ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Προεδρείο συνενοχής θέλουν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ

"Το κύριο ζήτημα δεν είναι το προεδρείο της ΔΟΕ αλλά το πώς θα παραμεριστούν αυτές οι ηγεσίες τέτοιων δυνάμεων που η συνολική δράση τους είναι επικίνδυνη για το συνδικαλιστικό κίνημα, για τον κλάδο και τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Πάνω σ' αυτό το ζήτημα η βάση του κλάδου έχει τον πρώτο λόγο έτσι ώστε να υπάρξει συνολικός ταξικός αναπροσανατολισμός του συνδικαλιστικού μας κινήματος". Αυτό τονίζει σε δήλωση προς το ΔΣ της ΔΟΕ ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ Θ. Γκεσούλης με αφορμή τη συνεδρίαση για συγκρότηση του νέου ΔΣ σε σώμα. Κατά τη συνεδρίαση, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ θέτουν σαν προϋπόθεση (! ) για να αναλάβουν τα κύρια αξιώματα, την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου από τη ΔΕΕ.

Η ΔΕΕ με δήλωση του εκπροσώπου της στο ΔΣ, τονίζει ότι "έχοντας ως αρχή την απρόσκοπτη λειτουργία των συνδικάτων, διαμορφώσαμε και εφαρμόζουμε τη θέση για λειτουργικά προεδρεία στα σωματεία και στις ομοσπονδίες στα οποία καμιά παράταξη δε δεσμεύεται όσον αφορά στις θέσεις και στους προσανατολισμούς της, αλλά διατηρεί και εκφράζει τις απόψεις της παντού και πάντα χωρίς να δέχεται υπαγορεύσεις και απαγορεύσεις.

Στα πλαίσια αυτά και τώρα στα ΔΣ της ΔΟΕ προτείναμε να προκύψει ένα προεδρείο αυτής της λογικής όπου κάθε παράταξη ανάλογα με τη δύναμή της θα συμβάλλει στη λειτουργικότητα της Ομοσπονδίας. Στη βάση αυτή εμείς που εκπροσωπούμαστε στο ΔΣ της ΔΟΕ με ένα μέλος μας, προτείνουμε για τον εαυτό μας να πάρουμε τη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα που αντιστοιχεί στη δύναμή μας". Οσον αφορά στα κύρια αξιώματα, η ΔΕΕ προτείνει να τα αναλάβουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που συναπαρτίζουν περίπου το 80% του κλάδου και μαζί στο συνέδριο συνέπραξαν στην ανατροπή των θετικών θέσεων του κλάδου για την επετηρίδα και την αξιολόγηση.

"Αυτές οι παρατάξεις και από τα κύρια αξιώματα, θα πρέπει να απολογηθούν στη βάση του κλάδου όχι μόνο για τις επιμέρους βασικές αρνητικές αλλαγές που επέφεραν στις θέσεις του κλάδου, αλλά και για τη συνολική αντεργατική και αντιεκπαιδευτική Ευρω - ΟΝΕ στρατηγική που ακολουθούν. Αυτά είναι τα κύρια ζητήματα που αυτές οι παρατάξεις δεν μπορούν να τα αντιπαρέλθουν με τις υποκριτικές όψιμες κορόνες και με αιτιάσεις "περί όνου σκιάς", ευελπιστώντας ότι θα αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στον κλάδο", τονίζει.

Θέματα Πολιτικής Οικονομίας

Ολοκληρώνονται σήμερα οι γενικές εξετάσεις στα μαθήματα γενικής αξιολόγησης για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών. Οι υποψήφιοι της Α και της Β Δέσμης εξετάζονται στη Φυσική και της Γ Δέσμης στα Λατινικά.Οι γενικές εξετάσεις ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή, με τους υποψηφίους της Δ Δέσμης να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά ενώ χτες εξετάστηκαν στηνΠολιτική Οικονομία.Από τους 57.364 που συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο, πήραν μέρος στις εξετάσεις οι 48.288. Στο εξεταστικό κέντρο της Χίου, δημιουργήθηκε πρόβλημα όταν μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων έγινε αντιληπτό ότι δεν έφτασε στους υποψηφίους το δεύτερο υποερώτημα του πρώτου ζητήματος. Για το θέμα θα στείλει σχετικές οδηγίες η ΚΕΓΕ ενώ έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Τα θέματα της Πολιτικής Οικονομίας

Ζήτημα 1ο

Α. Δίνεται το παρακάτω διάγραμμα με τις καμπύλες ζήτησης Ζ1 και Ζ2 ενός αγαθού Χ. Η καμπύλη ζήτησης Ζ2 αντιστοιχεί σε εισόδημα 300.000 δραχμών. Η ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή από το σημείο Γ στο σημείο Β στην Καμπύλη Ζ2 είναι - 0,5 και εισοδηματική ελαστικότητα από το σημείο Α της καμπύλης Ζ1 στο σημείο Γ της καμπύλης Ζ2 είναι 0,8.

α) Να υπολογιστεί η τιμή ΤΒ του αγαθού Χ.

β) Να βρεθεί το εισόδημα που αντιστοιχεί στην καμπύλη Ζ1 του αγαθού Χ.

γ) Να χαρακτηριστεί το αγαθό Χ με βάση την τιμή της εισοδηματικής ελαστικότητας.

Β. Να περιγραφεί η ατομική επιχείρηση.

Ζήτημα 2ο

Α. Τα παρακάτω υποθετικά δεδομένα αφορούν μια επιχείρηση που λειτουργεί στη βραχυχρόνια περίοδο και έχει ως μοναδικό μεταβλητό συντελεστή την εργασία. Η αμοιβή της εργασίας είναι 6.000 δραχμές.

Αριθμός Εργατών

5

10

15

20

25

30

Οριακό Κόστος

600

300

200

150

200

400

Να υπολογιστεί το συνολικό προϊόν Q για κάθε επίπεδο εργασίας.

Β. Τι είναι οι τιμές παρέμβασης ή ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων και πώς λειτουργούν;

Ζήτημα 3ο

Α. Ποιος είναι ο ρόλος της διαφήμισης σε καθεμιά από τις τέσσερις μορφές αγοράς;

Β. Δίνονται τα παρακάτω μεγέθη μιας υποθετικής οικονομίας (σε δισεκατομμύρια δραχμές). Ολα τα μεγέθη είναι εκφρασμένα σε τρέχουσες τιμές και αφορούν τα έτη 1997 και 1998.

ΕΤΟΣ 1997

Αγροτικό εισόδημα 450

Δαπάνες ιδ. κατανάλωσης 650

Εισόδημα από το εξωτερικό 200

Κρατική δαπάνη 400

Τόκοι 150

Αποσβέσεις 100

Εξαγωγές 300

Καθαρή ιδιωτ. Επένδυση 500

Εισόδημα προς το εξωτερικό 400

Εισαγωγές 550

Διανεμηθέντα κέρδη 250

Μεταβιβαστικές πληρωμές 300

ΕΤΟΣ 1998

Τόκοι δημόσιου χρέους 50

Εισόδημα από το εξωτερικό 500

Διανεμηθέντα κέρδη 650

Δαπάνες ιδιωτ. κατανάλωσης 400

Εισόδημα προς το εξωτερικό 600

Αποταμίευση 250

Αδιανέμητα κέρδη 200

Επιδοτήσεις 100

Μεταβατικές πληρωμές 150

Εμμεσοι φόροι 300

Αποσβέσεις 150

Να υπολογιστούν:

α) Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε τρέχουσες τιμές για το 1997 και το 1998.

β) Η ποσοστιαία μεταβολή του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος σε σταθερές τιμές μεταξύ των ετών 1997 και 1998, αν είναι γνωστό ότι ο Δείκτης Τιμών του 1997 είναι 120 και του 1998 είναι 125.

(Σημείωση: Για τον υπολογισμό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος για το 1997 και για το 1998 δεν είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση όλων των μεγεθών που δίνονται).

Ζήτημα 4ο

Α) Να περιγράψετε τον πληθωρισμό κόστους.

Β) Σε μια υποθετική οικονομία τα εισοδήματα των πολιτών φορολογούνται με βάση την παρακάτω κλίμακα:

Εισόδημα (σε χρηματικές μονάδες)

0 - 1.000.000

1.000.001 - 2.500.000

2.500.000 - 4.000.000

4.000.001 - 7.000.000

7.000.001 - 15.000.000

15.000.001 και άνω

Φορολογικός συντελεστής

0%

5%

15%

30%

40%

45%

α) Πόσο φόρο θα πληρώσει ένας πολίτης (Α), ο οποίος δηλώνει εισόδημα 6.000.000 δραχμές;

β) Ποιο είναι το εισόδημα που δήλωσε ένας πολίτης (Β), ο οποίος πλήρωσε φόρο 2.000.000 δραχμές;

γ) Να χαρακτηριστεί αιτιολογημένα ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ ) ως προς το εισόδημα, με κριτήρια την αναλογικότητα ή μη, στην περίπτωση που καθένας από τους δύο παραπάνω πολίτες δαπανήσει 450.000 δραχμές για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος επιβαρύνει με ΦΠΑ 20% (σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ δε συμπεριλαμβάνεται στη δαπάνη).

ΟΛΜΕ
Περί "προγραμματικών προεδρείων"

Δεν κατόρθωσε να συγκροτηθεί σε σώμα κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ και η εξέλιξη αυτή οφείλεται - εκτιμά η ΔΕΕ - σε μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και "συνδικαλιστικά τερτίπια" των άλλων δυνάμεων. Η ΔΕΕ, εκτιμώντας τους συσχετισμούς στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου που ψήφισαν ΠΑΣΚ - "Συνεργασία", αλλά και τις θέσεις των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασίας", όπως αυτές εκφράστηκαν πρόσφατα στο 9ο Συνέδριο, δήλωσε ότι οι θέσεις και η πρακτική των άλλων δυνάμεων δεν αφήνουν περιθώρια για προγραμματικό προεδρείο, το οποίο θα στηρίζεται σε πλειοψηφία που θα συμμετέχει η ΔΕΕ. Αν οι συσχετισμοί το επέτρεπαν, η ΔΕΕ θα διεκδικούσε τη θέση του προέδρου και σε καμία περίπτωση δεν την ικανοποιεί ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων και το ότι πρόεδρος θα είναι από την ΠΑΣΚ ή από τις άλλες δυνάμεις. Πρότεινε δε την πιο λειτουργική λύση, να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό προεδρείο από τις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" και η ΔΕΕ να καταλάβει μία από τις υπόλοιπες θέσεις, όπως στο προηγούμενο ΔΣ.

Η ΠΑΣΚ, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία αποδέχτηκε το αντιπροσωπευτικό προεδρείο, ενώ είναι γνωστό (π.χ. πέρσι στη ΔΟΕ κατέλαβε όλες τις θέσεις) όταν οι αριθμοί της το επιτρέπουν, προχωρεί αντιδημοκρατικά παραμερίζοντας τις άλλες δυνάμεις. Η "Συνεργασία" πρότεινε πρόεδρο από τη δική της παράταξη, δηλώνοντας ότι δεν ψηφίζει πρόεδρο ούτε από την ΠΑΣΚ ούτε από τη ΔΑΚΕ. Η ΔΑΚΕ πρότεινε και αυτή να είναι ο πρόεδρος από τη δική της παράταξη, στη βάση της πλειοψηφίας της προηγούμενης διετίας. Η "Παρέμβαση" πρότεινε να συγκροτηθεί πολιτικό προεδρείο με γραμμή πλεύσης το αίτημα της κατάργησης του νόμου 2525... Αλήθεια, αρκεί αυτό; Το αίτημα της κατάργησης του Ν. 2525 το κουρέλιασαν και το κατέστησαν κενό γράμμα στο προηγούμενο ΔΣ, οι δυνάμεις ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" - "Παρέμβαση", με τη συμμετοχή τους (μαζί και η ΠΑΣΚ) στο διάλογο με το ΥΠΕΠΘ, εν μέσω καταλήψεων και με τον κατακερματισμό των διεκδικήσεων (π.χ. μονιμοποίηση αναπληρωτών, επικέντρωση μόνο στη Β Λυκείου, βελτίωση ΤΕΕ κλπ).

Η παράταξη της "Παρέμβασης" δήλωσε δε ότι πρέπει να αποκλειστεί σε κάθε περίπτωση να εκλεγεί πρόεδρος από την ΠΑΣΚ, αφήνοντας ανοιχτό να είναι πρόεδρος από τις δυνάμεις της "Συνεργασίας" και της ΔΑΚΕ. Ξεχνούν ορισμένοι ότι η ΔΑΚΕ είναι υπέρμαχος της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μαζί με τη "Συνεργασία" τάσσονται υπέρ της αξιολόγησης (ένα από τα κεντρικά ζητήματα της επόμενης χρονιάς), υπέρ άλλου συστήματος πρόσληψης, υπέρ οργανωτικού συνεδρίου που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του συνδικαλιστικού κινήματος, ότι μαζί προωθούν το μισθολόγιο αντί των ΣΣΕ, που είναι απόφαση του κλάδου, και πως όλοι μαζί παραμένουν πιστοί στο μονόδρομο της ΟΝΕ; Ξεχνούν ότι η ΠΑΣΚ και η "Συνεργασία" ψήφισαν στο 8ο Συνέδριο το ενιαίο Λύκειο με κατευθύνσεις και εξετάσεις πρόσβασης στη διάρκειά του, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για το "ενιαίο" Λύκειο του Ν. 2525; Θυμίζουμε ότι το κύριο αίτημα του μεγαλειώδους αγώνα των μαθητών ήταν το ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και πως οι ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" είναι υπέρμαχοι του ξεχωριστού σχολικού δικτύου (γενικής - τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης) μετά το εννιάχρονο. Η επιμονή της "Παρέμβασης" σε προγραμματικό προεδρείο, με βάση τις παραπάνω θέσεις των παρατάξεων, μπορεί να εξηγηθεί μόνο είτε επειδή τα θεωρεί ήσσονος σημασίας και τα προσπερνά, είτε θέλει να ταυτιστεί με τις παραπάνω θέσεις.

Επίσης θυμίζουμε για τους οπαδούς του προγραμματικού προεδρείου, με τους δεδομένους συσχετισμούς στην ΟΛΜΕ, ότι στις 11 Ιούλη η ΟΛΜΕ με ψήφους ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασίας" συνδιοργανώνει με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (στην ουσία με το ΥΠΕΠΘ) ημερίδα "για την ομαλή υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

Τελικά, μετά τις προτάσεις των παρατάξεων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία με τρεις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου: Του υποψήφιου της ΠΑΣΚ, που πήρε τέσσερις ψήφους, της "Συνεργασίας", που πήρε δύο ψήφους και της "Παρέμβασης" (!!) που πήρε μία ψήφο. Η ΔΕΕ, μετά την άρνηση των άλλων δυνάμεων να υιοθετήσουν το αντιπροσωπευτικό προεδρείο, απείχε από την ψηφοφορία. Μετά την πρώτη ψηφοφορία, η ΔΕΕ πρότεινε να συνεχιστεί η διαδικασία και να ολοκληρωθούν και οι τρεις ψηφοφορίες. Η συνεδρίαση διακόπηκε μετά από πρόταση της "Παρέμβασης" για το πρωί της Παρασκευής...

Αλήθεια, τι εξυπηρετεί η διακοπή; Μήπως ευνοεί τις διαδικασίες βάσης ή τα παζάρια και τις συναλλαγές κορυφής;

Κ.

Συγκέντρωση της ΠΕΣΑΘΕΑ
  • Καλούνται τα μέλη της ΠΕΣΑΘΕΑ,σήμερα 8-7-99, στις 9.30 πμ,στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Λέσχης (Κλεισθένους 15, Ομόνοια), σε παναθηναϊκή συγκέντρωση με θέμα: "Η άμεση απειλή ανάκλησης αποφάσεων αποκατάστασης Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης μέσω περιπτέρων και κυλικείων". Η παρουσία όλων απαραίτητη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ