ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εμεινε από "καύσιμα" η ΕΒΟ

Αμεση σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ, ζήτησαν με επιστολή τους τρία μέλη της ΕΕ της Συνομοσπονδίας, καθώς η κυβέρνηση προχωρά μέσα στη βδομάδα σε πρώτο "πακέτο" μετατάξεων 280 εργαζομένων και η επιχείρηση υπολειτουργεί λόγω έλλειψης παραγγελιών από το υπουργείο Αμυνας

Την άμεση συνεδρίαση των οργάνων της ΓΣΕΕ με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική στην αμυντική βιομηχανία ΕΒΟ,αλλά και την προωθούμενη συρρίκνωση του προσωπικού της κατά 280 άτομα σε πρώτη φάση, ζητούν με επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, τρία μέλη της, οι Γ. Μαυρίκος,Γ. Σταυρόπουλος και Χ. Κατσώτης.

Τέλη Μάη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στην οποία προβλέπονται 1.100 μετατάξεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ΕΒΟ, ΠΥΡ ΚΑΛ και ΕΑΒ. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, ωστόσο χτες το πρωί η διοίκηση της ΕΒΟ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου γίνεται αναφορά στην τροπολογία και καλούνται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης να καταθέσουν αιτήσεις για μετάταξη!Στο μεταξύ η επιχείρηση υπολειτουργεί, αφού δεν έχουν δοθεί από το υπουργείο Αμυνας παραγγελίες, ενώ σε επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΒΟ, γίνεται λόγος για 280 μετατάξεις αρχικά, αλλά και για επιπλέον πλεονάζον προσωπικό.

Στην επιστολή τους τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ σημειώνουν ότι "η αμυντική βιομηχανία της χώρας πληρώνει τις συνέπειες των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την προοπτική σημαντικών παραγωγικών μονάδων, αλλά και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στον κλάδο αυτό".

Συνεχίζοντας, επισημαίνουν ότι "μια από τις σημαντικές αυτές μονάδες είναι η ΕΒΟ, η οποία με μια άλλη πολιτική μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αμυντική βιομηχανία, να στηρίξει πολιτικές εθνικής ανεξαρτησίας και ανυπακοής απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, που πασχίζουν να την απαξιώσουν και τελικά να τη διαλύσουν".

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει την πολυτέλεια να σιωπά και πως οι 1.650 εργαζόμενοι της ΕΒΟ περιμένουν άμεση παρέμβαση από τις μαζικές οργανώσεις. Η παρέμβαση - συνεχίζουν - πρέπει να γίνει τώρα, αφού η κυβέρνηση μέσα στη βδομάδα προχωρεί σε ένα πρώτο πακέτο μετατάξεων 280 εργαζομένων, μιλά για επιπλέον πλεονάζον προσωπικό και ταυτόχρονα έχει εγκαταλείψει το οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο.

Σαν ενδεικτικά στοιχεία αυτής της κυβερνητικής τακτικής, αναφέρονται: "Πυρομαχικό 155mm ERA (Αναπτυξιακή Σύμβαση ΠΑ 4/97). Δεν έχει υλοποιηθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων για αγορά υλικών και κάλυψη κόστους βλητικών δοκιμών. Η παραγγελία αυτή είναι σε συνεργασία ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ και η αξία της είναι 9 δισ. δραχμές.

Πυρομαχικό 84mm CARL GUSTAF. Τον Νοέμβριο του '96 γίνεται πρόταση προς ΓΕΑ για ανάληψη παραγγελίας σε συνεργασία με τη σουηδική εταιρία BOFORS. Σήμερα οι πληροφορίες δείχνουν ότι χάνεται η παραγγελία, η οποία είναι του ύψους των 9 δισ. δρχ.

Πυρομαχικό 105mm HEAT. Εχει γίνει δοκιμαστική λειτουργία και επιτυχείς βλητικές δοκιμές στο Ισραήλ. Ερώτηση από Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών προς ΕΒΟ για δυνατότητα παραγωγής (3/10/98). Απάντηση από ΕΒΟ ότι έχει τη δυνατότητα παραγωγής (10/11/98). Εκτοτε δεν έχουν λάβει καμιά απάντηση.

Πυρομαχικό Artemis 30mm τροχιοδεικτικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Περιμένουν εντολή από ΓΕΕΘΑ, που το πιθανότερο είναι να μην φτάσει ποτέ".

Για τους παραπάνω λόγους οι τρεις συνδικαλιστές ζητούν να γίνει συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ ή της Εκτελεστικής Επιτροπής στο χώρο του εργοστασίου της ΕΒΟ στο Λαύριο.

Θέματα της συνεδρίασης προτείνουν να είναι: Η προοπτική της επιχείρησης και η ανάγκη μακρόπνοου επιχειρησιακού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του ομίλου. Η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και των μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον όμιλο ΕΒΟ. Ο συντονισμός και η κοινή δράση με άλλες μονάδες αμυντικής βιομηχανίας (ΠΥΡΚΑΛ, ΕΛΒΟ κλπ.).

Προτείνουν επίσης να προσκληθούν να πάρουν μέρος εκτός από το ΔΣ και τους εργαζόμενους της ΕΒΟ Λαυρίου, το ΕΚ Λαυρίου, τα σωματεία της ΠΥΡΚΑΛ, η ΠΟΕΜ και όποιοι άλλοι κριθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν.

ΔΑΝΕ
Το ΝΑΤ φροντίζει για τον Βαρδινογιάννη

Νέο σκάνδαλο έρχεται να συμπληρωθεί στην υπόθεση της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας,της οποίας μόνο το όνομα έχει μείνει. Από την ημέρα που η ΑΝΕΚ,δηλαδή ο Σήφης Βαρδινογιάννης,ανέλαβε να... σώσει τη ΔΑΝΕ, οι διευκολύνσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο "νέο σχήμα" που πλέον έχει την επωνυμία DANE SEE LINE,πέφτουν "βροχή"! Ετσι στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και το θέμα: "Διακανονισμός όλων των οφειλών των πλοίων της εταιρίας DANE SEE LINE και χορήγηση αντίστοιχης βεβαίωσης περί ρυθμίσεώς των"!Το θέμα αυτό τίθεται στη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία του ταμείου και το κυριότερο, χωρίς η ίδια η ΔΑΝΕ να έχει υποβάλει σχετικό αίτημα! Είναι προφανές ότι αναλαμβάνουν σοβαρότατες ευθύνες ο πρόεδρος του ΝΑΤ κ. Γκιζιάκης και βέβαια ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης. Το γεγονός ότι η ΔΑΝΕ δεν έχει υποβάλει αίτημα για νέο διακανονισμό με το ΝΑΤ, το διαπίστωσε χτες η ΠΕΜΕΝ, ο πρόεδρος της οποίας Γιώργος Τούσσας,είναι μέλος της διοίκησης του ΝΑΤ. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή επιστολή του προέδρου της ΠΕΜΕΝ προς τον πρόεδρο του ΝΑΤ, "μετά από επικοινωνία με τη γραμματεία του γραφείου του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ στις 21/06/99 (δηλαδή χτες) διαπιστώσαμε ότι η ΔΑΝΕ δεν είχε υποβάλει πρόταση"."Αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση - συνεχίζει - που επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά γίνεται σκόπιμα, για να υφαρπαχτεί η ψήφος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ". Στην επιστολή υπογραμμίζεται: "Επιβάλλεται να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των μελών της διοίκησης του ΝΑΤ, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών". Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ απαιτεί να εφαρμοστεί ο νόμος, για να εισπραχθούν τα χρήματα που οφείλει η εταιρία ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ.

Ουσιαστικά ΔΑΝΕ δεν υπάρχει, αφού η ΑΝΕΚ θα αποκτήσει το 51% των μετοχών της Δωδεκανησιακής, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου που θα επικυρώσει το "νέο σχήμα", αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του μήνα. Μια από τις βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει η Γνωμοδοτική Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών", για να αναλάβει το πλοίο "ΚΑΝΤΙΑ" της ΑΝΕΚ τα δρομολόγια του καμένου πλοίου ΛΕΡΟΣ της ΔΑΝΕ, ήταν ότι θα έπρεπε να εξοφληθούν τα χρέη της Δωδεκανησιακής προς το ΝΑΤ και τα άλλα ταμεία. Ωστόσο, από τον περασμένο Φλεβάρη που εμφανίστηκε το "νέο σχήμα", το ΝΑΤ για τα χρέη της ΔΑΝΕ που ανέρχονται στο 1 δισ. δραχμές περίπου, έχει εισπράξει μία... εγγυητική επιστολή 170 εκατομμυρίων.

Στις 21 του περασμένου Απρίλη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και η διοίκηση του ΝΑΤ - με μοναδική αρνητική ψήφο του προέδρου της ΠΕΜΕΝ - έδωσαν στο "νέο σχήμα" μία περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του Ιούνη, για να εξοφλήσει τις οφειλές του. Τώρα προωθείται νέα... περίοδο χάριτος.

Δέσμευση... για δυο ημερίδες!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τις εντυπώσεις από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης επιχείρησε να απαλύνει ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως της ΕΛΕΝΙΤ, της ΑΓΝΟ, της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Πετρελαίων κλπ. Ομως, δήλωσε κατηγορηματικά πως προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων είναι η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η μείωση του προσωπικού!

Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα τον περίμενε στην είσοδο του ΕΚΘ. Εργαζόμενοι της "ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ", που μήνες τώρα παραμένουν απλήρωτοι και ζουν κάτω από τον άμεσο κίνδυνο κλεισίματος της επιχείρησης, υποδέχτηκαν τον υπουργό, φωνάζοντας "θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία". Ομως για μια ακόμη φορά έφυγαν χωρίς καμία δέσμευση, αφού ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε γενικόλογα πως το υπουργείο έχει επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες και ανακοίνωσε πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον επενδυτή...

Στην εφ' όλης της ύλης συζήτηση που έγινε, οι συνδικαλιστές παρουσίασαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την απώλεια θέσεων εργασίας, τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Ο υπουργός, απέναντι στην αγωνία και τα προβλήματα των εκατοντάδων εργαζομένων, απάντησε με ανέξοδες υποσχέσεις και απλές διαπιστώσεις. Για την απασχόληση σημείωσε πως πρέπει η κυβέρνηση να γίνει "πιο ριζοσπαστική και πρωτότυπη" στην προώθηση της πολιτικής της και ανήγγειλε πως, με νομοσχέδιο, θα καταργηθεί ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Επίσης επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στις λεγόμενες ενεργητικές μορφές απασχόλησης, ενώ για τις εργασιακές σχέσεις σημείωσε είναι ήδη πολύ ελαστικές και άρα δε χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίησή τους... Η μόνη δέσμευση του υπουργού απέναντι στους εργαζόμενους ήταν να χρηματοδοτήσει το υπουργείο ημερίδα του Συνδικάτου Ιματισμού για το μέλλον του κλάδου και ημερίδα για την ανάπτυξη των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ. ΠΕ.).

Σε δίκη στελέχη της ΠΝΟ

Πέντε στελέχη της ΠΝΟ θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσπρωτίας, μετά από δίωξη που τους είχε ασκηθεί κατά τον πολυήμερο αγώνα που έδωσαν οι ναυτεργάτες τον Ιούνη του 1995 ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία που εκτελούν το δρομολόγιο Ελλάδα - Ιταλία.

Το κατηγορητήριο, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Στην Ηγουμενίτσα στις 15 Ιουνίου 1995, στις 5.30 το απόγευμα, στο παλιό λιμάνι της Ηγουμενίτσας από κοινού διατάραξαν, με πρόθεση, την ασφάλεια της υδάτινης συγκοινωνίας και συγκεκριμένα όντας μέλη σωματείου - δηλαδή της ΠΝΟ - παρεμπόδισαν τον προγραμματισμένο απόπλου, παραμένοντας στον καταπέλτη, του ΕΓ/ΟΓ ΜΠΑΡΟΝΕΣ (σ.σ. σημαία Κύπρου) εμποδίζοντας την επιβίβαση στο πλοίο των επιβατών και των οχημάτων που είχαν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με εισιτήρια για το δρομολόγιο από Ηγουμενίτσα στο λιμάνι Μπάρι της Ιταλίας"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ