάλουν μετρητά μόνο το 25% (ήτοι 1,28 δισ. δραχμές) και το υπόλοιπο θα καταβληθεί (;) σε 6 χρόνια, έντοκα, με επιτόκιο 8% σταθερό και με τραπεζική εγγύηση για το κεφάλαιο και τους τόκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΒΑ, με την υπογραφή της σύμβασης η κοινοπραξία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ αναλαμβάνει:

  • Να εκτελέσει επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το συγκεκριμένο επενδυτικό έργο, θα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση των υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής και του Λιμανιού, καθώς και τη δημιουργία σύγχρονου εμπορομετακομιστικού κέντρου.
  • Να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας 2.000 θέσεις εργασίας και να κατασκευάσει μεταξύ άλλων μαρίνα 2.000 θέσεων στο Δήμο Αστακού.

Είναι αμφίβολο, αν τηρηθούν από τους αγοραστές οι παραπάνω συμβατικές υποχρεώσεις, καθώς η παράδοση έχει αποδείξει - σε παρόμοιες περιπτώσεις - ότι οι συμβάσεις και οι νόμοι "γίνονται για να παραβιάζονται"...

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγγιξε το 40% η αύξηση των κερδών στο α' εξάμηνο

Η αύξηση των καθαρών κερδών του ομίλου της Εθνικής κατά 39,8% στο α' εξάμηνο, επιβεβαιώνει την τοκογλυφία στις τράπεζες

Σε νέο ύψος ρεκόρ, διαμορφώθηκαν στο φετινό πρώτο εξάμηνο τα καθαρά προ φόρων κέρδη της ΕΘνικής Τράπεζας, που ξεπέρασαν τα 110 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση της οποίας επιβεβαιώνει πως η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση Σημίτη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, αποτελεί "λίπασμα πρώτης τάξης" για την κερδοφορία των τραπεζών, κρατικών και ιδιωτικών.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΘνική Τράπεζα μας πληροφορεί ότι στο φετινό πρώτο εξάμηνο:

  • το καθαρά - προ φόρων - κέρδη της αυξήθηκαν κατά 39,7% και ανήλθαν στο ποσό των 111,3 δισ. δραχμών, έναντι 79,7 δισ. δραχμές που ήταν στο περσινό εξάμηνο.
  • τα αντίστοιχα, προ φόρων, κέρδη για ολόκληρο των όμιλο επιχειρήσεων της ΕΘνικής, εκτιμώνται ότι αυξήθηκαν κατά 39,8% και ανήλθαν στο ποσό των περίπου 150 δισ. δραχμών, έναντι 107,3 δισ. δραχμών το πρώτο εξάμηνο του 1998.

Από την παραπάνω ανακοίνωση προκύπτει ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκαν - και στο φετινό εξάμηνο - με ρυθμό σχεδόν ΥΠΕΡΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ του πληθωρισμού (έτρεχε με ρυθμό γύρω στο 3,7%). Η προκλητικά μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας της ΕΘνικής (υπάρχουν άλλες κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες που εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των κερδών τους), αποκαλύπτει με σαφήνεια το μέγεθος της λεηλασίας που υφίστανται οι οικονομικά αδύνατοι πελάτες των τραπεζών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, αναγκάζονται να δανείζονται με τοκογλυφικούς όρους.Αυτό είναι κάτι, που εμμέσως - πλην σαφώς - το ομολογεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αναφέροντας στη χτεσινή ανακοίνωσή της, πως η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζας και του ομίλου, οφείλεται "και στην αυξημένη δραστηριότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου", αφού "τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 15,3%".

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
"Φιλικά" θα επιλυθεί η διαφορά για την τιμή

Τι συμφώνησαν για το φυσικό αέριο, το εργοστάσιο Αλουμίνας και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάζ - Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Ανάπτυξης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης

Η τιμή με την οποία θα προμηθεύεται η Ελλάδα το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάζ - Αλεξανδρούπολη, καθώς και το πρόστιμο που θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για την αθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση του εργοστασίου Αλουμίνας στη Θίσβη, ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχε χτες η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης και ΕΘνικής Οικονομίας με την αντιπρόεδρο και άλλα στελέχη της ρώσικης κυβέρνησης που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει, από σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με επικεφαλής τον υπουργό Ε. Βενιζέλο με την αντιπρόεδρο της ρώσικης κυβέρνησης Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων, ανακοινώθηκε ότι οι διαφορές που είχαν προκύψει μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ΓΚΑΖΕΧΠΟΡΤ για την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας, διευθετήθηκαν με τη συμφωνία για "φιλική τιμή" που κατέληξαν ο Ε. Βενιζέλος και η Β. Ματβιένκο. Επίσης οι δυο πλευρές συμφώνησαν να λυθεί "συμβιβαστικά" και η υπάρχουσα εκκρεμότητα μεταξύ της ελληνικής βιομηχανίας Αλουμίνας και της ρωσικής πλευράς, με το να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο αποζημίωση στη Ρωσία ποσού ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων... Ας σημειωθεί, ότι η επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου Αλουμίνας στην Ελλάδα, που είχε συμφωνηθεί να γίνει στις αρχές της δεκαετίας του '80 σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση της Σοβιετικής Ενωσης, εγκαταλείφθηκε - μετά από συστηματικές πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης και ήταν στην ουσία δώρο της ελληνικής κυβέρνησης στην ΠΕΣΙΝΕ!

Με την παραπάνω συμφωνία για τη "φιλική επίλυση της διαφοράς" της τιμής του φυσικού αερίου, αν και απομακρύνεται το ενδεχόμενο της διαιτησίας, ωστόσο συνηγορεί στη σίγουρη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.Αυτό που μένει να δούμε στο μέλλον από το φιλικό διακανονισμό είναι το μέγεθος της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

Οσον αφορά το θέμα της κατασκευής του αγωγούΜπουργκάζ - Αλεξανδρούπολης, αποφασίστηκε ότι το Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας για τη σύσταση της εταιρίας "Trans Balkan Oil Pipiline", η οποία θα είναι και ο φορέας κατασκευής και διαχείρισης του πετρελαιαγωγού, ενώ συμφωνήθηκε και το ποσοστό που θα καλύψει η ρωσική πλευρά προκειμένου να μετάσχουν και ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κασπία και διακινούν πετρέλαιο από εκεί.

Τέλος συμφώνησαν για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να συναντηθούν εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών που θα συζητήσουν διάφορα θέματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ θα σταλεί από ελληνικής πλευράς το ταχύτερο δυνατόν κατάλογος συγκεκριμένων προτάσεων για τις ανταγορές ελληνικών προϊόντων από τη ρωσική πλευρά, στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Με ύφος "νικητή" ο Λάτσης

Ο όμιλος της Πειραιώς, εμμέσως, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη "μάχη" και αποχωρεί

Με ύφος "νικητή" στη γνωστή μάχη για την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας, εμφανίζεται ο όμιλος Λάτση, ο οποίος σε χτεσινή του ανακοίνωση εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εργασίας να αξιολογήσει την προσφορά του ομίλου ως τη συμφερότερη.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, "η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για την επιτυχία της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς της "Consolidated Eurofinance Holdings" για την απόκτηση του 50,1% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας".

Τη στάση αυτή φαίνεται πως ενισχύει χτεσινή ανακοίνωση του ομίλου Σάλλα, από την οποία προκύπτει ουσιαστικά (και όχι τυπικά) η απόσυρση της πλευράς αυτής από το "παιχνίδι" και το έντονο παρασκήνιο που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες, με στόχο την απόκτηση της Εργασίας. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, το διοικητικό της συμβούλιο αφού εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του "τα γεγονότα και τη συμπεριφορά της διοίκησης της Τράπεζας Εργασίας, έκρινε σκόπιμο να συνεχίσει με τη δημόσια ανταγωνιστική προσφορά του, μόνο διότι έτσι επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΔΣ του Χ.Α.Α. και το ισχύον νομικό πλαίσιο". Η επισήμανση αυτή, ερμηνεύεται από το περιβάλλον της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, ως ουσιαστική απόσυρση από την όλη διαδικασία.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
"Τσίμπησαν" κι άλλο τα επιτόκια εντόκων

Ολο και πιο ακριβά γίνονται τα δάνεια που παίρνει το δημόσιο από τις κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, καθώς - με τις αλλεπάλληλες δημοπρασίες κρατικών εντόκων και ομολόγων - τα επιτόκια διαμορφώνονται σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία κατά τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας ύψους 80 δισ. δραχμών, το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,88%, έναντι 8,69% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων στις 29 Ιούνη.

Ας σημειωθεί ότι εκτός από το μέσο σταθμικό επιτόκιο του 8,88% το δημόσιο κατέβαλε στους τραπεζίτες - που αγόρασαν στη χτεσινή δημοπρασία έντοκα γραμμάτια αξίας 80 δισ. δραχμών - και προμήθεια ύψους 0,45%.

Οριακή μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων

Με μειωμένες τιμές, περίπου κατά μία δραχμή, θα πρέπει να πουληθούν από αύριο τα μεσάνυχτα μέχρι και τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τετάρτης οι βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη, ενώ κατά δύο δραχμές φτηνότερο πρέπει να πωλείται και το πετρέλαιο, με βάση το νέο δελτίο "ενδεικτικών τιμών", που αναμένεται να εκδώσει αύριο η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, αλλά και της τιμής του δολαρίου απέναντι στη δραχμή.

Στα πλαίσια των απεγνωσμένων προσπαθειών, που καταβάλλει η κυβέρνηση, για τη συγκράτηση των τιμών υγρών καυσίμων και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ νέα σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, χωρίς όμως να ανακοινωθεί αν υπήρξε κάποια συμφωνία και ποιο είναι το περιεχόμενό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ