ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Πυρήνας αντίστασης η κάθε εκδήλωση

Νεανικό κάλεσμα αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αποτελεί κάθε εκδήλωση του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Στις περισσότερες από 50 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, από τις οποίες οι 30 σε γειτονιές της Αθήνας, καθημερινά, οι νέοι ενώνουν τις φωνές τους με τους ΚΝίτες, καταδικάζουν τη βάρβαρη επίθεση της πολιτικής που ακολουθείται στα δικαιώματα και τη ζωή τους και τραγουδάνε, γλεντάνε, βρίσκουν πρωτότυπους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας.

Μέσα από τις εκδηλώσεις, δεκάδες νέοι αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο νεανικό αντιιμπεριαλιστικό μπλόκο της ΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνουν ότι θέλουν να γνωριστούν με την ΚΝΕ και άλλοι ζητούν να γίνουν μέλη της. Κάθε προφεστιβαλική εξελίσσεται σ' ένα νεανικό πυρήνα αντίστασης και ζωντάνιας.Στην εκδήλωση που έγινε προχτές στην πλατεία Αγ. Ανδρέα, στη Λαμπρινή,μετά από 12 χρόνια, η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μαζική και το γλέντι που ακολούθησε της ομιλίας του μέλους του ΚΣ, Π. Αντωνόπουλου, κράτησε μέχρι αργά με πολύ χορό και τραγούδι.

"Η καλύτερη προφεστιβαλική που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια", δήλωσαν στελέχη της ΚΝΕ για την προχθεσινή εκδήλωση στους Αγ. Αναργύρους,όπου η συναυλία κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα, με αμείωτο κέφι. Ενας οικοδόμος ζήτησε το μικρόφωνο για να απαγγείλει ένα αντιπολεμικό ποίημα που έγραψε ο ίδιος και καταχειροκροτήθηκε.

Προφεστιβαλική στο Περιστέρι

Ολες οι ηλικίες, ιδιαίτερα βέβαια νέοι, συναντήθηκαν προχτές, στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, που είχε γεμίσει κόκκινες σημαίες και ταμπλό αφιερωμένα στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και στην Παιδεία. Τη συζήτηση με θέμα "ΕΕ - πόλεμος" άνοιξε ο Μανώλης Ραγκούσης,μέλος του ΣΠ Αθήνας, θέτοντας ερωτήματα περί παντοδυναμίας των ιμπεριαλιστών και δυνατοτήτων αντίστασης. Το λόγο πήρε ο Αντρέας Φραγκέας,μέλος του Γραφείου του ΚΣ που κάλεσε τη νεολαία "να ενισχύσει τις στρατιές με τις κόκκινες σημαίες που θα στήσουν μεθαύριο μπλόκο στον ιμπεριαλισμό".

Ο γραμματέας της Αχτίδας Περιστερίου του ΚΚΕ, Γιώργος Καταχανάς, μίλησε για την αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού αποδεικνύοντας "το ρόλο των ειρηνευτικών δυνάμεων και από την άλλη, τη δύναμη των λαών που αγωνίζονται. Οι εργαζόμενοι έβγαλαν συμπεράσματα", τόνισε και "μπορεί οι σειρήνες να απειλούσαν με θάνατο, εκείνες τις μέρες, αλλά ξύπναγαν συνειδήσεις".

Ο Παναγιώτης Σοφός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρέτισε τους αγώνες της νεολαίας και του λαού που "έδειξαν ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, ότι παρά τις δυσκολίες, οι λαοί μπορούν να αγωνίζονται και να κατακτούν ένα καλύτερο αύριο". Παράλληλα πρόβαλε τα αιτήματα του αγώνα "που συνεχίζεται στις νέες συνθήκες" και κάλεσε εργαζόμενους και νέους στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 15 Ιουλίου στο Σύνταγμα.

Πρόγραμμα προφεστιβαλικών
  • Σήμερα, Πέμπτη 8/7:

- Νέο Ηράκλειο,σταθμός του ΗΣΑΠ, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Γιώτα Ζαγγανά,μέλος του ΚΣ.

- Υμηττός,κεντρική πλατεία, στις 8μ.μ.,ομιλητής ο Παναγιώτης Παλαβός,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Χαλάνδρι,κεντρική πλατεία, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου,μέλος του ΚΣ.

- Κ. Πατήσια,πλατεία Θυμαρακίων, στις 8μ.μ.,ομιλητής ο Αποστόλης Αναστασίου,μέλος του ΣΠ Αθήνας.

- Ιλιον,κεντρική πλατεία, στις 8μ.μ.,ομιλητής ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,μέλος του ΣΠ Αθήνας.

- Καστέλλα,πλατεία Αλεξάνδρας, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Ολυμπία Κυζίλη,μέλος του ΚΣ.

- Κοκκινιά,πλατεία Χαλκηδόνας, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Κατερίνα Καλλίτσου,μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πειραιά, θα ακολουθήσει τουρνουά σκακιού.

- Ανω Λιόσια,πλατεία Μητροπόλεως, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Μαριάνα Αναστασοπούλου,μέλος του ΝΓ Αττικής.

- Ασπρόπυργος,πλατεία Δημαρχείου, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Γιάννα Νοδάρα,μέλος του ΝΣ Αττικής.

- Ζαρουκλέικα, Πάτρας,εργατικές κατοικίες, στις 8μ.μ.,ομιλητής ο Ιορδάνης Δρακόπουλος,μέλος του ΚΣ.

- DERREE Ξενίας,στις 4μ.μ. εξόρμηση από μέλη και στελέχη της ΚΝΕ.

  • Παρασκευή 9/7:

- Θέρμη, Θεσ/νίκης,πλατεία, στις 8.30μ.μ.,ομιλητής ο Σωτήρης Αμαξόπουλος,μέλος του ΚΣ.

ΚΝΕ
Αύριο η "μεγάλη επέλαση" προς το Βορρά

Χιλιάδες θα είναι οι νέοι και οι νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ απ' όλη την Ελλάδα, που αυτό το Σαββατοκύριακο, 10 - 11 Ιούλη, θα κάνουν τη δική τους απόβαση και ανακατάληψη του Λιτόχωρου. Θα κατασκηνώσουν στην παραλία της Γρίτσας, που η υποτακτική ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε στους "Αμερικανο-ΝΑΤΟικούς ράμπο". Θα αποκλείσουν το δρόμο διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής, στο συνοριακό φυλάκιο των Ευζώνων και θα διαδηλώσουν στη στρατοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα "βρώμικα παιχνίδια" του στην περιοχή, αποκλείοντας συμβολικά το λιμάνι της πόλης.

Το ραντεβού αναχώρησης της αντιιμπεριαλιστικής "κόκκινης στρατιάς" για την όγδοη Νεανική Επίθεση Ειρήνης της ΚΝΕ, από την Αθήνα, είναι αύριο, Παρασκευή, στις 11 το βράδυ, στο Μουσείο.

Στερεά - Εύβοια

Με δουλιά μυρμηγκιού οι ΚΝίτικες οργανώσεις, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες στη Στερεά - Εύβοια, προετοιμάζουν τη "μεγάλη επέλαση" προς το Βορρά και το Σάββατο το πρωί θα δώσουν εκεί το αγωνιστικό "παρών". Με συνθήματα "Επίθεση ειρήνης στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, κανένα Ελληνας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα", "Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι απ' τα Βαλκάνια", εκατοντάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες έχουν "αλωνίσει" όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Καρπενήσι. Το μήνυμα του διήμερου αντιιμπεριαλιστικού νεανικού μπλόκου και η σημαία του έχει φτάσει παντού. Μεγάλη και πέρα από κάθε προηγούμενο, αναμένεται η συμμετοχή της Κομμουνιστικής Νεολαίας και των φίλων της. Σπουδαστές, μαθητές, εργαζόμενοι, εργατόπαιδα θεωρούν τούτο το Σαββατοκύριακο δική τους υπόθεση. Από κοντά και οι Κομματικές Οργανώσεις, μέλη, στελέχη, φίλοι, οπαδοί, ψηφοφόροι και φιλειρηνιστές, ετοιμάζονται να ανηφορίσουν.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να συγκρουστούμε τώρα μ' αυτή την πολιτική

Πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα στην ανυπόταχτη νεολαία, να συμμετέχει μαζικά στην 8η Πανελλαδική Αντιιμπεριαλιστική Κινητοποίηση της ΚΝΕ στις 10 - 11 Ιούλη στο Λιτόχωρο, στους Ευζώνους και στη Θεσσαλονίκη,στήνοντας το δικό της νεανικό "μπλόκο" ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, απηύθυνε από την πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Βασίλη Ραφτόπουλο,γραμματέα συνοικιακής Οργάνωσης της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη συγκρότηση αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Ν. Σοφιανός:

"Η κινητοποίηση της ΚΝΕ στο Λιτόχωρο, αποτελεί μαχητική συνέχεια του αντιπολεμικού, πατριωτικού κινήματος που με νέες δυνάμεις και ορμή συνεχίζει τη δράση του. Η φετινή αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταθμό αυτού του κινήματος", επεσήμανε, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε νέο και νέα, καλλιεργώντας και δυναμώνοντας τις αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις της νέας γενιάς.

"Η Οργάνωσή μας αυτή τη χρονιά, συνέχισε αμείωτα τη δράση της. Στηριγμένοι στις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων φτάσαμε σε πλατιά τμήματα της νεολαίας το μήνυμα της ανυπότακτης, αγωνιστικής στάσης απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

Μπορούμε από νέες διευρυμένες θέσεις, να απλώσουμε τη δουλιά μας στη νεολαία. Οι σημερινές απαιτήσεις μπορούν να εκφραστούν με την ένταση της δράσης μας. Φτάνοντας ακόμα πιο πλατιά την πολιτική του ΚΚΕ στους νέους, μπαίνοντας πιο αποφασιστικά μπροστά στις μικρές ή μεγάλες αντιστάσεις και αγώνες της νεολαίας", υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο Γραμματέας της ΚΝΕ είπε: "Τα προβλήματα, τα αδιέξοδα,, οι αναζητήσεις δεν περιμένουν. Είναι εδώ χρωματίζοντας με σκούρα χρώματα το παρόν και την προοπτική της νέας γενιάς. Εδώ είναι και η δική μας ανατρεπτική πολιτική και δράση. Η πολιτική που δεν περιμένει τις επόμενες εκλογές, αλλά "ανυπομονεί" να συγκρουστεί σήμερα, τώρα, με τη βίαιη αφαίρεση δικαιωμάτων, με τον περιορισμό των αναγκών, που επιβάλλουν οι "μονόδρομοι" της ΕΕ - ΟΝΕ - ΝΑΤΟ.

Αυτό το κάλεσμα αγώνα συζητάει και μεταδίδει η ΚΝΕ σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους με τις πολύμορφες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της".

Συνέντευξη Τύπου

Για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που διοργανώνει η ΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα, ο γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης Νίκος Σοφιανός, δίνει συνέντευξη Τύπου, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Οργάνωσης, Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, στην Ομόνοια.

Ζητούν λύση για τα πτυχία

Την πρόθεσή τους να προσβάλουν νομικά την απόφαση του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ να αυξήσει από 2 σε 7 τα εξεταζόμενα μαθήματα για την αναγνώριση πτυχίωνΙατρικής της αλλοδαπής, εξέφρασαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι Σύλλογοι Γονέων Φοιτητών Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Οι γονείς επισημαίνουν ότι για να ισχύσει η απόφαση, πρέπει πρώτα να καταργηθεί ο νόμος 1566/85 που ορίζει τα μαθήματα και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, που προϋποθέτει σύνταξη νέου νόμου ή με τροπολογία του ισχύοντος με Προεδρικό Διάταγμα, που να φέρει την υπογραφή του υπουργού Παιδείας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Φοιτητών Βουλγαρίας, Μαρία Φλώρου,κάλεσε τη διοίκηση του ΔΙΚΑΤΣΑ και το υπουργείο, σε ανοιχτό διάλογο μαζί με τους συλλόγους γονέων και φοιτητών, για την καλύτερη εξεύρεση λύσης όχι μόνο για τον αριθμό των μαθημάτων, στα οποία θα εξετάζονται οι απόφοιτοι Ιατρικής της αλλοδαπής, αλλά και για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ελλήνων Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Σόφιας Βουλγαρίας,με ανακοίνωσή της τονίζει ότι "στόχος των αποφάσεων του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι η καθυστέρηση της διαδικασίας αναγνώρισης των πτυχίων. Παρ' όλο που το ΔΙΚΑΤΣΑ, χαρακτηρίζει ανεπαρκές το πρόγραμμα σπουδών, υπερκαλύπτει τις απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας και είναι αυξημένων απαιτήσεων τόσο στην παρακολούθηση (κλινική και θεωρία), όσο και στην εξέταση των μαθημάτων. Αλλωστε, τα μαθήματα που προτείνει το ΔΙΚΑΤΣΑ, εκτός του ότι επαναλαμβάνονται, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των σπουδών μας στα οποία, στην Ελλάδα οι φοιτητές εξετάζονται τμηματικά, ενώ εμείς εξεταζόμαστε σε ολόκληρη την ύλη τους", επισημάνει η ανακοίνωση.

Σταθερά ασυμβίβαστα

"Οι νέοι δε συμβιβάζονται. Δεν μπορούν να δουν τη ζωή τους να παίζεται στο χρηματιστήριο. Δε θα αφήσουν τα όνειρά τους στις μικρές αγγελίες. Μπορούν να επιλέγουν τη σύγκρουση, τη ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό", είπε από το βήμα της κεντρικής προφεστιβαλικής εκδήλωσης, προχτές το βράδυ στην πλατεία της Καμάρας, ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ Σωκράτης Παπαδόπουλος και κάλεσε τους νέους να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές για τα δικαιώματα της νεολαίας.

Η συμμετοχή εκατοντάδων νέων στην εκδήλωση, σηματοδότησε και την επιτυχή πορεία προς το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στο Λιτόχωρο Πιερίας. Από τη στρατοκρατούμενη πόλη της Θεσσαλονίκης οι ΚΝίτισσες και οι Κνίτες, οι φίλοι της Οργάνωσης και δεκάδες άλλοι νεολαίοι, έστειλαν ξεκάθαρο αγωνιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως πρέπει να τελειώσει η υποκρισία και ο εμπαιγμός και να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει ως σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ