Τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, καθώς και τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας ετοιμάζεται να παραδώσει στους ιδιώτες, με πρώτους τους εφοπλιστές, η κυβέρνηση
Μια ανάσα πριν το διαμελισμό και την παράδοση στα αρπαχτικά ιδιωτικά χέρια βρίσκονται τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Πρώτοι στη λίστα των ενδιαφερομένων βρίσκονται εφοπλιστές, ενώ όπως όλα δείχνουν, η παράδοση των τμημάτων του λιμανιού Πειραιά θα αρχίσει από το Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επινοικιάσει τμήματα των λιμανιών σε ιδιώτες για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εισαγάγει τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης στο χρηματιστήριο, διαθέτοντας το 49% των μετοχών τους. Παράλληλα, όπως έχει γίνει σαφές από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη,το δρόμο της ιδιωτικοποίησης θα πάρουν και τα άλλα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της χώρας στρατηγικής σημασίας, με πρώτο το λιμάνι του Βόλου. Για το σκοπό αυτό θα κατατεθεί σχετική τροπολογία.
Από την 1η Μάρτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 2688/1999 που μετατρέπει τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης σε Ανώνυμες Εταιρίες, άρχισαν και οι μελέτες για τη μετοχοποίηση των δύο Οργανισμών. Τις μελέτες έχουν αναλάβει η ΜΠΑΝΚ ΟΦ ΑΜΕΡΙΚΑ που εξετάζει και το επιχειρησιακό σχέδιο και η εταιρία ΒΑΛΚΑΝ που εξετάζει τη μετεξέλιξη των Οργανισμών. Εξάλλου, στις 26 του Ιούνη έληξε και η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στις δύο εταιρίες. Κατατέθηκαν 11 υποψηφιότητες για τον ΟΛΠ και 7 για τον ΟΛΘ.
Στα μέσα του Αυγούστου αναμένεται να γίνει και η αλλαγή της σύστασης των ΔΣ ΟΛΠ και ΟΛΘ. Σύμφωνα με τον ν.2688/99, το ΔΣ θα είναι 9μελές και θα αποτελείται από: Τρεις εκπροσώπους του δημοσίου, μεταξύ των οποίων θα είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στις εταιρίες (ήδη έχει γίνει η εκλογή από τα σωματεία των εργαζομένων), έναν εκπρόσωπο από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και τρεις εκπροσώπους των μετόχων. Η θητεία του συμβουλίου είναι πενταετής.
Ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ, που θα δώσει και ισχυρό πλήγμα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, έχουν ταχθεί οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και ο Δήμος Περάματος, οι οποίοι έχουν αρχίσει μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν στις 27 του Ιούλη με τον αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας,με την οποία αναφέρει: "Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε από νέες γραμμές άμυνας για την αποτροπή κάθε σεναρίου ιδιωτικοποίησης".
Την Τρίτη το βράδυ συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου. Κωφεύει ο υπουργός Εργασίας στο αίτημα του ΠΑΜΕ για συνάντηση μαζί του
Στα "χέρια" των εργατών, των ανέργων, των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης, περνά η σκυτάλη του αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και για την προστασία των ανέργων.
To αγωνιστικό ραντεβού δίνει ξανά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο,οργανώνοντας συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου, την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 8 το βράδυ.
Οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου προσλαμβάνουν χαρακτήρα παγκινητοποίησης και τα μηνύματα από όλους τους χώρους φανερώνουν ότι την Τρίτη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση σ' αυτούς που επιδιώκουν να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους και να τους βάλουν στο περιθώριο.
Στο κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προχωρεί με γοργά βήματα στη διάλυση του ΙΚΑ, ετοιμάζει νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα, με στόχο την κατάργηση των κατώτερων ορίων συντάξεων. Προετοιμάζει την επίθεσή της ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα.
Επισημαίνει, ακόμα, ότι η λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων αγκαλιάζει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις του νομού (λιμάνι, ΔΕΘ, ΟΥΘ κλπ). Η κυβέρνηση προχωρεί σε νέο κύκλο ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, έχοντας στόχο να ολοκληρώσει το εθνικό έγκλημα κατά της δημόσιας περιουσίας ("Ολυμπιακή", ΟΣΕ κ.ά.).
Σύμφωνα με την απόφαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΜΕ Μαγνησίας καλεί συνδικάτα και συνδικαλιστές του νομού, σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 26 του μήνα, στις 8 μμ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ το κύριο θέμα συζήτησης είναι τα προβλήματα των εργαζομένων και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Στο μεταξύ, για τρίτη φορά, η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος δεν αξιώθηκε τις προηγούμενες δύο φορές να απαντήσει στο σχετικό αίτημα. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε και από το βήμα του προχτεσινού συλλαλητηρίου που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
Στην επιστολή του ΠΑΜΕ προς τον υπουργό Εργασίας, τονίζεται: "Αν είσαστε απλά ένα πολιτικό πρόσωπο, θα μπορούσατε να επιλέγετε κάθε φορά με ποιους θα συζητήσετε και ποιους θα συναντήσετε. Ομως, είστε υπουργός μιας κυβέρνησης και το σωστό και δημοκρατικό είναι να συζητάτε, όχι μόνο με όσους σας ευχαριστούν, αλλά και με μας που σας δυσαρεστούμε".
Ακόμα, ενημερώνεται ο υπουργός ότι "το ΠΑΜΕ δεν είναι ούτε κυβερνητική, ούτε εργοδοτική, ούτε κομματική πρωτοβουλία. Είναι κίνηση στην οποία συμμετέχουν και στηρίζουν με αποφάσεις τους, πάνω από 360 συνδικαλιστικές οργανώσεις και πάνω από 2.000 εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη διαφόρων ιδεολογικών, πολιτικών, θρησκευτικών και παραταξιακών αντιλήψεων".
Τέλος, επισημαίνεται ότι: "Το ΠΑΜΕ είναι αυθεντικός, ζωντανός, υπαρκτός στη δράση κυρίως θεσμός, σε αντίθεση με θεσμούς "σφραγίδες" που εσείς επιλέγετε για συζητητές σας και τους οποίους χρηματοδοτείτε μέσω της Εργατικής Εστίας και από τις δικές μας εισφορές" και για του λόγου το αληθές γνωστοποιούνται στον υπουργό δύο περιπτώσεις: "Την Πρωτομαγιά στην ενωτική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, πήραν μέρος πάνω από 20.000 εργατοϋπάλληλοι, τη στιγμή που σε άλλη "συγκέντρωση" στην ίδια πόλη, οι συγκεντρωθέντες δεν ξεπέρασαν τα 400 άτομα. Επίσης, σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στους Ευζώνους, συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι, σε αντίθεση με την απραξία κάποιων οργανώσεων, τις οποίες εσείς δέχεστε στο υπουργικό σας γραφείο".
Καταλήγοντας υπογραμμίζεται στην επιστολή "με όσα σας αναφέρουμε θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι έχετε υποχρέωση, από τη δημόσια θέση και το αξίωμά σας, να δέχεστε, να συζητάτε και να ακούτε, τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες, όλων χωρίς εξαίρεση, των εκφραστών του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος".
Την κατάργηση όλων των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΟΜΜΕΧ και τη μείωση προσωπικού από τις κεντρικές υπηρεσίες του, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
"Η κυβέρνηση θέτοντας σε εφαρμογή το Νόμο 2702 του 99 καταφέρνει ένα καίριο χτύπημα στον ΕΟΜΜΕΧ", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων,ο οποίος προσθέτει ότι "οι εργαζόμενοι ομόφωνα καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες.
ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-
Αλλη μια φορά, σε κρίσιμη περίοδο και με ανοιχτά πολλά προβλήματα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας,δεν "επιτεύχθηκε" απαρτία, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για προχτές το πρωί γενική συνέλευση των εργαζομένων, στην οποία θα συζητούνταν η έλλειψη προσωπικού, οι συνθήκες εργασίας, η προοπτική της εταιρίας, η πρόταση της διοίκησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και θα λαμβάνονταν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού η πλειοψηφία του σωματείου - του μεγαλύτερου της ΛΑΡΚΟ - (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) μεθοδεύουν την υπογραφή μιας εξευτελιστικής συμφωνίας, τρίχρονης διάρκειας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων.
Εξάλλου, αυτή τη συμφωνία έχουν ήδη υπογράψει οι αντίστοιχες πλειοψηφίες στα σωματεία της Εύβοιας, της Κοζάνης και της έδρας της ΛΑΡΚΟ, ενώ είναι γνωστό στους πάντες ότι γι' αυτό το σκοπό έγινε ειδική σύσκεψη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, παρουσία και του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, Μπ. Δανέλλη.Στη σύσκεψη - που έγινε στην Αθήνα στα τέλη Ιούνη - ήταν παρών και ο υπουργός, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιράστηκαν "καρέκλες", προκειμένου να πειστούν οι συνδικαλιστές να στρώσουν το δρόμο για να περάσει πιο εύκολα η κυβερνητική πολιτική για τη ΛΑΡΚΟ.
Τον αντιπρόεδρο του σωματείου απόλυσε η ΑΓΕΤ,"με αναπόδεικτες κατηγορίες και περιστατικά προσωπικών υποθέσεων", σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου, το οποίο καλεί τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και το υπουργείο Εργασίας να παρέμβουν για την ανάκληση της απόλυσης.
Προειδοποιητική στάση εργασίας, την Πέμπτη 22 Ιούλη 11πμ - 2.30μμ,στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, από τα οποία προέρχονται οι υπάλληλοι, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ,με την ψήψους της ΠΑΣΚ.Η πλειοψηφία της ΕΕ περιορίζει τις διεκδικήσεις της, κύρια στην απόσυρση της διάταξης - από το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση - για τις υποχρεωτικές μετατάξεις των υπαλλήλων που είναι σήμερα αποσπασμένοι στις Νομαρχίες.
Η στάση, αφορά τα υπουργεία Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Γεωργίας, Υγείας και Μεταφορών.
Η ΕΣΑΚ Δημοσίου,διαφώνησε πλήρως με το πλαίσιο διεκδίκησης της στάσης εργασίας. Τόνισε ότι το ν/σ πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του και να αντικατασταθεί με άλλο, το οποίο θα προβλέπει πραγματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιλογή του ασφαλιστικού φορέα από τους συμβασιούχους που θα μονιμοποιηθούν, διαφάνεια στις προσλήψεις, εθελοντικότητα στις μετατάξεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Επίσης, με βάση αυτό το πλαίσιο, πρότεινε η στάση εργασίας να είναι πανδημοσιοϋπαλληλική και να ακολουθήσει 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία,αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματα.
Από την πρόταση της ΠΑΣΚΕ διαφοροποιήθηκαν η ΔΑΚΕ και η ΑΠ, παραπέμποντας όμως στις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο είχε αποδεχτεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του.