ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Καλοκαίρι νεοελληνικής "Λόξας και Δόξας"

Συζήτηση με τον διευθυντή του θεάτρου, τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές της παράστασης

Στην όμορφη Κέρκυρα γεννήθηκε πριν λίγους μήνες το 16ο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο.Την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας ανέλαβε ο Θανάσης Θεολόγης,έχοντας πολλά όνειρα και σχέδια για την πρόοδο του νεοσύστατου αυτού θεάτρου, το οποίο προετοιμάζει ολοταχώς, με πολλές ελπίδες, καλές "προδιαγραφές" και σημαντικές "μετακλήσεις" από την Αθήνα, την καλοκαιρινή παραγωγή του. Μια παράσταση της οποίας η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου και που φυσικά θα δοθεί στην "έδρα" του.

Το καλοκαίρι, λοιπόν, στην Κέρκυρα θα περάσει... χιουμοριστικά, με την πολύ επιτυχημένη σάτιρα του Γιάννη Ξανθούλη "Λόξα και Δόξα",που είχε ανεβάσει πριν από χρόνια στο θέατρο "Αποθήκη",η Αλίκη Γεωργούλη.

Πρόκειται για μια μουσική - κινηματογραφική - θεατρική σύνθεση, που σατιρίζει με καυστικό, συχνά πικρό χιούμορ, τη νεοελληνική κοινωνία, με "ήρωες" μια οικογένεια τεσσάρων αδελφών. Τέσσερις απλοί, συνηθισμένοι νεοέλληνες που ζώντας μια μίζερη, ρουτινιάρικη, σκληρή, γκρίζα καθημερινότητα, αναζητούν τη "φυγή" από την πραγματικότητα, μια "διέξοδο" από την αφάνειά τους, μέσα από το ψεύτικο, άπιαστο όνειρο. Μέσα από τη φαντασία, την πλαστή εικόνα του κινηματογράφου. Τα πρόσωπα του έργου "αναπλάθουν" τη ζωή τους, το χαρακτήρα τους, τις αδυναμίες, τις απελπισίες, τις αποτυχίες τους, την πνιγηρή πραγματικότητα, ταυτιζόμενα με κινηματογραφικούς ρόλους. Η προσπάθειά τους να "ενδυθούν" την "ενδιαφέρουσα ζωή" των κινηματογραφικών μύθων και ειδώλων, αγγίζει άλλοτε τα όρια του γελοίου κι άλλοτε τα όρια του τραγικού.

Συντελεστές της παράστασης θα είναι ο Γιάννης Καλατζόπουλος, σκηνοθεσία, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, μουσική, η Αφροδίτη Κουτσουδάκη, σκηνικά, ο συγγραφέας του έργου Γιάννης Ξανθούλης ανέλαβε τα κοστούμια και ο Πέτρος Γαλλίας, χορογραφίες. Τα δεκατέσσερα πρόσωπα του έργου θα υποδυθούν γνωστοί και νεότεροι ηθοποιοί. Με την επί σκηνής σειρά των ρόλων εμφανίζονται οι: Μίμης Χρυσομάλλης, Νένα Μεντή, Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Ανδρέας Βαρούχας, Ελένη Κρίτα, Γεράσιμος Δεστούνης, Πέτρος Αποστολόπουλος.

Το "στερνοπούλι" των ΔΗΠΕΘΕ

Με την ευκαιρία αυτής της παράστασης, ζητήσαμε να μας μιλήσουν για την προσπάθεια αυτού του νέου Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του και οι συντελεστές της σκηνικής "Λόξας και Δόξας".

Ο Θανάσης Θεολόγης,μιλώντας για το 16ο, το "στερνοπούλι" των ΔΗΠΕΘΕ, η ίδρυση των οποίων υπήρξε αίτημα του ΣΕΗ από τη δεκαετία του '60 και η θεσμοθέτηση των οποίων έγινε από την Μελίνα Μερκούρη,εξέφρασε τη "μεγάλη συγκίνηση και υπευθυνότητα" που νιώθει απέναντι στο θεσμό αυτό, "που τόσο ραγδαία εξελίσσεται, αποδίδει και εγκαθίσταται στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Νιώθουμε, ως νεότεροι, μεγάλη την ευθύνη και επίσης μέγα πείσμα για την επιτυχία αυτής της ωραίας ιδέας".

Ο Θ. Θεολόγης υπόσχεται: "Προσωπικά θα καταθέσω σ' αυτή την ιδέα ό,τι πιο όμορφο νιώθω. Θα με "εκμεταλλευτώ" στο έπακρο, ώστε το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας που τόσο πολύ υποστηρίζει το Διοικητικό του Συμβούλιο και ο δήμαρχος προσωπικά, να νιώσουν δικαιωμένοι για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου". Για το φετινό καλοκαιρινό ρεπερτόριο ο Θ. Θεολόγης επέλεξε το έργο του Γ. Ξανθούλη, "τον οποίο πολύ εμπιστεύομαι και αποδέχομαι ως συγγραφέα, αλλά και γιατί θέλω κάπως να αναβιώσει η παλιά δόξα της επιθεώρησης. Γι' αυτό επέλεξα και για συνεργάτες στην παράσταση ανθρώπους της γενιάς μου, τον Καλαντζόπουλο, την Κουτσουδάκη, τη Μεντή, τη Γερασιμίδου και αρκετούς νεότερους".

Το δεύτερο έργο του καλοκαιριού, για να ανέβει από την Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, είναι οι "Ορνιθες" του Αριστοφάνη. Η Πειραματική Σκηνή δημιουργήθηκε "για να εντοπίσει και αναδείξει το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό". Η παράσταση των "Ορνίθων", που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Θ. Θεολόγη,μουσική του Δημήτρη Λέκκα,σκηνικά - κοστούμια Σπύρου Δήμου και χορογραφίες του Σωτήρη Μπουχάγιαρ,θα παίζεται όλο το καλοκαίρι στην Κέρκυρα.

Να σημειώσουμε ότι ήδη το ΔΗΠΕΘΕ απέκτησε τη δική του χειμωνιάτικη σκηνή, ανακαινίζοντας το νεοκλασικό θέατρο "Φοίνικας" και με τη βοήθεια του δήμου προσπαθεί να αποκτήσει και θερινή στο χώρο του "Μον Ρεπό".

Παιδευτικό το έργο των ΔΗΠΕΘΕ

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος,σκηνοθέτης της "Λόξας και Δόξας", μιλώντας για τη δουλιά του στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, τόνισε: "Κάθε φορά που έχω την τύχη να συνεργαστώ μ' ένα ΔΗΠΕΘΕ, αισθάνομαι διπλά υποχρεωμένος να απαιτήσω από τον εαυτό μου να κάνει το καλύτερο. Γιατί τα ΔΗΠΕΘΕ - ανεξάρτητα από ορισμένες αρνητικές πλευρές, που οφείλονται συνήθως στη μη κατανόηση του ρόλου τους και στη ματαιοδοξία κάποιων διευθυντών - επιτελούν έργο μεγάλης κοινωνικής σημασίας. Εργο παιδευτικό, άρα καθοριστικό για την πνευματική και αισθητική καλλιέργεια, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο λαός μας".Ως προς το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, ο Γ. Καλατζόπουλος λέει ότι "ευτύχησε να έχει διευθυντή τον Θ. Θεολόγη, ηθοποιό και σκηνοθέτη ταλαντούχο, αλλά και έμπειρο γνώστη των αναγκών και δυσκολιών που παρουσιάζει η μόνιμη θεατρική δραστηριότητα μακριά από την Αθήνα - και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα με τις πλούσιες και "ιδιαίτερες" πολιτιστικές παραδόσεις".

Μιλώντας για τη σκηνοθεσία του έργου του Ξανθούλη - θα παιχτεί εκτός από την Κέρκυρα και από την Κομοτηνή έως την Κω - ο Γ. Καλατζόπουλος μας είπε: "Προσπαθούμε να πετύχουμε μια πολύ λεπτή ισορροπία. Μια παράσταση διασκεδαστική, καλοκαιρινή, ευχάριστη, αλλά συγχρόνως υψηλού γούστου, που μέσα από το γέλιο να κεντρίζει τη σκέψη, το κριτικό και αυτοκριτικό πνεύμα του σύγχρονου Ελληνα.Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τη δουλιά μας, αγαπιόμαστε μεταξύ μας, αγαπάμε το θεατή και τον σεβόμαστε. Το εμπνευσμένο σκηνικό της Κουτσουδάκη, η θεατρικότατη μουσική του Κηλαηδόνη, η πρωτότυπη χορογραφική ματιά του Γάλλια, το δαιμονικό ταλέντο του Χρυσομάλλη, της Μεντή, της Γερασιμίδου, αλλά και η υψηλή στάθμη όλων των άλλων ηθοποιών, μου επιτρέπουν να εφαρμόσω στο ακέραιο την άποψή μου για τη δουλιά του σκηνοθέτη: Αυτός που βοηθάει όλους τους συντελεστές να ανθίσουν, αυτός που νοιάζεται ώστε οι ατομικές αποδόσεις να γίνουν ενιαίο σύνολο, χωρίς ο ίδιος να φαίνεται".

Ομαδικότητα και αποκέντρωση

Αλλά και οι τρεις πρωταγωνιστές της παράστασης έχουν το δικό τους ο καθένας λόγο να πουν για τη συνεργασία τους με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

Τους δίνουμε το λόγο, κρατώντας τη σειρά εμφάνισής τους στη σκηνή:

Ο Μίμης Χρυσομάλλης,σημειώνει: "Παίζω για πρώτη φορά σε ΔΗΠΕΘΕ και ελπίζω να 'χω ξανά την τύχη να βρίσκομαι σ' ένα φιλόξενο τόπο με αγαπημένους συναδέλφους" και τονίζει: "Το θέατρο μακριά από το κέντρο μπορεί να γίνει πυρήνας ομαδικότητας και μιας αγαπησιάρικης σχέσης μεταξύ μας, συμπεριφορές που έχουμε πια ξεχάσει... Αλλωστε, η ζωή στην Αθήνα και ιδιαίτερα η θεατρική, είναι μια δοκιμασία.Ελπίζω, λοιπόν, ότι όλα θα πάνε καλά και η συμμετοχή μας στο ΔΗΠΕΘΕ να είναι μια καλή εμπειρία για όλους μας".

Η Νένα Μεντή λέει: "Δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύω σε ΔΗΠΕΘΕ, αλλά θα μπορούσα να δουλεύω μόνο σ' αυτά γιατί πιστεύω σ' αυτό το θεσμό. Μπορούν να κάνουν δουλιά καλή και να φέρουν κόσμο στο θέατρο, που ιδιαίτερα στην επαρχία, πιστεύω, το έχουν μεγάλη ανάγκη.Η πρόταση, λοιπόν, του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και λόγω του μοναδικού αυτού νησιού, αλλά και του διευθυντή του και φίλου μου, Θανάση Θεολόγη. Ελπίζω να κάνουμε καλή δουλιά, που ν' αρέσει στον κόσμο και να μας ξαναχρειαστεί. Εδώ είμαστε!".

Κλείνουμε αυτό το σημείωμά μας δίνοντας το λόγο στην Ελένη Γερασιμίδου.Η δημοφιλής κωμική ηθοποιός λέει για αυτή τη συνεργασία της: "Ο διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, συνάδελφος και φίλος από παλιά, μας κάλεσε φέτος στην Κέρκυρα για το έργο του Ξανθούλη. Ευτύχησα να παίξω αυτό το έργο στο θέατρο "Αποθήκη" της πρωτοπόρας Αλίκης Γεωργούλη, το 1989. Ανταποκρίθηκα, λοιπόν, στην πρόταση του Θεολόγη λόγω νοσταλγίας, λόγω φιλίας - προς τον ίδιο τον Γιάννη Ξανθούλη και τους εκλεκτούς συναδέλφους - και με το δέλεαρ ενός αποκεντρωτικού καλοκαιριού στο Ιόνιο. Εργασία και χαρά, λοιπόν. Καλό έργο, καλή δουλιά, καλοί φίλοι. Οι επαναπροσδιορισμοί του επαγγέλματος, που μας θέλει περιπλανώμενους".

Ε.

Ο Θανάσης Θεολόγης

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος

Οι ηθοποιοί της "Λόξας και Δόξας"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ