ΑΓΚΥΡΑ.-
Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες θέση ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου και διοίκησης στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε χθες η ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού σε ανακοίνωσή της στην Αγκυρα.
Αμερικανικά "F-16" και "F-15", ενεργώντας "σε αυτοάμυνα" μετά τον εγκλωβισμό τους από ραντάρ και πυρά που δέχτηκαν από την ιρακινή αντιαεροπορική άμυνα, εκτόξευσαν βόμβες τηλεκατευθυνόμενες με λέιζερ τύπου GBU - 12 κατά θέσης ελέγχου και διοίκησης στο βόρειο τμήμα της Μοσούλης. Επίσης ένα "F-16" έριξε πύραυλο AGM - 88 (HARM) σε θέση ραντάρ πυραύλων εδάφους - αέρος στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διοίκησης η οποία εδρεύει στη Στουτγκάρδη.
Τα περιστατικά εκτυλίχτηκαν μεταξύ των 11.30 και 14.00 τοπική ώρα. "Ολα τα συμμαχικά αεροσκάφη επέστρεψαν χωρίς βλάβη" στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν βρίσκονται υπό εκτίμηση, κατά την ανακοίνωση.
Στο μεταξύ η εφημερίδα "Βαβέλ" του γιου του Σαντάμ Χουσεϊν, Ουντάι, σε χθεσινό της άρθρο ανέφερε ότι το Ιράκ απορρίπτει "κατηγορηματικά" πολλά σημεία της πρόσφατης πρότασης της Βρετανίας για την αναστολή του εμπάργκο του ΟΗΕ κατά του Ιράκ υπό όρους.
Το βρετανικό σχέδιο απόφασης, το οποίο είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, προέβλεπε την αναστολή των κυρώσεων για περιόδους 120 ημερών, οι οποίες θα αποφασίζονταν έπειτα από νέα ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάθε διάλειμμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψήφιζε εκ νέου κάθε φορά για το αν η Βαγδάτη ανταποκρίνεται στα εκκρεμούντα ζητήματα που αφορούν τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχει στη διάθεσή της. Το σχέδιο παραμένει εκκρεμές, και εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί συνεχίζουν να λιμοκτονούν...
ΝΤΡΑΣ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -
Ινδοί στρατιώτες ανακατέλαβαν ακόμη ένα λόφο χθες, μία μέρα μετά την "κρίσιμη" μάχη με τους ισλαμιστές "εισβολείς" για το υψηλότερο βουνό που επιτρέπει τον έλεγχο του δρόμου προς τα ινδικά σύνορα.
Η Ινδία έχει καταφέρει μια αργή αλλά σταθερή "πρόοδο", από στρατιωτικής πλευράς, στην απώθηση των ισλαμιστών ανταρτών, που κατά το Νέο Δελχί εισέβαλαν από το Πακιστάν και κατέλαβαν πλαγιές και όρη των Ιμαλαϊων σε μια προσπάθεια να μεταβάλουν τη συνοριακή γραμμή της εκεχειρίας του 1972 και να θέσουν το ζήτημα του Κασμίρ στη διεθνή ατζέντα.
Οι ινδικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο οχυρές θέσεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 αντάρτες στη βόρεια πλευρά του Σημείου 5203, μιας θέσης που είχαν καταλάβει οι Ισλαμιστές 10 μέρες πριν στον τομέα Μπαταλίκ, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Μπίκραμ Σινχ, στρατιωτικό εκπρόσωπο.
Εξήντα χιλιόμετρα ανατολικότερα, οι ινδικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν και άλλες θέσεις με "στρατηγική" σημασία.
Οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν και στο Λόφο της Τίγρης, το τελευταίο από τα τρία βουνά που λειτουργούν ως "πύργοι" του δρόμου που ξεκινά από τη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, Σριναγκάρ, περνά από την πόλη Ντρας και οδηγεί στο Λε, στα σύνορα με την Κίνα. Σκοτώθηκαν 13 αντάρτες, από τους οποίους ένας έφερε έγγραφα που "αποδεικνύουν" ότι ήταν Πακιστανός στρατιώτης.
Οι ινδικές απώλειες (επισήμως) είναι 149 νεκροί και 300 τραυματίες αφ' ότου η σύγκρουση ξεκίνησε, ενάμιση μήνα πριν. Κατά τους Ινδούς, 336 εισβολείς έχουν σκοτωθεί. Ωστόσο, οι απώλειες υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερες.
Χθες στρατιωτικοί οδήγησαν δημοσιογράφους στο πεδίο των μαχών, σε μια ένδειξη ότι έχει αυξηθεί η αυτοπεποίθηση των Ινδών στρατιωτικών για μια "επερχόμενη" νίκη τους.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι έστειλε 700 στρατιώτες και μισθοφόρους 7 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου - από τα οποία έχει ανακαταλάβει τρία χιλιόμετρα.
Το Πακιστάν αντιτείνει πως οι εισβολείς είναι "μαχητές της ελευθερίας" στους οποίους δεν έχει κανέναν έλεγχο.
Στο μεταξύ οι κυβερνήσεις τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν "καλωσόρισαν" την απόφαση από το G8 η οποία κάλεσε για αποκατάσταση της γραμμής της εκεχειρίας και για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Η καθεμιά, βέβαια, για τους λόγους της, και δίνοντας τη δική της ερμηνεία. Η ινδική κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ την ερμήνευσε ως "απόδοση της ευθύνης" στην πακιστανική πλευρά. Η κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ - διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών - την ερμήνευσε "σχεδόν ως υιοθέτηση της θέσης" του Ισλαμαμπάντ για τη σύγκρουση, ότι δηλαδή το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με διεθνή μεσολάβηση. Κάτι που η Ινδία απορρίπτει.
Στο μεταξύ εκπρόσωπος του Ηνωμένου Συμβουλίου Τζιχάντ - που αντιπροσωπεύει τους εισβολείς - είπε χθες ότι "στο εξής δε θα σεβόμαστε τη γραμμή ελέγχου(...) θα την περνάμε όποτε θέλουμε", ενώ τόνισε ότι η οργάνωσή του "μοίρασε 30.000 όπλα στους κατοίκους" για να προετοιμαστούν για εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με τις ινδικές δυνάμεις. Υπάρχουν, είπε, 200.000 μαχητές "έτοιμοι για πόλεμο"...
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-
Τουλάχιστον 7 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο χτεσινός απολογισμός νέων ταραχών που ξέσπασαν την Κυριακή στα νησιά Μαλούκου της Ινδονησίας, μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 14 πλοία με "επιτιθέμενους" από πολλά χωριά έφθασαν σε μια ακτή του νησιού Κι, οπλισμένοι με τσεκούρια και μαχαίρια, καθώς και βόμβες μολότοφ. Στρατιώτες που έφθασαν στη σκηνή των ταραχών συνέλαβαν 430 ανθρώπους μετά τις ταραχές. Ωστόσο η αιτία τους παρέμεινε αδιευκρίνιστη.
Η επαρχία Μαλούκου, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ινδονησίας (2.300 χιλιόμετρα από την Τζακάρτα) σπαράσσεται από ταραχές μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς από το Γενάρη.
Στο μεταξύ για ένα μήνα αναβλήθηκε η ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουνίου, καθώς η εκλογική επιτροπή αντιμετώπισε πολλαπλά προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό του τεράστιου αριθμού ψηφοδελτίων - 120 εκατ. - και το ιδιότυπο εκλογικό σύστημα.
Πολλοί ωστόσο μοιάζουν "νευρικοί" από την καθυστέρηση στην καταμέτρηση που θα κρίνει το αποτέλεσμα των "πιο ελεύθερων" εκλογών στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ενας εκπρόσωπος της επιτροπής παραδέχτηκε ότι δεν τους αδικεί: "Θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει". Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Εκλογών είπε χτες στους εκπροσώπους 48 κομμάτων ότι τελικά αποτελέσματα δε θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από την 8η Ιουλίου. Μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί το 60% των ψήφων, αν και μία ανεπίσημη καταμέτρηση έχει φτάσει στο 80%.
Η ανεπίσημη καταμέτρηση δίνει στο Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα της Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι ένα ποσοστό σχεδόν 35%. Το κόμμα των στρατιωτικών, το Γκολκάρ (που έχει συνδεθεί με τη δικτατορία του Σουχάρτο) λαμβάνει περίπου 22%. Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι κάποιο κόμμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, γεγονός που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε κάποιο συνασπισμό.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Η υπουργός Βορείου Ιρλανδίας υιοθέτησε χθες έναν ασυνήθιστα σκληρό γι' αυτήν τόνο, απευθυνόμενη στις ηγεσίες των κοινοτήτων των βορειοϊρλανδών: "10 μέρες προθεσμία", είπε, αλλιώς η "ειρηνευτική συμφωνία" της "Καλής Παρασκευής", πέρυσι τον Απρίλιο, τίθεται εν αμφιβόλω...
Προτεστάντες και καθολικοί αντιμετωπίζουν πλέον στον άμεσο πολιτικό ορίζοντα το ακανθώδες ζήτημα του αφοπλισμού - η προθεσμία λήγει την 30ή Ιουνίου - και η Μο Μόουλαμ προειδοποίησε πως οι δύο πλευρές πρέπει να συμμορφωθούν προς τα "συμφωνηθέντα", αλλιώς δεν αποκλείεται να επαναληφθούν οι "Ταραχές", των οποίων η τελευταία φάση διήρκεσε 30 χρόνια...
"Πρέπει να βγάλουν τις παρωπίδες" (οι Βορειοϊρλανδοί ηγέτες), "να αναλάβουν ρίσκα και να πάνε μπροστά. Δε θα είναι εύκολο, αλλά αν δεν καταφέρουμε κάτι, η ειρήνη θα εκτροχιαστεί μέσα στο καλοκαίρι", είπε η Μόουλαμ στο BBC. "Εχουμε 10 μέρες".
Η ένταση επικεντρώνεται στον αφοπλισμό - με τους Προτεστάντες να κραδαίνουν το ζήτημα σε βάρος του IRA, αποσιωπώντας το γεγονός ότι και δικές τους οργανώσεις παραμένουν οπλισμένες - και την εφαρμογή του σκέλους της συμφωνίας που προέβλεπε τη δημιουργία κοινού εκτελεστικού οργάνου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ έχει αφήσει ανοιχτό το πρόγραμμά του για τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου - προφανώς αναμένει έναν γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων. Και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σφόδρα υποστήριξε την περσινή συμφωνία (της διαπραγμάτευσης άλλωστε προήδρευε ο απεσταλμένος του, πρώην γερουσιαστής Μίτσελ), δηλώνει "έτοιμος να κάνει ότιδήποτε" για να προχωρήσει η εφαρμογή της.
Ωστόσο, ο ενωτικός "πρωθυπουργός" του βορειοϊρλανδικού Κοινοβουλίου Τριμπλ συνδέει άμεσα τα δύο θέματα: αρνείται τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στην "κυβέρνηση", ωσότου να παραδοθούν τα όπλα του IRA. Και τα πράγματα φαίνονται να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Ινδικά πυροβόλα τύπου "μπόφορς" σε δράση