ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Σύντομη παρουσίαση

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΣΗΣ
...Και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα

Σε μια πολιτεία στα νοτιοανατολικά σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης έρχονται να εγκατασταθούν, αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, για να προστατευτούν απ' την καταδιωκτική μανία του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος.

Μια καινούρια ζωή αρχίζει για όλους. Τα προβλήματα είναι πολλά. Οι συνθήκες στέγασης, η δυσκολία προσαρμογής στις νέες συνθήκες δουλιάς, οι μικροαστικές συνήθειες απ' τη ζωή στην Ελλάδα, η έλλειψη γραμματικών γνώσεων, αλλά και οι προσωπικές αδυναμίες που πηγάζουν απ' την ανθρώπινη φύση.

Με μεγάλη αφηγηματική δύναμη, ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από χαρακτήρες.

Μέσα απ' την καθημερινή ζωή των ανθρώπων αυτών, παρουσιάζεται ανάγλυφα η προσπάθεια, που γίνεται, χρόνο με το χρόνο, για τη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Παρ' όλες τις αντιξοότητες που υπάρχουν, η ζωή θα τραβήξει τελικά το δρόμο της προς την πρόοδο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Επιλογή ΙΙΙ
Κοινωνικά διηγήματα

Οι εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή" έχουν ήδη εκδώσει δύο επιλογές με έργα του Παπαδιαμάντη. Η παρούσα Επιλογή ΙΙΙ περιέχει 22 διηγήματα κοινωνικού χαρακτήρα. Σ' αυτά τα διηγήματα, απεικονίζονται οι κοινωνικές σχέσεις της εποχής σ' όλη τη δραματική τους σύγκρουση και από τα οποία ξεπηδάει αβίαστα η καταδίκη αυτών των σχέσεων. Ολο το έργο του Παπαδιαμάντη είναι διαποτισμένο από φλογερή αγάπη προς τον απλό λαό, από σαρκασμό και καυστική ειρωνεία για τους άρχοντες και τους φαυλοκρατικούς θεσμούς τους. Τα βάσανα και οι καημοί του λαού - που είναι και δικά του βάσανα και καημοί και τον έχουν ποτίσει με τόσες οδυνηρές εμπειρίες - ζωντανεύονται με τρόπο μοναδικό...

Οι ήρωές του - θαλασσοδαρμένοι ναυτικοί και ψαράδες, δουλευτές της γης, φτωχοί και τίμιοι βιοπαλαιστές της πόλης, όλοι απλοί άνθρωποι της δουλιάς και του μόχθου, ψυχογραφούνται τόσο βαθιά και τόσο πειστικά, ώστε να νομίζει κανείς πως τους συναπαντάει ακόμα και σήμερα σε κάθε του βήμα μέσα στην ελληνική πραγματικότητα.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
Γαλαρία Νο 7
(μυθιστόρημα)

Ο Κώστας Κοτζιάς (1922 - 1979) ανήκει στη συγγραφική γενιά της Αντίστασης. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το αντιστασιακό θεατρικό έργο του "Ξύπνημα", που ανέβασαν οι Ενωμένοι Καλλιτέχνες. Το πρώτο του μυθιστόρημα "Καπνισμένος ουρανός" παίρνει το 1957 το πρώτο βραβείο πεζογραφίας του Δήμου Αθηναίων. Η "Γαλαρία Νο 7", που ακολουθεί, φέρνει για πρώτη φορά την εργατική τάξη, στη νεοελληνική πεζογραφία.

ΛΟΥΙ ΓΚΙΓΙΟΥ
Αντζελίνα
(μυθιστόρημα)

Είναι το τέταρτο χρονολογικά έργο του Γάλλου συγγραφέα Λουί Γκιγιού, όπου μέσα από τα έργα του εξέθεσε το ρόλο των διαφωτιστών για την αφύπνιση της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα κατήγγειλε τους πολιτικούς που ηγούνταν πολιτικών κινημάτων και είχαν αποκτήσει αστικές συνήθειες.

"Οι άλλοι, μιλάνε για πρόοδο κι όμως ζούμε στη βαρβαρότητα, μες στην ντροπή. Ο πόλεμος, η σκλαβιά, αυτή είναι η μοίρα μας. Καμιά ελπίδα για μας. Τι κάναν οι δικοί μου; Δουλέψανε σαν τα ζώα από τη γέννηση μέχρι το θάνατό τους. Το ίδιο πρέπει να κάνω κι εγώ, χωρίς καν τη σιγουριά πως θα έχω μια μπουκιά ψωμί στα γεράματα. Δεν είναι τα πλούτη τους που ζηλεύω. Στο διάολο το λεφτά τους! Θέλω μόνο να ζήσω με αξιοπρέπεια να με μεταχειρίζονται σαν άνθρωπο κι όχι σαν σκλάβο. Αχ! να μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι εμείς οι φτωχοί, αλλά να συμφωνήσουμε όλοι για να διώξουμε, να πετάξουμε από πάνω μας μια για πάντα τους αφεντάδες μας".

ΑΝΡΙ ΜΠΑΡΜΠΙΣ Η ΦΩΤΙΑ
Ημερολόγιο μιας ομάδας

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το 1915 στο μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο συγγραφέας είχε πάει εθελοντής και αποτελεί ένα από τα καλύτερα αντιπολεμικά μυθιστορήματα.

Στις σελίδες του περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο τα βάσανα, οι ταλαιπωρίες, οι κίνδυνοι της καθημερινής στρατιωτικής ζωής στα μετόπισθεν και στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι ατέλειωτες συζητήσεις των Γάλλων στρατιωτών γύρω από την ουσία του πολέμου και η σταδιακή συνειδητοποίηση ορισμένων απ' αυτούς, που καταλαβαίνουν τελικά ότι δεν αποτελούν παρά πιόνια στο παιχνίδι εκείνων που κερδίζουν από τον πόλεμο.

ΑΥΓΗ ΠΑΠΑΚΟΥ - ΛΑΓΟΥ
Το φιλί της ζωής

Η Αυγή Παπάκου - Λάγου είναι μια διακεκριμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, κυρίως βιβλίων για παιδιά και νέους. Πολλά έργα της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το φιλί της ζωής είναι το τελευταίο της έργο, οικολογικού περιεχομένου. Μέσα από την ιστορία ενός παιδιού 12 χρόνων, αποτυπώνεται η οικολογική ευαισθησία και ανησυχία για τα δάση που καταστρέφονται, οι προσπάθειες για τη σωτηρία τους. Ταυτόχρονα, δίνονται με εκλαϊκευτικό τρόπο, μέσω της διήγησης, του μύθου, η λειτουργία των δέντρων, τα επιμέρους τμήματα ενός δέντρου και η λειτουργία τους. Περιγράφονται οι συνθήκες συμβίωσης με τα άλλα δέντρα και η αντιμετώπιση των καιρικών αντιξοοτήτων.

ΧΑΡΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Ψηλά το κεφάλι, δούλε!

Ιστορία αληθινή, πραγματική, ιστορικά εξακριβωμένη, αλλά, εν πολλοίς, μάλλον άγνωστη και μυθιστορηματικά αναξιοποίητη. Ξέρουμε κάτι για τις επαναστάσεις των δούλων στην αρχαιότητα, για τον Σπάρτακο, λ.χ., αλλά για τον Αριστόνικο, που δημιούργησε και κράτησε για τρία χρόνια ένα αληθινό κράτος δούλων, τι ξέρουμε;

Στο βιβλίο τούτο ο συγγραφέας, στηριγμένος σε αδιάψευστες ιστορικές πηγές, δίνει με συναρπαστικές περιγραφές και ανασταίνει μια μάλλον άγνωστη- ή αποσιωπημένη - συγκλονιστική εποποιία του ανθρώπου, στον αγώνα του για ελευθερία.

ΝΕΑΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ο ακρίτας που έγινε ρεμπέτης

Ο Νέαρχος Γεωργιάδης έχει μελετήσει συστηματικά το ελληνικό λαϊκό τραγούδι από τις καταβολές του μέχρι σήμερα. Οι αναγνώστες κρατούν στα χέρια τους το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα γι' αυτό το θέμα.

Οι αγωνίες και αγώνες του νεοελληνισμού δημιούργησαν μια σειρά ηρωικά πρότυπα που εμπνεύσανε το τραγούδι σε διάφορες εποχές: ακρίτες, κλέφτες, αρματολοί, κοινωνικοί ληστές, ρεμπέτες, εργάτες, αντάρτες... Σ' αυτά τα ηρωικά πρότυπα πρέπει να προσθέσουμε και τους ζεϊμπέκηδες, παρόλο που δεν ήταν χριστιανοί. Το βιβλίο αυτό γίνεται το μαρμαρένιο αλώνι, όπου όλοι αυτοί οι λεβέντες αντιμετωπίζουν τον προαιώνιο εχθρό τους, το Χάροντα - τον προσωποποιημένο θάνατο. Το άθροισμα των περιπτώσεών τους συγκροτεί τη νεοελληνική περιπέτεια. Η συσσώρευση των τραγουδιών τους απαρτίζει το νεοελληνικό έπος.

ΛΑΡΣ ΠΕΡΣΟΝ
Ακου, λευκέ!

Πρόκειται για μια ζωντανή καταγραφή διηγήσεων και ομιλιών διαφόρων ινδιάνικων φυλών από τον Σουηδό ανθρωπολόγο Λαρς Πέρσον (1934 - 1981), που έζησε αρκετά χρόνια μαζί με τους Ινδιάνους, τόσο της Βόρειας, όσο και της Νότιας Αμερικής. Δεν αναφέρεται σε απλές ιστορίες των Ινδιάνων, αλλά παρουσιάζει κυρίως παλαιότερα και νεότερα κείμενα από τις περιοχές της Βόρειας Αμερικής, όπου οι διάφορες φυλές κρίνουν άμεσα ή έμμεσα τους λευκούς, Ισπανούς και Αμερικανούς.

Τα κείμενα προέρχονται από Ινδιάνους και ιθαγενείς που κατοικούσαν ή κατοικούν στις ΗΠΑ, στον Καναδά και τη Νότια Αμερική και χρονολογούνται από το 1470 μέχρι και το 1976.

Η ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
1946 - 1949

Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας κατασυκοφαντήθηκε από τις κάθε είδους δυνάμεις της χώρας μας. Απαιτήθηκαν πολύχρονοι αγώνες του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, για να γκρεμιστούν η αγνόηση, η παραπληροφόρηση, το ψεύδος και να αποκατασταθεί στις συνειδήσεις ο ρόλος του ηρωικού ΔΣΕ. Για να κατανοηθεί ότι ο τρίχρονος αγώνας του λαού μας δεν ήταν απλά ένας δίκαιος αγώνας, αλλά ταξικός αγώνας, αντιιμπεριαλιστικός με την ευρύτερη διεθνιστική έννοια.

Ο τρίχρονος εμφύλιος πόλεμος δεν ήταν επιλογή του λαού. Προκλήθηκε από τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και τον κύριο όγκο των ντόπιων αστικών δυνάμεων, που κοινό στόχο είχαν την ποδηγέτηση και την αφαίμαξη του ισχυρού λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, ώστε να σταθεροποιήσουν την κυριαρχία τους και να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως στρατιωτική βάση και εφαλτήριο για την επεκτατική πολιτική τους στις βαλκανικές, σοσιαλιστικές χώρες, με απώτερη προοπτική τον έλεγχο της Σοβιετικής Ενωσης.

Η έκδοση αυτή αποτελεί μια πρώτη συλλογική προσπάθεια καταγραφής - ιστορικής διερεύνησης - ερμηνείας των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Για το σκοπό αυτό, μελετήθηκε και αξιοποιήθηκε ένα μεγάλο μέρος αρχειακού υλικού, καθώς και άλλες πηγές (έγγραφες μαρτυρίες, δοκίμια, δημοσιεύσεις κλπ.). Αρκετά από τα ντοκουμέντα που περιέχονται στην έκδοση βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Η έκδοση αυτή, που είναι αφιερωμένη στα 80χρονα του ΚΚΕ, δεν αποσκοπεί να θεωρηθεί ως η συνολική και τελική καταγραφή της τρίχρονη εποποιίας του ΔΣΕ. Φιλοδοξεί, όμως, να συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας. Να αναδείξει το βαθιά πατριωτικό, δημοκρατικό κι αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Να αποκαλύψει τα αληθινά αίτια του εμφυλίου πολέμου, το ρόλο των βίαιων αγγλοαμερικανικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της εγχώριας ολιγαρχίας. Να φωτίσει τις υψηλές αξίες και τα ιδανικά που φλόγισαν τις καρδιές των αγωνιστών του ΔΣΕ και τους σκοπούς του ηρωικού αγώνα τους, που παραμένουν ανεκπλήρωτοι και επίκαιροι σήμερα παρά ποτέ. Να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον ηρωικό αυτό αγώνα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Κ. ΛΟΥΓΓΗΣ
Επισκόπηση Βυζαντινής Ιστορίας
ΑΤόμος (324 - 1204) Το βιβλίο αυτό αντιμετωπίζει την Ιστορία σαν κοινωνική διαδικασία που μπορεί να εξηγηθεί, και όχι σαν καταγραφή ασύνδετων γεγονότων, όπως συμβαίνει συνήθως. Συνδυάζοντας τα πορίσματα της σύγχρονης έρευνας με τον κατανοητό τρόπο αφήγησης, προσπαθεί να ερμηνεύσει την εξέλιξη της Βυζαντινής Ιστορίας, μέσα από διαδοχικές διαλεκτικές αντιθέσεις. Περιγράφει την αργή και επίπονη, αλλά πολύ ζωντανή, μετάβαση από τη δουλοκτητική αρχαιότητα στο φεουδαρχικό μεσαίωνα, μέσα από όλες τις εκδηλώσεις της βυζαντινής κοινωνίας.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Η "Σύγχρονη Εποχή" προτείνει

Το καλοκαίρι και οι διακοπές αποτελούν την περίοδο της ανθρώπινης ζωής στη διάρκεια του χρόνου, που η ξεκούραση, η διασκέδαση, η απόλαυση όλων των στοιχείων της φύσης, αποτελεί ανάγκη για την εξασφάλιση της δημιουργικής ικανότητας των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Σ' αυτήν ακριβώς την περίοδο των διακοπών, δημιουργούνται οι πιο καλές συνθήκες για ενασχόληση με το βιβλίο και το διάβασμα. Ο ελεύθερος χρόνος, η απομάκρυνση του άγχους της καθημερινότητας, η ίδια η ξεκούραση, δημιουργούν τη διάθεση ικανοποίησης όλων των αισθήσεων και το βιβλίο εδώ γίνεται ο απαραίτητος σύντροφος. Οι εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή" προτείνουν, μέσω του "Ρ", έναν κατάλογο βιβλίων, με μια μικρή παρουσίαση του περιεχομένου ορισμένων απ' αυτά, για όλα τα ενδιαφέροντα, με την ελπίδα ότι οι διακοπές σας με ένα βιβλίο θα σας μείνουν αξέχαστες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

1. Κ. ΜΠΟΣΗ ...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα

2. Β. ΛΙΟΓΚΑΡΗ Η μάνα του καλοκαιριού

3. Δ. ΚΑΤΣΑΜΑΚΗ Τα ανθρωπάκια του ιδρώτα

4. Α. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ Επιλογή ΙΙΙ, κοινωνικά διηγήματα

5. Κ. ΚΟΤΖΙΑ, Γαλαρία Νο 7

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

1. Ε. ΖΟΛΑ Το χρήμα

2. Β. ΟΥΓΚΟ Ο άνθρωπος που γελά

3. Λ. ΓΚΙΓΙΟΥ Αντζελίνα

4. ΤΖ. ΛΟΝΤΟΝ, Σιδερένια φτέρνα

5. Α. ΜΠΑΡΜΠΙΣ Η φωτιά

6. Θ. ΝΤΡΑΪΖΕΡ Ο χρηματιστής

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ - ΝΕΟΥΣ

1. Χ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Ψηλά το κεφάλι, δούλε

2. Α. ΠΑΠΑΚΟΥ - ΛΑΓΟΥ Το φιλί της ζωής

3. Α. ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗ - ΨΥΧΟΓΙΟΥ Αριάδνη

4. Ν. ΧΙΚΜΕΤ Το ερωτευμένο σύννεφο

ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

1. Α. ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗ - ΨΥΧΟΓΙΟΥ Το γλαράκι

2. Α. ΒΑΡΕΛΛΑ Γελαστός κι αγέλαστος

3. Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Οι ιστορίες του Γατώνου Νιαρ - Νιάουζεν

4. ΧΡ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΠΑΝΟΥ, Το θαλασσόδεντρο

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

1. Ν. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Ρεμπέτικο και πολιτική

2. Ν. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Από το Βυζάντιο στο Μάρκο Βαμβακάρη

3. Ν. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Ο ακρίτας που έγινε ρεμπέτης

4. Ν. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ Περιβάλλον και ελληνική περιφέρεια

5. Λ. ΠΕΡΣΟΝ Ακου, Λευκέ!

ΙΣΤΟΡΙΑ

1. ΚΜΕ Θέματα ελληνικής ιστορίας

2. Τ. ΛΟΥΓΓΗ Επισκόπηση βυζαντινής ιστορίας 324 - 1204 (Α τόμος)

3. ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ 1946 - 1949

4. Τ. ΨΗΜΜΕΝΟΥ Αντάρτες στ' Αγραφα

5. ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ CHE o ηρωικός αντάρτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ