ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεσποινίς... Σοφοκλέους

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑΝ,όπως δηλώνουν οι χρηματιστηριακές εταιρίες, από την εξαγγελθείσα εισαγγελική έρευνα στη Σοφοκλέους και... ανησυχήσανε, μήπως και πέσει ο δείκτης, από το γενικότερο θόρυβο!

Μήπως το έχουμε παρακάνει λίγο; Η Σοφοκλέους, έχει καταντήσει η... φιλάσθενη και ευαίσθητη δεσποινίδα της ελληνικής κοινωνίας, που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου ότι πρέπει να προσέχουμε μην... ενοχληθεί και συγχυστεί και μας πάθει τίποτε!

Να προσέφερε τέλος πάντων και τίποτε χρήσιμο, σε τούτη τη χώρα, να λέγαμε χαλάλι βρε παιδί μου... Αλλα ας μην ξεχνιόμαστε, καζίνο με μπόλικη σοβαροφάνεια είναι το εν λόγω μαγαζί.

ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ εγκληματικότητας, τελικά έχει καταλήξει να γίνεται αφετηρία ρατσιστικού παροξυσμού, κι αυτό είναι αν μη τι άλλο επικίνδυνο. Μια ακόμα αφορμή, η τελευταία εγκληματική ενέργεια με θύμα τον άτυχο δικηγόρο στο Αιτωλικό.

Κανείς δε διαφωνεί βέβαια, ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης, και εδώ έχει ευθύνες η κυβέρνηση. Ομως από την άλλη, η εγκληματικότητα, ας μην το ξεχνάμε, είναι "φυτό" που "φύεται" εκεί που υπάρχει φτώχεια. Κι εκεί είναι βέβαια το μεγάλο πρόβλημα.

Ας προσέχουμε λοιπόν όλοι, γιατί οι καλοθελητές που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τέτοια φαινόμενα, δε λείπουν.

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ δίνουν και παίρνουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αρχής γενομένης με την ανεξαρτητοποίηση του Νικήτα Κακλαμάνη από την Πολιτική Ανοιξη και τα σενάρια συνεργασίας του με την αξιωματική αντιπολίτευση...

Φυσικά δε θα είναι απλή αυτή η διαδικασία, αφού και ο Επίτιμος υπάρχει εκεί, που δεν τα βλέπει με καλό μάτι κάτι τέτοια, κι ο Αβραμόπουλος που, ναι μεν βγάζει επισήμως απέξω την ουρά του, από την... ποταπή πολιτική, αλλά όλο και κινείται παρασκηνιακώς.

Πάντως γεγονός είναι ότι, όπως και στο ΠΑΣΟΚ, έχουν σηκώσει για τα καλά τα μανίκια με το βλέμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, άσχετο αν προχωρούνε με... χαλαρούς ρυθμούς, ελέω καλοκαιριού.

Το δόγμα της "νέας τάξης" και οι αυταπάτες

Ηχηρό χαστούκι στις ηγεσίες των κομμάτων και των "αναλυτών" εκείνων που χαρακτήριζαν "λάθος" ή "παράλογο" τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ήρθε να δώσει ο ίδιος Μπιλ Κλίντον. Μιλώντας προχτές στα ΝΑΤΟικά τάγματα κατοχής, στα Σκόπια, ο Αμερικανός Πρόεδρος φρόντισε να διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες. Αυτό, είπε, που κάναμε στη Γιουγκοσλαβία "μπορούμε να το κάνουμε τώρα, μπορούμε να το κάνουμε αύριο, αν είναι απαραίτητο, οπουδήποτε, από την Αφρική ως την Κεντρική Ασία". Με άλλα λόγια, "εμείς θα βομβαρδίζουμε και θα δολοφονούμε όποτε και όταν θέλουμε". Ταυτόχρονα, βέβαια, ήταν μια ιταμή πρόκληση και συνάμα προειδοποίηση προς όλους τους λαούς του κόσμου ότι δεν πρόκειται η σύγχρονη αυτοκρατορία του εγκλήματος να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να την αμφισβητήσει και να μη δώσει "γην και ύδωρ" στα αφεντικά του κόσμου. Χωρίς προσχήματα θα τον βομβαρδίζουν, καταστρέφουν, ισοπεδώνουν, όπως στη Γιουγκοσλαβία. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε αυτός ο βρώμικος πόλεμος

Αυτό είναι το νέο δόγμα της "νέας τάξης" και του ΝΑΤΟ, αυτό είναι το νέο δίκαιό τους. Οι λαοί, βέβαια, δεν πρόκειται να φοβηθούν τη σιδερόφραχτη κυριαρχία των γκάνγκστερς και θα δυναμώσουν και συντονίσουν τους αγώνες για την ανατροπή τους. Κόντρα και στη στάση των περισσότερων κυβερνήσεων, που έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν πλήρη και άνευ όρων υποταγή.

Στο "σφυρί"

Οριστική

διάλυση

το "μαγαζί"

το κλείνουν

και ναυπηγεία,

τράπεζες,

μισοτιμής

τις δίνουν!

Οριστική

διάλυση,

οριστικό

λουκέτο,

ως και την "ΟΑ"

ξεπουλούν,

που 'ναι

σωστό φιλέτο!

Οριστική

διάλυση,

"σκοτώνουν"

και τους πάγκους,

μα θα "πουλήσει"

κι ο λαός,

γοργά,

τους "σαλτιμπάγκους"!

Ο οίστρος

Απορίες

Απορίες μας δημιουργεί, και πάλι, η απλή αριθμητική της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Προχτές ανακοίνωσε, ότι 210.000 Αλβανοί Κοσσοβάροι έχουν επιστρέψει, ήδη, στο Κοσσυφοπέδιο, στις δυο βδομάδες, που μεσολάβησαν από την παύση των βομβαρδισμών. Την ίδια στιγμή, ανταποκρίσεις από τα μεγάλα στρατόπεδα των προσφύγων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ ανέφεραν πως έχουν σχεδόν αδειάσει.

Και οι υπόλοιποι, μέχρι τους 800.000 και το 1.000.000, που τους ανέβαζε η Υπατη Αρμοστεία, πριν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, τι έγιναν και πού είναι;

Καμιά δικαιολογία

Περιττή, βέβαια, είναι η υπογράμμιση των τεράστιων ευθυνών, που χρεώνεται η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού στη δική της θητεία αρχίζει η κατασκευή του στρατηγείου. Αλλά και όσων άλλων πολιτικών δυνάμεων δε σηκώνουν φωνή εναντίωσης και αντίστασης. Ευθύνες, που είναι πολύ μεγαλύτερες και ποιοτικά διαφορετικές απ' ό,τι πριν λίγο καιρό και, πάντως, πριν ξεκινήσει ο βρώμικος ΝΑΤΟικός πόλεμος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Τότε υπήρχαν και κάποιες ψευτοδικαιολογίες, κάποιες αυταπάτες. Τώρα, όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε μία. Πολύ περισσότερο, που όχι μόνο όλοι έχουμε τη φρικτή εμπειρία της Γιουγκοσλαβίας, αλλά υπάρχουν και οι διάφορες ανοιχτές και θρασύτατες τοποθετήσεις των "ισχυρών της Γης", ότι ακριβώς τα ίδια και χειρότερα θα κάνουν σε όποια άλλη περίπτωση αμφισβητηθεί η θέλησή τους.

Το υπόγειο "τέρας"

Μπήκαν οι υπογραφές και όπου να 'ναι αρχίζει η κατασκευή του. Μιλάμε για το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Ενα από τα... 20.000 έργα, που διαφήμιζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, ή αν δεν το είχε συμπεριλάβει ο κ. Λαλιώτης στο σχετικό φυλλάδιο, τα 20.001... Ενα οικοδομικό τέρας, που θα κατασκευαστεί σε βάθος 65 έως 95 μέτρων και το συνολικό του εμβαδόν θα ξεπεράσει τα 11.000 τετραγωνικά μέτρα.

Και οι μεν υπεύθυνοι των μεγάλων τεχνικών εταιριών, που έχουν αναλάβει το έργο, τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση. Σε δεκάδες δισεκατομμύρια ανέρχεται ο προϋπολογισμός του, βλέπετε. Αλλά ο λαός και η χώρα σε τίποτε δεν έχουν να ωφεληθούν. Ισα ίσα, το αντίθετο. Η ύπαρξη και λειτουργία του στρατηγείου στο ελληνικό έδαφος κάνει ακόμη περισσότερο ασφυκτικά τα ΝΑΤΟικά δεσμά και εκθέτει τη χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Ισως οι όποιοι επόμενοι τυχοδιωκτισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στους λαούς της περιοχής, να σχεδιαστούν και να καθοδηγηθούν από τα βάθη της θεσσαλικής γης. Δεν είναι, άραγε, αρκετό και μόνο αυτό το ενδεχόμενο, για να καταλάβει και ο πλέον ανυποψίαστος πόσο επικίνδυνη και ζημιογόνα είναι η ύπαρξη του ΝΑΤΟικού στρατηγείου;

Αντίσταση στην πολιτική της εκποίησης

Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να ξεπουλήσει όσο όσο στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις του δημοσίου, που προκαλεί ακόμα και τις αντιδράσεις των υποστηρικτών της πολιτικής της. Αξίζει να παρατεθεί η περιγραφή της συντηρητικής "Καθημερινής" για το σκάνδαλο του ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής". Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Ολυμπιακή "παραδόθηκε στην κυριολεξία στη βρετανική "British Airways"" και αφού παραθέτει τα στοιχεία της σκανδαλώδους σύμβασης, συμπληρώνει: "Από την αντιστοιχία της πρόσθετης αμοιβής - (σ.σ. σύμφωνα με τη σύμβαση η βρετανική εταιρία θα πάρει, εκτός από τα 9 εκατ. δολ. για τους 30 μήνες που θα ασκεί το μάνατζμεντ, πρόσθετη αμοιβή 4 εκατ. δολ. ή το δικαίωμα να αποκτήσει το 1,5% των μετοχών της "Ολυμπιακής" που αντιστοιχεί σε 1,2 δισ. δρχ.) - προκύπτει ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ευτελισμένη αποτίμηση της "Ολυμπιακής" μόλις στα 80 δισ δρχ., όσα είχαν προτείνει για την εξαγορά της οι Βρετανοί το περασμένο φθινόπωρο. Οσο δηλαδή κοστίζουν δύο καινούρια "Αϊρμπάς""!!!

Το ΚΚΕ, το οποίο χρόνια τώρα έχει προειδοποιήσει τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, πρότεινε το μόνο που απομένει στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από πολιτικοί τοποθέτηση, να αντισταθούν συντονισμένα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η υποταγή στο μονόδρομο της ΟΝΕ μόνο δεινά και συμφορές θα φέρει.

Βρετανικές ιδέες...

Ο "πιο καλός ο μαθητής" στο να επιβαρύνει όπως και όσο μπορεί τους φορολογούμενους, αποδείχτηκε τελικά ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε την Αγγλία, επιδιώκοντας να λάβει από τους Βρετανούς τα "φώτα" στην άσκηση της φορολογικής πολιτικής. Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μελετήσει και να εφαρμόσει και στην Ελλάδα το σύστημα του "αυτοϋπολογισμού" του φόρου από τον ίδιο τον φορολογούμενο! Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Αγγλία και του άρεσε, όπως φαίνεται, ως ιδέα. Δεν έχει σημασία βέβαια πώς είναι δυνατόν να "αυτοϋπολογίζει" το φόρο ο συνταξιούχος, για παράδειγμα, φορολογούμενος (ειδικά αν διαθέτει κι ένα σπιτάκι που νοικιάζει) χωρίς να αναγκαστεί να αναζητήσει βοήθεια από έναν ιδιώτη λογιστή, με το αζημίωτο βέβαια. Αρκεί που θα αντιγράψουμε μια "βρετανική" ιδέα...

... προς αντιγραφή

Να σημειώσουμε, πάντως, και κάτι άλλο, περισσότερο σοβαρό, σχετικά με το ενδιαφέρον του κυρίου υφυπουργού για το αγγλικό φορολογικό σύστημα. Το τελευταίο φημίζεται για το φορομπηχτικό και αντιλαϊκό του χαρακτήρα και η βασική διαφορά του από άλλα είναι πως στην αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων συμμετέχουν ενεργά - εκτός του κράτους - και οι φορείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί και υπήρχαν παλιότερα ανάλογες ιδέες στην κυβέρνηση και έτοιμος είναι πλέον ο σχετικός μηχανισμός, με την ύπαρξη του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης και την εφαρμογή του "Καποδίστρια" και οι αναγκαίοι νόμοι έχουν ψηφιστεί. Κι επειδή, πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για φοροελαφρύνσεις στους εργαζόμενους και άλλα παρόμοια, ας περιμένουμε πρώτα να δούμε ολόκληρο το νέο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης και μετά συζητάμε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ