ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καλώς ήρθες Χρηστάρα!"

Στην αγκαλιά φίλων και συντρόφων στη μάχη για το κέρδισμα της ζωής βρέθηκε ξανά χτες ο πρώην τοξικομανής Χρήστος Λεμπέσης, ύστερα από 42 μέρες στη φυλακή

To δρόμο της ελευθερίας κέρδισε χτες, μετά από 42 μέρες προφυλάκισης, ο 20χρονος και πρώην τοξικομανής Χρήστος Λεμπέσης.Με τον "αέρα της ελευθερίας", πλέον, θα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και να τελειώσει το πρόγραμμα "18 Ανω", για την πλήρη απεξάρτησή του από το ζοφερό κόσμο των ναρκωτικών.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών τη δεύτερη φορά έκανε δεκτό το αίτημα του Χρ. Λεμπέση για άρση της προσωρινής κράτησης και αντικατάστασης με περιοριστικούς όρους. Ο Χρήστος Λεμπέσης ήταν προφυλακισμένος για ένα αδίκημα που διέπραξε την περίοδο που ήταν τοξικομανής. Τον Οκτώβρη του 1997, μαζί με έναν φίλο του τοξικομανή, έκλεψε ένα μπουφάν - από κάποιον που τους μήνυσε και στη συνέχεια απέσυρε τη μήνυση - το οποίο και επέστρεψε στον κάτοχό του.

Στη συνέχεια, η ανακρίτρια που διενεργούσε την κύρια ανάκριση κάλεσε τον Χρ. Λεμπέση για να απολογηθεί, αλλά είχε αλλάξει διεύθυνση. Ετσι, ο Χρήστος δεν προσήλθε να απολογηθεί, διότι κλητεύτηκε ως αγνώστου διαμονής.

Στις 29 Μαρτίου 1999 η ανακρίτρια εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, και ο Χρήστος συνελήφθη στις 16 Ιουνίου, μια ημέρα πριν ολοκληρώσει το πρόγραμμα "18 Ανω" για την απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά!

Χτες, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτό το αίτημα του Χρ. Λεμπέση για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους. Θα πρέπει να καταβάλει χρηματική εγγύηση 200.000 δραχμές, να εμφανίζεται δύο φορές στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, να συνεχίσει την παρακολούθηση του προγράμματος απεξάρτησης και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η διακοπή από τη συνέχεια του προγράμματος της κοινωνικής επανένταξης - που είναι η πεντάμηνη παρακολούθηση των θεραπευτικών δραστηριοτήτων της κοινότητας "18 Ανω" - θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στην παραπέρα πορεία του Χρ. Λεμπέση.

Τη δεύτερη φορά, το δικαστήριο δέχτηκε αυτά που αναφέρονταν στη γνωμάτευση της ψυχιάτρου και επικεφαλής του προγράμματος "18 Ανω", Κ. Μάτσα, ότι δηλαδή ο Χρ. Λεμπέσης κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες, για να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά να ανασυγκροτηθεί ως προσωπικότητα και να ενταχθεί ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

"Δε θα τους κάνω το χατίρι"

"Σκεφτόμουν την προσπάθεια που έκανα δύο χρόνια και είπα ότι δε θα τους κάνω το χατίρι".Μ' αυτά τα λόγια δέχτηκε ο Χρ. Λεμπέσης την απόφαση για την αποφυλάκισή του.

Συναντήσαμε τον Χρήστο, χτες, το απόγευμα μία ώρα περίπου μετά την αποφυλάκισή του στα γραφεία του Κέντρου Επανένταξης 18 ΑΝΩ στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί όπου δεκάδες φίλοι του τον καλωσόρισαν. Τα είχε "χαμένα" δεν είχε καταλάβει ακόμη τι είχε γίνει. Μετά από 42 μέρες αγώνα ήταν επιτέλους και ουσιαστικά ελεύθερος. Η χαρά του, όμως, δεν τον συνέπαιρνε. Ξέρει πολύ καλά ότι ο δικός του αγώνας αφορά κι άλλους πολλούς νέους σαν κι αυτόν. "Τη δικαιοσύνη την κάνουν ό,τι θέλουν. Σκέφτομαι και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι στην ίδια κατάσταση με εμένα. Πρέπει να γίνει τροπολογία που θα βοηθάει τα παιδιά που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα απεξάρτησης και όχι να τα καταδικάζει".

Οι 40 μέρες φάνηκαν "αιώνας" στον Χρήστο, αλλά, όπως λέει, δεν ήταν μόνος. "Στη φυλακή ήταν το σώμα μου όχι η ψυχή μου... ήταν μαζί μου όλοι, οι γονείς μου, οι φίλοι μου, τα παιδιά από τα 18 ΑΝΩ. Επαιρνα δύναμη απ' αυτούς και τους έδινα παράλληλα. Ηταν ένα κύκλος αλληλεγγύης".

Μιλάει για την "ανακούφιση", που νιώθει μετά από 42 ημέρες αγώνα, χωρίς να ξεχνάει όμως ποιος φταίει και γίνεται χείμαρρος. "Ορισμένους τους πειράζει που τα παιδιά στα 18 ΑΝΩ έχουμε άποψη. Ας εξηγήσουν τι μας θέλουν, πελάτες ή παιδιά με άποψη και γνώμη; Τη μια, μας λένε να ξεφύγουμε από τα ναρκωτικά και από την άλλη μας καταδικάζουν. Δε θα τους κάνω τη χάρη. Αποφάσισα να κάνω κάτι, για να ξεφύγω από τα ναρκωτικά και θα τα καταφέρω".

"Από αύριο, συνεχίζει, θα επιστρέψω στα παιδιά στο 18 ΑΝΩ, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα. Εχω και εξετάσεις τον Σεπτέμβρη για να περάσω τη 1η Λυκείου. Αποφάσισα να τελειώσω το Λύκειο ακόμα και μ' αυτούς τους νέους νόμους, που έχουν φτιάξει. Δε φοβάμαι τίποτα για το μέλλον μου. Αυτοί να φοβούνται, γιατί ξέρω πως θέλουν να φοβόμαστε".

Ο αγώνας του με τα δικαστήρια δεν τελείωσε, εκκρεμεί τώρα η δίκη του την οποία, όμως, δε φοβάται. Αυτά που έζησε 42 ημέρες στη δεύτερη πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού τον έκαναν πιο δυνατό. "Διάβαζα, τηλεφωνούσα στα παιδιά και κοιμόμουνα. Δεν ήθελα να μπω σε κανένα από τα κόλπα τους. Κάθε φορά που γινότανε κάτι αναρωτιόμουνα μήπως ήταν παγίδα".Αναφέροντας τους όρους αποφυλάκισής του, γελάει: Απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα, 200 χιλιάδες εγγύηση και να συνεχίσει τη θεραπεία του στα 18 ΑΝΩ. "Είναι σαν να μου λένε να συνεχίσω τη δουλιά μου και μάλιστα στο ίδιο μου το σπίτι".

Τα παιδιά των 18 ΑΝΩ δεν αντέχουν άλλο. "Καλώς ήρθες, Χρηστάρα".Η συζήτηση σταματάει... Μπαίνουν στο δωμάτιο. Θέλουν να τον αγκαλιάσουν, να τον φιλήσουν, να τον ρωτήσουν. Αλλωστε επί 42 ημέρες έδιναν μαζί τον ίδιο αγώνα. Απέναντι σε μια πολιτική, που όπως είπε, και ο ίδιος... "θέλει πελάτες".

ΠΑΡΚΟ ΒΕΪΚΟΥ
Οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα

Με μεθόδευση και αυταρχικό τρόπο, η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας κατάφερε να καθυστερήσει για πάνω από ένα μήνα τη διαφύλαξη από τα μεγαλοσυμφέροντα την περιοχή "Ομορφοκλησιά" στο πάρκο Βεϊκου, συνηγορώντας στα κυβερνητικά και μη σχέδια. Ωστόσο, υπό την πίεση των παρατάξεων, αλλά και των κατοίκων, με τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, η δημοτική αρχή δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα.

Ετσι, με ομόφωνη απόφασή του, το συμβούλιο τονίζει ότι θα διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής και θα υλοποιηθεί η μελέτη αναδάσωσης. Παράλληλα, ζητά:

  • Να μην επιτραπεί η δημιουργία Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και να μην αλλάξει η χρήση δασικού χαρακτήρα.
  • Να γίνουν οι δέουσες ενέργειες με προσφυγές σε κάθε αρμόδιο για να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής.
  • Να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι και να μη γίνει άλλη επιχωμάτωση στην περιοχή και να διατηρηθεί το ανάγλυφο της περιοχής.

Η δημοτική αρχή, με την άρνησή της τόσον καιρό να συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της διαφύλαξης της "Ομορφοκλησιάς", συνηγόρησε στην ουσία στα σχέδια των συμφερόντων, που περιμένουν να κερδοσκοπήσουν από τα Ολυμπιακά έργα, αλλά και τους Βέικους που διεκδικούν την περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να γίνει η προκήρυξη για να ξεκινήσει η κατασκευή κλειστού γηπέδου πινγκ - πονγκ. Κάτι που προϋποθέτει, όμως, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας" Παναγιώτης Τσουκαλάς και δημοτικός σύμβουλος, με δήλωσή του στο "Ρ", τόνισε: "Η εκτίμηση των υπολοίπων παρατάξεων, να υπερασπίσουν το χώρο μέσω του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει, ευνοεί τα κυβερνητικά σχέδια για την υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο ανέτρεψε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, είναι ριψοκίνδυνη. Το σημαντικότερο είναι να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι, που ξέρουν να υπερασπίζονται καλύτερα τα συμφέροντά τους".

ΓΕΩΤΕΕ
Ανακύκλωση της κρίσης

Για μια ακόμη φορά ανακυκλώνεται η κρίση στο ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ), με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, που μήνες τώρα δεν τα βρίσκουν για να υλοποιήσουν τη μεταξύ τους συμφωνία για αλλαγή του προέδρου μετά τη λήξη της συμφωνημένης θητείας του προηγούμενου. Ετσι, εμφανίζεται σοβαρή δυσλειτουργία στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, που παράλληλα παραμένει και χωρίς πρόεδρο.

Με την εξάντληση στα μέσα Φλεβάρη του χρόνου που αναλογούσε στην κατάληψη της θέσης του προέδρου από τον επικεφαλής της τριμελούς ομάδας της ΔΑΚΕ και τη δρομολόγηση παράδοσής της στον εκπρόσωπο της ΠΑΣΚΕ, ως προϊόν της μεταξύ τους συμφωνίας, ήρθαν στην επιφάνεια και οι ανυπέρβλητες αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Συνδικαλιστές της "τρώγονται" μεταξύ τους και καταγγέλλουν αλλήλους. Μάλιστα με ανακοίνωση, που υπογράφουν τέσσερις εξ αυτών, υποδεικνύουν δικό τους "άνθρωπο" ως υπεύθυνο για τη μη εκλογή στη θέση του προέδρου ενός άλλου στελέχους της ΠΑΣΚΕ.

Με αφορμή και την τελευταία άκαρπη συνεδρίαση του ΔΣ αποκαλύφθηκαν πλέον και οι λόγοι της καταψήφισης του προγράμματος δράσης του τότε προεδρείου, καθώς και ότι η ισορροπία που τότε επιτεύχθηκε με συμφωνία κάτω από το τραπέζι, ήταν εντελώς προσωρινή και έδωσε αναπόφευκτα τη θέση της σε μια νέα κούρσα διαδοχής με άγνωστη μέχρι στιγμής εξέλιξη.

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών καταγγέλλει πως η σημερινή σύνθεση του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ και ο ρόλος των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας της χώρας και σημειώνει: "Το ίδιο μακριά βρίσκεται κι από τις αγωνίες των ίδιων των γεωτεχνικών μελών του ΓΕΩΤΕΕ, ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων που αντιμετωπίζουν τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, της υπο - και ετεροαπασχόλησης. Γι' αυτό είναι αναγκαία η απομόνωση και οριστική καταδίκη αυτών των φαινομένων, η κινητοποίηση με στόχο τον τερματισμό και την ανατροπή αυτής της κατάστασης που είναι σε βάρος του ΓΕΩΤΕΕ".

Mετά τους αγώνες των παιδιών της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ ήρθε η

Mετά τους αγώνες των παιδιών της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ ήρθε η δικαίωση για τον 20χρονο Χρήστο Λεμπέση

Ο Χρήστος Λεμπέσης (αριστερά) συνομιλεί με τον συντάκτη του "Ρ", μια ώρα μετά την αποφυλάκισή του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ