ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Ηπειρο με πολυφωνικά τραγούδια

Στο Δελβινάκι και τους Φιλιάτες, πραγματοποιείται στις 6 - 8 Αυγούστου η 1η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού

Σπάνιο μουσικό είδος, με αρχέγονες καταβολές, το πολυφωνικό τραγούδι, γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στην Ηπειρο. Η Ηπειρος, μήτρα του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, ενός από τα σημαντικότερα είδη λαϊκής πολυφωνίας, είναι ασφαλώς ένας χώρος προνομιακός για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ, αφιερωμένου στην έρευνα, διάσωση και προβολή του είδους. Στην Ηπειρο γεννιέται αυτό το καλοκαίρι, με πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας "Απειρος" (σε συνεργασία με τις νομαρχίες και δήμους της περιοχής), ένας νέος πολιτιστικός θεσμός, το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού.Πρώτο βήμα του νέου θεσμού είναι η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού,στις 6 - 8 Αυγούστου, στο Δελβινάκι Ιωαννίνων και τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, έδρες των δύο παραμεθόριων περιοχών όπου επιβιώνει ακόμη αυτό το είδος. Η Συνάντηση είναι αφιερωμένη στην πολυφωνία, όπως απαντά σε Ελλάδα και Αλβανία και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει συναυλίες, επιστημονικό διήμερο, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, περιηγήσεις κ. ά.

"Επιχειρώντας να δημιουργήσουμε γέφυρες συνεργασίας με τους γείτονές μας", αναφέρουν οι διοργανωτές, "μέσα από την πιο κοινή γλώσσα των λαών, τον πολιτισμό, σε μια εποχή κι έναν τόπο με ανοιχτές πληγές, φιλοδοξούμε η 1η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού τραγουδιού ν' αποτελέσει το θεμέλιο λίθο ενός πολιτιστικού θεσμού μακράς πνοής για την παραμεθόρια Ηπειρο".

Οι εργασίες του επιστημονικού διήμερου θα ξεκινήσουν στις 6/8 (6μμ), στο Δελβινάκι και θα συνεχιστούν την επομένη ημέρα (7/8), στους Φιλιάτες. Σε αυτό θα πάρουν μέρος με εισηγήσεις τους μουσικολόγοι και λαογράφοι ερευνητές απόΕλλάδα και Αλβανία. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι: Λ. Λιάβας, Ν. Διονυσόπουλος, Κ. Λώλης, Γ. Τέντα, Αθ. Κατσανεβάκη, Σ. Θεοδοσίου, Γ. Κοκκώνης, Ν. Τάτσης, Αλ. Λαμπρίδης, Κ. Μάντζιος και από αλβανικής οι:Β. Τόλε, Αγκ. Τσανγκόλι, Χ. Νταλίπι, Μ. Τσούκα.Επίσης, ο ερευνητής βλαχόφωνης παράδοσης Σπ. Σιτούνι (ΗΠΑ). Επιστημονικοί σύμβουλοι της διοργάνωσης είναι ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος και ο μουσικολόγος Κώστας Λώλης.

Συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, περιηγήσεις

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το μουσικό μέρος του φεστιβάλ, καθώς πολλά είναι τα πολυφωνικά σχήματα, που θα εμφανιστούν στη διάρκεια του τριήμερου. Συμμετέχουν τα πολυφωνικά ελληνόφωνα συγκροτήματα Κτισμάτων, "Χαονία", Χειμάρρας και πολυφωνικοί όμιλοι από τα χωριά Χλωμό, Μπουλιαράτι, Πολύτσανη της περιοχής Δερόπολης, τα αλβανόφωνα Νέων Αργυροκάστρου, Αυλώνας (Λιάμπικη Πολυφωνία), Πρεμετής (Τόσκικη Πολυφωνία) και τα βλαχόφωνα από το Αντόν Πότσι (Αλβανία), από το Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων και την Πλαταριά Θεσπρωτίας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνουν και κινηματογραφικές προβολές.Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ των Π. Καρκανεβάτου και Αντ. Τσάβαλου (1997) για το Πολυφωνικό τραγούδι, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Ηπειρος" του Στρ. Στασινού, οι ταινίες "Μικρές Μέρες" του Κ. Μαχαίρα, "Ισμαήλ" του Γ. Ζαφείρη (μικρού μήκους), "Μιρουπάφσιμ" των Γ. Κόρρα - Χρ. Βούπουρα, "Από το Χιόνι" του Σ. Γκορίτσα (μεγάλου μήκους). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και περιηγήσεις, προκειμένου οι επισκέπτες του φεστιβάλ να έρθουν σε επαφή με τη φυσική ομορφιά και τον πολιτιστικό πλούτο των δύο παραμεθόριων περιοχών. Θα γίνουν επισκέψεις στο αρχαίο Θέατρο της Γιτάνης, στην παραθαλάσσια Σαγιάδα, στην Ιερά Μονή Γηρομερίου, στο φαράγγι του Καλαμά, στα παραδοσιακά χωριά Φοινίκη και Βήσσανη, στα χωριά με την ιδιαίτερη παρουσία στο πολυφωνικό τραγούδι Κτίσματα, Παρακάλαμο και Κεφαλόβρυσο, στο μοναδικής ομορφιάς Θεογέφυρο. Στους χώρους αυτούς, με τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που διακρίνει ένα πανηγύρι, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων σχημάτων του φεστιβάλ, αλλά και αυτοσχέδιων πολυφωνικών σχημάτων των κατοίκων των διαφόρων χωριών.

Γέφυρα συνεργασίας

"Η πρωτοβουλία αυτής της διεθνούς διοργάνωσης", λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ - σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης,"γεννήθηκε πέρσι το καλοκαίρι στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας, στη διάρκεια της 1ης Συνάντησης πολυφωνικού τραγουδιού. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο ζωντανής έρευνας, με τη συμμετοχή ερευνητών κι ερμηνευτών. Για τον ίδιο σκοπό, το χειμώνα θα λειτουργήσουν εργαστήρια πολυφωνικού τραγουδιού, ενώ θα γίνουν μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών". Ο Αλ. Λαμπρίδης (ιδρυτικό μέλος του πολυφωνικού σχήματος "Χαονία" και δάσκαλος πολυφωνικού τραγουδιού στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειανάκης"), σημειώνει πως μετά τα δραματικά γεγονότα στα Βαλκάνια "αυξάνει η επικαιρότητα ενός τέτοιου θεσμού, που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους βαλκανικούς λαούς". Το συγκεκριμένο είδος, τονίζει, "εκφράζει μορφές κοινωνικής οργάνωσης και συλλογικότητας, οι οποίες φθίνουν σε εποχές εξατομίκευσης και κατακερματισμού, όπως η σημερινή". Αυτή η συλλογικότητα, ίσως, και να είναι το πιο ελκυστικό στοιχείο του πολυφωνικού τραγουδιού, το οποίο, δυστυχώς, έχει επιβιώσει σε ελάχιστες περιοχές του κόσμου: εκτός από την Ηπειρο και την Αλβανία, σε Κάτω Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Νότια Πολωνία, Γεωργία, Βόρειο Πακιστάν, Βόρεια Ινδία, Κίνα, Ινδονησία.

Το επόμενο καλοκαίρι το φεστιβάλ, όπως μαθαίνουμε, θα φιλοξενήσει το πολυφωνικό τραγούδι της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κάτω Ιταλίας. Οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ μπορούν να επικοινωνήσουν, για περισσότερες πληροφορίες, με τους διοργανωτές, στα τηλέφωνα: 0945 338676 και 0651 71079.

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

Το σχήμα "Χαονία"

ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Καλοκαίρι νεοελληνικής "Λόξας και Δόξας"

Συζήτηση με τον διευθυντή του θεάτρου, τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές της παράστασης

ΣΕΛΙΔΑ 3

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Καλοκαιρινή παλέτα

Σπέτσες, Ανδρος, Σύρος, Μύκονος, Κρήτη. Μαζί με την καλοκαιρινή δροσιά της θάλασσας, απολαύστε και τις "ψηφίδες χρωμάτων" που αυτές τις μέρες σας περιμένουν "εκτός των τειχών" της πρωτεύουσας

ΣΕΛΙΔΑ 4

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ
Χωρίς να λογαριάζουν τις γυναίκες

Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, να φέρνει νομοσχέδια σημαντικά για ψήφιση στη Βουλή στη διάρκεια των θερινών διακοπών, η κυβέρνηση επανέφερε και κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πορνεία, που τόσες αντιδράσεις είχε ξεσηκώσει το περασμένο φθινόπωρο

ΣΕΛΙΔΑ 7

"18 ΑΝΩ"
Χαμόγελα απεξάρτησης "Αριστερά στα FM"

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος της εκπομπής "Χαμογελώντας στο Φόβο" που επιμελούνται τα παιδιά της θεραπευτικής ομάδας του "18 Ανω" και μεταδίδεται από τον "902 Αριστερά στα FM"

ΣΕΛΙΔΕΣ 8 - 9

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
Τ
έλος εποχής...

Μετά από 38 χρόνια μια σπουδαία διοργάνωση έφτασε στο τέλος της

ΣΕΛΙΔΑ 1

5



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ