ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Εφοδος της ΚΝΕ στους πολεμοκάπηλους

"Να ξεσηκωθούμε όλοι. Να διαδηλώσουμε την αντίστασή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση που πνίγουν τους λαούς στο αίμα.Να μην επιτρέψουμε στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής, που έχουν κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, να περνάνε από τη χώρα μας. Να μη γίνει η χώρα μας ορμητήριο του πολέμου. Να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου, να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά τάγματα και τα ελληνικά πλοία που συμμετέχουν στο βρώμικο πόλεμο".

Αυτή την απαίτηση θα διαδηλώσουν οι χιλιάδες νέοι και νέες, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που στις 10 και 11 Ιούλη θα στήσουν στη Βόρεια Ελλάδα, ένα νεανικό μπλόκο στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. "Στο στόχαστρο της φετινής πανελλαδικής - αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης της Οργάνωσης, βρίσκεται το ΝΑΤΟ, οι κατοχικές δυνάμεις που αποβιβάζονται στο έδαφος της χώρας μας, για να προωθηθούν στη ματοβαμμένη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση Σημίτη που, παραβιάζοντας και αυτό ακόμη το Σύνταγμα, μετέτρεψε την Ελλάδα σε ορμητήριο των δολοφόνων, έστειλε Ελληνες φαντάρους να συμμετέχουν σαν μισθοφόροι στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής", δηλώνει στο "Ρ", ο Λάζαρος Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για την πολιτική σημασία αυτής της κινητοποίησης και εξηγεί: "Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού δεν τελείωσε. Συνεχίζεται με άλλα μέσα. Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται κάτω από ΝΑΤΟική κατοχή, ο στρατός της "Νέας Τάξης", με τη συμμετοχή και των Ελλήνων φαντάρων, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έργο της υποδούλωσης του γιουγκοσλαβικού λαού, που άρχισαν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ με τους βομβαρδισμούς. Παράλληλα, η χώρα μας και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζει να βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή, με τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία των κατακτητών, έτοιμοι να προστατεύουν τους μακελάρηδες των Βαλκανίων από τον "εχθρό λαό"".

Η απάντηση θα είναι δυναμική, όπως υπογραμμίζει ο Λ. Σορόπουλος, "στις 10 και 11 Ιούλη, η μαχόμενη ελληνική νεολαία διαχωρίζει για άλλη μια φορά τη θέση της από τη λογική του υποτακτικού που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Προχωράμε στην ανακατάληψη της παραλίας του Λιτοχώρου, στην οποία αποβιβάστηκαν οι Αμερικάνοι μισθοφόροι, κλείνουμε τα σύνορα, τους δρόμους διέλευσης των ΝΑΤΟικών ορδών, διαδηλώνουμε και αποκλείουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο, βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική "ειρήνη" που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, απαιτούμε να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να απεμπλακεί άμεσα η χώρα μας από το βρώμικο πόλεμο που σήμερα έχει στο στόχο το λαό της Γιουγκοσλαβίας, αύριο το δικό μας λαό".

Και ο Λ. Σορόπουλος κατέληξε: "Με την ορμή και την αισιοδοξία που μας δίνει η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", μεταφέρουμε ακόμη πλατύτερα στη νεολαία το μήνυμα της λαϊκής συσπείρωσης του ΚΚΕ, την ανατρεπτική πολιτική του πρόταση για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και ρήξη με την ΕΕ του πολέμου, καλούμε τη νέα γενιά να πυκνώσει τις γραμμές της πρωτοπόρας, επαναστατικής Οργάνωσης νεολαίας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας".

Μικρή αναδρομή

Τα πανελλαδικά αντιιμπεριαλιστικά διήμερα, που διοργανώνει η ΚΝΕ, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού, από το 1992 και έχουν κατοχυρωθεί πια ως ένας αγωνιστικός, ζωντανός νεανικός θεσμός. Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία αυτού του θεσμού, έχουμε:

Πρέσπες

11-12 Ιούλη 1992.Στη Γιουγκοσλαβία μαίνεται ο πόλεμος που έχουν προκαλέσει οι ιμπεριαλιστές, ενώ απειλείται γενικότερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Η ΚΝΕ κάνει το τολμηρό βήμα. Διοργανώνει την 1η Νεανική Επίθεση Ειρήνης στις Πρέσπες, εκεί που ενώνονται Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Συμμετέχουν χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα και ξένες αντιπροσωπείες από οκτώ οργανώσεις νεολαίας. Συγκροτείται το Φόρουμ Ειρήνης και υπογράφεται το "Αντιπολεμικό συμβόλαιο",δέσμευση αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επιβολής της "νέας τάξης".

Ακτιο

10-11 Ιούλη 1993.Ο πόλεμος στη διαλυμένη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται, η "νέα τάξη πραγμάτων" δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο. "Στόχος" της 2ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης είναι η ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο.Χιλιάδες νέοι κατασκηνώνουν στη Λευκάδα και αποκλείουν συμβολικά τη βάση απ' όπου εξορμούν τα ιπτάμενα ραντάρ ΑΒΑΚΣ.

Στόμιο

9-10 Ιούλη 1994.Στην καρδιά της Ελλάδας, στο Στόμιο, στις εκβολές του Πηνειού, στήνεται η "βάση" της 3ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης. Συμμετέχουν αντιπροσωπείες από Νεολαίες των Βαλκανίων, υπογράφουν διακήρυξη με την οποία συναποφασίζουν να εντείνουν τη δράση τους ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό και την προσπάθειά τους για ειρήνη, φιλία και συνεργασία στην περιοχή. Παράλληλα πραγματοποιούν μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Λάρισας, όπου στηνόταν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

Αραξος

8-9 Ιούλη 1995.Η 4η Νεανική Επίθεση Ειρήνης γίνεται στην Πάτρα και στον Αραξο.Στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου ναυλοχούν ΝΑΤΟικά πλοία που εξορμούν στο Ιόνιο Πέλαγος, καταλήγει η μεγάλη πορεία των νέων που διασχίζουν την πόλη, βροντοφωνάζοντας την απόφασή τους να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης". Δεύτερος "στόχος", η βάση στον Αραξο, όπου φυλάσσονται 24 ατομικές βόμβες. Οι διαδηλωτές αποκλείουν συμβολικά την πύλη της βάσης.

Επανωμή

6-7 Ιούλη 1996.Τον ιμπεριαλισμό και την απάνθρωπη "νέα τάξη πραγμάτων", αλλά και τα σχέδια να καταστεί η Θεσσαλονίκη ορμητήριο και έδρα των πολεμοκάπηλων επιχειρήσεών τους, επικήρυξαν χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν στην 5η Νεανική Επίθεση Ειρήνης, στην Επανωμή. Εκεί, στο στρατόπεδο Νταλίπη,οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την εγκατάσταση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

Μια μαχητική διαδήλωση καταλήγει έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο.

Σούδα

5-6 Ιούλη 1997.Η 6η Νεανική Επίθεση Ειρήνης γίνεται στη Σούδα, στο σύμβολο της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το "νεανικό στρατηγείο" στήνεται στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.Οι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετείχαν, μετά από μια διαδήλωση γεμάτη παλμό προς την αμερικανική βάση της Σούδας, γκρέμισαν την πύλη της βάσης και, αργότερα, τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματά τους συγκλόνισαν τα Χανιά.

Χίος

5-6 Ιούλη 1998.Αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική φιλία και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι η 7η Νεανική Επίθεση Ειρήνης, που γίνεται στην πόλη της Χίου. Συμμετέχουν αντιπροσωπείες από Νεολαίες της Τουρκίας και της Κύπρου (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι). Μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση δονεί το λιμάνι της Χίου και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης στον Τσεσμέ.

Οι εκδηλώσεις

Πάνω από δυο χιλιάδες νέοι και νέες αναμένεται να ξεκινήσουν από το Λεκανοπέδιο, το βράδυ της Παρασκευής. Το εισιτήριο συμμετοχής είναι 6.000 δρχ., και το ραντεβού για την εκκίνηση του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου είναι στο Μουσείο, στις 11 το βράδυ.

Το Σάββατο το πρωί, τα πούλμαν απ' όλες τις περιοχές της χώρας θα φτάνουν στην παραλία Γρίτσα του Λιτοχώρου,όπου οι οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας θα έχουν κατασκηνώσει από την προηγούμενη και θα έχουν διαμορφώσει το χώρο, για τη νεανική αντιπολεμική ανακατάληψη. Το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ο συμβολικός αποκλεισμός των συνόρων στο φυλάκιο των Ευζώνων,ενώ την Κυριακή το απόγευμα, το νεανικό ποτάμι της ειρήνης θα πλημμυρίσει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης,σε μια μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση, και θα αποκλείσει συμβολικά το λιμάνι της πόλης.

Ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης στις Πρέσπες. Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που είχε ξεκινήσει την εγκληματική επίθεση για το μοίρασμα των Βαλκανίων

Χορεύοντας και τραγουδώντας για την ειρήνη, και τη φιλία των λαών στο Τσεσμέ

Το νεανικό ποτάμι της ελπίδας λίγο πριν γκρεμίσει την πύλη στη βάση της Σούδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ