Αφησε την τελευταία του πνοή, την Κυριακή το πρωί, στις 11.45 στην Εντατική Μονάδα του Λαϊκού Νοσοκομείου, σε ηλικία 80 ετών, ο πρώην δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος,όπου νοσηλευόταν συνεχώς από το καλοκαίρι του 1996. Επασχε από σπάνια νευρολογική νόσο και καρκίνο του οροποιητικού συστήματος. Την κηδεία του, που θα γίνει μάλλον αύριο Τετάρτη το απόγευμα στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, νοσταλγοί της χούντας προετοιμάζονται να τη μετατρέψουν σε πολιτική συγκέντρωση.
Ο Γ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1919 στο Ελαιοχώρι Αχαϊας και είχε κάνει δύο γάμους, τον πρώτο με την Νίκη Βασιλειάδη και το δεύτερο με τη Δέσποινα Γάσπαρη, με τις οποίες είχε αποκτήσει δύο κόρες κι έναν γιο.
Το 1940 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και ως ανθυπολοχαγός συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Από πολύ νωρίς έδειξε τα ...προσόντα του και τις κλίσεις του και όλη η σταδιοδρομία του είναι συνδεδεμένη με την αντικομμουνιστική πάλη των ντόπιων και των ξένων κέντρων. Ετσι, συμμετείχε στις ένοπλες ομάδες που έδρασαν κατά του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο και στη συνέχεια πήρε μέρος ως λοχαγός στον εμφύλιο πόλεμο. Τη δεκαετία του '50, πέρασε στη φάση της προετοιμασίας για το ρόλο που έπαιξε αργότερα, υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. Το 1956 ήταν ήδη αντισυνταγματάρχης και με την τοποθέτησή του στην ΚΥΠ άρχισε να μπαίνει στην τελική ευθεία που οδήγησε στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Το 1960 έγινε συνταγματάρχης.
Συμμετείχε σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως ο ΙΔΕΑ και το όνομά του βγήκε "δυναμικά" στο προσκήνιο για πρώτη φορά με την προβοκάτσια που έμεινε στην ιστορία ως "σαμποτάζ του Εβρου" τον Ιούνη του 1965.Την περίοδο εκείνη ήταν διοικητής της 117 Μοίρας Πυροβολικού και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δολιοφθορά στρατιωτικών οχημάτων με τη ρίψη ζάχαρης στα ρεζερβουάρ για να αποδοθεί η ενέργεια αυτή στους ...κομμουνιστές. Μετά την ενέργειά του αυτή, ουσιαστικά επιβραβεύτηκε με τη μετάθεσή του στην 1η Στρατιά στη Λάρισα και στη συνέχεια στο 3ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ. Κινήσεις που δείχνουν ότι υπήρχε συστηματική προετοιμασία για όσα ακολούθησαν και ο Παπαδόπουλος είχε επιλεγεί να παίξει αυτόν το ρόλο από καιρό.
Ετσι ήρθε εκείνη η νύχτα της 20ής προς 21η Απρίλη του 1967, όπου ο Γ. Παπαδόπουλος, με συμπρωταγωνιστές τον Στ. Παττακό και τον Ν. Μακαρέζο και υπό τη στενή καθοδήγηση της αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στο όνομα του ...κομμουνιστικού μπαμπούλα, ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Παν. Κανελλόπουλου για να δώσουν οι ίδιοι "λύση". Ο Παπαδόπουλος τοποθέτησε τον εαυτό του αρχικά στη θέση του υπουργού Προεδρίας, αργότερα του πρωθυπουργού, του αντιβασιλέα και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια βδομάδα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 25 Νοέμβρη 1973, ήρθε η ώρα για αλλαγή φρουράς του δικτατορικού καθεστώτος μετά από πραξικόπημα του ταξιάρχου Δ. Ιωαννίδη.Από την ημέρα εκείνη, ο Παπαδόπουλος τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό και μετά την πτώση της χούντας στις 23 Ιούλη 1974 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δίκη του.
Από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 23 Αυγούστου δικάζεται μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με τις κατηγορίες της στάσης και της εσχάτης προδοσίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο και σε στρατιωτική καθαίρεση για τη στάση και σε ισόβια για την εσχάτη προδοσία. Η θανατική ποινή, όμως, δεν εκτελέστηκε, καθώς με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή μετατράπηκε σε ισόβια.
Ο Γ. Παπαδόπουλος ποτέ δε δήλωσε μεταμέλεια για όσα έπραξε ούτε καν δέχτηκε να χρησιμοποιήσει τις ευνοϊκές διατάξεις που του παρείχαν τη δυνατότητα να βγει από τη φυλακή είτε κάνοντας αίτηση χάριτος είτε επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη της υγείας του, ρύθμιση που έχουν κάνει χρήση πολλοί από τους χουντικούς, όπως οι Παττακός και Μακαρέζος. Σήμερα στη φυλακή του Κορυδαλλού βρίσκονται μόνο δύο από τους απριλιανούς πραξικοπηματίες, ο Νικόλαος Ντερτιλής και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.
Με μια πλούσια συζήτηση, που αναδείκνυε την πολύμορφη δράση που ανέπτυξαν τα προηγούμενα τρία χρόνια οι Επιτροπές Ειρήνης στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων η 11 Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ),που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, έκανε τον απολογισμό και ανέδειξε τη νέα Γραμματεία.
Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε με εισήγησή του ο ΓΓ της ΠΕΔΥΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου,ο οποίος με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα, που οι Επιτροπές Ειρήνης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του μεγαλειώδους φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Ξεχώρισαν φυσικά ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και το κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα του κουρδικού λαού και του ηγέτη του Οτσαλάν, ενώ ο εισηγητής συμπέρανε ότι έχουν επαληθευτεί στη ζωή οι θέσεις του κινήματος ειρήνης και σήμερα πολύ περισσότερος κόσμος τις πλησιάζει και μπαίνει στον αγώνα. Εκτενή αναφορά έγινε επίσης στο νέο δόγμα του ευρωατλαντικού φασισμού του ΝΑΤΟ και υπογραμμίστηκε ότι "αν οι ιμπεριαλιστές υπέγραψαν το νέο στρατηγικό δόγμα τους, λαοί όχι μόνο δεν το αποδέχονται, αλλά υπογράφουν καθημερινά με τους μεγάλους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες το δικό τους "στρατηγικό δόγμα". Το δικό τους αγώνα, το δικό τους πόλεμο για την ανατροπή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4 Ιούλη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ετσι οι Επιτροπές της ΕΕΔΥΕ οργανώνουν για τις επόμενες μέρες συνελεύσεις απολογισμού και εκλογής αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα:
Θα εκλεγεί νέα γραμματεία, θα γίνει συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης, έκθεση απολογισμού της προηγούμενης τριετίας και θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.
1. Βρώμικος πόλεμος και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - Απολογισμός - Πρόγραμμα Δράσης.
2. Εκλογή νέας Γραμματείας και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.
Πέρα απ' αυτό, όταν μιλάμε στην Ελλάδα για τρομοκρατία, εννοούμε ουσιαστικά τη δράση της λεγόμενης 17 Νοέμβρη. Οι άλλες τρομοκρατικές ενέργειες είναι δευτερεύουσας σημασίας και αντιμετωπίζονται.
***
Οι δράστες, με βάση αυτόπτες μάρτυρες, παραμένουν ηλικίας 30-40 χρόνων, που σημαίνει ότι, ηλικιακά, ανανεώνεται η οργάνωση. Πέρα απ' αυτό, η ,17 Νοέμβρη" χτυπάει όποτε θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της είναι εκπαιδευμένα για να εκτελούν τα "καθήκοντά" τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
***
***
***
Κ. ΚΑΠΠΟΣ